Θεόδωρος Χαλικιάς στον Prisma 91,6: “Στον προϋπολογισμό της ΠΙΝ δεν υπήρχε ούτε ένα ψήγμα για ένα νέο έργο που να έχει προγραμματιστεί σε κάποια Περιφερειακή Ενότητα ή και στην Λευκάδα.”


Την τοπική επικαιρότητα σχολίασε στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 ο περιφερειακός σύμβουλος και πρώην Αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Χαλικιάς.

Αναφορικά με την αναστολή των τμημάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα, αλλά και στη Λευκάδα, ανέφερε ότι όλα αυτά είναι προσχηματικά, “καθώς όταν η κυρία υπουργός λέει ότι τα τμήματα που ανέστειλε την λειτουργία τους έγιναν για προεκλογικούς λόγους, το τμήμα στη Λευκάδα δημιουργήθηκε στις αρχές του 2018 σχεδόν ενάμιση χρόνο πριν από τις εκλογές και όπως καταλαβαίνετε όλο αυτό είναι μία πρόφαση.

Το συγκεκριμένο τμήμα ήταν προγραμματισμένο να λειτουργήσει, με προϋποθέσεις λειτουργίας οι οποίες είχαν εξομαλυνθεί. Η Σύγκλητος η οποία ορίζει τα εκπαιδευτικά και όχι η ΑΔΙΠ που αναφέρει το υπουργείο και είναι μία επιτροπή η οποία διορίζεται από αυτό και πιθανότατα κάνει ότι θέλει ο υπουργός.

Αλλά και για  το κτηριακό  ο  ίδιος ο βουλευτής  φωτογραφήθηκε  με τον πρύτανη παραδίδοντας στα τεύχη δημοπράτησης, επομένως δεν υπήρχε κανένας απολύτως λόγος ήταν όλα προσχηματικά.”

Ο κ. Χαλικιάς  διάβασε τρεις γραμμές από μία δήλωση της κ. Κράτσα  στο περιφερειακό συμβούλιο, η οποία λέει ότι, “το να υποστηρίξουμε μία τέτοια δημιουργία πανεπιστημιακών τμημάτων τα οποία ήδη έχουν αποδείξει την ανεπάρκεια τους και μάλιστα με αντίστοιχη άποψη της πρυτανικής Αρχής και της συγκλήτου το θεωρώ απαράδεκτο και θεωρούμε πολύ βασικό να περάσουν από αξιολόγηση τα τμήματα του Ιονίου πανεπιστημίου αν τα σεβόμαστε.

Μετά από αυτή τη δήλωση τι μπορούμε να περιμένουμε, καθώς και στο περιφερειακό συμβούλιο δεν υπήρξε καμία υποστήριξη, παρότι έδωσαν το παρόν οι φοιτητές από το Ληξούρι υπήρξε μία έντονη συζήτηση, ήταν οι δήμαρχοι των δήμων της Κεφαλονιάς, τελικά Η απόφαση που βγήκε το ψήφισμα είναι καθαρά πλήρης αποδοχή της πολιτικής πρακτικής της υπουργού.”

Αναφορικά με το πρόβλημα στέγασης των φοιτητών, είπε ότι είναι ένα μεγάλο πρόβλημα όχι μόνο στην Λευκάδα, “δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα έχουμε για παράδειγμα νοσοκομείο επειδή οι γιατροί δεν μπορούν να βρουν σπίτια.

Η πολιτεία θα πρέπει να βρει μία λύση αναφορικά με τα Airbnb, όμως αυτά είναι τελείως διαφορετικά από τα προαπαιτούμενα που είναι στέγη, πρόγραμμα σπουδών, χρηματοδότηση, καθηγητές.”

Ο κύριος Χαλικιάς ανέφερε ότι γίνεται μία σταδιακή κατάργηση της δημόσιας παιδείας υπέρ των ιδιωτικών σχολείων και σχολών, τα οποία κατά κόρον συζητάμε και θέλουν να κάνουν ισάξια των πανεπιστημιακών τμημάτων.

