Θωμάς Κακλαμάνης στον Prisma 91,6: Στον “Δίαυλο” είμαστε αποφασισμένοι να παλαίψουμε με τα προβλήματα. Όποιος δεν μπορεί να τα λύσει ας πάει σπίτι του δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί.”


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο εκπαιδευτικός και υποψήφιος σύμβουλος στην κοινότητα Λευκάδας με το συνδυασμό “Δίαυλος” Θωμάς Κακλαμάνης μίλησε στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6.

Στην αρχική του τοποθέτηση διευκρίνισε ότι δυστυχώς στην Ελλάδα του 2019 οι εποχές του Μαυρογιαλούρου δεν έχουν ξεπεραστεί, έχουν περάσει 54 χρόνια αλλά κάποιοι κομματάρχες και κάποια κεντρική πολιτική εξουσία χειρίζεται τη Λευκάδα ως “Πλατανιά”, παραπέμποντας στη σχετική ταινία.

“Τα λόγια είναι καλά αλλά όταν δίνουμε στήριξη από συγκεκριμένα κόμματα, όπως για παράδειγμα ο βουλευτής Νέας Δημοκρατίας κ. Βρούτσης έκανε λόγο για “ειδική περίπτωση” για τη Λευκάδα, πιστεύω ότι ο όρος “ειδική περίπτωση” για τον τόπο που μεγαλώνουμε και ζούμε δεν μας τιμά.”

Για όλα αυτά υπάρχει και η προσωπική ευθύνη του πολίτη, καθώς σε όλα τα ψηφοδέλτια υπάρχουν υποψήφιοι που είναι πάρα πολύ αξιόλογοι, με επαγγελματική δράση και θητεία στην τοπική αυτοδιοίκηση, υπάρχουν χρυσές μετριότητες και δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, υπάρχουν άνθρωποι που το μόνο που θα κάνουν είναι διαχείριση, καθώς και κάποιοι που όσο κι αν ακουστεί ακραίο δεν θα εμπιστευόμουν το σκύλο μου να το πάνε βόλτα γιατί θα μου γύριζαν μία γάτα.

Η ευθύνη του πολίτη είναι να επιλέξει από κάθε συνδυασμό τους ικανούς και ποιοι μπορούν να προσφέρουν έργο και όχι αυτοί που είναι οι κομματάρχες και θα μεσολαβήσουν στον πολιτευτή για ένα προσωπικό μικροσυμφέρον.

Χωρίς διάθεση να ευλογήσουμε τα γένια μας ανέφερε ο κύριος Κακλαμάνης,  ότι στο δημοτικό συμβούλιο αντιπολίτευση ουσιαστικά υπήρχε από τον κύριο Γλήγορη, χωρίς να είναι στείρα,  αλλά με συγκεκριμένες προτάσεις, θέσεις και αυτός που ήταν κάθε φορά διαβασμένος και ενημερωμένος για τα θέματα του δημοτικού συμβουλίου ήταν ο κύριος Γληγόρης.

Ο κύριος Γληγόρης δεν είναι μόνος του έχει μια ομάδα αυτοδιοικητικών με μεγάλη εμπειρία και μία μεγάλη ομάδα από νέους οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν πολλά με το δυναμισμό τους.

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας ένας δήμαρχος δεν μπορεί να κάνει μόνος του πολλά πράγματα αν δεν πλαισιώνεται από μία ομάδα συνεργατών.

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ο κύριος Κακλαμάνης είπε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να σταματήσει ο κομματικός εναγκαλισμός που είναι ανθεκτικός στην αυτοδιοίκηση,  διευκρινίζοντας ότι “δεν μιλάω για ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους που είναι απολιτίκ, πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες θέσεις, όλοι ανήκουμε σε κάποιους χώρους και έχουμε ένα θεωρητικό πλαίσιο, αλλά  είναι  άλλο να  έχω κάποιες ιδέες και άλλο να έχουμε δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους που το μόνο που περιμένουν είναι το τηλεφώνημα από την κεντρική εξουσία και τον Υπουργό, τον κομματάρχη, τον βουλευτή για να κάνουμε πράγματα ή να μην κάνουμε.”

