Θωμάς Κατωπόδης στον Prisma 91,6: “Άκαρπος ο διαγωνισμός για το οινοποιείο. Με έκπληξη διάβασα την επιστολή του κ. Μεσσήνη, δεν ξέρω τι εξυπηρετεί.”


“Δυστυχώς δεν βγήκε λευκός καπνός, αλλά μαύρος, από το άνοιγμα των χθεσινών προσφορών που αφορούν το οινοποιείο το αγροτικού συνεταιρισμού ΤΑΟΛ στο κάστρο,” σύμφωνα με τον πρόεδρό του Θωμά Κατωπόδη.

“Υπήρξαν τρεις προσφορές, η μία εταιρεία είχε έδρα τη Νέα Ζηλανδία, μία κατασκευαστική εταιρεία, η εταιρεία Notion.

Η εταιρεία από τη Νέα Ζηλανδία είχε στο φάκελο της μία επιστολή για τη διακήρυξη του διαγωνισμού, καθώς όπως είπε τον έμαθε καθυστερημένα, ζητώντας περισσότερο χρόνο για να είναι έτοιμη να μπορέσει να δώσει την προσφορά της και βγήκε εκτός διαγωνισμό.

Η εταιρεία Ethnokat έδωσε μία προσφορά εκτός προκύρηξης, καθώς το ποσό που έδινε ήταν σε δόσεις, αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει, γιατί δεν πουλάμε παπούτσια και η εταιρεία Notion έδωσε ένα τίμημα, όμως στις λεπτομέρειες ήταν και εκτός διαγωνισμού αλλά το τίμημα που έδινε δεν ήταν ικανοποιητικό για το συνεταιρισμό.

Ο διαγωνισμός ήταν άκαρπος και ήδη προχωρούμε στην επαναπροκήρυξη του, ωστόσο ανασταλτικός παράγοντας σε όλο αυτό είναι και και ο κορωνοϊός.

Όπως είπε ο κύριος Κατωπόδης, αναφορικά με όσα έχουν συζητήσει τη γενική συνέλευση και αυτά που έχουμε πει και στο συμβούλιο προχωρήσαμε στην πώληση του Κάστρου που είναι ένα από τα μεγάλα μας αυτοκίνητα για να δώσουμε οριστικό τέλος με την τράπεζα.

Αναφορικά αν οι προσφορές ήταν ικανοποιητικές, μπορώ να σας πω ότι δεν ήταν, αλλά τα ποσά ήταν στα μισά που ζητούσαμε, για αυτό και διαγωνισμός ήταν άκαρπος, ωστόσο ίσως οι δύο μήνες που βγάλαμε τη διάρκεια να είναι λίγος χρόνος, καθώς σήμερα δύο εταιρείες που ενδιαφέρονταν, είπαν ότι δεν μπόρεσαν να δώσουν προσφορά γιατί δεν μπορούσα να πετάξουν λόγο κορονοϊού.

Πώληση του ακινήτου ωστόσο δεν επείγει, καθώς εμείς στη γενική συνέλευση είχαμε δώσει ένα πλάνο πενταετές που δεν δέχτηκε η τράπεζα, ωστόσο πήρε το μήνυμα ότι ως Συνεταιρισμός κάνουμε τα πάντα για να βρούμε την άκρη, αλλά δεν μπορούμε από τη μία μέρα στην άλλη ούτε να το πουλήσουμε, ούτε να βρούμε και τα τρία εκατομμύρια ευρώ που ζητάει.

Η τελευταία γενική συνέλευση της 18 Αυγούστου και στην απόφαση που πήραμε 1η Σεπτέμβρη μετά τη διακοπή είναι να δώσουμε ένα οριστικό τέλος με την τράπεζα και αυτό εκεί κοινοποιήθηκε στην τράπεζα, για αυτό βγάζουμε μεγάλο ακίνητο για να αποπληρωθεί και όχι να μπούμε σε ρύθμιση.

Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή ο συνεταιρισμός είναι παγιδευμένος, καθώς αν δεν φύγει το καρκίνωμα του δανείου δεν μπορεί ο συνεταιρισμός να πάει στον πρωτογενή τομέα, ούτε να φτιάξει  ένα οινοποιείο, ούτε ένα σύγχρονο λιτρουβιο, καθώς πρέπει να φύγουμε από τη δαγκάνα για να είμαστε δίπλα στον παραγωγό.”

