Θεόδωρος Χαλικιάς στον Prisma 91,6: “To one man show του Ανδρέα Κτενά δεν οδηγεί πουθενά. Ας κάνουν ένα έργο και θα τους χειροκροτήσουμε.”


Στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 μίλησε ο πρώην αντιπεριφερειάρχης και νυν περιφερειακός σύμβουλος Θεόδωρος Χαλικιάς, με αφορμή την ανακοίνωση της παράταξης ΑΝΑΣΑ για την επίσκεψη της Υπουργού τουρισμού Λίνας Μενδώνη στη Λευκάδα.

Ο κ.Χαλικιάς είπε ότι στα έργα  υπάρχει  μία συνέχεια και όντως κάποια έργα συνεχίζονται που ξεκίνησαν από εμάς, όμως είναι εντελώς διαφορετικό αυτό και εντελώς διαφορετικό να παίρνεις ένα έργο και να λες ότι αυτό το έργο ήταν στα συρτάρια και το ξεμπλόκαρα, η αυτό το έργο το έβγαλα από την αφάνεια, όπως έχει ισχυριστεί ο κύριος Κτενάς.

Για το τουριστικό καταφύγιο στο Νυδρί που είχαμε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση εμείς και μάλιστα και ο κ. Καχριμάνης και κ. Κατσιφάρας είχαν έρθει στη Λευκάδα για να υπογράψουν τα απαραίτητα έγγραφα με τον πρώην περιφερειάρχη κ Γαλιατσάτο.

Το ίδιο και με την παράκαμψη Καλαμιτσίου εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση 3,5 εκατομμυρίων ευρώ με πολύ μεγάλο αγώνα από το πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων και σε συνάντηση με τους κατοίκους είπε ότι το συγκεκριμένο έργο το είχαμε στην αφάνεια και το ανέσυρε.

Το ενδιαφέρον μας για το συγκεκριμένο σημείο ήταν προφανές γιατί εμείς εκεί είχαμε τοποθετήσει φανάρια για να εξυπηρετηθεί η κυκλοφορία, αλλά πως φέτος στα φανάρια δεν μπήκαν.

Κάποια πράγματα που γίνονται είναι υπερβολικά και δεν ξέρω αν θα τα έκανα εγώ ή κάποιος άλλος με αυτό τον τρόπο. Δεν ξέρω τι συμβούλους έχει ο κύριος Κτενάς και πώς προχωράει στην όλη διαδικασία, αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν έχει γίνει ενός ευρώ στην Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας.

Σε μία συνέντευξή μου είχα πει πως είχαμε αφήσει 20 εκατομμύρια σε κάποια έργα που είναι δημοπρατημένα, σε κάποια άλλα χρηματοδοτήσεις για τις μελέτες και μπορεί να βγάλει μία ολόκληρη θητεία, ας πέσει επάνω να το ολοκληρώσει, γιατί βλέπω να γίνεται το αντίθετο.

Μην ξεχνάμε αυτό το καλοκαίρι  η περιφερειάρχης Ρόδη Kράτσα είχε υποσχεθεί την ολοκλήρωση των υδατοδρομίων,  αλλά αντί αυτού έφερε μία παράνομη σύμβαση 3.050.000 ευρώ,   αντί για 750.000  ενός έργου που είχαμε φτάσει στο 80%  και παρέμεναν κάποια άλλα πράγματα  τα οποία δεν τα έκανε.

Υπέγραψε μαζί με το λιμενικό ταμείο μία παράνομη σύμβαση η οποία κατέπεσε,  όπως επίσης και στην ράμπα του ferry boat του Νυδριού είχαμε ανάδοχο  τον ακύρωσαν μέσα σε μία οικονομική επιτροπή και έφεραν καινούργια  αμέσως μετά,   όμως η αρχή επίλυσης  προδικαστικών προσφύγων  ακύρωσε την ακύρωση τους,  της είχα πει και εγώ στην οικονομική επιτροπή και αυτό υπάρχει στα πρακτικά,  άρα στην ουσία δεν μπορούν να κάνουν νέα δημοπρασία  και για το συγκεκριμένο έργο καρκινοβατεί και δεν ξέρουμε την εξέλιξή του.

