Θοδωρής Σολδάτος στον Prisma 91,6: “Κανείς δεν πήρε χαμπάρι ότι το 2018 χάσαμε το 50% του ΤΕΙ σε μια νύχτα, από αυτούς που τώρα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα.”


Για το θέμα της αναστολής του τμήματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Λευκάδα, μίλησε στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 και τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Κουνιάκη ο επικεφαλής της παράταξης “ Αλλάζουμε Πορεία” Θοδωρής Σολδάτος.

Κάνοντας μία ιστορική αναφορά στο Πανεπιστημιακό τμήμα της Λευκάδας, υπογράμμισε ότι το 2008 ήταν η πρώτη φορά που “κινδύνεψε” μερικώς  το τμήμα  στην πρώτη διακυβέρνηση Καραμανλή, τόσο στη Λευκάδα όσο και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

“Στην Λευκάδα λειτουργούσε το τμήμα πληροφορικών συστημάτων στην διοίκηση και την οικονομία και και επρόκειτο να δημιουργηθεί και το Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τ. Ε σε ελεύθερη μετάφραση.

Το δεύτερο τμήμα κινδύνεψε το 2008, καθώς επί υπουργίας Ευριπίδη Στυλιανίδη, τέθηκε το ζήτημα της υλικοτεχνικής υποδομής και των προϋποθέσεων, των οποίων κατά την άποψή τους δεν υπήρχαν και κινδύνεψε να χαθεί.”

“Τότε δόθηκε ένας αγώνας τόσο από τον ομιλούντα που ήταν βουλευτής , σε συνεργασία με τους παράγοντες της αυτοδιοίκησης Νομάρχη και Δήμαρχο. Δώσαμε τις εγγυήσεις ότι είναι δυνατόν να υπάρξουν οι υλικοτεχνικές υποδομές και τελικώς υπαναχώρησαν και το τμήμα Λειτούργησε μέχρι το 2013 που είχαμε το δεύτερο πρόβλημα.

Τότε το 2013 ο υπουργός της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη, Αρβανιτόπουλος, ξεκίνησε με το σχέδιο Αθηνά να κάνει μία τομή στην ανώτατη εκπαίδευση, στο οποίο έλειπαν τα τμήματα της Λευκάδας και σαν πρώτη ανάγνωση είχε κάποιες ριζοσπαστικές παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα την κατάργηση των αγγλόφωνων φιλολογιών και στην θέση τους ίδρυση τμήματος ξένων φιλολογιών και γλωσσών, με τα πρότυπα των πανεπιστημίων του εξωτερικού.

Τότε με πολύ μεγάλη προσπάθεια καταφέραμε, ενώ είχαν καταργηθεί τα τμήματα της πληροφορικής, στην θέση τους να πάρουμε  δύο τμήματα, το πρώτο στην Διοίκηση Επιχειρήσεων και στην Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και φιλοξενίας το δεύτερο.”

Αναφορικά με την τοποθέτηση του κ. Δρακονταειδή στο δημοτικό συμβούλιο, σχετικά με την προσχηματική επίκληση της υπουργού για την ΑΔΙΠ η οποία θα αξιολογήσει τα τμήματα, υπογράμμισε ότι δεν ξέρει αν το είχε θέσει νωρίτερα, όμως τη συγκεκριμένη μέρα στο δημοτικό συμβούλιο των ο πρώτος που το έθεσε.

“Μάλιστα τότε είπα ότι το Υπουργείο έχει τον πρώτο λόγο και αν υπάρχει η θετική πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας βασιζόμενος στις μέχρι τώρα εμπειρίες που είχα ως βουλευτής, τα πράγματα θα πάνε καλά εφόσον όμως και εμείς πείσουμε ότι υπάρχουν προϋποθέσεις.

Το ζήτημα αυτό έχει δύο σημαντικά σημεία, καθώς αρχικά πρέπει να δείξουμε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις και αν δεν υπάρχουν,  πολύ σύντομα μπορούν να δημιουργηθούν και από την άλλη μεριά να υπάρχει και μία θετική στάση εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, να συμμεριστούν την στάση μας και να ανταποκριθούν.