Στο άρθρο μου αναφέρομαι για ανεξάρτητους υπό την έννοια ότι δεν έχουν δεσμεύσεις και συμφέροντα, καθώς είναι γνωστά τα οικονομικά συμφέροντα της Λευκάδας, πρέπει να είμαστε μακριά από ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και από ανθρώπους που αν τους έχει τοποθετήσει κάπου κάποιος πολιτευτής, θα είναι δεσμευμένος και δεν μπορεί ξαφνικά να μεταμορφωθεί σε σύμβουλο που θα ψηφίζει ανάλογα με το ποια είναι η θέση του.

Αναφορικά με τις υποχρεώσεις που πρέπει να έχει ο δήμος σχετικά με τις σχολικές εγκαταστάσεις, ο κύριος Κακλαμάνης ανέφερε ότι οι αρμοδιότητες του δήμου είναι συγκεκριμένες, οι δήμοι δεν ασκούν ούτε εκπαιδευτική πολιτική, αυτό είναι υπόθεση του Υπουργείου Παιδείας, αλλά υπάρχει μία πολύ σημαντική αρμοδιότητα η οποία είναι η συντήρηση των σχολικών μονάδων.

Όπως είπε  στην σχολική επιτροπή από το 2015 και μετά είναι πρόεδρος ο κύριος Κούρτης Φίλιππος ο οποίος είναι σύμβουλος της παράταξης του κυρίου Δρακονταειδή, με τον οποίον είχαμε μία εξαιρετική συνεργασία, καθώς η συμβολή του ήταν πολύ σημαντική και έκανε ότι μπορούσε.

Ωστόσο έχουμε ένα κοινό σημείο με τον κύριο Κούρτη, καθώς εγώ σαν διευθυντής σχολείου και ο ίδιος σαν πρόεδρος της σχολικής επιτροπής νιώσαμε μία πολύ μεγάλη μοναξιά, καθώς δεν είχαμε την στήριξη των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου.

Αντιμετωπίζαμε συνέχεια προβλήματα, είχαμε τη στήριξη από την σχολική επιτροπή, από τον πρόεδρό της ο οποίος είναι και ο ίδιος ο εκπαιδευτικός με πολύ μεγάλες ευαισθησίες αλλά από μόνη της αυτή δεν φτάνει.

Δουλέψαμε  μόνοι μας στα σχόλια γιατί τα προβλήματα ήταν μεγάλα, όπως μπορούσαμε με τα οικονομικά που είχαμε και με τη βοήθεια των γονέων.

Αν παρατηρήσετε να εξελίσσεται κάποιο βάψιμο σε σχολεία, κάποιο έργο εξωραϊσμού, να είστε σίγουροι ότι τις περισσότερες περιπτώσεις είναι κάποιο έργο των γονέων και αυτό είναι άδικο γιατί τα σχόλια που είχαν δραστήριους γονείς και τους πόρους προχώρησε μπροστά σε αντίθεση με κάποια σχόλια που δεν είχαν αυτή την τύχη, καθώς για παράδειγμα το δικό μου το σχολείο δεν έχει πόρους από κυλικείο.

Στερηθήκαμε και από πόρους του κυλικείου, αλλά και από πόρους του Δήμου που σε τελική ανάλυση είναι δική του ευθύνη συντήρηση σχολείων.

Επίσης υπάρχουν και άλλα σημαντικά προβλήματα στο σχολείο της Βασιλικής, έχουν περάσει τέσσερα χρόνια και δεν έχει προχωρήσει η επισκευή των διδακτηρίων, αυτό είναι πολιτική ευθύνη του δήμου και της περιφέρειας, ενώ έχουν τελματώσει και οι εργασίες στο 4ο Δημοτικό σχολείο το οποίο αντιμετωπίζει πάρα πολλά προβλήματα.

