Θεόδωρος Τσίκας στον Prisma 91,6: “Εσφαλμένα έχει περάσει η εντύπωση ότι η Τουρκία αμφισβητεί την Εθνική μας κυριαρχία. Η διαφορά μας είναι στα διεθνή ύδατα.”


Με τον πολιτικό αναλυτή, διεθνολόγο Θεόδωρο Τσίκα συζητήσαμε για τις Eλληνοτουρκικές σχέσεις, στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6.

“Οι ορισμοί που χρησιμοποιούμε στο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων έχουν ιδιαίτερη σημασία γιατί χρησιμοποιούμε ορισμούς που δημιουργούν στο ευρύ κοινό ανασφάλεια, σύγχυση και μία όχι ακριβή πληροφόρηση και αυτό δημιουργεί στην κοινή γνώμη μία μεγαλύτερη δραματοποίηση από ότι χρειάζεται.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι διαφορές μας με την Τουρκία είναι σχετικά με τις αρμοδιότητες που πρέπει να έχει, είτε η Ελλάδα είτε η Τουρκία στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου και από παλιότερα υπάρχει και το θέμα του Διεθνούς εναέριου χώρου του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου.

Η η διαφορά που έχουμε με την Τουρκία δεν αφορά την Ελληνική Εθνική κυριαρχία. Η Τουρκία δεν αμφισβητεί στεριά η θάλασσα που ανήκουν στην Ελλάδα, αλλά έχει μία διαφορετική ερμηνεία για το πώς πρέπει να υπάρχουν για παράδειγμα τα δικαιώματά μας ως προς την οικονομική εκμετάλλευση στα διεθνή ύδατα.

Η οικονομική αποκλειστική ζώνη που διαφωνούμε το τελευταίο διάστημα είναι διεθνή ύδατα, καθώς αυτή τη στιγμή δεν έχουμε οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και αυτό που λένε πολλά μέσα ενημέρωσης ότι το Ρούτς Ρέϊ μπήκε στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα είναι λάθος καθώς στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο δεν υφίσταται.

Ακόμα και η Ελλάδα λέει σαν επίσημη θέση ότι υπάρχει η εκκρεμότητα του ορισμού της υφαλοκρηπίδας με την Τουρκία άρα επισήμως έχει οριστεί, οπότε είναι εσφαλμένη εντύπωση που περνάει στην Ελληνική κοινή γνώμη ότι η Τουρκία αμφισβητεί την εθνική μας κυριαρχία.

Μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας υπάρχει μία διαφορά απόψεων για το πώς θα χαραχθούν οι γραμμές υφαλοκρηπίδας, αλλά ακόμα κι αν χωρίσουμε υφαλοκρηπίδα, δεν θα υπάρχει Ελληνική υφαλοκρηπίδα, θα έχουμε εμείς δικαιώματα οικονομικής εκμετάλλευσης, όμως θα υπάρχουν διεθνή ύδατα επάνω και διεθνής βυθός κάτω, παρόλα αυτά με την οριοθέτηση της ΑΟΖ θα έχουμε οικονομικά δικαιώματα στις περιοχές που θα οριστούν.

Αυτό πρόσφατα κάναμε με την Ιταλία, εν μέρει με την Αίγυπτο και πρέπει να κάνουμε με την Τουρκία γιατί είναι ένα μεγάλο μέρος.

Σχετικά με την επέκταση των μιλίων, το δίκαιο της θάλασσας το οποίο είναι σχετικά πρόσφατο το 1982 λέει ότι μπορούν όλες οι παράκτιες χώρες μπορούν να επεκτείνουν τα χωρικά της ύδατα έως τα 12 μίλια.”

“Αυτό είναι ένα πολύ λεπτό θέμα το οποίο η Ελλάδα πολύ σωστά κατά τη γνώμη μου χειρίζεται καθώς πρέπει να υπάρχει ένας ιδιαίτερος τρόπος το πώς θα το ασκήσει, καθώς δεν υπάρχει καμία ελληνική κυβέρνηση, οποιουδήποτε χρώματος, προέκτασης που δεν έχει προχωρήσει στην άσκηση αυτού του δικαιώματος, γιατί ειδικά στο Αιγαίο είναι τόσο ιδιαίτερο γεωγραφικά με όλη αυτή την πανσπερμία των νησιών και τη μεγάλη περιπλοκότητα των ακτών που είναι πάρα πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί η επέκταση στα 12 μίλια.