Ανάμεσα σε αυτές τις δύο συμπεριφορές υπάρχουν κάποιοι παράγοντες, όπως ο κυβερνητικός βουλευτής Λευκάδας, η περιφερειάρχης Ιονίων νήσων Ρόδη Κράτσα, η οποία πήρε κάποια θέση που θα μπορούσε να είναι διαφορετική.

Εκεί πρέπει να εστιάσουμε και να δείξουμε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Έχουμε σύμμαχο τον πρύτανη και τον πρόεδρο του Ιονίου Πανεπιστημίου, έχω εξακριβώσει ότι θέλουμε το τμήμα και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Το Ιόνιο πανεπιστήμιο πρέπει να δείξει ότι έχει πρόγραμμα σπουδών, κάτι που δεν υπάρχει ακόμα,  ωστόσο δεν είναι δύσκολο να επιτευχθεί μέχρι τον Μάρτιο με Απρίλη που θα κριθούν τα πράγματα να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις.|

“Αναφορικά με το καθηγητικό δυναμικό, από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, οι καθηγητές που διδάσκουν σήμερα στο τμήμα της Λευκάδας, μεγάλο μέρος αυτών θα διδάξει, εφόσον τελικά λειτουργήσει στο τμήμα με αντικείμενο την Περιφερειακή ανάπτυξη.

Το τρίτο είναι να δείξουμε ότι υπάρχει μία προοπτική κτιριακής καλύψεως και εδώ νομίζω ότι είμαστε καλά διότι το κέντρο νεότητας έχει επιτέλους παραχωρηθεί στο Ιόνιο πανεπιστήμιο και υπάρχει ένα ποσό δύο εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τις απαιτούμενες επισκευές.

Κοντά σε αυτά τα ζητήματα  έβγαλα και ένα τέταρτο, το ζήτημα της τοπικής κοινωνίας από πλευράς καλύψεως και στέγασης των φοιτητών οι οποίοι θα έρθουν να σπουδάσουν στη Λευκάδα.”

Αναφορικά με το θέμα της ιδεολογικής αντιπαράθεσης με την παράταξη του κ. Δρακονταειδή ο κ. Σολδάτος ανέφερε ότι φιλοδοξεί να έχει έναν ρόλο στο δημοτικό συμβούλιο για να γεφυρώνει καταστάσεις χωρίς να έχει τη διάθεση να δυναμιτίζει το κλίμα.

“Μου είναι εξαιρετικά εύκολο να λαϊκίσω ο έχω την εμπειρία αν θέλετε, καθώς και τις προϋποθέσεις από πλευράς γνώσης. Ωστόσο αναγκαστικά προχθές, γιατί βαρέθηκα να ακούω τον κύριο Δρακονταειδη να καταγγέλλει, ζήτησα  να μάθω πού ήταν αυτές οι καταγγελίες το 2018.

Εκτιμώ ότι δεν έχουμε πάρει χαμπάρι ακριβώς τι έγινε το 2018 με τον ανεκδιήγητο Υπουργό Γαβρόγλου και τους τοπικούς εκπροσώπους ΣΥΡΙΖΑ Λευκάδας, οι οποίοι το έχαψαν, το έφαγαν και δεν κουνήθηκαν καθόλου.

Κοντά σε αυτούς και οι άλλοι παράγοντες που μπορεί να μην ήταν ΣΥΡΙΖΑ οι ανεξάρτητοι Έλληνες, ίσως δεν πήραν χαμπάρι το ότι συνέβαινε.

Είχαμε δύο τμήματα που λειτουργούσαν στο πλαίσιο του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, το ένα ήταν το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, και το τμήμα τουριστικών επιχειρήσεων και φιλοξενίας.

Το δεύτερο εν μία νυκτί το πήραν από τη Λευκάδα και το πήγαν στην Κέρκυρα, με την διαδικασία Υποτίθεται της ανωτατοποίησης.

Δηλαδή εκεί που είχαμε δύο τμήματα, μας πήραν το αίμα και χάσαμε το 50% το 2018.

Κανένας τότε δεν διαμαρτυρήθηκε, δεν είπε κανείς κουβέντα λες και δεν ενδιαφέρονται για τον τόπο τους κάποιοι οι οποίοι σήμερα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα.

Στη Λευκάδα έμεινε το διάδοχο σχήμα του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, που στη συνέχεια θα το λέγαμε περιφερειακής ανάπτυξης και αυτό έπειτα από δύο χρόνια.

