Θεόδωρος Χαλικιάς στον Prisma 91,6: ” Είμαι και πάλι υποψήφιος για να ολοκληρώσω το σημαντικό έργο που έκανε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στην Λευκάδα.”


Στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 μίλησε ο Αντιπεριφερειάρχης και εκ νέου υποψήφιος Θεόδωρος Χαλικιάς.

Ο κύριος Χαλικιάς υπερασπίστηκε το έργο της περιφέρειας και αντέκρουσε τους ισχυρισμούς πολιτικών του αντιπάλων ότι η Λευκάδα παραμένει τελευταία στην ανάπτυξη των Ιονίων Νήσων.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε ένα άρθρο της διαδικτυακής ιστοσελίδας kefaloniapress, το οποίο διαμαρτύρεται γιατί η Λευκάδα είναι πρωταθλήτρια στις χρηματοδοτήσεις.

Μάλιστα έχει κάνει μία ανάλυση όλων των χρημάτων που έχουν έρθει στην περιφέρεια μέσα από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, με την Κέρκυρα και την Λευκάδα να είναι τα πιο ευνοημένα νησιά.

Συγκεκριμένα είπε  ότι σύντομα θα δώσει στη δημοσιότητα ένα τετρασέλιδο με τα έργα τα οποία έχει πραγματοποιήσει η περιφέρεια τα τελευταία 4 χρόνια, εκτός από τα σημαντικά έργα που έχει κάνει στον τομέα της πολιτικής προστασίας και τα οποία αγγίζουν τα 70 εκατομμύρια ευρώ.

“Στο φυλλάδιο θα γίνεται αναλυτική περιγραφή του κάθε έργου, σε τι φάση βρίσκεται, αν έχει παραδοθεί ή αν εκτελείται και κάποια που έχουν χρηματοδοτήσει, ωστόσο ο ισχυρισμός ότι δεν έχουν γίνει έργα στην Λευκάδα δεν ισχύει.”

Για άλλη μία φορά ο κύριος Χαλικιάς αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα έργα που γίνονται στο νησί, καθώς περιμένουμε την υπογραφή της σύμβασης για την πεζοδρόμηση του νησιού ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.

“Έχουμε ήδη λάβει 3,5 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα Ιντερεγκ, για το τουριστικό καταφύγιο και αναμένεται να προχωρήσει η διαδικασία.

Επίσης έχουμε πάρει 3,5 εκατομμύρια ευρώ, για την παράκαμψη του Καλαμιτσίου, έργα που ζητούσε εδώ και πολλά χρόνια η Λευκάδα, με Πόρους από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Ίντερεγκ και δεν είναι από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Επίσης φτιάχνεται ο Άγιος Μηνάς, ένα έργο κόστους ενός εκατομμυρίων ευρώ, έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι 500 χιλιάδων ευρώ για το κάστρο στην Αγία Μαύρα, καθώς θα γίνει ένα σύγχρονο επισκέψιμο κάστρο με ψηφιακό μουσείο, αναμένεται από μέρα σε μέρα η ένταξη του γηροκομείου, καθώς είναι θέμα μία εβδομάδα ή 10 ημερών.

Με την παρουσία του στην Λευκάδα ο περιφερειάρχης υπέγραψε έργα οδοποιίας ύψους 1.160.000 ευρώ και έχουμε ακόμα άλλα 2.000.000.

Επίσης η περιφέρεια κάνει παρεμβάσεις εκεί που δεν έχει αρμοδιότητα, καθώς έχει χρηματοδοτήσει με 10.000 ευρώ το δημοτικό στάδιο Πλάτωνας Γρηγόρης, 35,000 ευρώ κλειστό γυμναστήριο, χρηματοδοτούμε ένα γήπεδο στην Κατούνα που θα κοστίσει περίπου 100.000 και αυτή τη στιγμή έχουμε εξασφαλίσει 56.000 ευρώ για πλαστικό χλοοτάπητα, καθώς και 40.000 Ευρώ για ένα στάδιο 5 επί 5.

Από τη στιγμή που έχουμε την δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε κάνουμε παρεμβάσεις σε έργα του Δήμου, ο δήμος κάνει τη δική του δουλειά και πολύ έχουν προχωρήσει τα γήπεδα που είναι σε κακό χάλι, αλλά μιλάμε για έργα πολλά.”

“Αυτές τις μέρες στέλνουμε στο περιφερειακό συμβούλιο ένα έργο τριακοσίων χιλιάδων ευρώ, για το δημοτικό κτίριο που είναι γνωστό ως κτίριο του Απόλλωνα Καρυάς, μου το ζήτησε ο φίλος και συνάδελφος Στάθης Βλάχος, όταν είχε έρθει ο περιφερειάρχης στη Λευκάδα και ενώ προσπαθούσα να το φτιάξουν λίγο λίγο θα το κάνουμε από την αρχή.

