Θωμάς Κακλαμάνης στον Prisma 91,6: “Με τον Κλεισθένη ενισχύεται σημαντικά ο ρόλος των Κοινοτικών συμβουλίων.”…


Για τον ενισχυμένο ρόλο του κοινοτικού συμβουλίου μίλησε στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 ο κοινοτικός σύμβουλος Θωμάς Κακλαμάνης.

Όπως ανέφερε μέχρι πρόσφατα υπήρχε το νομοθετικό πλαίσιο του Καλλικράτη, νόμος 3852 του 2010 και πέρυσι τέτοια εποχή ψηφίστηκε ο Κλεισθένης νόμος 4555 του 2018, ο οποίος έφερε πολλές αλλαγές στα δημοτικά συμβούλια, στα περιφερειακά και πολύ περισσότερο στα κοινοτικά.

Μάλιστα όπως είπε ενώ ψηφίστηκε ο νόμος εδώ και ένα χρόνο με ευθύνη της πολιτείας δεν έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό, καθώς τις παραμονές των εκλογών ελάχιστοι από όσους ζήτησα γνώριζαν ότι υπήρχε ξεχωριστή κάλπη για τα κοινοτικά συμβούλια.

Θα μπορούσε το Υπουργείο Εσωτερικών μέσα από σποτ ραδιοφωνικά να ενημερώσει τους πολίτες για τις αλλαγές που έγιναν και μέσω τηλεόρασης, καθώς ο ενημερωμένος πολίτης είναι αυτός που κάνει τις καλύτερες επιλογές.

Κάνοντας μία σύντομη ανασκόπηση υπογράμμισε ότι ο Κλεισθένης  έδωσε στα κοινοτικά συμβούλια τη δυνατότητα ανεξάρτητων συνδυασμών, καθώς με το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο, τα κοινοτικά συμβούλια αποτελούσαν μέρος υποχρεωτικό των δημοτικών ψηφοδελτίων.

Τώρα οι κάλπες ήταν ξεχωριστές και υπήρχε δυνατότητα να υπάρχουν και ανεξάρτητα ψηφοδέλτια, επίσης ο κλεισθένης ορίζει ότι χώρια μέχρι 300 κατοίκους έχουν ένα μονομελές συμβούλιο που αποτελείται μόνο από τον πρόεδρο, υπάρχουν τα κοινοτικά συμβούλια από 301 κατοίκους μέχρι 2000 τα οποία είναι πενταμελή καθώς και το μοναδικό επταμελές συμβούλιο που αποτελείται από την κοινότητα Λευκάδας, μαζί με το Φρύνη και Καλλιγόνι, του οποίου ο Κλεισθένης δίνει αυξημένες αρμοδιότητες.

Πιο συγκεκριμένα ορίζονται ότι μπορεί να έχει μέριμνα για τις παιδικές χαρές, πάρκα, αγροτικούς δρόμους, αποκατάσταση ζημιών μικρής κλίμακας, διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, μέριμνα για τα αδέσποτα, ωστόσο το πιο βασικό είναι ότι χρειάζονται χρήματα για να προβληθούν.

Τα κοινοτικά συμβούλια αποκτούν πλέον πόρους, αποκτούν δικό τους προϋπολογισμό και θα μπορούν να υλοποιούν συγκεκριμένα έργα.

Ο νόμος του κλεισθένη για την τοπική αυτοδιοίκηση είδε κάτι καινούργιο, κάτι πρωτόγνωρο και μία πρόκληση τόσο για τον καινούργιο Δήμαρχο κύριο Καλό ο οποίος πρέπει να δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθέσεις, όμως δεν έχει ακουστεί τόσο πολύ ότι είναι πρόκληση κάτι τέτοιο για την αντιπολίτευση, γιατί πλέον δεν θα είναι τόσο εύκολο ναι είναι σε μία γωνία και να πυροβολεί και να επισημαίνει τι δεν γίνεται καλά, γιατί πλέον θέση αντιδημάρχου μπορεί να υπάρχει και από την αντιπολίτευση.

