Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου η πρώτη υπερπανσέληνος του 2020


Γιατί ονομάζεται «πανσέληνος του χιονού» και «της πείνας»

Σήμερα Κυριακή 9 Φεβρουαρίου θα σημειωθεί η πρώτη υπερπανσέληνος του 2020, καθώς η πανσέληνος θα συμπέσει σχεδόν -με διαφορά μιας μέρας- με την κοντινότερη απόσταση της Σελήνης από τη Γη, με αποτέλεσμα το φεγγάρι να φαίνεται μεγαλύτερο και πιο λαμπερό.

Το 2020 θα υπάρξουν άλλες τρεις υπερπανσέληνοι.  Η πανσέληνος θα συμβεί στις 21:34 ώρα Ελλάδας, ενώ το φεγγάρι θα φθάσει στο περίγειο της ελλειπτικής τροχιάς του, δηλαδή στην κοντινότερη απόσταση από τη Γη (360.461 χιλιόμετρα) το βράδυ της Δευτέρας (στις 22:28 ώρα Ελλάδας). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή η Σελήνη θα έχει την «τιμητική» της και θα φωτίσει αν τη χειμωνιάτικη νύχτα αν ο καιρός το επιτρέψει.

Στη Βόρεια Αμερική αυτή η πανσέληνος της χρονιάς ήταν γνωστή από παλιά ως «πανσέληνος του χιονιού» (επειδή συνήθως χιόνιζε πολύ τέτοια εποχή) ή «πανσέληνος της πείνας» (επειδή το κυνήγι ήταν δύσκολο λόγω του χιονιού και του κρύου) ή «πανσέληνος της αρκούδας», γιατί κατέβαινε πιο χαμηλά για αναζήτηση τροφής.

Η Σελήνη ακολουθεί ελλειπτική τροχιά και η απόστασή της από τη Γη δεν είναι σταθερή. Η μέση απόσταση Γης-Σελήνης είναι περίπου 384.400 χιλιόμετρα, αλλά αυξάνεται κατά 5% περίπου στο απόγειο (μέγιστη απόσταση) και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο (ελάχιστη απόσταση). Στις 26 Φεβρουαρίου, που θα βρίσκεται στο απόγειο του, το φεγγάρι θα απέχει από τη Γη σχεδόν 406.300 χιλιόμετρα.

Πηγή: ethnos.gr

LefkadaToday.gr – Σημαντική Ενημέρωση:

Στο πλαίσιο της νέας πολιτικής του Facebook, πολλές από τις αναρτήσεις μας, είναι πιθανόν να μην σας εμφανίζονται στο news feed τόσο συχνά όσο παλιότερα. Προκειμένου να μην χάνετε καμία από τις αναρτήσεις μας, ακολουθήστε την παρακάτω απλή διαδικασία:
– Στη σελίδα του Lefkada Today στο Facebook, Επιλέξτε το κουμπί ‘Ακολουθείτε‘ και στη συνέχεια την επιλογή ‘Να Εμφανίζονται πρώτα

About Ομάδα Σύνταξης 25624 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

  1. Δεν θέλουμε άλλα καλούδια, από όσα καλούδια είδαμε σαν κοινωνία και άτομα τα τελευταία 10 χρόνια και μας έστειλε η Ενωμένη Ευρώπη στα πλαίσια του πολιτισμικού πλουραλισμού και Διεθνισμού και της πολιτιστικής Ευρωπαϊκής Ενοποίησης , όπως το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων για την απόλαυση κάθε φορά της Πανσέληνου. Σώνει φλομώσαμε καλούδια για να μας σώσουν οι Ενωμένοι Ευρωπαίοι σωτήρες .
    Καλά είναι και κάποιοι απ την Ελλάδα να δείχνανε και να λέγανε σε αυτούς τους Ενωμένους Ευρωπαίους, ότι : ” Της νύχτας τα καμώματα τά είδε η αυγή και γέλαγε”.
    Αλλά ποιος ή ποίοι να τους το πεί ή να τους το δείξει ???, αυτοί που σαβουριάζουν με πίττα γύρο και κινέζικο βαθείας καταψύξεως χοιρινό κρέας – βάζουν και Γαλλική σώς τελευταία- με 1030 παλιές δραχμές το κομμάτι (3,00 ευρώ ).

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.