Αυτή τη στιγμή η περιφέρεια ετοιμάζει ένα τεχνικό δελτίο, για την δημιουργία λιμνοδεξαμενής στην Εγκλουβή 50.000 κυβικών, βασιζόμενοι σε μία παλιά μελέτη, της οποίας Παλεύουμε να μαζέψουμε τα κομμάτια καθώς βρίσκεται σε κακό χάλι στο υπουργείο, απλά μας καθυστέρησε στην υποβολή της πρότασης, καθώς και η διεκδίκηση ενός ιδιώτη που έχει δύο στρέμματα μέσα στα συνολικά 25 στρέμματα.”

Αναφερόμενος στην χρηματοδότηση που δόθηκε στο νησί μετά τον σεισμό του 2015, ο κύριος Χαλικιάς έκανε λόγο για ένα σημαντικό ποσό την εποχή που δόθηκε, “αλλά εμείς ζητήσαμε από το υπουργείο να τρέξουμε την όλη διαδικασία, καθώς είχαμε το κακό προηγούμενο από τον σεισμό της Κεφαλονιάς, που είχε αναλάβει το Υπουργείο Υποδομών και παρέμεναν για μεγάλο χρονικό διάστημα χωριά αποκλεισμένα.

Παρότι είχαμε λίγο προσωπικό, είχαμε ζητήσει να υπάρχει μία ενίσχυση για να βγάλουμε αυτό το έξτρα πρόγραμμα, καθώς ταυτόχρονα διεξάγονταν και το έργο του διαύλου, που μας έτρωγε πολύ χρόνο καθώς πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο για τα δεδομένα τα δικά μας, καταφέραμε οι υποδομές της νότιας Λευκάδας που επλήγη περισσότερο, να είναι ένα άλλο μέρος, όσον αφορά την ασφάλεια, οδικό δίκτυο κτλ.”

“Παράλληλα είναι σε εξέλιξη ένα έργο ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ ευρώ, του δρόμο από τους Τσουκαλάδες προς τον Άγιο Νικήτα, επομένως θεωρώ ότι τα διαχειριστήκαμε σωστά και αν είχαμε λίγο περισσότερο προσωπικό όπως έπρεπε, μην ξεχνάτε ότι έχουμε 63 υπαλλήλους ενώ θα έπρεπε να έχουμε 150, καθώς κάθε υπάλληλος έχει από 3 καθήκοντα παράλληλα, τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά.”

Σχετικά με την διεξαγωγή των εκλογών, ο κύριος Χαλικιάς διευκρίνισε ότι και ο ίδιος κατεβαίνει πλέον με σταυρό, από την ίδια αφετηρία με τους συνυποψηφίους του, καθώς το γεγονός ότι είναι αντιπεριφερειάρχης, δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ψηφιστεί με σταυρό στην επόμενη εκλογική διαδικασία.

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ο κύριος Χαλικιάς, υπογράμμισε ότι στόχος της περιφέρειας ήταν να αντιμετωπίσει προβλήματα της καθημερινότητας, δεν υπήρχε μέρα που να μην υπάρχει ένα συνεργείο στο δρόμο, να βουλώνει τις λακούβες, να κάνει διαγραμμίσεις με δικό μας μηχάνημα το οποίο ήταν παρατημένο τόσα χρόνια και δεν είχε δουλέψει, δώσαμε βάση στα κοινωνικά, καθώς αυτή τη στιγμή η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας δίνει ένα επίδομα στους επικουρικούς γιατρούς του γενικού νοσοκομείου, γιατί το 2015 η κατάσταση ήταν σε κακό χάλι, το σύστημα είχε διαλυθεί και είχαμε βγάλει μία απόφαση για να δοθεί κίνητρο και να ενισχυθεί το Γενικό Νοσοκομείο.

Ο κύριος Χαλκιάς απάντησε και στο επιχείρημα που ακούγεται ότι η πολιτική αντίπαλος Ρόδη Κράτσα, μπορεί να εξασφαλίσει πόρους μέσω της γνωριμίας της στα λόμπι της Ευρώπης, με τον κύριο Χαλίκια να προκαλεί να μας πει πόσους πόντους έφερε στη Ζάκυνθο όταν ήταν ευρωβουλευτής και ήταν η πατρίδα της.

Όταν εμείς αναλάβαμε την περιφέρεια ήταν τελευταίας απορρόφηση χρημάτων από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, τα στοιχεία αυτά είναι αναρτημένα στο υπουργείο και μπορεί να τα δει οποιοσδήποτε, αυτή τη στιγμή είμαστε δεύτεροι σε απορροφητικότητα στην Ελλάδα, μήπως αυτό μας λέει κάτι για την απορρόφηση των έργων από το ΕΣΠΑ;

Με αυτό δεν λέω ότι λύσαμε όλα τα προβλήματα, η Ελλάδα ακόμα Έχει πολλά βήματα να κάνει χρειάζεται πολλές επενδύσεις, όμως προχωράμε και εμείς αποδείξαμε ότι αυτό που ξεκινήσαμε σε πρόγραμμα το 2014, όχι μόνο δεν είπαμε ψέματα, αλλά υλοποιήσαμε σε μεγάλο βαθμό, πάντα υπάρχουν λάθη και αστοχίες, αλλά θεωρώ ότι ήταν μία πολύ πολύ επιτυχημένη πενταετία.

