Θωμάς Καββαδάς στον Prisma 91.6: “Η Λευκάδα χωρίς υποδομές κινδυνεύει σε 20 χρόνια να είναι ένα νησί νεκρό, καθώς ο τουρισμός θα γίνει η θηλιά που θα μας πνίξει.”


Τις τοπικές εξελίξεις  σχολίασε στο απογευματινό μαγκαζίνο του  Prisma 91,6  ο πρώην επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης   Θωμάς Καββαδάς.

Αναφερόμενος στο σημερινό ρεπορτάζ του Mega   για την κατάσταση που επικρατεί στη δημοφιλέστερη παραλία του νησιού μας  το Πόρτο Κατσίκι,  απάντησε ότι οι θάλασσες,  τα ποτάμια και λίμνες δεν νοικιάζονται,  δεν είναι για κερδοφορία,  ούτε ο δήμος θα γλιτώσει αν πάρει  κάποια χρήματα από αυτήν την εκμετάλλευση.

“Αυτά ανήκουν σε όλο τον κόσμο δεν μπορούν να μισθώνονται,  δεν μπορούν να νοικιάζονται σε ιδιώτες,  δεν μπορεί να μπαίνει μέσα  όποιος πληρώνει,  δεν μπορούν να καταλαμβάνονται οι παραλίες  με ξαπλώστρες και ομπρέλες γιατί ανήκουν σε όλο τον κόσμο  και δεν αποτελούν πεδίο κερδοφορίας κάτι που έχουμε επαναλάβει πολλές φορές.

Αν δεν γίνει αυτό,  εάν δεν αποφασίσει ο ίδιος ο δήμος  να κάνει μία ήπια εκμετάλλευση της περιουσίας του  τότε αυτά τα φαινόμενα θα  παρατηρούνται,  καθώς ο ιδιώτης θα κάνει  αυτό που του υπαγορεύει το κέρδος του.

Ωστόσο όταν δεν έχεις υπηρεσίες  και προσωπικό για να ανταποκριθεί σε κάτι  για ποιο λόγο θέλεις να μισθώνεις τις παραλίες.  Δεν μπορεί ένας Δήμος να λειτουργεί και σε άλλα ζητήματα  με τέσσερις υδραυλικούς όταν  η προηγούμενη δημοτική  αρκεί μόνο στη Λευκάδα έχει έξι.

Αυτή τη στιγμή όλοι Λευκάδα έχει τέσσερις υδραυλικούς,   πώς λοιπόν αυτοί θα ανταποκριθούν στα πολλά προβλήματα που παρουσιάζονται στο νησί  για την καθημερινότητα  και δεν μιλάω για τα όποια προβλήματα θέλει να λύσει ο κάθε Δήμος.

Μην ξεχνάμε όμως πως ένας Δήμος ο οποίος δεν διεκδικεί  είναι άμοιρος της πορείας που θα ακολουθήσει.  Για παράδειγμα δεν μπορεί ο δήμαρχος  να προσλαμβάνει  γενικό γραμματέα  με 45.000 ευρώ το χρόνο  και να μην προσλαμβάνει προσωπικό  για να στηρίξει την καθημερινότητα του πολίτη.

Ο δήμαρχος έχει πάρει  γενικό γραμματέα,  δικηγόρο  και άλλους λογιστές, εγώ δεν τον κατακρίνω του είπα μακάρι να πετύχει  όμως πρέπει να δει τις προτεραιότητές.

Για παράδειγμα  θριαμβολογούν ότι επαναφέρουν για άλλη μία φορά την χρηματοδότηση  της εισόδου της παραλίας  με κόστος δύο εκατομμύρια εξακόσιες χιλιάδες ευρώ,  αναρωτιέμαι αυτό είναι έργο προτεραιότητας  και αυτό είναι που πρέπει να διεκδικήσει η Λευκάδα σήμερα;

Πρέπει να μάθουμε γιατί μέσα από τα προγράμματα δεν γίνονται έργα για αποχετεύσεις, δεν χρηματοδοτούνται σχέδια πόλης, διανοίξεις δρόμων και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει.  Εγώ δεν λέω να μη γίνει το έργο ωστόσο δεν χρειάζεται να θριαμβολογεί δημοτική αρχή για ένα έργο που δεν επείγει να γίνει.

Η Λευκάδα σήμερα έχει τεράστια προβλήματα που τα αφήνουμε στην τύχη τους και θέλουμε να σκάψουμε ξανά την παραλία. Επίσης θέλουμε να φτιάξουμε την υπόγεια ζεύξη για να βάλουμε και άλλους τουρίστες, όμως πρέπει να μάθουμε με τι υποδομές θα ανταποκριθεί η δημοτική αρχή στην αύξηση του τουρισμού.

Ποιες είναι οι υποδομές σε ύδρευση, αποχέτευση, οδικό δίκτυο και σχέδια πόλεως για να ανταποκριθεί; Αυτή τη στιγμή η Λευκάδα κινδυνεύει σε 20 χρόνια να είναι ένα νησί νεκρό, καθώς ο τουρισμός θα γίνει η θηλιά που θα μας πνίξει, διότι αν δεν έχεις υποδομές δεν γίνεται να αυξάνεις το προϊόν.

Πρέπει να δούμε όμως και τι προσανατολισμό θα δώσουμε στη Λευκάδα, καθώς δεν γίνεται αυτή τη στιγμή το νησί μας να είναι σκαμμένο από άκρη σε άκρη με τεράστια κτίρια χωρίς καμία αισθητική, με τεράστιες πισίνες, καθώς όπου θέλει ο καθένας χτίζει,  απλώνει εκατομμύρια μέτρα από λάστιχα σε όλο το νησί και δεν ξέρουμε πού να βρούμε άκρη καθώς χτίζουν ασύστολα.

