Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας ” Με αφορμή κρούσμα συναδέλφου στο νοσοκομείο προτάσεις  διαχείρισης  σε  εργαζόμενους στο νοσοκομείο».


ΥΠΟΜΝΗΜΑ

              ΘΕΜΑ: «Προτάσεις  διαχείρισης  θετικού κρούσματος κορονοϊούσε  εργαζόμενους στο νοσοκομείο».

Αντιλαμβανόμαστε ότι το πολύτιμο διάστημα των οκτώ  μηνών  που κερδήθηκε χάρη στις θυσίες  των εργαζομένων και του λαού μας , δεν αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση με την πραγματοποίηση των απαραίτητων ενεργειών και την ανάπτυξη  ενός ολοκληρωμένου κρατικού  επιχειρησιακού σχεδίου  σε επίπεδο κοινότητας, μαζικών εργασιακών χώρων, σχολείων , γηροκομείων κτλ, πρωτοβάθμιας υγείας και νοσοκομείων για την αντιμετώπιση του δεύτερου  κύματος της πανδημίας του κορoνοϊού. Έτσι βλέπουμε τώρα   την  κυβέρνηση να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις με την   ραγδαία αύξηση  των κρουσμάτων,των  διασωληνωμένων και  των θανάτων και να καταλήγει σε ένα δεύτερο επώδυνοlockdown.Ακόμα, γνωρίζουμε ότι το νοσοκομείο δεν πληρεί τις ελάχιστες  προϋποθέσεις (αρνητική πίεση θαλάμων για την αποτροπή ενδονοσοκομειακήςδιασποράς της νόσου, γιατρών, αναισθησιολόγων, παθολόγων, πνευμονολόγων, ΜΕΘ,  εντατικολόγων,  επαρκούς εκπαιδευμένου και εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού) για να νοσηλεύσει περιστατικά Covid-19.

Μέσα σε αυτήν την χαώδη κατάσταση  που έχουν προκαλέσει η κυβέρνηση και η  6η ΥΠΕ, πιστές στην λογική του κόστους-οφέλους, το αποτέλεσμα είναι να αφεθεί η προστασία της υγείας και ασφάλειας υγειονομικών και ασθενών στην τύχη. Επιπλέον, τα τελεσίγραφα της 6ης ΥΠΕ, οι  παλινωδίες της κυβέρνησης,  τα πρωτόκολλα «λάστιχο» του ΕΟΔΥ, η μη έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση του προσωπικού, έχουν δημιουργήσει συνθήκες ανασφάλειας, άγχους και αφόρητης πίεσης σε όλους τους εργαζόμενους. Η διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού γίνεται  με σχεδιασμούς της τελευταίας στιγμής που γίνονται κυριολεκτικά στο «πόδι».

Σε αυτές τις συνθήκες μαθαίνουμε, χωρίς να έχουμε επίσημη ενημέρωση, ότισυναδέλφισσα υγειονομικός βρέθηκε θετική στον Covid-19.

Με αφορμή αυτό το γεγονός, την εύλογη ανησυχία που έχει προκληθεί, προτείνουμε και διεκδικούμε  τα εξής  για την προστασία των υγειονομικών και των ασθενών:

  1. Οι ιχνηλατήσεις, αποτελούν μια  πολύ σοβαρή διαδικασία για την αποτροπή διασποράς της νόσου σε επίπεδο κοινότητας και εντός νοσοκομείου σε ασθενείς  ή υγειονομικούς.Πρέπει  να ανατίθενται σε συγκεκριμένους υπαλλήλους, κατάλληλα εκπαιδευμένους  υπό την καθοδήγηση και την ευθύνη της επιτροπής λοιμώξεων, που πρέπει να ενισχυθεί. Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι πρέπει να είναι απαλλαγμένοι από άλλα καθήκοντα για να  μπορούν να εκτελούν με σαφή και καθορισμένη διαδικασία την ιχνηλάτηση. Να εξετάζουν κάθε πιθανότητα έκθεσης υγειονομικών και ασθενών που ήρθαν σε επαφή με το οποιοδήποτε κρούσμα κορονοϊού. Πολύ περισσότερο σε μια περίοδο, που οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού δεν επιτρέπουν να «χαθεί» ούτε ένας συνάδελφος από τη μάχη εναντίον του κορονοϊού, λόγω ελλιπούς διαδικασίας ιχνηλάτησης. Η ελλιπής ιχνηλάτηση, οδηγεί στο να παραβιάζονται τα πρωτόκολλα καραντίνας και να παραμένουν συνάδελφοι στην δουλειά με κίνδυνο να είναι θετικοί και να διασπείρουν τον ιό, κάτι που δυστυχώς έχει συμβεί σε πολλά νοσοκομεία.
  2. Είναι επιτακτική η εγκατάσταση και λειτουργία μοριακού αναλυτή στο νοσοκομείο με το ανάλογο προσωπικό και τα αντιδραστήρια για την διάγνωση του κορονοϊού. Να μην καθυστερεί η διάγνωση σε εργαζόμενους, που μπορεί να οδηγήσει στην μη έγκαιρη λήψη μέτρων αποτροπής της διασποράς του ιού.

