Την δημιουργία συντονιστικής επιτροπής διεκδίκησης Πανεπιστημιακού τμήματος πρότεινε στο Δημοτικό συμβούλιο ο Χαράλαμπος Καλός. ΗΧΗΤΙΚΟ


Στην αρχική του τοποθέτηση ο δήμαρχος Λευκάδας Χαράλαμπος Καλός,  αναφορικά με την αναστολή του πανεπιστημιακού τμήματος Λευκάδας έκανε λόγο για μία αιφνίδια απόφαση από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας.

Ωστόσο ανέφερε ότι πρόκειται  για μία οξύμωρη κατάσταση, καθώς αναστέλλεται η λειτουργία ενός τμήματος στο οποίο δεν λειτουργεί, όμως δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για το ποια θα είναι η πορεία του θέματος.

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχαν με την Υπουργό Παιδείας, μαζί με τον βουλευτή Λευκάδας Θανάση Καββαδά και τον αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Κτενά, είπε ότι συζητήθηκαν μία σειρά ζητημάτων, ενώ έγινε σαφές πως είναι απαραίτητο Λευκάδα να παραμείνει στον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

“Υπήρχε επιχειρηματολογία του ότι λειτουργούσαν δύο τμήματα ΤΕΙ και ότι πάρθηκε απόφαση να κλείσουν, στο ότι υπήρχε   απόφαση από την προηγούμενη κυβέρνηση για τη δημιουργία του συγκεκριμένου τμήματος “περιφερειακής ανάπτυξης” , αλλά και για τα διετή προγράμματα τα οποία έχουν ανασταλεί  και θα δούμε αν θα λειτουργήσουν και για τη δημιουργία του Τμήματος Ινστιτούτου  του Ιονίου πανεπιστημίου.

Επίσης τέθηκε ότι υπήρχε ένα κτήριο του οποίου η ιστορία είναι γνωστή, βρίσκεται  σε οικόπεδο αγνώστου ιδιοκτησίας, είχε ξεκινήσει διαδικασία καταχώρησης του στο εθνικό Κτηματολόγιο από τον Δήμο Λευκάδας, η προηγούμενη διοίκηση αποφάσισε να διακόψει αυτή τη διαδικασία, να το παραχωρήσει στο Ελληνικό Δημόσιο και στη συνέχεια το ελληνικό δημόσιο να τον παραχωρήσει στο Ιόνιο πανεπιστήμιο κάτι που συνέβη.

“Άρα ουσιαστικά όπως είπα προσωπικά στην  Υπουργό, σε περίπτωση που δεν λειτουργήσει το τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχουμε και μία απώλεια ενός περιουσιακού στοιχείου.

Δεν γνωρίζω αν υπάρχει διαλυτική αίρεση, σε περίπτωση που δεν λειτουργήσουν και τι θα γίνει με το κτίριο.”

Η κυρία υπουργός ήταν κατηγορηματική χωρίς να εξειδικεύσει το θέμα της Λευκάδας, προέβαλε εντός εισαγωγικών την προχειρότητα και την μη ύπαρξη σχεδιασμού και τεκμηρίωσης όπως και απουσία γνωμάτευσης της ΑΔΙΠ.

Υπήρξε διαβεβαίωση ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2020 θα ενισχυθεί η ΑΔΙΠ  και θα εξετάσει από την αρχή όλες τις προτάσεις και αποφάσεις που υπήρχαν για τη δημιουργία τμημάτων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.”

Ο Χαράλαμπος Καλός ανέφερε όμως ότι θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε κάποια θέματα και αυτό το λέω και από τη θέση του δημάρχου αλλά και ως γονέας, του οποίου η μεγάλη κόρη του χρόνου θα κληθεί να συμπληρώσει το μηχανογραφικό της.

