Θανάσης Περδικάρης στον Prisma 91,6: Έκκληση για πρέπουσα λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου – Σεβασμός, ισοτιμία, αντικειμενικότητα, χωρίς σκέψεις για ανώδυνες διαδικασίες.”


Την τοπική επικαιρότητα σχολίασε στο απογευματινό μαγκαζίνο ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Όλοι για τη Λευκάδα” Θανάσης Περδικάρης.

Έχοντας προηγηθεί πριν λίγη ώρα η ανακοίνωση για το lock down στην χώρα μας, ανέφερε πως πρόκειται για μία διαδικασία που έχει αρχίσει και κουράζει, “καθώς κατά την άποψή μου είχαμε τη δυνατότητα χρονικά να έχουμε κάνει ορισμένα πράγματα και να είμαστε πιο προετοιμασμένοι.”

Γνωρίζουμε όλοι τα προβλήματα που υπάρχουν και στο Εθνικό σύστημα υγείας, υπήρχαν 6 μήνες να λυθούν ζητήματα, υπήρχαν τα προβλήματα με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, είχαμε τα προβλήματα για το πώς λειτούργησε ο τουρισμός και εκεί θα μπορούσαμε να είμαστε πιο οργανωμένοι και πιο επιφυλακτικοί, θα διακινδυνεύσω να πω πώς με τον έναν ή τον άλλο τρόπο πάμε στην ανοσία της αγέλης, απλά σε κεντρικό επίπεδο δεν μπορούν να το παραδεχτούν γιατί ξεκινήσαμε με άλλες προοπτικές τον προηγούμενο Φλεβάρη. Δυστυχώς και πάλι πάμε σε ένα δεύτερο κύμα κατά την άποψή μου ανοχύρωτοι.”

Αναφερόμενος στη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, είπε ότι όταν η παράταξη τους ζητούσε να γίνεται όχι με τηλεδιάσκεψη αλλά δια ζώσης, τότε όλοι οι γειτονικοί Δήμοι αλλά και ΚΕΔΕ στην Αθήνα συνεδρίαζαν δια ζώσης.

“Όλοι οι αυτοδιοικητικοί πρέπει να σταθούν απέναντι στην προσπάθεια που γίνεται να υποβαθμιστεί το δημοτικό συμβούλιο, είτε μέσω της ενίσχυσης  μέσω  της οικονομικής επιτροπής και πρέπει να ενισχύσουμε το θεσμό του δημοτικού συμβουλίου ο οποίος είναι ο ανώτερος θεσμός της αυτοδιοίκησης στον τόπο μας και έτσι πρέπει να το βλέπουν και οι πολίτες και οι συνάδελφοι όλοι.

Προφανώς υπάρχει ο δήμαρχος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, το προεδρείο, οι αντιδήμαρχοι όμως αυτός που πρέπει να είναι δίπλα στον πολίτη είναι το δημοτικό συμβούλιο.

Μην ξεχνάμε και τη δήλωση του δημάρχου στην αρχή της αυτοδιοικητικής περιόδου ότι το δημοτικό συμβούλιο θα είναι η καρδιά του δήμου.”

Στο ερώτημα αν ο εκλογικός νόμος μπορεί να βοηθήσει τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, καθώς ο δήμαρχος σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει την πλειοψηφία των κινήσεων, απάντησε ότι παράδειγμα τρανό της εφαρμογής του νόμου της απλής αναλογικής είναι η Λευκάδα όπου συνεργάζονται, εκτός των δύο συμπραττουσών παρατάξεων,  ουσιαστικά οι δύο αντίπαλοι στο δεύτερο γύρο, ποιους άλλους μάρτυρες χρειαζόμαστε καλύτερους.

“Εμείς ως παράταξη από την αρχή είχαμε ξεκαθαρίσει στην κοινωνία ποια θα είναι η η πορεία μας, ότι εμείς δεν θα αρχίσουμε από τις πρώτες μέρες να κραυγάζουμε, θα δώσουμε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να αναπτύξει η δημοτική αρχή το σκεπτικό της, ψηφίσαμε τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, τον προϋπολογισμό, παραδώσαμε στην νέα δημοτική αρχή ανεξάρτητα με το αν είναι ο Χαράλαμπος Καλός, καθώς θα μπορούσε να είναι είτε ο κ Σολδάτος, είτε εμείς είτε ο κύριος Γληγόρης, αχρησιμοποίητα και χωρίς να γίνει καμία διανομή το ποσό της δεύτερης ΣΑΤΑ που είχε στείλει η προηγούμενη κυβέρνηση στους δήμους γύρω στα 690.000 ευρώ για να βρει η νέα δημοτική αρχή.

