Το σωματείο εργαζομένων ΟΤΑ Δήμου Λευκάδας για το άνοιγμα παιδικών σταθμών..


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι –σες

 

Σε λίγες μέρες ανοίγουν οι βρεφικοί και οι παιδικοί σταθμοί, χωρίς η κυβέρνηση να έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών και των εργαζομένων.

Τα μόνα μέτρα που αποφασίστηκαν είναι : προαιρετική η χρήση της μάσκας για τα παιδιά, ενώ υποχρεωτική θα είναι για όλους τους εργαζόμενους των σταθμών, διαχωρισμός των δραστηριοτήτων στους προαύλιους χώρους και η ειδική μέριμνα στη σίτιση.

 

Το γεγονός ότι τα παιδιά και οι εργαζόμενοι θα είναι συγχρωτισμένοι σε μία τάξη λίγων τετραγωνικών μέτρων από 6, 7 έως και 8 ώρες φαίνεται να μην απασχολούν την κυβέρνηση και το υπουργείο και μάλιστα στην τωρινή φάση όπου έχουμε έξαρση και διπλασιασμό των κρουσμάτων. Ο κάθε ένας μπορεί να καταλάβει ότι δεν διασφαλίζεται η υγεία τόσο των βρεφών, των νηπίων, των εργαζομένων όσο και των οικογενειών τους.

Ο καημός της κυβέρνησης εξαντλήθηκε κατά τη διάρκεια της φετινής τουριστικής σεζόν στο πως θα εξυπηρετήσει εφοπλιστές και μεγαλοξενοδόχους καταργώντας κάθε έννοια υπεράσπισης της δημόσιας υγείας.

 

Το ζήτημα της λειτουργίας των παιδικών σταθμών μας αφορά όλους, γονείς και εργαζόμενους. Οι παιδικοί σταθμοί (παιδιά και εργαζόμενοι) δεν είναι αναλώσιμοι και χρήσιμοι για να επανεκκινηθεί η οικονομία τους και τα κέρδη τους. Γιατί αφού μετατρέπουν τους εργαζόμενους αναλώσιμους στους χώρους εργασίας, χωρίς μέτρα προστασίας, παίρνουν ανάλογα μέτρα και για τα παιδιά τους.

Σε αυτές τις συνθήκες απαιτούνται επιπλέον μέτρα όπως: προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, νέοι παιδικοί σταθμοί.

 

Καλούμε εργαζόμενους και γονείς να απαιτήσουμε:

 

  • Μείωση της αναλογίας παιδιών/ παιδαγωγών ώστε να μην υπάρχει συγχρωτισμός, στοιχειώδης προϋπόθεση, εν μέσω πανδημίας.

 

  • Πρόσληψη πολλαπλάσιου παιδαγωγικού προσωπικού ώστε να καλυφθούν οι επιπλέον ανάγκες. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι του ΕΣΠΑ.

 

  • Άμεση και γενναία χρηματοδότηση των δήμων ωστε να ανταπεξέλθουν στις νέες συνθήκες.

 

  • Εξασφάλιση της καθαριότητας και υγιεινής των χώρων στους παιδικούς σταθμούς με την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας.

 

  • Επιπλέον, πρόσληψη βοηθητικού προσωπικού ώστε η σίτιση να γίνεται με όρους ασφάλειας για τα παιδιά, σε μικρότερες ομάδες.

 

  • Να γίνεται συστηματική μαζική περιοδική εξέταση των εργαζομενων, με υποχρεωτική εφαρμογή των τεστ με ευθύνη της κυβέρνησης .

 

  • Να προσληφθούν παιδίατροι και γιατροί εργασίας όπου χρειάζεται, με ουσιαστικό ρόλο για την εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών για παιδιά και εργαζόμενους. Να απολυμανθούν οι χώροι, εφόσον αυτό κρίνεται αναγκαίο.

 

  • Να εξασφαλισθούν τα κατάλληλα ατομικά μέσα προστασίας για τους εργαζόμενους και να παρθούν πρόσθετα συλλογικά οργανωτικά μέτρα για την προστασία της υγείας τους.

 

  • Νέες υποδομές, δημιουργία νέων παιδικών σταθμών, μαζικές προσλήψεις εργαζομένων για την αντιμετώπιση του συγχρωτισμού σε συνθήκες πανδημίας.

 

ΤΟ Δ.Σ.

About Ομάδα Σύνταξης 27534 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.