Θεόδωρος Χαλικιάς στον Prisma 91,6: “Δεν μπορεί ο κ. Κτενάς να χρησιμοποιεί παλαιοκομματικές εκφράσεις τύπου “έχω ξεμπλοκάρει”, σε έργα που ξεκίνησε η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή.


Στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6, μίλησε ο πρώην αντιπεριφερειάρχης και νυν περιφερειακός σύμβουλος Θεόδωρος Χαλικιάς.

Αναφερόμενος στην προχθεσινή πυρκαγιά στο παλιό κέντρο της πόλης, ανέφερε ότι γρηγόρη η επέμβαση της πυροσβεστικής, σε ένα μέρος με εύκολη πρόσβαση, διευκόλυνε το έργο της.

“Θέλω θέλω όμως εδώ να τονίσω πόσο σημαντική είναι η πολιτική προστασία και η περιφέρεια, μαζί με τον περιφερειάρχη και το συντονιστικό όργανο, γιατί στην πρόσφατη επιστολή μου έγραψα ότι διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.

Αναφορικά με την στελέχωση το όργανο στελεχώνεται με δύο συμβούλους που έχουν την περισσότερη εμπειρία και φυσικά αυτός που είχε την μεγαλύτερη ήμουν εγώ ως επικεφαλής τα προηγούμενα πέντε χρόνια και θα μπορούσα να πω ότι ο αντίστοιχος Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς στελέχωσε το συντονιστικό με τον πρώην αντιπεριφερειάρχη στην δική μου θητεία και αυτό το λέω για να καταλάβετε ότι υπήρχε ένας άνθρωπος με εμπειρία.

Στην δική μας την περίπτωση τα κριτήρια ήταν πολιτικά και φυσικά δεν μπήκα εγώ, δεν το λέω με πικρία, αλλά για να δείξω ότι σε αυτό το συντονιστικό όργανο πρέπει να μπουν άνθρωποι που έχουν αντιμετωπίσει και στο παρελθόν αντίστοιχες περιπτώσεις, το σεισμό, πλημμύρες και την προηγούμενη φωτιά στο ιστορικό κέντρο.”

Ο κύριος Χαλικιάς εξήγησε και τον λόγο που απάντησε στην πρόσφατη συνέντευξη του αντιπεριφερειάρχη κ. Κτενά και την αναφορά του στα έργα που τρέχει στην περιφέρεια Λευκάδας, λέγοντας πως δεν υπάρχει προσωπικό θέμα με κανέναν, “εγώ τόσα χρόνια δεν έχω επικοινωνήσει ούτε τα δικά μου έργα που έκανα με τον σωστό τρόπο και σίγουρα ένας νέος αντιπεριφερειάρχης όσο νέος κι αν είναι θα πρέπει να πετύχει περισσότερο για το καλό του τόπου και για το δικό του.

Για αυτό και περίμενα αρκετό διάστημα μπήκαμε στον 6ο μήνα της νέας περιφερειακής αρχής και είναι κάποιες αναφορές όπως “ξεμπλόκαρα” , “κατόπιν ενεργειών μου” ” έδωσα εντολή να γίνει” είναι πράγματα τα οποία δεν θα έπρεπε να γίνονται γιατί δεν είναι αλήθεια.

“Κάθε θητεία αφήνει έργα στην επόμενη,  διότι όταν ξεκινάς ένα έργο κάθε χρόνο και προχωράνε κάποια θα τα συνεχίσει η επόμενη Περιφερειακή αρχή. Για παράδειγμα τη σύμβαση για την πεζοδρόμηση του Νυδρίου την υπέγραψα τον Μάιο,  η θητεία μου έληγε μετά από μερικούς μήνες είναι λογικό να το εκτελέσει ο επόμενος.

Όταν όμως εγώ από το πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων είχα πει στον πρώην περιφερειάρχη κύριο Γαλιατσάτο ότι αυτό είναι ένα έργο ανάπτυξης για το Νυδρί και παίρνουμε χρήματα όχι από το ΕΣΠΑ, κάναμε τροποποίηση της μελέτης και όλα αυτό και δεν ξεκίνησε λόγω καλοκαιριού, αλλά μετά, ωστόσο  είναι μία διαδικασία που την κάναμε.