“Πρέπει ή δεν πρέπει η τριτοβάθμια εκπαίδευση να αντανακλά στις σύγχρονες απαιτήσεις πανεπιστημιακής εκπαίδευσης , έτσι ώστε σε συνδυασμό με υπαρκτές ανάγκες σε στελεχιακό δυναμικό για την ανάπτυξη σε τοπικό και εθνικό επίπεδο;

Συμφωνούμε ή όχι ότι τα δημόσια πανεπιστήμια θα πρέπει να περιλαμβάνονται στους πυλώνες στήριξης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης της χώρας μας, σε κέντρα καινοτομίας, προόδου και πολιτισμού και να μην οδηγούν στην υπερπαραγωγή πτυχιούχων σε παραδοσιακά και κορεσμένα αντικείμενα έτσι ώστε οι οι σπουδές να μην αποτελούν εισιτήριο στην ανεργία ή μετανάστευση;”

Νομίζω ότι σε αυτά τα σημεία θα πρέπει να συμφωνήσουμε και το λέω αυτό γιατί θεωρώ απαραίτητο τα ακαδημαϊκά κριτήρια, θα πρέπει να πληρούνται στο σύνολό τους, όταν θα παίρνονται κάποιες αποφάσεις για την ίδρυση και την λειτουργία κάποιου τμήματος.

Για το κέντρο καινοτομίας ανέφερα ότι είναι ένα όνειρο όχι μόνο δικό μου, αλλά και κάποιοι άλλοι θα το έχουν αντιληφθεί σαν ιδέα να μπορέσει να γίνει η Λευκάδα ένα κέντρο καινοτομίας, αντικείμενο την Γαλάζια ανάπτυξη που λίγο ή πολύ προεκλογικά όλοι είχαμε μία σχετικά κοινή αντίληψη για το θέμα.

Ο Δήμαρχος Λευκάδας ανέφερε ότι έχουμε ευθύνη απέναντι και τα παιδιά μας, να συμβάλουμε με τις δυνάμεις μας έτσι ώστε να προβάλουμε με τις θέσεις μας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Αναφορικά με το κτιριακό ζήτημα έχει βρει το δρόμο του και σε συνεργασία που είχε με τις αρχές του Ιονίου πανεπιστημίου, έχω λάβει την κάθε βεβαίωση και με την θετική εξέλιξη των τευχών δημοπράτησης, άμεσα θα προχωρήσουμε στην ανακατασκευή του κτηρίου του κέντρου νεότητας, όπως επίσης ότι είναι έτοιμοι στον επικείμενο έλεγχο της ΑΔΙΠ, πότε είναι έτοιμο το πανεπιστήμιο να στηρίξει την πρόταση για το τμήμα αυτό και ως προς την επάρκεια του διδακτικού προσωπικού αλλά και για το πρόγραμμα σπουδών.

Ξέρουμε όμως και δεν πρέπει να το προσπερνάμε έτσι απλά ότι υπάρχει και ένα θέμα στέγασης των φοιτητών και είναι ένα θέμα το οποίο και ο Δήμος και το Ιόνιο πανεπιστήμιο αλλά και η πολιτεία πρέπει να σκύψουν πάνω σε αυτό, προκειμένου να εκπληρωθεί και ο παράγοντας αυτός ώστε μελλοντικά να μπορούμε να παρέχουμε αυτές τις υπηρεσίες που επιβάλλεται σε μία καλά λειτουργούσα κοινωνία, δίνοντας όλα τα απαραίτητα εχέγγυα σε ένα φοιτητή, ώστε να μπορεί να εφοδιαστεί με τέτοια εφόδια για να φανεί χρήσιμος στην κοινωνία.

Τέλος κάλεσε το σώμα να τονίσει την αδιαπραγμάτευτη στάση του για την ίδρυση και λειτουργία τμήματος τριτοβάθμιας δομής στην Λευκάδα, στην διαμαρτυρία μας για χωρίς καμία ενημέρωση εξαγγελία αναστολής του τμήματος από την Υπουργό και την σύσταση μιας συντονιστικής επιτροπής με συμμετέχοντες τους επικεφαλής των παρατάξεων, τον κύριο Βουλευτή και αντιπεριφερειάρχη, όπως επίσης και εκπρόσωποι των φορέων του τόπου, για την δρομολόγηση ενεργειών με μοναδικό στόχο την ίδρυση και λειτουργία του Τμήματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Λευκάδα εκπληρώνοντας προφανώς τα ακαδημαϊκά κριτήρια.

About Ομάδα Σύνταξης 27559 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.