Το τμήμα αυτό δεν ήταν σίγουρο ότι θα λειτουργούσε αλλά κάτω από προϋποθέσεις, οι οποίες θα έπρεπε να υπάρξουν για να σώσουν την λειτουργία ενός τμήματος.

Δεν μπορεί να είμαστε συνέχεια στον καταγγελτικό λόγο και να μην αντιλαμβανόμαστε τα ουσιώδη, έχω την απαίτηση από τους συναδέλφους μου να αντιλαμβάνονται τα στοιχειώδη.”

Στην επισήμανση ότι το συγκεκριμένο τμήμα είχε νομοθετηθεί , υπήρχε και δεν ήταν κάτι αίολο απάντησε ότι “επομένως η παραδοχή είναι ότι χάσαμε ένα τμήμα με την σιωπηρή συνυπογραφή μας, δεν κουνηθήκαμε καθόλου και καλωσορίσαμε την Κέρκυρα και μας πήρε το τμήμα.

Για να υπάρχει σχεδιασμός από το 2018 μέχρι σήμερα θα έπρεπε να το δω στην πράξη. Πρώτα πρέπει να δω πρόγραμμα σπουδών, κάτι που δεν έχω δει και πρέπει να μαστε ξηγημένοι.

Πρέπει να δω καθηγητές, οι καθηγητές που υπήρχαν υφίστανται και αναμένεται να προκηρυχθούν νέες θέσεις, καθώς και το κτιριακό το οποίο ταλανίζει χρόνια τη Λευκάδα, δεν είναι καινούργιο θέμα αρχίζει και παίρνει το δρόμο του ελπίζω να μην χαθεί.

Ωστόσο επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι τμήματα περιφερειακής ανάπτυξης στην Ελλάδα λειτουργούν αυτή τη στιγμή, μόνο που δεν είναι σκέτα περιφερειακής ανάπτυξης, κάτι τα συνοδεύει και αυτό είναι το στοιχείο της επαγγελματικής κατοχύρωσης και κάλυψης.

Στον Βόλο υπάρχει τμήμα χωροταξίας, πολεοδομίας και περιφερειακής ανάπτυξης, από το οποίο βγαίνουν οι μηχανικοί, οι οποίοι στη συνέχεια γράφονται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, επομένως έχουν κατοχυρωμένο επαγγελματικό κύκλο δια του οποίου ασκούν επάγγελμα.

Υπάρχει τμήμα περιφερειακής και οικονομικής ανάπτυξης του γεωπονικού Πανεπιστημίου στην Άμφισσα, από εκεί βγαίνουν οικονομολόγοι οι οποίοι εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο δηλαδή και εκεί υπάρχει επαγγελματική κατοχύρωση.

Το τρίτο τμήμα περιφερειακής και διασυνοριακής ανάπτυξης, είναι στην Κοζάνη στο πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, από το οποίο Επίσης βγαίνουν οικονομολόγοι, με ειδίκευση στα διασυνοριακά ζητήματα.

Εγώ δεν είδα να μπαίνει τέτοιος τίτλος, το αντικείμενο είναι εντελώς αφηρημένο, είναι καλοδεχούμενο δεν νομίζω ότι έχουμε θέμα να το διεκδικήσουμε και να ανταποκριθούν στο ζήτημα αυτό, αλλά είναι ένα θέμα που πρέπει να τονιστεί.

Όταν επιλέγουμε κάποια τμήματα και συμφωνούμε θα πρέπει να εξετάσουμε και κάποια άλλα ζητήματα, να δούμε αν αυτό το τμήμα έχει ζήτηση, αν το προτιμούν οι φοιτητές συνδυασμό με την απομακρυσμένη σε σχέση με το κέντρο περιοχή της Λευκάδας.

Το πρώτο τμήμα το οποίο αναφέρθηκε στο Βόλο είχε βάση φέτος 7, 5.

Το δεύτερο της Άμφισσας είχε 4,5 με άριστα πάντα το 20 και το τρίτο στην Κοζάνη είχε 4,1.

Είμαι της άποψης πως όταν φιλοδοξείς να φιλοξενήσεις σε ένα τμήμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καλά είναι να κοιτάς και τμήματα τα οποία θα σου φέρουν  κόσμο ο οποίος είναι κάποιας δυνατότητας, από πλευράς βάσεων εισαγωγής, που αυτό σημαίνει πολλά.