Επίσης πήγαμε στην ιταλία και ξεκόλλησε με το πρόγραμμα interreg και βρήκαμε μία ευκαιρία να πάρουμε 3,5 εκατομμύρια για το τουριστικό καταφύγιο στο Νυδρί.”

Αναφορικά με το έργο της παράκαμψης Kαλαμιτσίου και την αναφορά του αντιπεριφερειάρχη κ. Κτενά, ότι “βγάλαμε το έργο από τα αζήτητα”, απάντησε ότι αυτό ήταν η κορωνίδα.

“Γνωρίζετε πολύ καλά ότι εδώ και τρία χρόνια τοποθετήσαμε στο Καλαμίτσι φανάρια, ένα μέρος που το καλοκαίρι γινόταν μποτιλιάρισμα ωρών, καθώς όταν είχαν χαλάσει  δύο μέρες  ήταν απαραίτητη η παρουσία της αστυνομίας μέχρι το βράδυ για να ξεμπλοκάρει τα  αυτοκίνητα και αυτό ήταν ένα ενδιαφέρον για εμάς.

Όταν είχα μιλήσει με τον πρώην περιφερειάρχη και του ανέφερα ότι το πρόβλημα οξύνεται όσο έχουμε περισσότερο τουρισμό, από το πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων και ονομαστικά για το συγκεκριμένο δρόμο, πήραμε 3,5 εκατ. ευρώ.

Εσείς τι φαντάζεστε ζητήσαμε τα χρήματα για να τα πάρουμε να τα βάλουμε στο συρτάρι; Είναι μία χρονοβόρα διαδικασία, οι μηχανικοί της περιφέρειας παράλληλα έκαναν και άλλα πράγματα, το έργο έχει απαλλοτριώσεις.

Οι τεχνικές υπηρεσίες είχαν μπει στη σωστή ρώτα και μπορείτε να τους ρωτήσετε. Μάλιστα περιμένω να δω πόσα χρήματα θα έρθουν από το πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων στην επόμενη τετραετία, γιατί εμείς από αυτό το πρόγραμμα πήραμε πάρα πολλά χρήματα για τη Λευκάδα και με σημαντικά έργα τα οποία είχαν κολλήσει.”

“Δεν μπορούμε όμως να συζητάμε με αυτό τον τρόπο για την Λευκάδα, εγώ είχα πει ότι μπορώ να βοηθήσω παντού, δεν μου ζητήθηκε η βοήθεια, ο καθένας έχει δικαίωμα να ζητήσει βοήθεια από όπου θέλει και αυτά τα έργα που εμείς σε κολλήσαμε και ξεμπλοκάραμε ήταν έργα χρονών.

Το ίδιο και για την πεζοδρόμηση του Νυδριού,  ούτε άσφαλτο δεν είχαν ρίξει τόσα χρόνια στο δρόμο, ρίξαμε εμείς το 2014, ικανοποιήσαμε το αίτημά τους για δημιουργία τουριστικού καταφυγίου, μιλάγαμε για την παράκαμψη του Καλαμιτσίου και πήραμε 3,5 εκατομμύρια και άλλα τόσα έργα προχωράνε και μακάρι να τελειώσουν σε αυτή τη θητεία.

“Σε όλα αυτά με ενοχλεί ο τρόπος που αναφέρθηκε ο κύριος Κτενάς, δηλαδή για τον δρόμο Πόρος-Ρούδα, να λες ότι έδωσα εντολή να γίνει η μελέτη, όταν ο μελετητής είχε έρθει πριν 3 χρόνια και υπάρχουν και τα χρήματα που πήρε 26.600, καθώς και για το κτίριο της φιλαρμονικής πόλη Λευκάδα,  γνωρίζετε  ότι η φιλαρμονική δεν ήθελε να παίξει στις εκδηλώσεις για την ένωση των επτανήσων, καθώς το κτίριο τους ήταν σε κακή κατάσταση, ήρθαν στο γραφείο μου, πήραν όσα χρήματα χρειάζονται, μου έφεραν σύντομα τη μελέτη, βάλαμε τα πρώτα 45.000 ευρώ, δεν έφτασαν και θα συμπληρωθούν τα υπόλοιπα. Υπάρχει μία συνέχεια δεν μπορείς όμως να λες παλαιοκομματικές εκφράσεις του τύπου ” εγώ το ξεμπλόκαρα.”