Η Υπουργός κυρία Μενδώνη επισκέφτηκε την Καρυά και μας μίλησε για την αυλή πολιτιστική κληρονομιά, κάτι που είναι πολύ σημαντικό και το κέντημα της Καρυάς και όλα αυτά, αλλά δεν την ενημέρωσαν για το κτίριο του Απόλλωνα Καρυάς πού στις 13-05-2019 χρηματοδοτήσαμε με 284.000 πόσο για να γίνει ένα κτίριο που αρμόζει σε αυτό το Κεφαλοχώρι της Λευκάδας και αυτό το ποσό έφυγε στην πρώτη τροποποίηση που έγινε από την νέα Περιφερειακή αρχή και έχει γίνει απλή αναφορά στο πρόγραμμα δράσης με 10 ευρώ, για να μην το σβήσουν τελείως.”

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν αυτά τα χρήματα έχουν χαθεί, απάντησε ότι υπάρχουν εκτιμώντας ότι κάποια στιγμή μπορεί να τα ξανά βάλουν από τις αντιδράσεις που υπάρχουν, όμως πιστεύω ότι αυτό το κτίριο κάποια στιγμή έπρεπε να φτιαχτεί.

“Ίσως επειδή βγάλαμε τα χρήματα της χρηματοδότησης εμείς δεν τους άρεσε, θέλουν να τα βγάλουν κάποια άλλη στιγμή για να πουν ότι το κάναμε εμείς δεν ξέρω τι να πω, βλέπω κάποια πράγματα τα οποία με ξενίζουν, δεν είναι του χαρακτήρα μου και δεν μπορώ να το εξηγήσω διαφορετικά θα σας έλεγα.”

Σε άλλο σημείο της παρέμβασης του ο κύριος Χαλικιάς είπε ότι στην πρόσφατη ανακοίνωση του κυρίου Κτενά δεν άκουσε τίποτα για το πολιτιστικό κέντρο, καθώς υπάρχει χρηματοδότηση 450 χιλιάδες ευρώ και επί ένα χρόνο δεν γνωρίζουμε τι γίνεται για το πολιτιστικό κέντρο στην οδό Οδυσσέως, δεν το άκουσα πουθενά, δεν το ανέφεραν στα έργα φαίνεται δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει για να το συνεχίσουν.

Για το κάστρο της Αγίας Μαύρας η σύμβαση που εκτελείται για το έργο πάνω από ένα χρόνο έγινε 21/11/2017, όσο για το οδικό δίκτυο κυβερνούσαν για 40 χρόνια και ο δρόμος για να πας στον Άη Γιάννη στο Λιβάδι ήταν κακοτράχαλος με πέτρες και έγινε Λεωφόρος με πάρκινγκ για λεωφορεία.

Το ίδιο και στην Νηρά, όλα αυτά πρέπει να θυμηθούμε από που έγιναν και δεν μπορεί τώρα ξαφνικά να λένε ότι τα έχουν κάνει οι ίδιοι. Έλεος ας κάνουν ένα έργο να τους χειροκροτήσουμε.

Θέλω να σας πω ένα πράγμα το οποίο με έχει προβληματίσει, καθώς η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας ουσιαστικά είναι μία νομαρχία, καθώς οι πέντε σύμβουλοι που είμαστε μαζί με τον κύριο Κτενά, είναι σαν ένα περιφερειακό συμβούλιο. Δεν μας έχει καλέσει ούτε μία φορά στον ένα χρόνο θητείας του.