Σχολιάζοντας την επιστολή δόθηκε στη δημοσιότητα του κυρίου Μεσσήνη ο οποίος κάνει λόγο όλη η περιουσία του συνεταιρισμού ξεπουλιέται, λέγοντας ότι όσοι από τους παραγωγούς γνωρίζουν ότι πουλιέται ένα φιλέτο περίπου στα 691.000 ευρώ, απάντησε ότι με έκπληξη διαβάσαμε και εμείς στην ανοιχτή επιστολή δύο μέρες πριν την εκπνοή του διαγωνισμού, δεν μπορώ να γνωρίζω τι κρύβει και με τι συμφέρον δημοσιεύτηκε αυτή η επιστολή.

“Αυτό που ξέρω είναι όσα αναφέρονται δεν είναι αλήθεια, το ποσό των 691.000 έχει να κάνει με την αντικειμενική και όχι εμπορική αξία του κάστρου και πότε σε γενική συνέλευση δεν είπαμε αυτό, αλλά να ξέρουν οι συνεταιριζόμενοι ότι όποιο και να είναι το τίμημα του Κάστρου θα περάσει από γενική συνέλευση.

Μάλιστα αν πω του κυρίου ότι εχθές είχαμε προσφορές τρεις φορές μεγαλύτερες από το συγκεκριμένο ποσό και αρνηθήκαμε τι θα γίνει;

Για αυτό σας λέω δεν γνωρίζω τη σκοπιμότητα αυτής της επιστολής. Θα έπρεπε να περιμένουν αν για τους ίδιους το δ.σ. θα έφερνε μια μικρή οικονομική πρόταση, την γενική συνέλευδη, καθώς η γενική συνέλευση είναι όχλος και μία μη ικανοποιητική οικονομική προσφορά δεν θα περάσει.

Αναφορικά με την επισήμανση στην επιστολή ότι είναι λίγα τα άτομα που παίρνουν τις αποφάσεις θέλω να ακουστεί ότι όταν κάνουμε γενική συνέλευση σε όλους τους παλιούς συνεταιριστές πηγαίνει χαρτί, το κολλάμε σε όλα τα χωριά, παίρνουμε τηλέφωνο, στέλνουμε δελτία τύπου στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, απλά ο κόσμος είναι πικραμένος, βλέποντας μία στασιμότητα του συνεταιρισμού και έχει γυρίσει την πλάτη τόσο στα μαγαζιά, όσο και στις γενικές συνελεύσεις.

“Επίσης δεν πήρε ένα τηλέφωνο για να δει ότι δεν είναι 1496 τα μέλη του συνεταιρισμού, αλλά στα 1270 μέλη, έχουμε πει να βγάλουμε μία κάρτα για να φαίνονται ότι είναι ενεργοί και να μπορούν να ψωνίζουν να έχουμε τρόπους επικοινωνίας και μόνο 120 άτομα πήραν την κάρτα.

Ούτε κανένα Δ.Σ. μπορεί να γυρίζει με ντουντούκα και να λέει ότι γίνεται γενική συνέλευση ωστόσο τίποτα δεν γίνεται κρυφά όποιος θέλει μπορεί να ενημερωθεί.

Εμείς προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα σαν Δ.Σ με εντολή της γενικής συνέλευσης για να ολοκληρώσουμε το ζήτημα με την τράπεζα και να μπορέσουμε να δούμε τον αγρότη στα μάτια και να φτιάξουμε όλα όσα έχουμε πει στις γενικές συνελεύσεις.

Οι τόκοι πού πληρώνουμε αυτή τη στιγμή είναι πάρα πολλοί, καθώς όταν έχεις ένα δάνειο 2.200.00 ευρώ που το βρήκα όταν ανέλαβα τη διοίκηση του ΤΑΟΛ έχει φτάσει κοντά στα 3.000.000 και τρέχει με ένα επιτόκιο 12% και η εταιρεία που το διαχειρίζεται λέει ότι αν δεν έρθει ένα ποσό αποπληρωμής πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ δεν μπαίνει καν στην συζήτηση μειώσεις επιτοκίων, λέγοντας ότι δεν είναι εύκολο να βρεθεί αυτό το ποσό.

Αυτή την αλήθεια είπαμε στη γενική συνέλευση και ώριμα πήρε την απόφαση της.

“Αφού όμως έτσι είναι αναφορικά με τον κύριο Μεσσήνη και εμείς πάμε να δώσουμε το Κάστρο για ένα πιάτο φακή, γιατί η πρόταση που ψήφισε και έκανε και αντάρα στην γενική συνέλευση ήταν να βγάλουμε το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο που έχουμε αυτή την στιγμή το ξενοδοχείο Ionian Star που παίρνουμε και ένα πολύ μεγάλο ποσό σαν ενοίκιο τον χρόνο;

Άμα ξεκινήσουμε τις επιστολές δεν θα σταματήσουμε πουθενά, ωστόσο το ΤΑΟΛ αυτή τη στιγμή θέλει ανθρώπους να βοηθήσουμε και όχι να δημιουργούμε πρόβλημα με τις επιστολές τους, γιατί η συγκεκριμένη επιστολή δεν διαβάστηκε μόνο στη Λευκάδα.