Αποφεύγω να χρησιμοποιήσω άλλες λέξεις για να μην παρεξηγηθώ.

Μάλιστα κυκλοφορεί ευρέως ότι κάποια στιγμή, ενδέχεται να νομοθετηθεί και η βάση του 10, κάτι που έχει συμβεί στο παρελθόν. Τότε τι θα γίνει θα κλείσουμε σε μία νύχτα;

Μήπως θα έπρεπε να έχουμε φροντίσει να έχουμε ένα τμήμα το οποίο θα έχει ζητήσει και άρα να υπάρχουν οι προϋποθέσεις που θέτω;”

Καλό είναι αυτό το τμήμα περιφερειακής ανάπτυξης να το φτιάξουμε καλά, να το εξωραΐσουμε και να του δώσουμε την εξειδίκευση και τον εμπλουτισμό που απαιτείται ώστε να μπορέσει κανείς μέσα από εκεί να έχει και επαγγελματική κατοχύρωση.”

Αναφορικά με το θέμα της στέγης έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια, κάτι που γνωρίζει ο καθένας, ιδιαίτερα στον αστικό ιστό της πόλης.

“Η αλήθεια είναι ότι έχει υπάρξει μία τουριστική έκρηξη και ιδιοκτήτες καταλυμάτων είτε τα εκμεταλλεύονται τουριστικά είτε των υπολοίπων, έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα του Airbnb, δηλαδή διάθεση καταλυμάτων και όσων δεν ήταν πιστοποιημένα τουριστικά το οποίο γνωρίζει Δόξα σε αυτή την εποχή τη Λευκάδα.

Μάλιστα το περασμένο καλοκαίρι είχε γίνει και μία σχετική έρευνα και η Λευκάδα είναι στις πρώτες τέσσερις πανελληνίως, καθώς περίπου δυόμισι χιλιάδες καταλύματα προσφέρονται μέσα από αυτή την πλατφόρμα και όχι από τις καθαρά επαγγελματικές.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει ένα γενικότερο πρόβλημα στέγασης και σε οικογένειες που ζητούν να νοικιάσουν διαμερίσματα σε πολίτες που επισκέπτονται τη Λευκάδα για να ασκήσουν κάποιο επάγγελμα, ως καθηγητές, γιατροί, είτε ως φοιτητές.

Όταν βγήκαμε τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Λευκάδα πρέπει να μας απασχολήσει το θέμα της στέγασης.

Το ζήτημα αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και για αυτό είπα να αναληφθεί μία πρωτοβουλία από τη δημοτική αρχή σε συνεργασία με τους επαγγελματικούς φορείς της Λευκάδας και να διερευνηθεί ποια είναι η πρόθεση του συλλόγου των ενοικιαζόμενων καταλυμάτων και δωματίων, στον ιστό της πόλης,  να έρθουμε σε μία επαφή μαζί τους και να τους ζητήσουμε, να γίνει μία ζύμωση και να τους πούμε ότι αν θέλουμε στη Λευκάδα να έχουμε φοιτητές, νέους ανθρώπους, αν θέλουμε να μην είμαστε μία περιοχή που λειτουργεί μόνο το καλοκαίρι και το χειμώνα είναι κλειστά τα πάντα και να βοηθήσουν.

Επίσης να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην οποία να κληθούν οι ιδιοκτήτες να δηλώσουν την πρόθεση τους να νοικιάσουν στους φοιτητές καταλύματα και αν ακολουθούν τις προδιαγραφές των καταλυμάτων που απαιτούνται.”

Ο κύριος Σολδάτος ανέφερε το συγκεκριμένο ζήτημα θα συζητηθεί σε μία μελλοντική συνεδρίαση, έμεινε μετέωρο ενώ προέχει η στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να πείσουμε πως αξίζει να υπάρχει τμήμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Λευκάδα.”

Αναφορικά με την ένταση που προηγήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, μεταξύ του κυρίου Περδικάρη με το Δήμαρχο Χαράλαμπο Καλό και αν έπρεπε πρώτα να συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο πριν την επίσκεψή του στην Υπουργό, απάντησε ότι “εγώ θέλω να είμαι ξεκάθαρος και δεν είμαι υπέρ της τεράστιας συμμετοχικής δημοκρατίας.”