Σίγουρα υπάρχουν γραφειοκρατικά εμπόδια, αλλά σίγουρα υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες, σε τελική ανάλυση ο ρόλος των πολιτικών είναι να ξεπερνούν τις γραφειοκρατικές δυσκολίες, να τρέχουν τα έργα να τα ολοκληρώνουν για να τα δίνουν στα δικά μας παιδιά.

Στο ερώτημα για το ποια είναι η απάντηση που έχουν λάβει από το δήμο όλα αυτά τα χρόνια, απάντησε ότι όλα τα αιτήματα έχουν υποβληθεί γραπτώς, καθώς σε επίπεδο εγγράφων δεν υπάρχει καμία απάντηση αλλά σιωπή, αλλά σε προφορικό επίπεδο υπάρχει απάντηση ότι δεν υπάρχουν υπάλληλοι και δεν έχουμε πόρους.

“Αυτή είναι η απάντηση που τη λένε πάρα πολλοί αιρετοί δήμαρχοι σε όλη την Ελλάδα και στη Λευκάδα, ωστόσο για να αναφερθώ και πάλι σε ταινίες καθώς  ο δήμαρχος της Λεστινίτσας το 1959 έλεγε ότι δεν έχει πόρους.

Απλά να σας θυμίσω ότι για το σχόλιο της Βασιλικής, αλλά και για το 4ο δημοτικό υπάρχουν πόροι, λείπει όμως η πολιτική βούληση και ο πολιτικός σχεδιασμός. Δεν νομίζω να φταίει το μνημόνιο και οι εξωτερικές παρεμβάσεις των κακών ξένων που δεν προχωρούν αυτά τα αργά αλλά υπάρχει μία ανικανότητα.

Καταλαβαίνω ότι γίνομαι σκληρός αλλά υπάρχουν κάποιοι πολιτικοί προϊστάμενοι, οι οποίοι έχουν αναλάβει συγκεκριμένες θέσεις και δεν μπόρεσαν να υλοποιήσουν τα συγκεκριμένα έργα όπως και να το κάνουμε έχουν ευθύνη για αυτό είτε μας αρέσει είτε όχι.

Όταν ζητάμε 10 πράγματα η έλλειψη προσωπικού μπορεί να δικαιολογήσει να γίνουν τα μισά, δεν μπορεί όμως το να μη γίνει κανένα.

Εμείς στον “Δίαυλο” πάνω από όλα βάζουμε την ασφάλεια των σχολείων αυτό για εμάς είναι το Α και το Ω, πρέπει να γίνει έλεγχος στατικότητας στα σχολεία, όχι να γίνει σεισμός και να έρθουν εκ των υστέρων, η πυροπροστασία είναι αποκλειστική ευθύνη των δήμων καθώς και η αντικεραυνική προστασία, η συντήρηση εγκαταστάσεων.

“Φανταστείτε πόσο μεγάλη οικονομία θα μπορούσε να γίνει αν υπήρχαν ρυθμισμένη και αυστηρές τα σχολεία και στις δημόσιες υπηρεσίες. Ακόμα και στην προμήθεια πετρελαίου θα μπορούσε να γίνει μία κεντρική προμήθεια κάτι που δεν συμβαίνει στο δήμο, ώστε να εξασφαλίσουμε μία καλύτερη τιμή.”

Σχετικά με τη μεταφορά των των μαθητών στα σχολεία με ασφάλεια αυτό είναι ευθύνη της περιφέρειας, μπορεί όμως ο δήμος με τους σχολικούς τροχονόμους, όπως και με τις διαγραμμίσεις που έφτιαξε στο 4ο Δημοτικό και αυτό είναι θετικό, να μπορέσει να εξασφαλίσει την καλύτερη μεταφορά των μαθητών.