Σαν διοικητικό συμβούλιο πάνω από όλα βάζουμε το καλό του ΤΑΟΛ, αλλά και το καλό όλης της Λευκάδας, καθώς στην είσοδο της πόλης είναι καλό να φτιαχτεί ένα ξενοδοχείο, για αυτό τρέξαμε όλο αυτό το διάστημα στα υπουργεία με το βουλευτή Λευκάδας, Θανάση Καββαδά, τον Μάκη Μελά και την διευθύντρια για να προχωρήσει η επένδυση, δυστυχώς δεν βρήκαμε ανταπόκριση και έτσι φτάσαμε στο σημείο να σταματήσουμε όλο το διαγωνισμό με τη διακήρυξη που κάναμε για την ενοικίαση και να πάμε στην πώληση.

Ο κύριος Κατωπόδης είπε ότι η ανταπόκριση του βουλευτή είναι πολύ μεγάλη, καθώς είμαστε συνέχεια σε επικοινωνία, όπως και του Δημάρχου Χαράλαμπου Καλού που έχει νοιαστεί για τα προβλήματά του ΤΑΟΛ και έχουμε κάνει κάποιες συναντήσεις, κοιτάζοντας πώς μπορούμε να είμαστε μαζί με το τουριστικό περίπτερο, αλλά και τον αντιπεριφερειάρχη κ. Κτενά, καθώς οι φορείς έχουν αγκαλιάσει τα προβλήματα μας και συζητάμε πώς μπορούμε να βγάλουμε μία άκρη και για το καλό του συνεταιρισμού αλλά και για το νομό Λευκάδας.

About Ομάδα Σύνταξης 28513 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

2 Comments

 1. Και πώς προέκυψε το χρέος των 2,2 εκατομμυρίων ευρώ ??
  Σίγουρα ώς συλλογική διαχείρηση δεν ξέρει κανείς τίποτα δεν γνωρίζει -είναι ελεύθερος ή ελεύθεροι κατά παράφραση Νικου Καζαντζάκη-.
  Και γιατί αναλαμβάνει κάποιος /κάποιοι τα χρέη που προέκυψαν απ την διαχείρηση άλλου -άλλων ??
  Η πολιτική ιδιαίτερσ ( η ασχολία με τα κοινά υπό οποιαδήποτε μορφή ) δεν προυποθέτει την επιμέλεια του κάθε εγώ, μια και το κάθε εγώ ( με πράξεις ή παραλείψεις) λειτουργεί παιδευτικά για τους άλλους και ιδιαίτερα παιδευτικά-ώς πολιτική- μάλιστα ??
  Ή την φορολογία -ισόποσσα του χρέους του ΤΑΟΛ – θα την πληρώσουν άλλοι στο Εθνικό οικονομικό κύκλωμα , ώς δανειακό χρέος της χώρας για να σωθεί και η τράπεζα και ο πιστούχος.
  Τα δανειακκά χρήματα όμως δεν τα διαχειρήστηκαν αυτοί που θα πληρώσουν τους αντίστοιχους φόρους.
  Τα 1270 συναιτεριστικά μέλη αν βάλουν από 2000 ευρώ ο καθένας , σε μηνιαίες δόσεις των 100 ευρώ ) σε 20-25 μήνες έφυγε το χρέος με διακανομισμό αποδεδειγμένης καταβολής των δόσεων με τους πιστωτές. Τι είναι 100 ψωροευρώ τον μήνα για κάθε συναιτεριζόμενο μέλος.
  Η Λευκάδα έχει βαριά τουριστικά και αγροτικά εισοδήματα.

 2. Με τα λεφτά που προσφέρουν Νεοζηλανδοί μόνο πάρκιγκ αγοράζεις κανείς στη Νέα Ζηλανδία και μίας και η τρύπα του όζοντος είναι πάνω από την χώρα των Μαορί ουτε ηλιοθεραπεία ουτε μπιτσ μπάρ ουτε τίποτα,μόνο αντηλιακό απο το πρωί….με 3,5 εκατομμύρια για την τοποθεσία και την ομορφιά ως εκκίνηση,Όσο για τον Μεσσήνη… η γνωστή κλασωμπανιέρα ας πουλήσει το σπιτι του και οχι την περιουσία του ΤΑΟΛ για φραγγοδύφραγκα..ξέρουμε ότι είναι ο λαγός των επενδυτών κατώτερης ποιότητας..κάτι θα τσιμπήσει..

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.