Εγώ πήγα να τον επισκεφτώ δύο φορές, είχε δουλειά και δεν με δέχτηκε, του τηλεφώνησα λίγο τσαντισμένος, γιατί από την αρχή του είχα πει ότι είμαι διαθέσιμος για οποιαδήποτε βοήθεια θέλει από εμένα και δεν με κάλεσε ποτέ και θεσμικά όμως δεν μπορεί εδώ και ένα χρόνο 5 περιφερειακοί σύμβουλοι να μην έχουμε καθίσει σε ένα τραπέζι και να κουβεντιάσουμε πέντε πράγματα.”

Αναφορικά με την ανάπλαση της Γύρας ανακοινώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα, κάνοντας λόγο για χαμένη ευκαιρία να ωριμάσουν σημαντικά έργα που θα υλοποιηθούν από το νέο ΕΣΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι παρόλο που η πρόσκληση του υπουργείου ανάπτυξης για χρηματοδότηση της ωρίμανσης υπήρχε από τον Οκτώβριο του 2018 η προηγούμενη Περιφερειακή αρχή δεν ανταποκρίθηκε ποτέ απάντησε, ότι πρέπει να θυμηθούμε ποιοι είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον περιφερειακό δρόμο της Γύρας.

“Ο δρόμος αυτός δεν είναι αρμοδιότητα της περιφέρειας και για να μπορέσει να γίνει ένα έργο σαν αυτό θα έπρεπε να υλοποιηθεί είτε από το δήμο είτε από την περιφέρεια, εμείς τότε είχαμε ένα σωρό προτεραιότητες που πολλές φορές δεν μπορείς να το ανοίξεις ούτε να το χρηματοδοτήσεις.”

Αναφορικά με το κόστος της μελέτης που κυμαίνεται στα 580.000 ευρώ εκτίμησε ότι τόσο θα κάνει ολόκληρο το έργο, λέγοντας ότι ας περιμένουμε να δούμε αλλά θα πραγματοποιηθεί γιατί προς το παρόν βλέπουμε μία ανακοίνωση και τίποτα άλλο.

Σύμφωνα με τον κύριο Χαλικιά σε ένα μικρό τόπο όπως είναι η Λευκάδα δεν περισσεύει κάνεις και όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε. Όταν κάποιος ξεκινάει ένα μοναχικό δρόμο αγνοώντας τους πάντες υποθέτω ότι δεν κάνει το καλύτερο.

“Το παράπονο αυτό δεν είναι μόνο δικό μου, αλλά από όλους τους περιφερειακούς συμβούλους αναφορικά με αυτή την κατάσταση και αυτό μου κάνει εντύπωση γιατί η κυρία Κράτσα συνεργάζεται τόσο με τον κύριο Σπύρου που στη Λευκάδα τον εκπροσωπεί ο κύριος Δουβίτσας, αλλά και με τον κύριο Αλεξάκη πού στην Λευκάδα έχει σύμβουλο τον κύριο Ροντογιάννη, παρόλα αυτά νομίζω ότι και οι ίδιοι έχουν παράπονο όσον αφορά αυτή τη λειτουργία.

Από την άλλη όμως ο καθένας δρα όπως θέλει όμως εκτιμώ ότι αυτό το one man show του κυρίου Κτενά δεν θα καταλήξει πουθενά.

About Ομάδα Σύνταξης 28428 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

  1. Κ Χαλκιά από καθηγητής σε θυμάμαι στο Νυδρί έγινες λόγω μεγάλων συμπτώσεων αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας για πέντε χρόνια μακριά από τους μαθητές σου που σε αποζητούσαν μήπως ήθελες να προσφέρεις στην παρατημένη από τους προηγούμενους διοικούντες Λευκάδα παρατοντας τους μαθητές σου.Το αποτέλεσμα μετράει στα πέντε χρόνια το μόνο που είδαμε ήταν τεράστια προστιματα και απουσία διαλόγου.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.