Εμένα θα μου άρεσε κάποια στιγμή να βρεθεί κάποιος δήμαρχος ή ο δικός μας και να πεις σε κάποιον αντιπολιτευόμενο ο οποίος θα ωρύεται για να μαζέψει τη λαϊκή δυσαρέσκεια να οριστεί αντιδήμαρχος στην δεύτερη διετία, καλώντας τον εφαρμόσει τη θέση του και το πρόγραμμά του.

Είναι μία πρόκληση και θα φανεί στην πράξη αν μπορεί να φέρει θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα.

Επίσης ο Καλλικράτης δίνει και την δυνατότητα δημοψηφισμάτων σε τοπικό επίπεδο, σε θέματα που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες, αρκεί να το αποφασίσουν τα δύο τρίτα των δημοτικών συμβούλων, η το 10% των εγγεγραμμένων πολιτών. Αυτό μπορεί να είναι κάτι καινούργιο για τη δική μας κοινωνία, για τις κοινωνίες στην Ευρώπη είναι κάτι το αυτονόητο και πραγματοποιείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια, καθώς όταν ζούσα στο Αμβούργο της Γερμανίας, δεν υπήρχε μήνας να μη γίνονται τοπικά δημοψηφίσματα και μην φανταζόμαστε κάλπες, αλλά γινόντουσαν ηλεκτρονικά και εκεί φαίνεται και η ωριμότητα κάποιας κοινωνίας αν μπορεί να κάνει τις σωστές επιλογές.

Αναφορικά με το οξυμένο πρόβλημα των αδέσποτων που υπάρχει στη Λευκάδα, είπε ότι εδώ και 10 μέρες τρέχει πρόγραμμα από το Φιλόδημος 2, με συγκεκριμένες προθεσμίες και μία χρηματοδότηση 20 εκατομμυρίων ευρώ για τα αδέσποτα και συγκεκριμένα χρηματοδότηση για την κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και εξοπλισμό καταφυγίων αδέσποτων ζώων.

Όπως αντιλαμβάνεστε όποιος Δήμος είναι έτοιμος με τις κατάλληλες μελέτες θα λύσει το πρόβλημα, όποιος Δήμος έχει πνιγεί στη γραφειοκρατία και δεν έχει οργανωθεί με τις κατάλληλες τομές για να παράξει έργο,  δεν θα έχει χρηματοδοτήσει και θα βγει προς τα έξω να πει πως δεν έχει χρήματα, ενώ οι χρηματοδοτήσεις τρέχουν, ωστόσο πρέπει να υπάρχει η γνώση και να έχεις στήσει το δήμο έτσι ώστε να μπορεί να δουλεύει.

Ο κύριος Καλός καλείται να αντιμετωπίσει μία μεγάλη πρόκληση, γιατί απέναντί του θα έχει τα προβλήματα και θα κριθεί από την επίλυσή τους, καθώς το πόσο πετυχημένος δήμαρχος θα υπάρξει δεν θα κριθεί μόνο από τον ίδιο, αλλά και από την ομάδα που θα έχει, αν οι αντιδήμαρχοι που θα έχει θα είναι αποφασισμένοι να έρθουν σε ρήξη με παγιωμένες αντιλήψεις, να να δουλέψουν, να εγκαταλείψουν την προσωπική τους ζωή και εργασία και να αφοσιωθούν στο έργο τους.

Ωστόσο θα κριθεί και αντιπολίτευση από το έργο της ενώ καλό είναι οι πολίτες να παρακολουθούν τα δημοτικά συμβούλια τόσο δια ζώσης όσο και από την ραδιοφωνική μετάδοση του Prisma 91,6.

LefkadaToday.gr – Σημαντική Ενημέρωση:

Στο πλαίσιο της νέας πολιτικής του Facebook, πολλές από τις αναρτήσεις μας, είναι πιθανόν να μην σας εμφανίζονται στο news feed τόσο συχνά όσο παλιότερα. Προκειμένου να μην χάνετε καμία από τις αναρτήσεις μας, ακολουθήστε την παρακάτω απλή διαδικασία:
– Στη σελίδα του Lefkada Today στο Facebook, Επιλέξτε το κουμπί ‘Ακολουθείτε‘ και στη συνέχεια την επιλογή ‘Να Εμφανίζονται πρώτα

About Ομάδα Σύνταξης 25749 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.