Σήμερα προχωράμε με αυτό το σκεπτικό, προφανώς στην πορεία και ανάλογα με τις αυτοδιοικητικές και προσωπικές συμπεριφορές που υπάρχουν θα πράξουμε ανάλογα.”

“Σχετικά με τις δηλώσεις του κυρίου Σολδάτου ότι απλά στηρίζει την δημοτική αρχή χωρίς κανένα προγραμματικό πλαίσιο συνεργασίας, δεν νομίζω ότι τον χαρακτηρίζει ως έναν έμπειρο πολιτικό άνδρα.

Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να κλείσουμε τα μάτια, καθώς υπάρχει συνεργασία των δύο παρατάξεων σε επίπεδο αντιδημάρχων, υπάρχουν συνεδριάσεις με τις τρεις παρατάξεις της συμπολίτευσης, ας κοιτάξουμε την αλήθεια κατάματα και αυτό δεν είναι κακό, εξάλλου η κοινωνία αυτού βλέπει.

Πάμε για την αλλαγή αντιδημάρχων, από ποια παράταξη θα είναι οι νέοι αντιδήμαρχοι;”

Επιστρέφοντας και πάλι στην λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, έκανε λόγο για ένα τραυματισμένο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο δεν λειτουργεί όπως στο παρελθόν, καθώς τα θέματα που ήρθαν στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ήταν περίπου πέντε, όταν θυμόμαστε στην προηγούμενη θητεία πόσα θέματα ερχόντουσαν στο δημοτικό συμβούλιο.

“Ακόμα πλέον και προσλήψεις στον Δήμο δεν θα περνάμε από το δημοτικό συμβούλιο, θα μας μείνουν μόνο οι διαγραφές των παιδικών σταθμών και διάφορα άλλα ζητήματα και βεβαίως υπάρχει δυνατότητα αν θέλει η δημοτική αρχή κάποια ζητήματα να τα φέρει στο δημοτικό συμβούλιο, ανεξάρτητα αν έχει τη δυνατότητα να τα περνάει στην οικονομική επιτροπή.

Επίσης θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι ο οποιοσδήποτε πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου δεν είναι πρόεδρος ούτε του δημάρχου, ούτε της αντιπολίτευσης αλλά συνολικά του δημοτικού συμβουλίου, που σημαίνει ότι θα πρέπει να κρατάει τα προσχήματα.

Ο δήμαρχος έχει τη δυνατότητα προφανώς να μιλάει, δεν μπορεί όμως να διακόπτει τους άλλους ομιλητές”, αναφερόμενος στο πρόσφατο περιστατικό, που θέλησε να τοποθετηθεί ξανά  ο κύριος Δρακονατειδής στο θέμα του θεάτρου και παρενέβη ο δήμαρχος λέγοντας πως ήταν εκτός θέματος.”

“Ο κάθε δημοτικός σύμβουλος διαθέτει μόλις δύο λεπτά να τοποθετηθεί, με εξαίρεση οι κραυγές και βρισιές, καθώς και προσωπικές επιθέσεις.

Προχτές εγκάλεσαν την παράταξή μας ότι ήταν εκτός θέματος και για το θέμα του Πτωχευτικού Κώδικα, αυτοδιοικητικοί που έχουν μεγάλη εμπειρία.

Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που η δημοτική αρχή προσπερνά τέτοια ζητήματα, όπως για το περιβαντολογικό νομοσχέδιο και άλλα ζητήματα που αφορούν την κοινωνία.

Στον ισχυρισμό του Παναγιώτη Γληγόρη ότι δεν υπήρχε λόγος να συζητήσουμε για τον πτωχευτικό κώδικα από τη στιγμή που είναι νόμος του κράτους, είπε πως έκανε ένα πολύ μεγάλο λάθος και αυτός η παράταξή μας δεν ζήτησε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, αλλά να αποσυρθεί ο νόμος και αυτό είναι απλό όσο και αν φαίνεται παράξενο και δύσκολο δεν είναι αδύνατον.

