Θανάσης Καββαδάς στον Prisma 91,6: “Η κυβέρνηση κινήθηκε ευνοϊκά για την Λευκάδα διασφαλίζοντας τα συμφέροντα μας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Να μου έχουν εμπιστοσύνη οι συμπολίτες μου πάντα διεκδικώ και μάχομαι για τον τόπο μου.”


Αναλυτική ενημέρωση  για τα δεδομένα της Λευκάδας,  μετά την ψήφισή του περιβαλλοντικού  νομοσχεδίου  και την δημιουργία νέου ΦΟΣΔΑ  Ιονίων Νήσων  έκανε στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma  91,6  ο βουλευτής Λευκάδας Θανάσης Kαββαδάς.

 Σχολιάζοντας αρχικά την αίσθηση που υπάρχει στην κοινωνία,  μετά την μερική άρση του loc down,  ανέφερε ότι “είμαστε στα μισά της πρώτης εβδομάδας μετά την μερική άρση κάποιων μέτρων  και διαπιστώνω τουλάχιστον στη Λευκάδα,  ότι υπάρχει ένα μούδιασμα στον κόσμο  και για να είμαστε ειλικρινείς αυτό είναι καλό το γεγονός όμως ότι αρχίζει μία επιστροφή στην κανονικότητα,  δεν πρέπει να μας κάνει να ξεχνάμε  πώς πρόκειται για μία νέα κανονικότητα,  χωρίς να παραλείπουμε τα μέτρα υγιεινής προστασίας,  να φοράμε τις μάσκες μας και τα γάντια μας,  να πλένουμε τα χέρια μας και να κρατάμε αποστάσεις.

Είναι καλό ότι ο κόσμος είναι επιφυλακτικός, αυτό σημαίνει ότι θα προσέχει και ελπίζω να περάσουμε στη νέα φάση, με την ίδια επιτυχία που είχαμε σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της επιδημίας.”

Συζητώντας για το θέμα των απορριμμάτων κάνοντας μία αναδρομή στον περασμένο Οκτώβρη, ο βουλευτής Λευκάδας υπογράμμισε την βούλησή του, λέγοντας πως ” μέσα στο σημαντικό πρόβλημα των απορριμμάτων που βιώνει η Λευκάδα, με την τροπολογία που κατατέθηκε  άνοιξε ο δρόμο συνεργασίας του δήμου Λευκάδας με τον Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας, αλλά και το δήμο Μεγανησίου για να λύσουμε οριστικά το πρόβλημα των απορριμμάτων στη Λευκάδα.

Η συγκεκριμένη τροπολογία έδινε την δυνατότητα σε δήμους όμορων περιφερειών, εφόσον βέβαια το επιθυμούν, να δημιουργήσουν ένα φορέα διαχείρισης για να συνδιαχειρίζονται  τα απορρίμματα τους.

Επειδή όμως πρέπει να πούμε την αλήθεια για να γνωρίζει ο κόσμος, ο σκοπός της τροπολογίας ήταν για να πειστεί ο δήμος Ακτίου-Βόνιτσας να πάρει τα απορρίμματα της Λευκάδας, καθώς η δημιουργία ενός μικρού φορέα διαχείρισης, έκανε πιο ελκυστική για την Βόνιτσα την πρότασή μας.

Επαναλαμβάνω όμως,  ότι ο νόμος αυτός έδινε αυτή τη δυνατότητα δεν ήταν όμως και υποχρεωτικό να συμφωνήσουν όλοι οι δήμοι, καθώς η απόφαση αυτή οριακά πέρασε από το δήμο Μεγανησίου, καθώς η απόφαση ώστε να συμμετέχει στο μικρό ΦΟΣΔΑ, πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο με μόλις 7 ψήφους έναντι 6.