Απαντώντας στον ισχυρισμό ότι η παράταξη ΑΝΑΣΑ, προεκλογικά ήταν κατά της ιδιωτικοποίησης  των λιμανιών, των περιφερειακών αεροδρομίων,  πράγματα τα οποία έχει δεχτεί, απάντησε ότι η περιφέρεια δεν διαμορφώνει την κυβερνητική πολιτική, “εμείς είμαστε τοπική αυτοδιοίκηση και έχουμε τους δικούς μας όρους με τους οποίους μπορούμε να αντιδράσουν σε κάθε θέμα.

Για τα αεροδρόμια ήμασταν εξαρχής ενάντια και φτάσαμε μέχρι το συμβούλιο της επικρατείας, κάναμε μέχρι και δημοψήφισμα και η θέση μας εξακολουθεί να είναι η ίδια.

Το ίδιο ισχύει και για τους υδρογονάνθρακες που ακούγονται διάφορα, λέγοντας ότι στην Κεφαλονιά πραγματοποιήθηκε ένα περιφερειακό συμβούλιο, που με απόλυτη πλειοψηφία, οι περιβαλλοντικοί όροι δεν ψηφίστηκαν, γιατί μπήκαν με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν πολύ αυστηροί όροι και η διακυβέρνηση τώρα που προχωράει το όλο θέμα έχει δεχτεί τους περισσότερους, αν και η δική μου προσωπική άποψη είναι ενάντια στην εξόρυξη τους.

Εγώ ως Αντιπεριφερειάρχης δεν ψηφίζω στο περιφερειακό συμβούλιο, αν μπορούσα όμως θα ψήφιζε αρνητικά καθώς θεωρώ ότι είναι ένας πλούτος που δεν ανήκει μόνο σε εμάς αλλά και σε επόμενες γενιές και αυτή τη στιγμή τα νησιά μας και η περιοχή μας, μπορεί να ζήσει από τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα και να μην χρειάζεται την εξόρυξή τους.

Άλλωστε θεωρώ λόγω της σεισμικότητας της περιοχής, ένα πιθανό ατύχημα θα ήταν καταστροφικό.”

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κύριος Χαλικιάς ζήτησε την ανανέωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του από τους συμπολίτες του, για να ολοκληρώσει το έργο του, διαφορετικά δεν θα ήταν υποψήφιος.

Θεωρώ ότι αυτός ο κρατικός μηχανισμός και η στρεβλή δημόσια διοίκηση δεν μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε τα πράγματα στο χρόνο που χρειαζόμαστε, επίσης σε πάρα πολλά πράγματα υπάρχουν αναχρονιστική νόμοι, που κάποια στιγμή η ίδια νομοθεσία θα πρέπει να τα κάνει πιο εύκολα και πιο λειτουργικά, επομένως αυτά που χρειάζεσαι να κάνεις σε τρία χρόνια να φτάσεις να τα κάνει σε πέντε ή έξι.

Δεν είμαστε σαν την περίπτωση του διότι που έχει τα χρήματα στην τσέπη και ζητάει από τον εργολάβο να κάνει συγκεκριμένα πράγματα, υπάρχουν πολύπλοκες διαδικασίες, ενστάσεις, ένας κυκεώνας από εμπόδια που μπορούν να βρεθούν μπροστά σου.

Όταν φτιάχνεις κάτι, όταν κάνεις ένα έργο ταυτόχρονα συνειδητοποιείς ότι χρειάζεται και ένα συμπληρωματικό, πρόκειται για ένα παζλ το οποίο ενώνει ένα κομμάτι με το άλλο, οπότε για να πεις ότι ολοκληρώνεις κάποια πράγματα ο χρόνος αυτός δεν είναι αρκετός, θεωρώ ότι υπάρχουν ακόμα πράγματα να κάνω και για αυτό το λόγο είμαι ξανά υποψήφιος.

Θεωρώ ότι μπορώ να συνεχίσω σε αυτό που κάνουμε μέχρι τώρα, έχω κάθε μέρα δώσε μεγάλη σημασία και στο παραμικρό, στην καθημερινότητα, το γραφείο μου ήταν πάντα ανοιχτό και δυστυχώς ο Καλλικράτης δεν προέβλεψε αυτή τη μοναξιά και το λέω με την έννοια ότι στο παρελθόν ο θεσμός του νομάρχη, είχε δύο αντινομάρχες, ο Αντιπεριφερειάρχης δυστυχώς έχει συμβούλους χωρίς αρμοδιότητες και όλα πέφτουν σε έναν άνθρωπο και όπως καταλαβαίνετε είναι δύσκολο και ψυχοφθόρο, ωστόσο είμαστε υποχρεωμένοι να ανταπεξέλθουμε σε όλες τις δυσκολίες γιατί έτσι πρέπει.

About Ομάδα Σύνταξης 27920 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.