Αναφορικά με το θέμα των υδρογονανθράκων ο κύριος Χαλικιάς διευκρίνισε ότι 2017 κληθήκαμε να ψηφίσουμε τους περιβαλλοντικούς όρους. Εκεί έγινε μία μεγάλη προσπάθεια να μας πείσουν, εμείς ψηφίσαμε κατά και βάλαμε κάποιες αιτίες, από την παράταξή μας είχαμε μόνο ένα λευκό για προσωπικούς λόγους από ότι έχουμε καταλάβει.

“Σήμερα πάμε λίγο παραπέρα κατευθείαν στις εξορύξεις, επίσης πρέπει να διευκρινίσω ότι οποιαδήποτε απόφαση πάρει το περιφερειακό συμβούλιο είναι απλά γνωμοδοτική και δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, καταλαβαίνετε Λοιπόν πόσο Οι κυβερνήσεις υπολογίζουν διαχρονικά τις τοπικές κοινωνίες και την αυτοδιοίκηση.

Αυτή τη στιγμή όμως έχουμε κάποια δεδομένα που έχουν γίνει πολύ υπέρ την πλάστιγγα της εξορύξεις υδρογονανθράκων.”

Στην επισήμανση ότι και η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ξεκινήσει την πολιτική που συνεχίζεται και από την τωρινή κυβέρνηση, ανέφερε ότι όταν ξεκίνησαν αυτές οι διαδικασίες όπως και η πώληση των αεροδρομίων στην fraport, η χώρα δεν είχε την εθνική κυριαρχία πως έπρεπε να έχει ένα ανεξάρτητο κράτος, αυτός είναι ένας λόγος επιπλέον για να δούμε πόσο μπορεί να μας οδηγήσει σε κάτι καλό.

“Εάν υποθέσουμε ότι υπήρχε και ένας βραχίονας, να είναι το κράτος στον έλεγχο, αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση πρόκειται να το δώσει  και αυτό στα ιδιωτικά συμφέροντα. Θα μπορούσε το κράτος να είναι μέσω των ΕΛΠΕ  να είναι μέσα και να θεωρήσουμε ότι ενδιαφέρεται για το καλό και να γίνονται έλεγχοι και φεύγει και ένα πολύ σημαντικό κομμάτι πού υπό προϋποθέσεις να μειώσει την ανησυχία.

Πρέπει να υπολογίσουμε τις ανησυχίες των επιστημόνων και η κυρία Κράτσα στο περιφερειακό συμβούλιο έφερε τρεις εμπειρογνώμονες που τάχθηκαν υπέρ και κανέναν άλλον με αντίθετη άποψη.”

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό της περιφερειακής ενότητας ιονίων Νήσων, είπε ότι δεν υπήρχε ούτε ένα ψήγμα για ένα νέο έργο, που έχουν προγραμματίσει σε κάποια Περιφερειακή Ενότητα ή και στην Λευκάδα.

“Υπάρχουν πολύ μεγάλες αυξήσεις στις μετακινήσεις και μάλιστα η κυρία Κράτσα, έφυγε από την Κέρκυρα στις  20 Νοέμβρη και θα επιστρέψει τις 11 Δεκεμβρίου, αφού επισκεφτεί διάφορα κράτη, έχοντας κρατήσει και το χαρτοφυλάκιο του τουρισμού.”

Αναφορικά με τις μελέτες και τα έργα πρέπει να σας πω ότι η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδος έχει ταμειακά διαθέσιμα 800 χιλιάδες ευρώ.

Μία μελέτη σε ένα μέσο έργο αγγίζει τις 50 Με 80 χιλιάδες ευρώ και σε ένα μεγάλο έργο τις 150.000. Το να μπει  στο περιφερειακό συμβούλιο η χρηματοδότηση μελέτης ενός τέτοιου έργου ήταν πολύ εύκολο σε αυτούς τους τρεις μήνες,  οι οποίοι για εμένα ήταν έξι, γιατί όταν γνωρίζει κάποιος ότι θα αναλάβει την διοίκηση έχει κάποιο πρόγραμμα και όραμα, ακόμα κι αν δεν βρει κάποιος μελέτες να πει τι έργα θέλει να κάνει στη Λευκάδα.