 Η συγκεκριμένη τροπολογία ανοιξε τον δρόμο για να μεταφέρουμε τα συσσωρευμένα δεμάτια που είναι περίπου 12.000 στον ΧΥΤΥ  Παλαίρου, αλλά και αυτά τα οποία παράγονται καθημερινά  και αυτό ήταν το προϊόν της τροπολογίας.”

 Αναφορικά με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει συνολικά  το πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων  λόγω των μεγάλων προστίμων  που θα κληθεί να πληρώσει η χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση,  ο βουλευτής Λευκάδας  απάντησε ότι δεν γνώριζε για το συγκεκριμένο άρθρο 93 στο πολυνομοσχέδιο  και τη δημιουργία ΦΟΣΔΑ Ιονίων Νήσων,  καθώς επικοινώνησε μαζί του ο υπουργός  Κωστής Χατζηδάκης για να του ανακοινώσει τη βούλησή του  για την δημιουργία νέου περιφερειακού ΦΟΣΔΑ  με τον ίδιο να  λέει  ότι αιφνιδιάστηκε,  καθώς μέχρι την τελευταία στιγμή γνώριζε ότι θα δημιουργηθεί ο μικρός ΦΟΣΔΑ  και θα προχωρήσει η όλη διαδικασία.

 “Μετά την ενημέρωση του υπουργού, είχα επαφή τόσο με τον δήμαρχο Λευκάδας, καθώς και   με μέλη του δημοτικού συμβουλίου,  πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη  με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Ιονίων Νήσων,  μίλησα με την περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα  και τον αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Κτενά,  καθώς είχα συχνές επαφές τόσο με το γενικό γραμματέα κ. Γραφάκο,  αλλά και τον Υπουργό κύριο Χατζιδάκη.

Μάλιστα την προηγούμενη Δευτέρα έστειλα μία επιστολή στον Υπουργό  και εκεί μετέφερα όλες τις αντιρρήσεις και ενστάσεις που είχαμε ως νησί,  σε αυτό το οποίο επρόκειτο να γίνει.

 Ακολούθησε συνάντηση μου στη Βουλή,   τόσο με τον Υπουργό κύριο Χατζηδάκη,  αλλά και τον γενικό γραμματέα Μανώλη  Γραφάκο,  ώστε να μπορέσω να πείσω για όλα αυτά τα οποία προβληματίζουν όλους μας  και να γίνει κάποια νομοτεχνική βελτίωση για  να κατοχυρώσουμε  με νόμο όλα αυτά τα οποία  το τελευταίο διάστημα προσπαθούσαμε  για να δοθεί λύση.

Ζήτησα από τον Υπουργό να μην ξαναζήσει η Λευκάδα,  όσα έζησε το προηγούμενο καλοκαίρι  και πραγματικά να δοθεί μία οριστική λύση. Παράλληλα, ζήτησα να διασφαλιστεί ότι θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η όποια διαγωνιστική διαδικασία, για το εργοστάσιο της ΜΟΠΑΚ.

Ζήτησα να  κατοχυρωθεί με νόμο η  προγραμματική συμφωνία  διαδημοτικής συνεργασίας  που είχε πραγματοποιηθεί το 2017,  μεταξύ των δήμων Λευκάδας, Μεγανησίου και Ακτίου-Βόνιτσας,  προβλέποντας την δημιουργία της μονάδας στη Λευκάδα που θα δέχεται τα απορρίμματα και των τριών δήμων  και κατόπιν τη μεταφορά του υπολείμματος  που θα μεταφέρεται από την ΜΟΠΑΚ στον ΧΥΤΥ Παλαίρου.

Το τρίτο το οποίο ζήτησα και με απασχολούσε πάρα πολύ, ήταν  να βρεθεί μία λύση στο μεταβατικό στάδιο μέχρι να ολοκληρωθεί το εργοστάσιο, γιατί ενώ με την τροπολογία, είχαμε βρει τα πατήματα μας, φυσικό ήταν να επαναστατήσει η απέναντι πλευρά και να έχουμε προβλήματα, ώστε να μη δέχονται τα σκουπίδια από τη Λευκάδα, για αυτό ζήτησα από τον Υπουργό και αυτό  να γίνει νόμος του κράτους,  σε περίπτωση προβλήματος.