“Είναι απαράδεκτο αυτοδιοικητικοί να λένε ότι το δημοτικό συμβούλιο δεν μπορεί να συζητάει. Το δημοτικό συμβούλιο έχει υποχρέωση να συζητάει για μείζονα, αλλά και ελάσσονα κοινωνικά ζητήματα. Έχει υποχρέωση να μιλάει για την παιδεία, υγεία και οικονομία και αυτό είναι κάτι που γίνεται διαχρονικά.

Το δημοτικό συμβούλιο είναι ένα πολιτικό όργανο δεν είμαστε θρησκευτική οργάνωση και πρέπει να συζητάμε και αυτά τα ζητήματα.”

Σχολιάζοντας την παραίτηση του κοινοτικού συμβούλου Ορέστη Τζανίνη, είπε ότι ακόμα περιμένει από τους υπόλοιπους που ήταν στη συνεδρίαση της τοπικής κοινότητας να πάρουν θέση.

“Να δούμε πραγματικά αν αυτά που είπε ο Ορέστης Τζανίνης είναι αλήθεια ή όχι ή ψεύδεται ο ίδιος και να λέει την αλήθεια ο δήμαρχος. Μου είναι πάρα πολύ παράξενο το ότι δεν τοποθετήθηκε κανείς και δυστυχώς επιβεβαιώνομαι σε αυτά που λέω, γιατί είδα σχόλια στο Facebook που μου επιβεβαιώνουν ότι δεν μιλήσαμε κάποιοι για να μην έρθουν σε δύσκολη θέση.

Προφανώς είναι δικαίωμά του Ορέστη να παραιτηθεί, η προσωπική μου άποψη ήταν ότι δεν έπρεπε να το κάνει, όμως πρόκειται για ένα παιδί ακέραιο, συναισθηματικό που νόμιζε ότι εκεί θα ξεδιπλώσω την ικανότητά του να βοηθήσει και ξαφνικά βλέπει ότι του δημιουργούνται προβλήματα και μένει ξεκρέμαστος και αναγκάστηκε να παραιτηθεί, ελπίζοντας ότι αυτό θα τον δυναμώσει και θα τον χαλιβδώσει.”

Σχετικά με το δημοτικό κτηνιατρείο και την πρόσφατη ερώτηση του στο δημοτικό συμβούλιο, έκανε λόγο και για αγωνία των φιλοζωικών οργανώσεων, καθώς ουσιαστικά το πρόβλημα είναι εκτός από τη μετακίνηση του Δημοτικού κτηνιατρείου κάτι πού έγινε χωρίς την ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου, ούτε της πενταμελούς ασχολείται με το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων, παρόλο που είχε συνεδριάσει μερικές ημέρες νωρίτερα, αλλά ούτε των φιλόζωων.

Υπάρχει μία πίκρα εκ μέρους τους, το κυριότερο όμως είναι ότι μέχρι σήμερα από την αρχή του έτους δεν έχει υλοποιηθεί το πρόγραμμα, ούτε καν ένα μέρος από αυτό, με δεδομένο ότι για να μπορέσει να λειτουργήσει ο καινούργιος χώρος θα πρέπει να αδειοδοτηθεί και προβλέπω ότι μέχρι το τέλος του χρόνου δεν θα έχει συμβεί αυτό.

Ως κτηνίατρος ο δήμαρχος Λευκάδας γνωρίζει ότι υπάρχουν περίοδοι που αν δεν γίνουν στειρώσεις τα προβλήματα θα αυξηθούν και θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερα.

Θα πρέπει εκτός από τον αδειοδοτηθεί θα πρέπει να βρεθεί ένας χώρος με μία υποτυπώδη βραχυχρόνια παραμονή κάποιων ζώων καθώς επάνω στα παλιά σφαγεία υπήρχε ένας χώρος που μπορεί να μην είναι αυτός που έπρεπε να είναι, όμως Τον είχαμε φτιάξει με τέτοιο τρόπο που μπορούσαμε οι φιλόζωοι να ασχολούνται με τις βραχυχρόνιες θεραπείες.

