Συντονισμένο Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας αντιμετώπισης πυρκαγιών για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο


1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Συντονισμένο Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας

αντιμετώπισης πυρκαγιών για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες  ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο

 

Στην έγκριση της 1ης έκδοσης του Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών ανά Περιφερειακή Ενότητα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων εξαιτίας δασικών πυρκαγιών, με την κωδική ονομασία “ΙΟΛΑΟΣ”, προχώρησε κατα πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων κατά την τακτική συνεδρίασή του που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1 Αυγούστου 2020 στην Ζάκυνθο.

 

Εισηγούμενος το θέμα ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Νικόλαος Μηλιώτης ανέφερε πως με το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών επιδιώκεται η άμεση και συντονισμένη συμμετοχή των εμπλεκόμενων Φορέων σε Κεντρικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο για την υποστήριξη του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος στην καταστολή των δασικών πυρκαγιών.

 

Επίσης, η αποτελεσματική αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών λόγω δασικών πυρκαγιών και η άμεση διαχείριση των συνεπειών τους. Προϋπόθεση για την επίτευξη του σκοπού αυτού είναι η συνέργεια, η συνεργασία και η διαλειτουργικότητα των εμπλεκομένων Φορέων σε Κεντρικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο.

 

Τα σχέδια περιλαμβάνουν αναλυτικά κάθε υποχρέωση και ενέργεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων ξεχωριστά, κωδικοποιώντας όλα όσα περιλαμβάνονται στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, έτσι ώστε να μην υπάρχει δικαιολογία για κανέναν φορέα σε περίπτωση εκδήλωσης φυσικών φαινομένων.

 

Για τη συγκρότηση του Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα των Ιονίων Νήσων ελήφθησαν υπόψη οι τοπικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες κάθε νησιού για τον προσδιορισμό ρόλων και αρμοδιοτήτων όλων των εμπλεκόμενων Φορέων και σε όλες τις φάσεις κινητοποίησης του συστήματος Πολιτικής Προστασίας.

 

Τα Σχέδια Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών των Περιφερειακών Ενοτήτων μετά την έγκρισή τους από το Περιφερειακό Συμβούλιο, θεωρούνται εναρμονισμένα με το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θεωρούνται άμεσα εκτελεστά και δεν χρήζουν περαιτέρω έγκρισης.

 

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου δήλωσε ότι “πρέπει να θεωρείται δεδομένος ο συντονισμός αρμοδιοτήτων και μέσων που διαθέτουν οι συναρμόδιοι Φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πιστευουμε ότι το πρόγραμμα “ΙΟΛΑΟΣ” θα συμβάλλει αποτελεσματικά σε αυτη την κατευθυνση”.

 

About Ομάδα Σύνταξης 27934 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.