Το τελευταίο το οποίο ζήτησα   είναι τα πέντε μέλη του περιφερειακού ΦΟΣΔΑ  να γίνουν επτά,  καθώς κάποιοι Δήμοι θα έμεναν εκτός,  κάτι που ζητούσαν  και από το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας,  η περιφερειάρχης,  το ζητούσαν όλοι.

Αυτά τα τέσσερα αιτήματα ζήτησα να ενταχθούν σε αυτό το νομοσχέδιο,  το οποίο σε λίγες μέρες θα γίνει νόμος του Κράτους.”

Στην επισήμανση  ότι το μεταβατικό στάδιο είχε διασφαλιστεί, καθώς   είχε ικανοποιηθεί η ανησυχία της απέναντι πλευράς  για την μεταφορά των απορριμμάτων στο μεταβατικό στάδιο,  μέσω χρηματοδότησης στο ΠΕΠ δυτικής Ελλάδος, απάντησε για άλλη μία φορά ότι αυτό ήταν μία προσωρινή λύση.

“Η κυβέρνηση  θέλοντας να δώσει λύση σε όλα τα νησιά,  καθώς πρόκειται για ένα στοίχημα τόσο της ίδιας, όσο και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη,  δημιουργώντας αυτό τον ΦΟΣΔΑ,  στοχεύει σε  ένα ισχυρό φορέα,  που θα μπορεί να προσλάβει εξειδικευμένο προσωπικό,  ενώ παράλληλα  να έχει και την επίβλεψη μελετών και έργων,  καθώς θα δημιουργηθεί μία ομπρέλα,  για όλα τα Ιόνια νησιά.

Είναι γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια γίνονταν προσπάθειες από όλες  τις δημοτικές αρχές για την αντιμετώπιση των απορριμμάτων,  έχουν γίνει πολλές συζητήσεις,  πάρθηκαν αποφάσεις στα δημοτικά συμβούλια,  ωστόσο υπήρξαν καθυστερήσεις και το θέμα των σκουπιδιών δεν είχε λυθεί οριστικά,  γνωρίζοντας ότι πέρσι το καλοκαίρι  τα σκουπίδια μύριζα και δεν μπορούσαμε  ως Λευκαδίτες αλλά και επισκέπτες να ανασάνουμε.

Θυμάστε τι είχε γίνει και με τα σχολεία,  καθώς τα σκουπίδια είναι δίπλα σε αυτά,  είχαν βγει οι μαθητές να διαδηλώσουν,  όλο αυτό το σκηνικό είναι δίπλα σε επιχειρήσεις  και σπίτια και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

 Μην ξεχνάμε επίσης ότι πλησιάζει το 2023,  οι χρηματοδοτήσεις διαρκούν μέχρι τότε  και όλα αυτά τα εργοστάσια θα χρηματοδοτηθούν από Ευρωπαϊκά προγράμματα,  καθώς αν περάσει αυτός ο χρόνος τα χρήματα αυτά θα χαθούν για αυτό πρέπει να τρέξουμε,  καθώς δεν μπορούμε να βασιστούμε στις ολιγωρίες  και στις καθυστερήσεις του εκάστοτε Δήμου.”

