Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας: Συμβολική κινητοποίηση την ημέρα πανελλαδικής δράσης για την Υγεία


Σε πολύμορφες παρεμβάσεις προχωρούν στις 7 Απρίλη, μέρα πανελλαδικής δράσης για την Υγεία, Σωματεία Υγειονομικών και Εργαζομένων σε όλη τη χώρα.

Με σύνθημα «Σπάμε τη σιωπή μας, δυναμώνουμε τη φωνή της διεκδίκησης για μέτρα προστασίας, για την υγεία του λαού», η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), καλεί τις Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών σε όλη τη χώρα, τους Συλλόγους Εργαζομένων στα δημόσια Νοσοκομεία, Εργατικά Κέντρα, σωματεία και άλλους φορείς να προχωρήσουν σε αγωνιστικές παρεμβάσεις με κάθε πρόσφορο τρόπο, σε κινητοποιήσεις στον προαύλιο χώρο των νοσοκομείων, σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στις διοικήσεις, σε συνεντεύξεις Τύπου κ.ά.

Στο πλαίσιο αυτό ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Λευκάδας θα πραγματοποιήσει την Τρίτη 7 Απρίλη, στις 11.00 το πρωί, συμβολική κινητοποίηση στην πύλη του νοσοκομείου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Λευκάδας:

«Συνάδελφοι υγειονομικοί εργαζόμενοι

Η επιδημία του κορονοϊού που βρίσκεται σε εξέλιξη έφερε στην επιφάνεια με το πιο κραυγαλέο τρόπο τις τεράστιες διαχρονικές ελλείψεις στις δημόσιες μονάδες υγείας. Ανέδειξε ότι η αντιλαϊκή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του «κόστους – οφέλους» που υλοποίησαν όλες οι κυβερνήσεις, η εμπορευματοποίηση και η ιδιωτικοποίηση της υγείας, θέτει σε μεγάλους κινδύνους την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων και του λαού μας.

Σκοπός της πανελλαδικής κινητοποίησης είναι να ακουστεί η πραγματική και όχι η μισή αλήθεια, όπως φιλτράρεται μέσα από τα κυβερνητικά επιτελεία.

Οι ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας για μας και για τους ασθενείς μας είναι κραυγαλέεςΟι υγειονομικοί που παρέχουν τις υπηρεσίες τους με αυτοθυσία και υπερπροσπάθεια δεν προστατεύονται επαρκώς με όλα τα απαραίτητα μέσα, έτσι ώστε να μην νοσήσουν οι ίδιοι και γίνουν φορείς διασποράς στους υπόλοιπους ασθενείς, στο συγγενικό περιβάλλον τους, αλλά και για να μην λείψουν από «το πεδίο της μάχης» που τόσο απαραίτητοι είναι.

Οι αντιεπιστημονικές οδηγίες του ΕΟΔΥ, που δυστυχώς έχει αναλάβει να εξωραΐσει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, όπως η «χρήση του εξοπλισμού ατομικής προστασίας σε περίπτωση ελλείψεων και η μείωση του χρόνου καραντίνας στους υγειονομικούς στις 7 ημέρες σε σχέση με τις 14 στο γενικό πληθυσμό» αποδυναμώνουν την ασπίδα προστασίας των υγειονομικών και αποτελούν έμμεση παραδοχή της ανεπάρκειας προσωπικού.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό σε όλη την Ελλάδα, ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό είναι τραγικέςΤο νοσοκομείο μας παραμένει το πιο υποστελεχωμένο της περιοχής και το αποδεικνύουν οι περισσότερες από 100 κενές οργανικές θέσεις που τώρα έχει σύμφωνα με το παλιό οργανόγραμμα, όταν οι σύγχρονες ανάγκες είναι πολύ περισσότερες, πόσο μάλιστα αυτή την περίοδο.

Οι προσλήψεις συμβασιούχων για δύο χρόνια και μετά απόλυση, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό και δεν αποτελούν ουσιαστική λύση στο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού που οι ανάγκες είναι πάγιες και διαρκείς.

Ενώ δουλεύουμε σε ανθυγιεινές συνθήκες, ενώ εκτιθέμαστε σε βιολογικούς και χημικούς παράγοντες κινδύνου, όπως αποδεικνύεται περίτρανα και από την τρέχουσα επιδημία (πανελλαδικά πάνω από 92 συνάδελφοί μας έχουν νοσήσει και τουλάχιστον 450 έχουν τεθεί σε καραντίνα), η κυβέρνηση αρνείται να εντάξει ακόμη και τώρα όλους τους υγειονομικούς στα ΒΑΕ.

Η έλλειψη γιατρού εργασίας στο νοσοκομείο και η μη καταγραφή και εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου των εργαζομένων βολεύει τις εκάστοτε Διοικήσεις και κυβερνήσεις, γιατί έτσι κρύβουν τις ευθύνες τους για την ανυπαρξία μέτρων προστασίας και ασφάλειας για τους εργαζομένους.

Ανεξάρτητα από τον σχεδιασμό στα χαρτιά που «λένε» ότι έχουν οι διοικήσεις, κανένας σχεδιασμός δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς επάρκεια προσωπικού, των απαραίτητων υγειονομικών υλικών και των μέσων προστασίας των εργαζομένων στα νοσοκομεία.

