Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου η πρώτη υπερπανσέληνος του 2020


Γιατί ονομάζεται «πανσέληνος του χιονού» και «της πείνας»

Σήμερα Κυριακή 9 Φεβρουαρίου θα σημειωθεί η πρώτη υπερπανσέληνος του 2020, καθώς η πανσέληνος θα συμπέσει σχεδόν -με διαφορά μιας μέρας- με την κοντινότερη απόσταση της Σελήνης από τη Γη, με αποτέλεσμα το φεγγάρι να φαίνεται μεγαλύτερο και πιο λαμπερό.

Το 2020 θα υπάρξουν άλλες τρεις υπερπανσέληνοι.  Η πανσέληνος θα συμβεί στις 21:34 ώρα Ελλάδας, ενώ το φεγγάρι θα φθάσει στο περίγειο της ελλειπτικής τροχιάς του, δηλαδή στην κοντινότερη απόσταση από τη Γη (360.461 χιλιόμετρα) το βράδυ της Δευτέρας (στις 22:28 ώρα Ελλάδας). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή η Σελήνη θα έχει την «τιμητική» της και θα φωτίσει αν τη χειμωνιάτικη νύχτα αν ο καιρός το επιτρέψει.

Στη Βόρεια Αμερική αυτή η πανσέληνος της χρονιάς ήταν γνωστή από παλιά ως «πανσέληνος του χιονιού» (επειδή συνήθως χιόνιζε πολύ τέτοια εποχή) ή «πανσέληνος της πείνας» (επειδή το κυνήγι ήταν δύσκολο λόγω του χιονιού και του κρύου) ή «πανσέληνος της αρκούδας», γιατί κατέβαινε πιο χαμηλά για αναζήτηση τροφής.

Η Σελήνη ακολουθεί ελλειπτική τροχιά και η απόστασή της από τη Γη δεν είναι σταθερή. Η μέση απόσταση Γης-Σελήνης είναι περίπου 384.400 χιλιόμετρα, αλλά αυξάνεται κατά 5% περίπου στο απόγειο (μέγιστη απόσταση) και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο (ελάχιστη απόσταση). Στις 26 Φεβρουαρίου, που θα βρίσκεται στο απόγειο του, το φεγγάρι θα απέχει από τη Γη σχεδόν 406.300 χιλιόμετρα.

Πηγή: ethnos.gr

About Ομάδα Σύνταξης 28509 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

  1. Δεν θέλουμε άλλα καλούδια, από όσα καλούδια είδαμε σαν κοινωνία και άτομα τα τελευταία 10 χρόνια και μας έστειλε η Ενωμένη Ευρώπη στα πλαίσια του πολιτισμικού πλουραλισμού και Διεθνισμού και της πολιτιστικής Ευρωπαϊκής Ενοποίησης , όπως το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων για την απόλαυση κάθε φορά της Πανσέληνου. Σώνει φλομώσαμε καλούδια για να μας σώσουν οι Ενωμένοι Ευρωπαίοι σωτήρες .
    Καλά είναι και κάποιοι απ την Ελλάδα να δείχνανε και να λέγανε σε αυτούς τους Ενωμένους Ευρωπαίους, ότι : ” Της νύχτας τα καμώματα τά είδε η αυγή και γέλαγε”.
    Αλλά ποιος ή ποίοι να τους το πεί ή να τους το δείξει ???, αυτοί που σαβουριάζουν με πίττα γύρο και κινέζικο βαθείας καταψύξεως χοιρινό κρέας – βάζουν και Γαλλική σώς τελευταία- με 1030 παλιές δραχμές το κομμάτι (3,00 ευρώ ).

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.