Στις επισημάνσεις που ακούστηκαν ότι η φωνή της Λευκάδας στο νέο διοικητικό συμβούλιο θα είναι αδύναμη  κι αν διασφαλίζεται σε περίπτωση προβλήματος  ότι θα είναι ευέλικτη η όποια συνεννόηση,  απάντησε πως ο σκοπός του νέου ΦΟΣΦΑ,  είναι να ασχοληθεί εξίσου με τα προβλήματα όλων των νησιών,  καθώς δεν έχει μόνο η  Λευκάδα προβλήματα,  ούτε η κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

“Εμείς από την πλευρά μας αυτό που κάναμε,  είναι να πετύχουμε  μία καλή συμφωνία  και θα μπορούσα να πω ότι είχαμε μία προνομιακή μεταχείριση,   καθώς η κυβέρνηση έλαβε υπόψιν όλα όσα πετύχαμε τους τελευταίους μήνες,  κάνοντας τα νόμο του Κράτους,  επομένως τα συμφέροντα του νησιού μας διασφαλίζονται,  εντός όμως ενός διευρυμένου πλαισίου,  που θα φροντίσει να διασφαλιστούν όλα τα συμφέροντά μας.

Δεν μπορεί ο καθένας να ενεργεί σκεπτόμενος τον εαυτό του και το θέμα πρέπει να το δούμε συνολικά.  Όσα έργα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για τα απορρίμματα,  έχουν γίνει με χρήματα όλου του Ελληνικού λαού και πρέπει να είναι στη διάθεση όλων όσων τα χρειάζονται.

Μάλιστα επειδή ακούγονται διάφορα,  ότι μπορεί να μη μας πάρουν τα σκουπίδια οι απέναντι,   από τη στιγμή που δεν θα ισχύσει ο μικρός ΦΟΣΔΑ,  σκεφτόμουν το μεσημέρι και το λέω και δημόσια,  φανταστείτε  αύριο που θα είναι έτοιμη η ΜΟΠΑΚ,  να αρνηθεί η Λευκάδα  να παραλάβει σκουπίδια και να καταπατήσει τις συμφωνίες που έχει υπογράψει τι θα γίνει…

  Επαναλαμβάνω λοιπόν για άλλη μία φορά,  ότι η Λευκάδα έχει εξασφαλίσει τα συμφέροντα της στον νέο ΦΟΣΔΑ και  τώρα, καθώς  και στο μέλλον που θα γίνει το εργοστάσιο θα πρέπει να συνεργαστεί  με όλους για το καλό των πολιτών,  γιατί  ο στόχος είναι κοινός.”

Απαντώντας και στον ισχυρισμό όσων υποστήριξαν,  ότι πολιτικά η κυβέρνηση τον  “άδειασε”  απάντησε ότι “μία κυβέρνηση που απαντά συνεχώς στα τηλέφωνα,  είναι πάντα διαθέσιμη για συζήτηση,  ενημερώνει και πολύ περισσότερο ανταποκρίνεται στα αιτήματα δεν αδειάζει το βουλευτή.

Αν ήθελε η κυβέρνηση να με αδειάσει,  δεν θα ανταποκρινόταν θετικά σε όλα όσα ζήτησα για τη Λευκάδα την προηγούμενη εβδομάδα στις επαφές μου με τον κύριο Χατζηδάκη, καθώς  ότι του ζήτησα μπήκαν όλα μέσα στο νομοσχέδιο.

 Μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση δουλεύει για όλη τη χώρα ,  για όλους τους πολίτες και εργάζεται να γίνει πράξη αυτό που υποσχέθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός,  να τελειώσει μία και καλή πανελλαδικά το πρόβλημα των σκουπιδιών.

Μάλιστα το άρθρο 83 αναφέρει  ο υπουργός με υπουργική απόφαση μπορεί να μεταφέρει  τα απορρίμματα όπου ορίσει ο ίδιος.

Η νομοτεχνική όμως διατύπωση λέει το εξής:  Τα  αστικά στερεά απόβλητα των δήμων της περιφερειακής ενότητας Λευκάδας,  διατίθενται στον ΧΥΤΑ Παλαίρου,  δηλαδή σε αυτή τη μεταβατική περίοδο  τα σκουπίδια θα πάνε εκεί.