Ωστόσο ο δήμαρχος δεν μου απάντησε γιατί δεν προχώρησε η διαδικασία των πρώτων στειρώσεων, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σύμβαση παρά μόνο με τον κτηνίατρο για τα έκτακτα περιστατικά και εμένα μου δημιούργησε μία αίσθηση το γεγονός ότι στην απάντηση του μου είπε να μην αγωνιώ και θέλω να δώσω και μία απάντηση γιατί το λέει αυτό και ο δήμαρχος και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, δεν έχουμε αγωνία για τον εαυτό μας, αγωνία με για αυτό που συζητάμε, για αυτό που θέλουμε να γίνει και το προβάλλουμε.

Ο ισχυρισμός ” μην έχετε αγωνία πήρε Περδικάρη” από όποιον απευθύνεται παρακαλώ να μην ειπωθεί ξανά γιατί δεν θίγει εμένα, καθώς το στυλ της ειρωνείας δεν είναι πρέπον για τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου.

Στην απάντηση του δημάρχου για το θέμα της συνεργασίας με τις φιλοζωικές οργανώσεις, και στην αναφορά το ότι είναι συνεργάτες αλλά ο δήμος αποφασίζει γιατί είναι υπεύθυνος για το πρόγραμμα, επειδή το γνωρίζουμε όλοι τότε τονίστηκε αυτή η παράγραφος μου αφήνει να σκέφτομαι κάποια προβλήματα σχετικά με το θέμα της συνεργασίας με τις φιλοζωικές οργανώσεις, αυτό θα το δείξει η πορεία μπορεί να κάνω λάθος εγώ.”

Σχετικά με την λειτουργία της ΔΕΠΟΚΑΛ και τις κατηγορίες που έχουν ακουστεί ιδιαίτερα από τον Μάκη Μελά για τον τρόπο λειτουργίας, απάντησε ότι μέχρι σήμερα συνειδητά δεν έχει απαντήσει καθόλου για την ΔΕΠΟΚΑΛ.

“Η ΔΕΠΟΚΑΛ έχει μία ιδιαιτερότητα, είχαμε μιλήσει πολύ όλα αυτά τα χρόνια στην διαδικασία που ήμουν πρόεδρος, για εκδηλώσεις και δράσεις και είχα μιλήσει για την καλή σχέση που είχα αναπτύξει με τους συνεργάτες.

Νομίζω ότι εκεί είναι η αλήθεια για την πορεία. Η σχέση με τον συνεργάτη είναι καθοριστική για την περαιτέρω πορεία της επιχείρησης. Δεν αρκεί ο πρόεδρος, το διοικητικό συμβούλιο ή ο δήμος. Έτσι που λειτουργεί η ΔΕΠΟΚΑΛ, με εργαζόμενους που βιώνουν την εργατική ανασφάλεια, θα πρέπει να τους φέρεσαι ανάλογα και να τους δίνεις την εντύπωση ότι όχι μόνο είναι απαραίτητη αλλά είσαι δίπλα τους και ότι ουσιαστικά “συνδιοικούν” με την καλή έννοια και μη βγει κάποιος και προσάψει οτιδήποτε άλλο και αυτή είναι η πραγματικότητα.

Εξάλλου μην ξεχνάμε ότι το διοικείν είναι το προλαμβάνειν πολλών ζητημάτων. Δεν θέλω να πω περισσότερα γιατί αυτή η ιστορία ξεκινάει η πιο παλιά, ούτε θέλω να κάνω σπέκουλα επάνω στην ΔΕΠΟΚΑΛ.”

Σχολιάζοντας την αιχμή του δημάρχου Λευκάδος στην προηγούμενη δημοτική αρχή ότι για το θέμα του θεάτρου δεν είχε τη συνεργασία του βουλευτή Λευκάδας, θέλησε να μάθει ότι δεν κατάλαβε ότι ήταν αυτή αναφορά.

“Δεν ξέρω τι προσωπικά ή πολιτικά παιχνίδια μπορεί να παίζονται, τι προσωπικές ή πολιτικές φιλοδοξίες έχει ο καθένας, δεν γνωρίζω τι λένε οι κομματικοί μηχανισμοί, εκείνο που γνωρίζω είναι ότι πιο θεσμικά που βρεθήκαμε ως δημοτική αρχή δεν φέρθηκε κανείς άλλος.