Στον νέο προϋπολογισμό δεν έχει υπάρχει καμία μελέτη, ενώ απαρίθμησε όσες άφησε η προηγούμενη αρχή.

Όπως είπε έχει παραληφθεί η μελέτη του έργου Τσουκαλαδων-Αγίου Νικήτα, η τροποποίηση της μελέτης του γηροκομείου καθώς υπάρχουν και τα χρήματα. Τέσσερα λιμάνια, Βασιλική, Καστός, Σπήλια και Λυγιά κόστος 1,500.000 ευρώ έχει παραληφθεί για όλα.

Τα σχολεία και το ΚΤΕΟ ύψους 750 χιλιάδων, έγινε η μελέτη Ωστόσο ακυρώθηκε από το ελεγκτικό συνέδριο γιατί μας είπαν ότι πρέπει να γίνουν ξεχωριστά, είναι μελέτες που μπορώ να ξανακάνουν κ.α.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 30 εκατομμύρια ευρώ σε έργα, εκτελούνται 6, και έχουν μείνει 2.000.000 ευρώ, με απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου τα οποία ζήτησα εγώ όταν πήρε 25 εκατομμύρια Κέρκυρα, ενώ υπάρχουν 750 χιλιάδες ευρώ για νέα αντιπλημμυρικά έργα, χρήματα για έργα οδοποιίας, ενώ έχουμε κάνει την πρόσκληση για το θέατρο Λευκάδας που πιστεύουμε να έχει αίσιο τέλος.

Με όλα αυτά τα έργα μπορούν να περάσουν όλοι τους την θητεία και δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι παραπάνω.

Ο κύριος Χαλικιάς όταν ανέλαβε τη διοίκηση είπε ότι βρήκε ένα διοικητήριο το οποίο έμπαζε νερά, ένα μηχάνημα διαγράμμισης που το έφαγαν οι λάσπες και καθόλου χρήματα για κανένα έργο με εξέλιξη τον Δίαυλο, με πολλές ατέλειες.

Εγώ είπα στον αντιπεριφερειάρχη κ. Κτενά ότι είμαι διαθέσιμος να βοηθήσω όπου χρειαστεί, βλέπω ότι δεν το θέλει αλλά είναι δικό του θέμα.

Στο προηγούμενο περιφερειακό συμβούλιο που κάναμε με τηλέδιάσκεψη,  του τόνισα ότι η περιφέρεια ιονίων νήσων μπορεί να είναι ενιαία, οι περιφερειακές ενότητες έχουν ιδιαιτερότητες και δικαιούνται μία ισότιμη μεταχείριση οπότε ο κάθε Αντιπεριφερειάρχης είναι υποχρεωμένος να διεκδικεί για την περιοχή του ότι δικαιούται και αυτό το είπα γιατί έφυγε ένας προϋπολογισμός 45 χιλιάδων ευρώ για την δακοκτονία, όπου μάλιστα έβγαλε μία ανακοίνωση για άνθρακες, ενώ απέστειλε κατά τη διάρκεια της εκπομπής έγγραφο της υπεύθυνης δακοκτονίας της Π.Ε Λευκάδας, η οποία μέσω υπομνήματος ζητούσε την τροποποίηση του προγράμματος δακοκτονίας, τουλάχιστον στα επίπεδα 2019, που είχα ζητήσει  ως αντιπεριφερειάρχης.

Κλείνοντας την τοποθέτηση του ανέφερε ότι τα χρήματα για την Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας είναι αρκετά και θα κρατήσουν και για τα επόμενα δύο χρόνια σε σχέση με πριν ενώ εμείς εκτός από τις χρηματοδοτήσεις ΕΣΠΑ, διεκδικήσαμε και μεγάλα ποσά από το πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων.

Αν θα βγουν καινούργια χρήματα, ή αν θα γίνουν νέα έργα που θέλει να κάνει η Περιφερειακή αρχή, αφού δεν τα είδαμε σε αυτό τον προϋπολογισμό, ας τα δούμε στον επόμενο.

About Ομάδα Σύνταξης 26720 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.