 Ο υπουργός έχει δεσμευτεί προφορικά σε μένα,  αλλά και με τις  νομοτεχνικές βελτιώσεις που γίνονται νόμος  του Κράτους  και εδώ είμαστε να λύσουμε τα προβλήματα τα οποία θα δημιουργηθούν σε περίπτωση που υπαρξουν,  οι Λευκαδίτες δεν πρέπει να ανησυχούν,  αν χρειαστεί να παρέμβουμε θα το πράξουμε  κι αν πρέπει να πιέσουμε θα το κάνουμε για το καλό του νησιού,  είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε όποιο πρόβλημα υπάρχει  και θέλω τόσο εσείς όσο και ο Λευκαδιτικος λαός να μου έχουν εμπιστοσύνη,  γιατί ενεργώ για το καλό τους  και η κυβέρνηση μέχρι τώρα έχει βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση.

Αυτό επαναλαμβάνω αναιρεί και όσους ισχυρίζονται ότι με άδειασε,  καθώς ότι έχω ζητήσει,  τις τροπολογίες που έχω περάσει για τη Μαρίνα στο Βλυχό,  για την παραχώρηση του θεάτρου στο δήμο,  για τα απορρίμματα,  για τα ανεπιτήρητα,  όλες έχουν περάσει οπότε μην ανησυχεί κάνεις.

Μπορεί να υπάρχουν κάποια εμπόδια εδώ είμαστε, θα απαιτήσουμε, θα διεκδικήσουμε τίποτα δεν αφήνουμε έτσι.”

Ο βουλευτής Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς στο τέλος της συνέντευξης του, πέρασε το μήνυμα ότι πρέπει όλοι οι θεσμικοί να τρέξουν, γιατί ο χρόνος περνάει γρήγορα και αν δεν διεκδικήσουμε πράγματα μετά από ενάμιση χρόνο θα είναι δύσκολα τα πράγματα.

“Τώρα πρέπει να τρέξουμε και για το θέατρο Λευκάδας και για το Αγκυροβόλι της Βασιλικής,την Μαρίνα στο Βλυχό και για άλλα μεγάλα ζητήματα τα οποία θα βοηθήσουν τον τόπο μας.

Εγώ είμαι εδώ να βοηθήσω προς αυτή  την κατεύθυνση αυτή με όλες τις δυνάμεις που διαθέτω, να διεκδικήσω, να πάρω χρήματα όμως για να γίνουν αυτά πρέπει να υπάρξουν μελέτες.

Το Υπουργείο Εσωτερικών πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα δοθούν 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, καλό είναι λοιπόν να πάρουμε ένα μεγάλο μέρος από αυτή την πίτα γιατί θα είναι για το καλό της Λευκάδας, να μην αφήσουμε να περάσει ο χρόνος γιατί περνάει πολύ γρήγορα.

Εγώ διεκδικούσα και στην προηγούμενη κυβέρνηση, δεν είχα την απαιτούμενη συμπαράσταση που έχω με αυτή την κυβέρνηση, τη δεδομένη χρονική στιγμή έχω την κυβέρνηση δίπλα μου, διεκδικώ και είμαι πολύ ευχαριστημένος.

Η κυβέρνηση αυτή όποιον στόχο έχει βάλει τον έχει πετύχει, είναι μία κυβέρνηση που έχει δείξει αξιοπιστία, άμεσα αντανακλαστικά, αποφασιστικότητα και κυρίως αποτελεσματικότητα και αυτό το βλέπουμε όλοι.”

Στο τέλος της συνέντευξης και με αφορμή την επισήμανση του πρώην Δημάρχου Κωνσταντίνου Δρακονταειδή, ότι η κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί τα απορρίμματα, απάντησε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως  “όταν θα υλοποιηθεί το εργοστάσιο, στην αρχή της λειτουργίας του για 2 χρόνια θα το λειτουργεί ιδιώτης και αυτό προβλέπεται μέσα από τη σύμβαση, οπότε όλα αυτά πρέπει να τα έχουμε στο μυαλό μας, όταν μιλάμε για ιδιωτικοποίηση.”

About Ομάδα Σύνταξης 27919 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.