Εδώ έχει ευθύνες και η πολεοδομία καθώς πρέπει να μάθουμε με τι προδιαγραφές δίνεις σε κάποιον άδεια να χτίσει πεντακόσια τετραγωνικά με έξι πισίνες και 500 κυβικά δεξαμενή νερού, όταν όλη η περιφέρεια της Κατούνας-Λυγιάς-Καρυωτών έχει 400 κυβικά δεξαμενή και κάποιος έχει 500 κυβικά για το ξενοδοχείο του.

Σε λίγο θα βουλιάξουμε δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.”

Πρέπει η δημοτική αρχή να πιέσει για έργα υποδομής για έργα που ανακουφίζουν τον κόσμο που ζει στο νησί αλλά και τους τουρίστες που έρχονται και αυτή είναι η γνώμη μου.

Απαντώντας στο ερώτημα πώς κρίνει την διοίκηση του Χαράλαμπου Καλού ο οποίος βρίσκεται ένα χρόνο στο τιμόνι του δήμου κι αν διακρίνει βούληση να αντιμετωπιστούν προβλήματα της καθημερινότητας και όσα δεν έχουν γίνει παρελθοντικά, απάντησε ότι δεν βλέπω κάτι ιδιαίτερο, βλέπω μία συνέχεια, μπορεί βέβαια η πανδημία να έχει επηρεάσει όμως δεν βλέπω κάτι ιδιαίτερο.”

Αναφορικά με τα απορρίμματα,  είπε πως έγινε μία προσπάθεια για 12.500 χιλιάδες τόνους σκουπίδια με μία διαδημοτική συνεργασία με το δήμο Ακτίου-Βόνιτσας, η συνεργασία αυτή όμως είναι στον αέρα με τα νέα δεδομένα.

“Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν αντιταχτήκαμε στην ουσία του προβλήματος ότι η κυβέρνηση θέλει να περάσει στις περιφέρειες στο θέμα των σκουπιδιών για να γίνει καλύτερα ιδιωτικοποίηση, αλλά αντιδράσαμε γιατί δεν συμμετέχουμε στο νέο ΦΟΣΔΑ και αυτό κατά τη γνώμη μου ήταν ατόπημα, γιατί ουσιαστικά δεν αντιταχτήκαμε στην ουσία του προβλήματος.

Εμείς αυτή τη στιγμή περιμένουμε να γίνει το εργοστάσιο διαλογής, πιστεύετε πως υπάρχει περίπτωση να γίνει εργοστάσιο διαλογή στη Λευκάδα;  Όλα αυτά που παλεύαμε τα τελευταία 15 χρόνια πέφτουν στο καλάθι των αχρήστων και μάλιστα είχαμε στηρίξει και εμείς παρά την αντίρρηση μας σε συγκεκριμένα ζητήματα, γιατί πιστεύαμε ότι έπρεπε να γίνει καθαρά με κεντρικό σχεδιασμό χωρίς ιδιωτικά κριτήρια.

Επίσης η χρηματοδότηση που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια είναι στον αέρα.”

Με την ιδιότητα του λογιστή ο κύριος Καββαδάς είπε ότι η κυβέρνηση νομοθετεί ασύστολα. “Σκεφτείτε ότι μέσα στην πανδημία είχαμε τρεις χιλιάδες νομοθετήματα και χιλιάδες πλατφόρμες. Από την άλλη μεριά απογυμνώνουν όλο τον Κρατικό μηχανισμό και τις υπηρεσίες, καθώς δεν δουλεύει τίποτα και καμία υπηρεσία, όχι γιατί δεν θέλουν οι υπάλληλοι αλλά γιατί είναι απογυμνωμένες  οι  υπηρεσίες.

Δεν μπαίνει νέο αίμα, ωστόσο δεν γίνεται να κρατάς δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη. Δεν γίνεται να θέλεις να κάνεις ηλεκτρονική διακυβέρνηση και να πετάς το μπαλάκι στους λογιστές.

Εφορίες δεν λειτουργούν, το ΙΚΑ δεν λειτουργεί, τα ΚΕΠ δεν λειτουργούν,  οι υπηρεσίες του δήμου έχουν κατεβάσει ρολά και επειδή όλα αυτά γίνονται με κωδικούς taxisnet όλοι παραπέμπουν στους λογιστές.

Εμείς όμως έχουμε φτάσει στα όριά μας και την Πέμπτη και Παρασκευή έχουμε πανελλήνια κινητοποίηση, καθώς πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν αντέχουμε άλλο. Στην Πανδημία δουλεύαμε 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, γιατί δεν είμαστε γραφεία ανωνύμων εταιρειών που κάθονται στα γραφεία τους με τα air condition τους και δουλεύουν, εξυπηρετούμε τον πιο απλό άνθρωπο, τον άνεργο και τις επιχειρήσεις μας, καθώς κανένας συνάδελφος δεν μπορεί να αρνηθεί να εξυπηρετήσει συμπολίτη μας ανθρώπινα.

Όταν κάποιος περιμένει 350 ευρώ να ζήσει δεν μπορείς να του πεις ότι δεν το κάνω και το κάνουμε δυστυχώς μόνο εμείς οι λογιστές.

About Ομάδα Σύνταξης 27463 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.