Ο κύριος Χαλκιάς αναφέρει και στο αίτημά της περιφέρειας που ζητάει από τον Δήμο Λευκάδας χώρο στο διοικητήριο, ανέφερε ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό.

“Ο αρχικός σχεδιασμός του Διοικητηρίου ήταν να γίνει μεταξύ Δήμου και περιφέρειας με ένα κοινό δάνειο και με αυτό τον τρόπο έγινε και η συμφωνία και μοιράστηκε για να μπουν μέσα και ο δήμος και η περιφέρεια. Κάποια στιγμή σε μία παράδοξη συγκυρία καθώς το έργο ήταν έτοιμο, βγήκε μία χρηματοδότηση και μπόρεσε να ενταχθεί και πάλι το έργο σε ένα διασυνοριακό interreg, βγήκαν περίπου 6,5 εκατομμύρια ως χρήματα της περιφέρειας και πληρώθηκε το δάνειο και έμεινε και ένα μικρό υπόλοιπο.

Άρα το κτίριο δεν ήταν εξ αρχής της περιφέρειας ώστε να πούμε ότι το φτιάξαμε και σε συνέχεια μπήκε ο δήμος μέσα.

Επίσης υπάρχει και κάτι άλλο, καθώς τότε δεν έκαναν την παραχώρηση της γης, με αποτέλεσμα όταν εγώ ανέλαβα είδα ότι υπήρχαν δύο ATM που είχαν τοποθετηθεί παράνομα, καθώς δεν υπήρχε καμία σύμβαση που να  αιτιολογούσε την παρουσία τους, εξυπηρετούσαν τους πολίτες, αλλά τους δίναμε ρεύμα και είχαμε και μία ευθύνη χωρίς κανένα όφελος.

Πήγα περίπου τέσσερις φορές την ΕΤΑΔ για να μπορέσω να τα νομιμοποιήσω και να βρω μία λύση και με τους διευθυντές των τραπεζών, μου έβαλαν όρους και μου έστειλαν ένα έγγραφο λέγοντας ότι από τη στιγμή που είναι και ο δήμος μέσα, θέλουμε να μπει ενοίκιο και στο δήμο και στα ATM και να παίρνουμε το 30%.

Καταλαβαίνετε ότι τα πράγματα λίγο ξέφευγαν, γιατί δεν ήταν χρήματα που θα έφευγαν από το Δήμο να πάνε στην περιφέρεια, αλλά ένα μέρος στην περιφέρεια και ένα μέρος στην ΕΤΑΔ και ήταν κάτι  στο οποίο  δεν θέλαμε να μπούμε, γιατί θα μας ζήταγαν χρήματα ακόμα και για τις συνεντεύξεις που πραγματοποιούνται στην αίθουσα εκδηλώσεν, γιατί υπήρχε ένα άρθρο το οποίο έλεγε ότι οποιαδήποτε συμφωνία γίνει μεταξύ της περιφέρειας και οποιουδήποτε φορέα στο διοικητήριο που θα έχει οικονομικά ανταλλάγματα πρέπει να γίνεται σε συνεννόηση με την ΕΤΑΔ και εφόσον συμφωνούσε.

Μας έστειλε ένα έγγραφο, ζητούσε ποσοστά και μάλιστα ένα εφάπαξ ποσό οπότε το παγώσαμε, συνεχίσαμε τη διαδικασία και τα ATM μείνανε για να μην αναγκαστούμε να κάνουμε κακό και στο δήμο.

Τώρα εάν θέλουν να το επαναφέρουν και να πληρώνει ο Δήμος ενοίκιο στην περιφέρεια, και παράλληλα το 30% στην ΕΤΑΔ, ο δρόμος είναι ανοιχτός και στο κάνουν, εγώ δεν το έκανα.

Αναφορικά με το ζήτημα της OXE, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κτενάς, έπρεπε να γνωρίζει ότι ο δήμος είχε ξεκινήσει μία διαδικασία, είχαν γίνει οι προγραμματικές συμβάσεις, είναι Λευκαδίτης, θα έπρεπε να έχει ακούσει τον τότε δήμαρχο Λευκάδας κ. Δρακονταειδή να μιλάει για αυτήν πολλές φορές στο δημοτικό συμβούλιο και να προστατέψει την περιφερειάρχη κυρία Κράτσα λογικό είναι να μην το γνωρίζει.

