Θανάσης Καββαδάς στον Prisma 91,6: “Η τροπολογία για την αναισθητοποίηση των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων βοηθάει την προσπάθεια περισυλλογής τους από τους Δήμους.”


Τις πρώτες του δηλώσεις έκανε ο βουλευτής Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς στον Prisma 91,6, μετά την ψήφιση της τροπολογίας που επιτρέπει την αναισθητοποίηση των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων.

Όπως ανέφερε, “το συγκεκριμένο πρόβλημα απασχολεί πάνω από 10 χρόνια την ορεινή Λευκάδα, αλλά και όλη την Ελλάδα, καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι έχουν γίνει πάρα πολλά ατυχήματα με τα ανεπιτήρητα βοοειδή  που έχουν στείλει συμπολίτες μας βαριά τραυματισμένους στο νοσοκομείο.  Όπως διαβάζουμε και στα τοπικά site είμαστε τυχεροί που μέχρι στιγμής δεν έχουμε θρηνήσει κάποιον συμπολίτη μας.

Έχω γίνει δέκτης όλα αυτά τα χρόνια των μεγάλλων  καταστροφών στις περιουσίες των κατοίκων, καθώς έχουν συμβεί ανυπολόγιστες καταστροφές, σε καλλιέργειες, αμπέλια, κηπευτικά, όταν πολλοί συνάνθρωποί μας ζουν από τις καλλιέργειες.

Είναι άνθρωποι που δουλεύουν σκληρά όλο το χρόνο για τα αμπέλια τους και αντί να τρυγήσουν, πηγαίνουν μία μέρα και βλέπουν να είναι κατεστραμμένα τα πάντα.

Μάλιστα τις προάλλες είδαμε ένα βίντεο που μία κυρία γυρνούσε από τη δουλειά της στις 2 τα ξημερώματα και περίμενε να ξυπνήσει το ζώο για να μπορέσει να περάσει.

Υπάρχει μεγάλη και δικαιολογημένη αγανάκτηση των κατοίκων, καθώς μαζί με τον δήμαρχο Λευκάδας είχαμε ανταποκριθεί στην πρόσκληση του Προέδρου της τοπικής κοινότητας Καρυάς, που εκεί ακούστηκαν πάρα πολλά από τους κατοίκους και εγώ τότε είχα υποσχεθεί ότι θα φέρω το θέμα στο υπουργείο, αλλά και στη Βουλή κάτι που έκανα.”

Συναντήθηκα αρκετές φορές και με τον Υπουργό, το γενικό γραμματέα και το διευθυντή της κτηνιατρικής υπηρεσίας του υπουργείου για να λυθεί το πρόβλημα αυτό. Είχαμε αίσιο τέλος, καθώς  ο υπουργός έκανε δέκτη εχθές στην τροπολογία, δίνοντας την λύση, όχι μόνο στη Λευκάδα αλλά και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει στη Λακωνία, πάνω από πεντακόσια βοοειδή κυκλοφορούν ελεύθερα στην Κεφαλλονιά, στην Άρτα και σε άλλες περιοχές και με την τροπολογία θα δοθεί μία λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον κ. Καββαδά, την αγωνία των κατοίκων την εισπράττει εδώ και τέσσερα χρόνια από την προηγούμενη θητεία του ως βουλευτής και όλα αυτά τα χρόνια  ανέφερε ότι, επισκέφτηκε τους υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης και με ερωτήσεις έφερνε το ζήτημα στη Βουλή.

“Με τον προηγούμενο δήμαρχο και τον πρώην αντιπεριφερειάρχη,  καθώς και τον Σύλλογο Καρσάνων Λευκάδας, είχαμε συναντήσει τον τότε Υπουργό, ωστόσο παρά τις υποσχέσεις του, δεν έχει δοθεί καμία λύση σε αυτό το πρόβλημα.

Παρόλο που το υπουργείο είχε φέρει σε διαβούλευση ένα νόμο, αυτός ποτέ δεν προχώρησε, το ίδιο και η αναισθητοποίηση των ζώων, κάτι το οποίο είχαμε ζητήσει και τότε.”

Όπως είπε ο κύριος Καββαδάς, ο νόμος για τα ανεπιτήρητα είναι ξεκάθαρος, καθώς αναφέρει πως η διαχείριση των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων, είναι αρμοδιότητα των δήμων, οι οποόιοι πρέπει να συγκροτήσουν συνεργεία, και να προχωρήσουν στην περισυλλογή και τη μεταφορά, σε μονάδες σταβλισμού. Ωστόσο εκεί υπήρχε ένα κενό σχετικά με τον τρόπο σύλληψης των ζώων, και αυτό το κενό καλύπτει η τροπολογία.”

“Δεν είναι εύκολο να συλλάβεις ένα ζώο, το οποίο είναι 500 kg σε δύσβατες περιοχές, για αυτό και αν προχωρήσουν στην αναισθητοποίηση, χρειάζεται προσοχή πού θα χτυπήσουν το ζώο, σε χώρο προσβάσιμο ώστε να μπορούν να το συλλάβουν μετά την αναισθητοποίηση.”

About Ομάδα Σύνταξης 28528 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.