Είναι ανάγκη η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων, τι πρέπει να γίνει για να μπουν λάμπες οικονομίας σε σχολεία, να φωνάξουμε συμβουλάτορες και εταιρείες από το εξωτερικό; Μπορούμε να το κάνουμε και μόνοι μας καθώς και εικαστικές παρεμβάσεις, αναβάθμιση αισθητικής στις αυλές πρόσβαση για τις ειδικές ανάγκες, καθώς γνωρίζω ότι μέσα από το πρόγραμμα Φιλόδημος υπάρχει πρόγραμμα και χρηματοδότηση για πρόσβαση και τουαλέτες για άτομα με ειδικές ανάγκες και για πυροπροστασία, χρήματα λοιπόν υπάρχουν, χρειάζονται όμως μελέτες, κυνήγι και δράση για να τα εξασφαλίσουμε.

Οπότε πρέπει να βρούμε και τους ανθρώπους για να τα υλοποιήσουμε.

Επίσης ο κύριος Κακλαμάνης αναφέρθηκε στην ανακύκλωση ελαίου και χαρτιού, λέγοντας ότι θεωρητικά η υπάρχουσα δημοτική αρχή έχει μεγάλη ευαισθησία με την ανακύκλωση την οποία δεν είδαμε σε πράξη να υλοποιείται σε έργο.

Επίσης υπάρχει σχετικό πρόγραμμα για χρηματοδότηση διαμόρφωσης αθλητικών εγκαταστάσεων των σχολείων και από εκεί μπορούν να αντληθούν πόροι από κοινοτικά προγράμματα, όπως κάνει ο δήμος Τρικάλων που χρηματοδοτεί πολλά προγράμματα με ευρωπαϊκούς πόρους, καθώς και αντίστοιχος Δήμος στο Ρέθυμνο, αλλά και παραδείγματα στον πρώην δήμου απολλωνίων Λευκάδας.

Δεν μπορούμε να λύνουν όλα τα προβλήματα με τον εθελοντισμό, κάποια στιγμή κάποιοι πρέπει να αναλάβουν και τις ευθύνες τους. Ότι η υπάρχουσα δημοτική αρχή είχε πολύ καλές προθέσεις και διάθεση για συνεργασία, αλλά στον τομέα των αποτελεσμάτων ήταν πολύ χαμηλά τα ποσοστά επιτυχίας και δυστυχώς όλοι οι πολιτικοί άρχοντες κρίνονται από τα αποτελέσματα.

Ωστόσο τα προβλήματα απαιτούν λύση, το πιο απλό είναι να επικαλεστείς προβλήματα γραφειοκρατίας και το δεν έχω πόρους, αλλα αυτα ειναι επιχειρηματα του η 1950.

Όποιος δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα γιατί υπάρχουν δυσκολίες ας πάει σπίτι του, δεν είμαστε επαγγελματίες της πολιτικής, να πάνε μόνο όσοι είναι αποφασισμένοι να δώσουν μάχη με τα προβλήματα και να τα λύσουν με κόστος, γιατί θα υπάρξουν συγκρούσεις θα δυσαρεστήσει κάποιους που έχουν μάθει, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με τα προβλήματα και να συνεργαστούμε ταυτόχρονα, γιατί μόνος του ο κύριος Γληγόρης δεν θα μπορέσει να κάνει τίποτα, να συνεργαστεί και με το νέο σύστημα, με τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους που θα υπάρχουν από τις άλλες παρατάξεις για να μπορέσει να φέρει τα αποτελέσματα που πρέπει.

Κλείνοντας ο κύριος Κακλαμάνης την παρέμβασή του, επανέλαβε ότι είναι μεγάλη η ευθύνη των πολιτών να επιλέξουν τους ικανούς, πρέπει να αναθεωρήσουμε τα κριτήρια με τα οποία επιλέγουμε τους δημοτικούς συμβούλους, να μην ψηφίσουν με τον ξάδερφο, τον μπατζανάκη, καθώς υπήρχαν πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο που εφάρμοσε το ρητό ότι η σιωπή είναι χρυσός, υπήρχαν άτομα που για τέσσερα χρόνια δεν ακούσαμε τη φωνή τους και πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι ότι αν τους επιλέξουμε με τέτοια κριτήρια θα έχουμε και τα συγκεκριμένα αποτελέσματα.

About Ομάδα Σύνταξης 27933 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.