Όταν στην συζήτηση για το ΕΣΠΑ, ο κύριος Κτενάς  το εξήγγειλε και τον διορθώσαμε , η κυρία Κράτσα ενοχλήθηκε και έκανε κριτική στον κύριο Καλό, ότι θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία και ενημέρωση. Αυτό ήταν ένα χτυπητό παράδειγμα, μιας έλλειψης γνώσεων για τα τεκταινόμενα στη Λευκάδα το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Δεν μπορεί κάποιος που ασχολείται με τα πολιτικά, και θέλει να παίξει κάποιο τέτοιο ρόλο να μην ξέρει ότι υπάρχει στο δήμο μία τέτοια μεγάλη προσπάθεια, για αυτό και έγραψα ότι μειώθηκε η αξιοπιστία της περιφέρειας, καθώς βρέθηκαν προ εκπλήξεως σε μία συνέντευξη με πολύ κόσμο να αναρωτιέται για το τι είναι αυτή η ΟΧΕ.

Ωστόσο ο κ. Κτενάς, είναι ένας νέος άνθρωπος, επιστήμονας, χρειάζεται νέοι άνθρωποι να μπουν στην πολιτική και δεν είναι κακό που ίσως δεν γνώριζε, μάλιστα θεωρώ ότι θα μπορούσα να τον βοηθήσω σε πολλά πράγματα, είχα την διάθεση να τον ενημερώσω για τα πάντα, ακόμα και να βοηθήσω και σε πράγματα τα οποία ξέρω καλά γιατί έζησα τα τελευταία χρόνια.

Δεν έχω θέμα προσωπικό μαζί του, είναι ένα νέο παιδί, απλά με ξένισε το ύφος της συνέντευξης του και χρειάστηκε να κάνω μία επιστολή για να πω την αλήθεια.

Αναφορικά με τα γραφεία της περιφέρειας και την αναφορά του κυρίου Χαλικιά, ότι δεν υπάρχει χώρος για τους περιφερειακούς συμβούλους, είπε ότι βρήκα μία πινακίδα που έλεγε ” γραφείο περιφερειακών συμβούλων”, αυτό το γραφείο το χρησιμοποιούσε τόσο η Λουκία Κατωπόδη ως Περιφερειακή σύμβουλος, αλλά και ο Παύλος Βλάχος που είχα αποσπάσει από την Κέρκυρα για να βοηθάει στο έργο μας σαν χημικός μηχανικός στην υπηρεσία περιβάλλοντος και το desk με τον υπολογιστή ήταν για τους περιφερειακούς συμβούλους.

Αυτό το γραφείο επειδή δεν ήταν κατοχυρωμένο νομικά και απλά υπήρχε μία πινακίδα, στην δική μου θητεία με απόφαση του όρισα ως γραφείο περιφερειακών συμβούλων, πού προβλέπεται και από τον κλεισθένη και από τον καλλικράτη.

Αυτή τη στιγμή το γραφείο αυτό χρησιμοποιεί ο σύμβουλος του κ. Κτενά, αλλά υπάρχουν και άλλα γραφεία στα οποία θα μπορούσαμε να έχουμε πάει εμείς.

Εγώ για παράδειγμα είμαι στην οικονομική επιτροπή, τα θέματα τα οποία έχουμε να διαβάσουμε και να συζητήσουμε είναι πάρα πολλά, γιατί με τις νέες νομοθετικές παρεμβάσεις η οικονομική επιτροπή έχει αναβαθμιστεί και πάνω από το περιφερειακό συμβούλιο και θα πρέπει κάθε φορά να έχω τυπωμένα έγγραφα, τα οποία μου τα παραχωρεί μία υπάλληλος, αλλά θα μπορούσα να έχω και ένα γραφείο, για να μπορώ να συναντώ τους κατοίκους κτλ.

Θα μπορούσε να βρεθεί ένας χώρος, ο κύριος Κτενάς είπε ότι θα ζητήσει από τον Δήμο, γιατί χρειάζεται ένα γραφείο και η κυρία Περιφερειάρχης και οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες, το θέμα όμως ότι  είναι ότι είμαστε χωρίς γραφείο.

About Ομάδα Σύνταξης 28512 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.