Πρέπει να ξέρει ο κύριος Καλός ότι ο κύριος Καββαδάς όταν έγινε βουλευτής συνέχισε την αντιπολίτευση στη δημοτική αρχή ως δημοτικός σύμβουλος. Δεν ξέρω αν το γνωρίζει και αν παρακολουθούσε τότε τα δημοτικά συμβούλια και για να το επιβεβαιώσω θα πω ότι όλοι θυμόμαστε το περιβόητο σχόλιο, όταν ακόμα ήταν βουλευτής, για τους χίλιους πεντακόσιους μετανάστες που θα έφερνε η δημοτική αρχή Δρακονταειδή σε συνεννόηση με τα υπουργεία και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και θα τους τοποθετούσε στις κατασκηνώσεις του Πασά.

Ενώ όλοι γνωρίζαμε σε τι κατάσταση ήταν η κατασκήνωση του Πασά, η αγωνία όμως για την αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση με ξεπερνά.

Όλα αυτά ο κύριος Καλός προφανώς δεν τα γνωρίζει και δεν γνωρίζει ότι ο κύριος Καββαδάς στη Λευκάδα δεν έκανε την πολιτευτή στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά στη δημοτική αρχή.

Μπορεί ο κύριος Καλός να θέλει να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο απέναντι στον βουλευτή Λευκάδας, όμως δεν έχει δικαίωμα να μας μαλώνει και να γίνεται προστάτης του βουλευτή γιατί εμείς δεν τον περνάμε από το χεράκι να τον πάμε στα υπουργεία.”

Σχολιάζοντας την απόδοση της δημοτικής αρχής τον ένα αυτό χρόνο, είπε ότι θα παραπέμψει στα σχόλια της κοινωνίας, ούτε στα like του Facebook ούτε πουθενά, αλλά τι γίνεται στην ύπαιθρο και τι λένε στα χωριά και τα καφενεία.

“Κατά τη γνώμη μας πρέπει να είσαι αληθινός, να είσαι εκτεθειμένος συγκοινωνία δεν μπορεί να παρουσιάζεις ένα άλλο πρόσωπο αυτό το οποίο είσαι, κάποια στιγμή θα αποκαλυφθείς.”

Στο τέλος της παρέμβασης του ο κύριος Περδικάρης αναφέρθηκε για άλλη μία φορά στη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, λέγοντας πως έχει την εντύπωση ότι επειδή έρχονται δύσκολες εποχές για την κοινωνία, “δεν μπορώ να ανέχομαι στο Facebook ανακοινώσεις ότι πάμε να διασκεδάσουμε στο δημοτικό συμβούλιο, γιατί αυτό θίγει και τους ίδιους.”

Δυστυχώς σε όλη αυτή τη διαδικασία υποβάθμισης της λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, μπαίνουν στο κάδρο όλα τα πρόσωπα, είτε καλοπροαίρετα είτε κακοπροαίρετα.

Βλέπουμε ότι συνέχεια έχουμε αυτή την κατρακύλα. Θέλω να πω ότι η λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου κατά την άποψή μου πρέπει να διέπεται από τους κανόνες ισοτιμίας και αντικειμενικότητας.

Δεν πρέπει να υπάρχει συνεχής πίεση του “άντε να τελειώνουμε να φύγουμε και μάλιστα όταν έχουμε πέντε θέματα να μην ζητούμε να κάνουμε ερωτήσεις γιατί υπάρχουν δύο υπηρεσιακοί υπάλληλοι.

Εγώ τους σέβομαι και τους εκτιμώ, το έπραξα σε όλη μου την πορεία όταν ήμουν στο δήμο, όμως κατά την άποψή μου αυτό είναι μία δικαιολογία.

Δεν μπορούμε να μην κάνουμε ερωτήσεις, να μην γίνεται κριτική, να μην γίνεται συζήτηση, να μας διακόπτει οποιοσδήποτε και να μας λέει “είστε εκτός θέματος μη μιλάτε.””

Αυτή η διαδικασία θίγει πρώτα το προεδρείο και την δημοτική αρχή και ολόκληρο το δημοτικό συμβούλιο θεσμό και κάνω έκκληση αυτή η κατάσταση να μη συνεχιστεί, να μην δώσουμε το δικαίωμα να βλέπουμε το δημοτικό συμβούλιο ως μία διαδικασία ανώδυνων καταστάσεων.

About Ομάδα Σύνταξης 28528 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.