3.Να ξεκινήσει άμεσα περιοδικός έλεγχος των υγειονομικών με test-covid, με προτεραιότητα στα τμήματα  που έρχονται σε επαφή με ύποπτα ή επιβεβαιωμένα περιστατικά.

4.Να εξασφαλιστούν και να γίνονται test σε κάθε επείγουσα εισαγωγή ασθενούς στο νοσοκομείο ανεξαρτήτως ύποπτων συμπτωμάτων για Covid-19, μιας και πολλά περιστατικά είναι ασυμπτωματικά. Να εξασφαλιστεί απρόσκοπτη ροή υλικού ατομικής προστασίας. Τα πρωτόκολλα για την προστασία των εργαζομένων  σε σχέση με το πρώτο  κύμα της πανδημίας έχουν υποχωρήσει σε επισφαλή βαθμό.

  1. Η στελέχωση με προσωπικό των τμημάτων, ιδιαίτερα σε αυτά που  οι εργαζόμενοι έρχονται σε επαφή με ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοιού, να γίνεται  αφού έχει προηγηθεί εκτίμηση των ιδιαίτερων δυνατοτήτων και αναγκών του κάθε εργαζόμενου. Αυτή η εκτίμηση είναι ανάγκη να γίνεται από γιατρό εργασίας, που η Διοίκηση έχει την ευθύνη να προσλάβει άμεσα! Η βεβαίωση καταλληλόλητας και η εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου είναι οι βασικές υποχρεώσεις του γιατρού εργασίας. Να δοθεί προτεραιότητα στα τμήματα και  στις κλινικές υψηλής έκθεσης σε βιολογικούς και στρεσσογόνους παράγοντες. Είναι υποχρέωση που οφείλουν να αναλαμβάνουν οι Διευθύνσεις σε κάθε μετακίνηση υγειονομικού.
  2. Η Διοίκηση του νοσοκομείου έχει την υποχρέωση να καταγράφει και να ενημερώνει την επιθεώρηση εργασίας, για  κάθε περιστατικό επιμόλυνσης με κορονοϊό κατά την διάρκεια της εργασίας, όπως κατά τον νόμο οφείλει να κάνει και για την καταγραφή εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών. Μία από τις προφάσεις που χρησιμοποιούν οι κυβερνήσεις για την μη ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ  και την μη λήψη μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας, είναι οι ελάχιστες υπαρκτές καταγραφές ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών.

7.Για να υπάρχουν διαθέσιμες «εφεδρείες» και να υλοποιηθούν αποτελεσματικά οι παραπάνω προτάσεις είναι απαραίτητη η άμεση πρόσληψη μόνιμου   προσωπικού. Είναι κατεπείγουσα ανάγκηνα ολοκληρωθεί επιτέλους η πρόσληψη των 12 μόνιμων γιατρών  της από 9 μήνες προκήρυξης του Φεβρουαρίου 2020, καθώς και να ολοκληρωθεί η πρόσληψη των 31 συμβασιούχων (νοσηλευτικού, διοικητικού, παραϊατρικού προσωπικού). Να γίνει αίτημα προς το Υπουργείο για κατεπείγουσα πρόσληψη προσωπικού ώστε να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις του νοσοκομείου που ξεπερνούν τις 200.

  1. Όσοι συνάδελφοί μας εντοπιστούν θετικοί στον covid-19, για να μπορούν να προφυλάξουν τις οικογένειές τους, η Διοίκηση να τους εξασφαλίσει χώρο (πχ. ξενοδοχείο) και τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε να αξιοποιηθούν για την προσωρινή διαμονή τους (στέγαση, σίτιση κλπ). Παράλληλα, χρειάζεται η λήψη μέτρων, με ευθύνη του κράτους, για τη διασφάλιση της ομαλότητας της οικογενειακής τους ζωής για όσο χρόνο χρειαστεί να βρίσκονται μακριά από τις οικογένειές τους.

Για  το  ΔΣ

Ο Πρόεδρος                                                                                     Η  Γ.  Γραμματέας

Βεργίνης Χρήστος                                                                             Κρικώνη Λαμπρινή

About Ομάδα Σύνταξης 28493 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.