Θεόδωρος Τσίκας στον Prisma 91,6: ” Ό τρόπος που αντέδρασε η Ελληνική κυβέρνηση στο τούρκικο ερευνητικό «Oruc Reis» έδειξε νευρικότητα, καθώς δεν παραβίασε τα σύνορα μας…”


Για θέματα ελληνοτουρκικών σχέσεων μίλησε στον Prisma 91,6 ο διεθνολόγος Θεόδωρος Τσίκας. Αρχικά σχολίασε το κύμα φανατισμού που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αφορμή τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

“Πολλές φορές αυτό έχει σχέση να κάνει με το γεγονός ότι δεν είμαστε απολύτως ενημερωμένοι, υπάρχουν πολλές ορολογίες που δεν κατανοεί κανείς και δημιουργεί μία ακραία αντίδραση, κάτι το οποίο δεν πρέπει να συμβαίνει, καθώς πρέπει να γνωρίζουμε ότι σε αυτό τον κόσμο δεν είμαστε μόνοι μας και δεν πρέπει να λειτουργούμε “αυτιστικά”,  καθώς όπως εμείς έχουμε τις θέσεις μας, έτσι τις έχουν και οι άλλες πλευρές μαζί με τα επιχειρήματα τους που δεν είναι για πέταμα.

Αναφορικά με την πλέυση του  τουρκικό  ερευνητικοό πλοίο στην περιοχή της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας και στο ερώτημα αν ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να δοκιμάσει τα όρια της Ελληνικής πλευράς, απάντησε ότι το τουρκικό ερευνητικό  σκάφος για το οποίο έγινε η” φασαρία” το σαββατοκύριακο που μας πέρασε δεν παραβίασε τα σύνορά μας, καθώς είναι αδύνατον να μπει στην υφαλοκρηπίδα, εκτός και αν είναι υποβρύχιο, γιατί η υφαλοκρηπίδα είναι βυθός και κανένα σκάφος δεν μπορεί να μπει μέσα σε αυτήν. Εκτός κι αν κάτσει κάτω από την επιφάνεια και το τρυπήσει κάτι που δεν συνέβη με το συγκεκριμένο ερευνητικό σκάφος άσχετα αν φοβόμασταν ότι θα συμβεί.

Αναφορικά με τα ελληνικά χωρικά ύδατα, από εκεί που σταμάτησε το ερευνητικό πλοίο είναι εκατοντάδες μίλια μακριά.

Αυτό το λέω γιατί όταν κάποιος ακούει τις ειδήσεις και θεωρεί ότι ένα ξένο σκάφος μπήκε σε μία περιοχή ελληνικής κυριαρχίας είναι φυσικό να οργίζεται και να θυμώνει, όμως δεν συνέβη κάτι τέτοιο.”

Το ερευνητικό σκάφος ήταν σε διεθνή ύδατα, καθώς ως ένα βαθμό η φασαρία αυτή ήταν υπερβολική, ωστόσο έχει έναν πραγματικό λόγο, όμως όλο αυτό που συνέβη ήταν υπερβολικό, απίστευτα δραματοποιημένο και κατά τη γνώμη μου δείχνει μία πολύ μεγάλη νευρικότητα της Ελληνικής πλευράς, την οποία βεβαίως σταθμίζουν και οι γείτονες.

Στο σημείο το οποίο βρέθηκε το ερευνητικό πλοίο, σύμφωνα με τις πιο μαξιμαλιστικές θέσεις της χώρας μας, εάν υπήρχε ελληνική αποκλειστική οικονομική ζώνη,  θα μπορούσε κάνοντας έρευνα στο βυθό να δείξει ότι είναι ζώνη αποκλειστικής εκμετάλλευσης της Τουρκίας.

“Το συγκεκριμένο πλοίο έφυγε από μία περιοχή έξω από την Κύπρο και πλησίασε σε ένα σημείο στο οποίο σύμφωνα με τις δικές μας επίσημες μαξιμαλιστικές απόψεις, είναι το πιο ακραίο σημείο της οιονεί οικονομικής αποκλειστικής Ζώνης της Ελλάδας.

Ωστόσο αυτή δεν υπάρχει, θέλουμε εμείς να το θέσουμε όπου πρέπει, όταν μπούμε σε συζήτηση για αποκλειστική οικονομική ζώνη, καθώς δεν υπάρχει τόσο της Ελλάδας, όσο και της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο λόγος που δεν υπάρχει και το επαναλαμβάνω και πάλι, είναι ότι η αποκλειστική οικονομική ζώνη δεν υπάρχει αν δεν συμφωνήσουν δύο κράτη.

Όταν δυο κράτη συναντώνται τα νερά τους, η αποκλειστική οικονομική ζώνη γίνεται μετά από συνεννόηση και συνομιλίες, αν δεν τα βρεις μπορείς να πας σε ένα δικαστικό ή διαμεσολαβητικό όργανο για να οριστεί η ΑΟΖ η οποία δεν υπάρχει.

Με λίγα λόγια δεν συνέβη καμία παρανομία, εμείς κινητοποιήθηκε άμεσα ως χώρα για να μην κάνει έρευνα στον βυθός εκείνο το σημείο και μπλέξουν οι μελλοντικές διαπραγματεύσεις, φαίνεται ότι δεν έκανε και μετά από λίγες ώρες αποχώρησε.

Παρακολουθώντας όμως κάποιος τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης νόμιζε ότι κάποιος παραβίασε τα σύνορά μας, δεν συνέβη κάτι τέτοιο, συνέβη κάτι αλλά στο μέγεθος που σας περιέγραψα με μεγάλη ακρίβεια.”

 

About Ομάδα Σύνταξης 27920 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.