Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας: “Καμία ενίσχυση των πρωτοβάθμιων δομών υγείας…”


ΣΥΛΛΟΓΟΣ   ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ   ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΚΑΜΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΛΥΜΕΝΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΔΟΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ

ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

 

Στα πλαίσια της χθεσινής ημέρας δράσης στους χώρους δουλείας, το ΔΣ του συλλόγου πραγματοποίησε εξόρμηση ενημέρωσης και καταγραφής προβλημάτων στις Πρωτοβάθμιες Δομές Υγείας  της περιοχής μας.

Από την αρχή της πανδημίας οι καθημερινές «εκκλήσεις» της κυβέρνησης ήταν  να μείνουμε σπίτι, να σταματήσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού, να «αγοράσουμε χρόνο» για να ενισχύσουμε  το σύστημα Υγείας ώστε να «θωρακιστεί» για την αντιμετώπισή της. Ξέχασαν βέβαια να μας πουν ποιες κυβερνήσεις όλα τα προηγούμενα  χρόνια το ξεχαρβαλώσανε με τις εγκληματικές πολιτικές τους βάζοντας σε θανάσιμο κίνδυνο την υγεία του λαού μας!!!

Ποια είναι όμως  η κατάσταση μετά από  δύο μήνες «αγοράς χρόνου» για την αντιμετώπιση του «αόρατου» εχθρού όπως βάπτισαν την πανδημία  και της «θωράκισης»  του συστήματος υγείας ?

 

ΠΕΔΥ πρώην ΙΚΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΠΛΗΡΗ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΣΗ

Μέχρι το  2013 και πριν τη μεταρρύθμιση – τσεκούρωμα  του 2014  από τον τότε υπουργό υγείας και αντιπρόεδρο της σημερινής κυβέρνησης κ. Γεωργιάδη,λειτουργούσε με 14 γιατρούς, φαρμακοποιό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό  προσωπικό.

Σήμερα υπηρετούν  δύο      ΜΟΝΟ γιατροί,(ένας οδοντίατρος και ένας παθολόγος) κανένας φαρμακοποιός, δύο νοσηλεύτριες και μια μαία.

Στο προσωπικό δεν έχουν δοθεί ΚΑΘΟΛΟΥ  μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες έστω και απλές, ποδιές, γυαλιά κτλ).Τις μάσκες και τα   αντισηπτικά για την προστασία της υγείας τους και την προστασία  των ασθενών που επισκέπτονται τη δομή   αναγκάζονται  να τα  αγοράζουν από την τσέπη τους. Και φυσικά δεν έχει γίνει ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ υγειονομικού  για να ενισχυθεί η δομή μπροστά και στην πανδημία.

 

ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Η δομή πρόληψης, διάγνωσης, παρακολούθησης και θεραπείας  ψυχικών νοσημάτων που τα  τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί κατακόρυφα λόγω και της οικονομικής κρίσης που βίωσε η χώρα μας και  θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο όπως προβλέπουν οι ειδικοί, λόγω του παρατεταμένου εγκλεισμού και απομονωτισμού αλλά και της νέας διαφαινόμενης κρίσης που έρχεται…. και των δραματικών επιπτώσεων που θα βιώσει λαός μας, με την μαζική  ανεργία, ανέχεια, φτωχοποίηση  κτλ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΝΙΜΟ ΨΥΧΙΑΤΡΟ.

Μέχρι σήμερα στηρίζεται στον εθελοντισμό ενός ψυχιάτρου και της επιστημονικής του ομάδας που έρχεται μια φορά το μήνα από το Αγρίνιο και που φυσικά παρόλο την διάθεση και την προσφορά της, δεν μπορεί να καλύψει σε μια μέρα τις ανάγκες των περιθαλπόμενων  που είναι πολλαπλάσιες. Λόγο της πανδημίας και των περιορισμών  (αναστολή τακτικών ιατρείων) από την κυβέρνηση, τα  επείγοντα περιστατικά τουςδύο τελευταίους μήνες παραπέμπονται σε ιδιώτες γιατρούς!!!

Δρομολογείται μάλιστα, μιας και η δομή υπάγεται  διοικητικά στο νοσοκομείο με απόφαση του προηγούμενου ΔΣ του νοσοκομείου, για λόγους καθαρά οικονομικούς,  η μετέγκαταστασή της στην ψυχιατρική μονάδα του νοσοκομείου που δεν λειτουργεί,.Η απόφαση αυτή δεν είναι   επιστημονικά ορθή μιας και οι δομές αυτές είναι δομές αποκεντρωμένες και  εξωνοσοκομειακές και σκοπός λειτουργίας τους  είναι η ψυχοκοινωνική μέριμνα, η συμβουλευτική παρέμβαση στην κοινότητα, η πρόληψη, θεραπεία των ψυχικών διαταραχών και η συμβολή στην ψυχοκοινωνική αποκατάσταση των ψυχικά πασχόντων.