“Δεν μπορεί για ένα θέμα να συνεδριάζουμε τριάντα νοματαίοι και να προσπαθούμε να βγάλουμε άκρη.

Το όργανο που θα δημιουργηθεί θα πρέπει να είναι ευέλικτο, ο δήμαρχος είναι αρκετός για να το εκπροσωπήσει, επίσης θα πρέπει να βρούμε ποιος θα εκπροσωπήσει τον επαγγελματικό κόσμο, καθώς και την περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Δεν μπορούν όλοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι να είναι μέσα στο όργανο αλλά ο Αντιπεριφερειάρχης και αυτό είναι θέμα ευελιξίας.

Νομίζω ότι καλώς έπραξε ο δήμαρχος Λευκάδας και ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του βουλευτή για συνάντηση με την Υπουργό κυρία Κεραμέως, και εγώ να ήμουν στη θέση του το ίδιο θα έκανα δεν δεσμεύτηκε για κάτι, από εκεί και μετά κρίνεται ο καθένας.”

Αναφορικά με το επίπεδο συζητήσεων του δημοτικού συμβουλίου και αν αυτό είναι αντάξιο των προσδοκιών της κοινωνίας, απάντησε ότι δεν μπορεί δημοτικά συμβούλια σε μεγάλες πόλεις να ολοκληρώνουν τη διαδικασία σε τρεις ώρες και εμείς να πελαγοδρομούμε με λεπτομέρειες και να συνεδριάζουμε για 10 ώρες χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

“Εγώ δεν είμαι στο δημοτικό συμβούλιο κ. Κουνιάκη για να παζαρεύω τα δυο χιλιάρικα σε ένα προϋπολογισμό και να τρώω μία ή δύο ώρες για ζητήματα επουσιώδη.

Με ενδιαφέρουν τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν το νησί μας και για τα οποία έχω βάλει πλάτη κατά το παρελθόν,  και αν δεν έχουν ολοκληρωθεί προσπαθώ να το σπρώξω προκειμένου να υλοποιηθούν και να ολοκληρωθούν.

Αυτή την εποχή τα κυρίαρχα ζητήματα της Λευκάδας, είναι το θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων που έχει δρομολογηθεί και το δεύτερο είναι το θέμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, υπάρχουν κι άλλα ζητήματα που μπορούμε να δούμε αλλά με αυτά πρέπει να πορευτούμε το συγκεκριμένο διάστημα.

Φανταστείτε εγώ στην παράταξη που έχω 11 δημοτικούς  συμβούλους , σε ένα  δημοτικό συμβούλιο των 33 μελών, φανταστείτε μετά από μένα να παίρνουν όλοι το λόγο και να επαναλαμβάνουν τα ίδια δεν θα τελειώσουμε ποτέ.

Δυστυχώς αυτό συμβαίνει από παρατάξεις οι οποίες είναι μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν γίνεται όμως έτσι δουλειά.

Ακόμα κι αν έχουν απορίες αναφορικά με κάποιες μελέτες, αν έρχεται εκείνη τη στιγμή και δεν έχει προϋπάρξει απορία κατά την μελέτη των εισηγήσεων εκ μέρους των εισηγητών, γιατί οι περισσότερες εισηγήσεις μας στέλνω ότι δύο με τρεις μέρες νωρίτερα, μπορεί κάτι να διαφύγει και να μην το δούμε και την τελευταία στιγμή,  να ζητήσουμε μία διευκρίνηση.

Εάν όμως έχουμε δει το πρόβλημα δύο μέρες νωρίτερα, μπορούμε εγγράφως στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο να ζητήσουμε πληροφορίες και όχι να ανταγωνιζόμαστε ποιος θα κάνει εκείνες ερωτήσεις που ενδεχομένως φέρνουν σε δύσκολη θέση τους αντιδημάρχους οι οποίοι δεν γνωρίζουν τα πάντα καθώς πρόσφατα έχουν αναλάβει καθήκοντα.

Άλλο να τον έχεις ενημερώσει εγγράφως και να του δώσει μία απάντηση κι άλλο να προσπαθείς να το πιάσεις αδιάβαστο.

About Ομάδα Σύνταξης 27534 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.