Αυτό δεν είναι δύσκολο μόνο επειδή η Τουρκία πριν από κάποια χρόνια το έχει θεωρήσει αίτια πολέμου, αλλά διότι πρέπει να ξέρουμε ότι μεγάλες ναυτικές δυνάμεις όπως είναι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, έχουν εκφράσει στην Ελλάδα ισχυρές αντιρρήσεις για το αν θα πρέπει να το ασκήσει αυτό το δικαίωμα, γιατί ουσιαστικά το Αιγαίο θα μετατραπεί σε Ελληνική λίμνη και οι διεθνείς δίοδοι που υπάρχουν, αν ασκήσει πλήρως αυτό το δικαίωμα θα έχει και τον έλεγχο της Διεθνούς ναυσιπλοΐας.

Αυτό δεν είναι διατεθειμένες μεγάλες στρατιωτικές και οικονομικές δυνάμεις του κόσμου να το δεχτούν και αυτό πρέπει να τεθεί στο πλαίσιο μιας Διεθνούς συζήτησης και αφού έχουμε διευθετήσει τα θέματα κυρίως με την Τουρκία και αυτή η συζήτηση δεν πρέπει να γίνεται εν θερμώ.”

About Ομάδα Σύνταξης 28415 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

 1. Ο διευθυντής ερευνητικών προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνος Φίλης:
  Εμμένοντας στην άποψη ότι «τείχος» θα πρέπει να είναι τα 12 ναυτικά μίλια και όχι τα 6, σημείωσε ότι ακόμη και το αφήγημα ότι αυτή την ώρα κινείται σε διεθνή ύδατα με το Oruc Reis, συνοδευτικά και πολεμικά πλοία, δεν είναι έτσι απλά μία διέλευση, αφού με εχθρική ενέργεια κάνει κανονικά έρευνες σεισμικών . Ακόμη και «διαφιλονικούμενα» να είναι τα ύδατα, αν και ελληνική υφαλοκρηπίδα, λόγω μη οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας, η διενέργεια ερευνών είναι απαγορευτική από δίκαιο της θάλασσας.
  Μάλιστα όπως είπε, τα στοιχεία των ερευνών αυτών θα πρέπει να χαρακτηριστούν παράνομα και μη βάση δεδομένων από τις ΗΠΑ, την Ε.Ε. και άλλους παίκτες ισχύος διεθνώς και να μην χαρακτηρίζεται απλά προκλητική ενέργεια η κίνηση των Τουρκικών πλοίων, αλλά παράνομη που δεν παράγει κανένα νόμιμο δεδομένο.
  Πηγή: https://www.neakriti.gr/article/editors-blogs/giorgos-sahinis-blog/1594116/k-filis-oi-exakolouthitikes-paranomies-tis-tourkias/

  Γιάννης Μάζης Καθηγητής, Πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών & Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών:
  Ο Λαβρώφ ξέρει ότι το Αιγαίο με 12 μίλια & δίαυλους διελεύσεως δεν γίνεται ελληνική λίμνη
  Πηγή: https://www.youtube.com/watch?v=yqOX3aCZ1tA&ab_channel=Neocleous

  Ο κύριος Τσίρκας προφανώς συμφωνεί με τη σχολή Σημίτη-Ροζάκη-Μητσοτάκη.

  Αγαπητέ κύριε Κουνιάκη, να παρουσιάσετε και την άλλη άποψη. Η οποία άλλη άποψη ήταν και η άποψη του Κωνστανίνου Καραμανλή, του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Καραμανλή. Το ίδιο ισχύ και στο Σκοπιανό.

  Διαβάζω δε και κάτι απίθανες απόψεις ότι επειδή τα καλώδια του Oruc Reis δεν ακουμπάνε στο βυθό δεν υπάρχει παραβίαση και επειδή προέρχομαι από το χώρο της ναυτιλίας, θα ήθελα αναφέρω με τον πιο κομψό τρόπο που μπορώ ότι όσοι τα λένε αυτά μπερδεύουν τις μηχανότρατες με τα ερευνητικά σεισμικά πλοία…

  Όσο για το ότι δεν αμφισβητεί η Τουρκία εθνική μας κυριαρχία, τότε με τα Ίμια τι είναι; Τα 152 νησιά και νησίδες που επίσημα τουρκικά υπουργικά χείλη έχουν εκφράσει τόσες φορές, τι είναι;

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.