Παρά τις οδηγίες του ΠΟΥ για την αναγκαιότητα ελέγχων με «τεστ, τεστ … τεστ» και επανελέγχων του υγειονομικού προσωπικού για τον ιό, τεστ δεν πραγματοποιούνται ώστε να μη γίνονται τα νοσοκομεία πύλες εισόδου και φορείς διασποράς του ιού οι υγειονομικοί. Ο λόγος είναι ότι δεν πρέπει να φαίνονται προς τα έξω ότι λειτουργούν με ανεπαρκές προσωπικό και χωρίς όπλα !!!

Οι δομές πρωτοβάθμιας υγείας είναι διαλυμένες και ανύπαρκτες και η στρατηγική του «μένουμε στο σπίτι» χωρίς στοιχειωδώς σοβαρό δίκτυο ΠΦΥ για την παρακολούθηση των συμπτωματικών ασθενών στο σπίτι μόνο επιστημονικά ορθή δεν είναι. Προφανώς η κυβέρνηση και ο ΕΟΔΥ θεωρούν επιστημονικά ορθή την ανυπαρξία μέτρων φροντίδας και παρακολούθησης τους και «προτείνουν» τη μέθοδο της αυτοαξιολόγησης και αυτοθεραπείας, με τους συγγενείς τους να αναλαμβάνουν χρέη πρακτικού νοσοκόμου.

Η μη επίταξη τώρα του συνόλου του ιδιωτικού τομέα στη μάχη για την καταπολέμηση της πανδημίας αλλά απεναντίας τα δωράκια της κυβέρνησης ύψους 30 εκατ. ευρώ και ο διπλασιασμός της αποζημίωσης του ΕΟΠΠΥ από 800 σε 1600 ευρώ προς τους κλινικάρχες εμπόρους υγείας για τις κλίνες ΜΕΘ που θα διαθέσουν και όχι για την νοσηλεία περιστατικών κορονοϊού αλλά για άλλες ασθένειες που χρήζουν νοσηλεία σε ΜΕΘ, αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση το μόνο που την ενδιαφέρει είναι πως θα ενισχύσει περαιτέρω τον ιδιωτικό τομέα υγείας.

Η προβολή με κάθε μέσο και τρόπο της ατομική ευθύνης σαν βασικό παράγοντα έκβασης της επιδημίας, αποκρύβει την κρατική ευθύνη. Ο κόσμος στη μεγάλη του πλειοψηφία πειθαρχεί στα μέτρα και με το παραπάνω. Η ατομική ευθύνη όμως, δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κρατική ευθύνη και δεν μπορεί να έχει κανένα αποτέλεσμα αν δεν στηρίζεται σε ένα ολοκληρωμένο κρατικό σχέδιο.

Οι υγειονομικοί που είμαστε στην πρώτη γραμμή απαιτούμε από το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του και να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Καλούμε τους υγειονομικούς και το λαό μας να στηρίξουν την κινητοποίηση στις 7 Απρίλη, και στέλνουμε μήνυμα «ότι δεν πρόκειται να σιωπήσουμε, και θα δυναμώσουμε τη φωνή που διεκδικεί μέτρα προστασίας για την υγεία του λαού».

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

 • Να εξασφαλιστεί η επάρκεια και ο συνεχής εφοδιασμός των νοσοκομείων σε ατομικά μέσα προστασίας (μάσκες, γάντια, στολές υψηλής προστασίας, γυαλιά, αντισηπτικά).
 • Να στελεχωθεί άμεσα τα νοσοκομείο με μόνιμο προσωπικό, με προτεραιότητα τα ΤΕΠ και τις κλινικές που έχουν διαμορφωθεί για την νοσηλεία κρουσμάτων κορονοϊού αλλά και οι δομές ΠΦΥ, ώστε να εξασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία τους και η κατ’ οίκον νοσηλεία.
 • Να λειτουργήσει η ΜΕΘ τώρα όπως έγινε και στη Ζάκυνθο με την πρόσληψη μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού.
 • Να επιστραφεί ο εξοπλισμός της.
 • Να ανοίξουν όλες οι κλειστές ΜΕΘ να προστεθούν και νέες αφού η χώρα μας έχει ανάγκη από 3500 κλίνες ΜΕΘ.
 • Να επαναλειτουργήσουν τα νοσοκομεία που έκλεισαν γιατί χρειάζονται όσο ποτέ.
 • Να υπάρχει επιστημονική ιχνηλάτηση και εκτέλεση test για τον ιό σε όλους τους υγειονομικούς με βάση τις οδηγίες του ΠΟΥ.
 • Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι υγειονομικοί (επικουρικοί, ΟΑΕΔίτες, καθαριστές κτλ) που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
 • Να προσληφθούν γιατροί εργασίας σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία.
 • Να ενταχθούν άμεσα στα ΒΑΕ οι υγειονομικοί.
 • Να επιταχθεί τώρα ο ιδιωτικός τομές υγείας στο σύνολό του και Να ενταχθούν οι χιλιάδες έμπειροι συνάδελφοί μας ιδιώτες γιατροί στο σχεδιασμό του κράτους για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
 • Να υπάρχει διαφάνεια και ενημέρωση σε όλους όσους εμπλέκονται στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το ΔΣ»

About Ομάδα Σύνταξης 27548 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.