Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λευκάδας- Βόνιτσας «Η Αναγέννηση»: Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στον κλάδο του εμπορίου σχετικά με την κυριακάτικη αργία


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ

ΓΙΑ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΑΠΟ ΜΑΗ ΕΩΣ ΟΚΤΩΒΡΗ!

 

Συνάδελφοι,

Για την ανάπτυξη των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων, την αύξηση της κερδοφορίας τους, δεν υπάρχει λόγος για ξεκούραση, για ασφάλιση, για αξιοπρεπή μισθό. Πάνω από όλα είναι η ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης, και αυτό σημαίνει δουλειά με εξαντλητικούς ρυθμούς, κάθε μέρα, όλη μέρα. Θέλουν να ξηλωθεί η Κυριακή σαν ημέρα αργίας, ξεκούρασης, χρόνου για τα παιδιά μας, για εμάς τους ίδιους, θέλουν να την κάνουν μια μέρα σαν όλες τις άλλες, ένα βήμα παραπάνω στη ζωή λάστιχο που έχουν φτιάξει για εμάς.

Δεν ξεχνάμε ότι τα «Lidl» και το «Market In»  επιχείρησαν προηγούμενες χρονιές το άνοιγμα τους όλες τις Κυριακές του καλοκαιριού και στη Λευκάδα, αλλά η αγωνιστική δράση του σωματείου μας τους σταμάτησε.

 

Τώρα έρχεται η μεγαλοεργοδοσία με τη συγκατάθεση των Περιφερειών να εφαρμόσουν τις επιδιώξεις τους για άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους, και τις 52, όπως στα «Jumbo» που αποφασίστηκε από την επιχείρηση να ανοίξει το δρόμο ξεκινώντας από την Πρέβεζα και την Κατερίνη.

            Θυμίζουμε ότι το νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει “με αιτιολογημένη απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη” να ρυθμίζει σε συγκεκριμένες περιοχές της λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων για περισσότερες Κυριακές από αυτές που ήδη ισχύουν για ολόκληρη τη χώρα, φέρει τόσο τη σφραγίδα της ΝΔ, με νόμο του 2013, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, με τροποποίηση του νόμου το 2017.

Ενημερώνουμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου:

ότι απέναντι στο δικαίωμα μας για ξεκούραση είναι ήδη η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων που έχει δείξει τις προθέσεις της. Μάλιστα, για να ντύσει αυτή την αντεργατική πολιτική της με «δημοκρατικό μανδύα» πραγματοποιεί διαβουλεύσεις ώστε να «πάρει γνώμες» προκειμένου να αποφασίσει πόσες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα. Στη διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε στη Λευκάδα με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Κτενά το «Επιμελητήριο», ο κατεξοχήν εκπρόσωπος των επιχειρήσεων στη Λευκάδα ήταν σε αυτούς που στην πράξη απαίτησαν τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές όλης της θερινής περιόδου  από τον Μάη εώς τον Οκτώβρη, δηλαδή τη δυνατότητα 184 ημέρες συνεχόμενα ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα! Στην ίδια λογική κινήθηκαν και οι Εμπορικοί Σύλλογοι που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη διαβούλευση. Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας είναι «θηλιά στο λαιμό» του αυτοαπασχολούμενου εμπόρου, ενάντια στο συμφέρον του, που θα αναγκαστεί να μην ξεκουράζεται καθόλου προκειμένου να επιβιώσει η επιχείρησή του.

Ας κάνει μια βόλτα ο κ. Αντιπεριφερειάρχης στα super market να ρωτήσει τους εργαζόμενους αν θέλουν και αν μπορούν να δουλεύουν για κάθε μέρα τον μισό χρόνο! Ας ρωτήσει τους αυτοαπασχολούμενους που δεν έχουν προσωπικό, αν μπορούν  να βγάζουν 24ωρα μέσα στα μαγαζιά τους όλη την εβδομάδα για να αντέξουν στον ανταγωνισμό της αγοράς, μιας και η κυβέρνηση του δηλώνει την αγωνία της υποτίθεται για αυτά τα στρώματα και απ’ την άλλη τους έχει τσακίσει με τους φόρους! Ας αφήσουν το παραμύθι όλοι αυτοί περι αύξησης μισθού ή εργατικών ελέγχων, γιατί γνωρίζουμε ότι τίποτα από αυτά δεν ισχύει σε αρκετούς χώρους που λειτουργούν όλη τη σεζόν. Για ποιά τουριστική ανάπτυξη μας μιλάνε, όταν αντι να βελτιώνονται οι όροι της εργασίας μας, μας στερούν ακόμη και τον χρόνο ξεκούρασής μας.

            Συνάδελφοι στο Εμπόριο,

Τα αγωνιστικά μέτωπα είναι πολλά και ανοιχτά!

Δυναμώνουμε τον αγώνα μας ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ! Το Ασφαλιστικό δεν είναι μόνο το δικαίωμα στη σύνταξη. Αφορά την προστασία μας στους χώρους δουλειάς, τα ΒΑΕ, την προστασία της μητρότητας, την Υγεία – Πρόνοια, την ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη, την ασφάλεια της οικογένειας. Είναι δικαίωμα που κατακτήθηκε με σκληρούς αιματηρούς αγώνες.

Δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με την 7ημερη εργασία, τα εξαντλητικά ωράρια, τους πενιχρούς μισθούς και τα τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα. Δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με την πολιτική που καθημερινά μας τσακίζει εντός και εκτός χώρου εργασίας. Για εμάς είναι μονόδρομος η οργάνωση και ο συλλογικός αγώνας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, για τη διεκδίκηση σύγχρονων όρων δουλειάς. Είναι η ώρα να δυναμώσουμε το σωματείο μας, τους αγώνες μας απέναντι στην εργοδοσία, τις κυβερνήσεις της και την ΕΕ.

Συνεχίζουμε και δυναμώνουμε τον αγώνα μας για:

  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.
  • Υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης.
  • Κατάργηση των σπαστών ωραρίων και όλων των νόμων και των διατάξεων που απελευθερώνουν το ωράριο.
  • Μέτρα στήριξης της εργαζόμενης μητέρας.
  • Μέτρα υγείας ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Στην κατεύθυνση αυτή, του σχεδιασμού ενημέρωσης και δράσης ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές που μεθοδεύονται στον κλάδο μας και την οργάνωση των διεκδικήσεων μας, το Διοικητικό Συμβούλιο του  Σωματείου μας θα συνεδρίασει την Tετάρτη 12/2/20 στις 7μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Λευκάδας – Βόνιτσας. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι “ανοιχτό” στο να το παρακολουθήσει όποιος συνάδελφος από τον κλάδο μας επιθυμεί, να ενημερωθεί ή και να μεταφέρει τη γνώμη του.

 

Το Δ.Σ.

About Ομάδα Σύνταξης 28415 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.