Θεόδωρος Σολδάτος: “Ζημιογόνο το άρθρο 93 για την Λευκάδα που είναι μια ανάσα από την λύση του προβλήματος.”


Στην τοποθέτησή του ο Θεόδωρος Σολδάτος, ανέφερε ότι με τα ειδικά ζητήματα που θέτει το υποψήφιο προς ψήφιση σχέδιο νόμου, στοχεύει στο να ελέγξει σε κεντρικό επίπεδο τα τεκταινόμενα στην περιφέρεια.

“Το ζήτημα είναι ότι με το άρθρο 93 γίνεται ειδική στόχευση στο να υπάρξει περίπου κηδεμονία των δύο συγκεκριμένων περιφερειών, των Ιονίων νήσων και του Νότιου Αιγαίου, κηδεμονία στην οποία κατά την άποψή μου στην αιτιολογική έκθεση η οποία έχει εμφανιστεί ενόψει της συζήτησης στην επιτροπή στη βουλή δεν πείθει.

Τα ζητήματα τα οποία επικαλείται δεν χαρακτηρίζουν τη Λευκάδα, όπως επίσης και την Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς και συγκεκριμένα δήμο Αργοστολίου.

Με το άρθρο 93 στα Ιόνια νησιά εξισώνονται τα πλεονεκτήματα και οι διαδικασίες με τα οποία επιτεύγματα έχουν ακολουθηθεί εκ μέρους κάποιων δήμων, με την ανεπάρκεια και μεγάλα προβλήματα για τα οποία ασφαλώς υπάρχει ευθύνη σε τοπικό επίπεδο κάθε φορά, αλλά υπάρχει και συνευθύνη από την κεντρική εξουσία.

Όταν για παράδειγμα η Κεφαλλονιά εδώ και δεκαετίες έχει λύσει το πρόβλημα των απορριμμάτων και διαθέτει  μονάδα επεξεργασίας και φορέα διαχείρισης με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα, καθώς  υπάρχει και χώρος Υγειονομικής ταφής, δεν μπορώ να καταλάβω  γιατί ο συγκεκριμένος Δήμος συμπεριλαμβάνεται στην κηδεμόνευση που θα προκύψει μέσα από το άρθρο 93 για τα Ιόνια νησιά.

Όταν εμείς ως Λευκάδα έχουμε κάνει τόσο αγώνα ώστε να φτάσουμε σε μία διαδικασία που θα μας επιτρέψει να καμαρώσουμε μεθαύριο ότι αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και για όλα αυτά έχουν γίνει ενέργειες σωστές και έχει χυθεί ιδρώτας από τον Δήμο, ωστόσο μπαίνει σε μία διαδικασία ενός οργάνου Ιονίων νήσων με ελάχιστη συμμετοχή και δεν θα μπορούμε να εκπροσωπήσουμε καθόλου τον εαυτό μας, καθώς το μετοχικό μας κεφάλαιο θα είναι πάρα πολύ μικρού αφού καθορίζεται με πληθυσμιακά κριτήρια.

Καταλαβαίνω ότι όταν η κεντρική διοίκηση αντιμετωπίζει προβλήματα που υπάρχουν στην περιφέρεια, -καθώς από ότι πληροφορούμαι στο Νότιο Αιγαίο υπάρχει αποδοχ-, δεν μπορεί να ισοπεδώνει τα πάντα.

Θα μπορούσα να δεχτώ μία προοπτική διαχείρισης σε επίπεδο περιφερειών, αφού έχουν δρομολογηθεί και λυθεί επιμέρους προβλήματα.

Με άλλα λόγια θέλω να ξέρω ότι η Λευκάδα έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία της, έχει μπει στην υπόθεση της διαχείρισης με το γειτονικό δήμο και το δήμο Μεγανησίου, να γνωρίζω ότι η Κεφαλλονιά συνεχίζει όπως συνεχίζει, επίσης η Κέρκυρα έχει μπει σε μία διαδικασία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, καθώς και η Ζάκυνθος έχει μπει σε μία ατραπό και τότε θα μπορούσα να συζητήσω για κάποια συνεργασία.

Σήμερα όμως το άρθρο 93 για τη Λευκάδα είναι εντελώς ζημιογόνο.  Εμείς είμαστε μία ανάσα από την λύση του προβλήματος, εάν πάμε αδιαμαρτύρητα στην όλη διαδικασία, το Άκτιο Βόνιτσα θα ενταχθεί στην Αιτωλοακαρνανία, εμείς θα είμαστε με ελάχιστη συμμετοχή στα Ιόνια νησιά και εκεί που έχουμε συμφωνήσει και έχουμε βρει τη λύση μας θα περιμένουμε να μας λύσει το πρόβλημα η διοίκηση της ανωνύμου εταιρείας των Ιονίων νησιών από τη μία μεριά του ΦΟΣΔΑ Αιτωλοακαρνανίας από την άλλη μιας και δεν θα έχει προλάβει να εξελιχθεί σε φορέα διαχείρισης Δυτικής Ελλάδας.

Για αυτό δεν μπορώ να σταθώ θετικά, συμμερίζομαι τις αγωνίες και τις απόψεις που κατατέθηκαν νωρίτερα, νομίζω πως τα νησιά μπορούν να συνεχίσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα μόνα τους, αν θέλει η κυβέρνηση ας υιοθετήσει τα νησιά που έχουν πρόβλημα να βοηθήσει να τα λύσουν, να περάσουν κάποια χρόνια να μπουν τα πράγματα σε μία σειρά και τότε να συζητήσουμε ξανά σε κάποιο άλλο επίπεδο, όχι στο επίπεδο του να μπουν στο σπίτι μας και να κάνουν κουμάντο όταν αποδεικνύεται πως μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας.

Φανταστείτε μεθαύριο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία να λειτουργεί το εργοστάσιο, να έχουμε τη συνεργασία με τους γείτονές μας και να έχουμε αδιέξοδο σε κάποια από τα γειτονικά νησιά.

Η εμπειρία μου έχει δείξει ότι δεν συμμερίζονται τα προβλήματα της περιφέρειας κάθε φορά στην κεντρική εξουσία, θυμάμαι για παράδειγμα ότι στο πρόβλημα του Αιγαίου έγινε ολόκληρη ιστορία η περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τελικώς τα απορρίμματα μεταφέρθηκαν αν δεν κάνω λάθος στη Δυτική Μακεδονία.

Φανταστείτε να υπάρξει ένα αδιέξοδο και να μην μπορεί ο υπουργός όπως μας διαβεβαίωσε ο Αντιπεριφερειάρχης που  θα έχει και τον τελικό λόγο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να μην έχει διαθέσιμους ΦΟΣΔΑ για να δεχτεί απορρίμματα και να πει  κάποια στιγμή η Κέρκυρα που έχει την πλειοψηφία, αποφασίζω να πάνε τα δεμάτια στη Λευκάδα και να τα διαχειριστεί το εργοστάσιο της, με αυτό θέλω να πω πως υπάρχουν προβλήματα πολλά.

About Ομάδα Σύνταξης 28552 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.