 

ΚΕΝΤΡΟ  ΥΓΕΙΑΣ  ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ

Αφού το 2015 δεν κατάφεραν να το κλείσουν (έκλεισαν όμως όλα τα αγροτικά και περιφερειακά ιατρεία) ή να περιορίζουν την 24ωρη λειτουργία του  χάρη και στους αγώνες του σωματείου, του εργατικού κέντρου άλλα και όλων των σωματείων που συμμετείχανστα  τότε συλλαλητήρια,όλα αυτά τα χρόνια δεν έκαναν τίποτα ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η ΝΔ για να ενισχυθεί με το αναγκαίο  προσωπικό και να καλύψει με επάρκεια τις ανάγκες  της νότιας Λευκάδας.

Συνεχίζουν να υπηρετούν δύο ΜΟΝΟ Γενικοί γιατροί και μια Οδοντίατρος και ακόμη Γενικός γιατρός που ανήκει στο Κέντρο υγείας και μετακινείται μεταξύ νοσοκομείου και Κέντρο υγείας για να καλύπτει «μπαλώματα» στις δύο δομές.

Υπάρχουν μέρες που ΔΕΝ ΕΦΗΜΕΡΕΥΕΙ ειδικευμένος γιατρός και η δομή καλύπτεται με ανειδίκευτο αγροτικό. Δεν υπάρχει καθημερινά κάλυψη από οδηγό ασθενοφόρου και στην περίπτωση διακομιδής περιστατικού, η μεταφορά γίνεται χωρίς γιατρό με ότι κινδύνους κρύβει αυτό.

Δεν υπάρχει  διοικητικός υπάλληλος και  η δομήκαλύπτεται δύο  φορές  την εβδομάδα από υπάλληλο του νοσοκομείου. Αυτό αποτελεί μεγάλο πρόβλημα διότι το Κέντρο υγείας ανήκει διοικητικά στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια που εδρεύει στην Πάτρα και προκύπτουν καθημερινά ένα σωρό θέματα που χρήζουν διοικητικής διεκπεραίωσης.

Φυσικά δεν υπάρχουν γιατροί ειδικοτήτων, δεν υπάρχει δυνατότητα εργαστηριακού και απεικονιστικού ελέγχου και η μόνη πρόσληψη που έγινε από τις χιλιάδες προσλήψεις που διατυμπανίζει η κυβέρνηση,είναι ΜΟΝΟ  μια νοσηλεύτρια συμβασιούχα με ημερομηνία λήξης!!!

 

Συμπερασματικά:Όπως λένε και οι ειδικοί με την πανδημία ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ !!Όλοι όσοι εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, πρέπει να παραμένουν σπίτι και να συμβουλεύονται το γιατρό τους  (μόνο που δεν υπάρχουν οικογενειακοί γιατροί)!!! ώστε να μην επιβαρύνονται  τα νοσοκομεία.Υπάρχουν επίσης  και οι χρόνοι πάσχοντες και μη covid ασθενείς που όλο αυτό το διάστημα έχει παραμεληθεί, απορυθμιστεί  και επιβαρυνθεί η υγεία τους.

Γι’ αυτόΚΡΙΝΕΤΑΙ ΟΣΟ ΠΟΤΕ ΑΛΛΟΤΕ  ΑΝΑΓΚΑΙΟ,  να διεκδικηθεί  ένα πλήρες στελεχωμένο,οργανωμένο,  αποκλειστικά δημόσιο δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), με Κέντρα Υγείας – ΤΟΜΥ που θα συνδέονται με τα νοσοκομεία  και θα παίξουν το ρόλο της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης, παρακολούθησης, της  κατ’ οίκον νοσηλείας κτλ.Έτσι θα περιφρουρείτε  η υγεία του λαού μας και σε «κανονικές συνθήκες» και σε οποιαδήποτε κατάσταση κρίσης και πανδημίας.

Αυτό απαιτεί σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης  της υγείας, σύγκρουση με την ΕΕ και τους επιχειρηματικούς ομίλους που κερδίζουν από τον ανθρώπινο πόνο, από το εμπόρευμα – υγείακαι προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να οργανώσουν τον αγώνα τους, οι εργαζόμενοι και ο λαός και εμείς, θα είμαστε όπως και τώρα  στην πρώτη γραμμή του αγώνα,διαφορετικά θα συνεχίσουν οι κυβερνήσεις  να  κοροϊδεύουν τους πολίτες, επικαλούμενοι κάθε φορά την ατομική  τους ευθύνη για να αποκρύψουν και να συγκαλύψουν την κρατική ευθύνη !!!

Το ΔΣ

About Ομάδα Σύνταξης 27561 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.