Στάθης Βλάχος στον Prisma 91,6: “Προτείνω με διαδικασίες-εξπρές να βρεθεί ένας χώρος στη Λευκάδα να δεματοποιούνται τα απορρίμματα μέχρι να γίνει μονάδα.”


Εφ όλης της ύλης συζήτηση για το θέμα των απορριμμάτων παραχώρησε στην έκτακτη ενημερωτική εκπομπή στον Prisma 91,6 και τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Κουνιάκη, ο απερχόμενος εντεταλμένος σύμβουλος καθαριότητας Στάθης Βλάχος.

Αναφορικά με την οριακή κατάσταση που βιώσαμε αυτό το καλοκαίρι και την έντονη δυσοσμία, απάντησε ότι το καινούργιο στοιχείο στην καλοκαιρινή περίοδο είναι αυτή η ανωμαλία που παρουσιάζεται σε σχέση με τις οσμές που προέρχονται από τα δραματοποιημένα απορρίμματα.

Εγώ δεν βλέπω κάποιο άλλο δεδομένο, ούτε στο δημοτικό συμβούλιο ειπώθηκε, αλλά μόνο χαρακτηρισμοί που να συνιστούν μία τέτοια διαπίστωση ότι δηλαδή η Λευκάδα βρίσκεται σε μία τραγική κατάσταση και δυστυχώς αυτό το είπαν άνθρωποι που τους δέχομαι για την ψυχραιμία τους σε θέματα κριτικής, ούτε η Λευκάδα ζει μία μεγάλη παρακμή.

Εκτός από το θέμα των οσμών περίμενα να μας πουν και κάτι άλλο.

Η δραστηριότητα της δεματοποίησης των απορριμμάτων, έχει εγκριθεί από το υπουργείο και από την προηγούμενη δημοτική αρχή, είναι ένα στοιχείο όλα αυτού του σχεδίου αντιμετώπισης των απορριμμάτων για τη Λευκάδα από το 2012.

Ενέκρινε το υπουργείο ότι όταν θα ξεκινήσει η μονάδα κατασκευάζεται, όταν αποκατασταθεί ο ΧΑΔΑ θα πρέπει τα απορρίμματα να δεματοποιούνται στην τοποθεσία που έχει εγκριθεί και όταν αρχίσει η λειτουργία του εργοστασίου να επεξεργάζονται σε αυτό.

Τώρα εμείς καταλάβαμε ότι αυτά τα θέματα θα μυρίζουν, από πέρυσι τον Ιούνιο που άρχισε η δραματοποίηση μέχρι την αρχή του καλοκαιριού, δεν είχαμε κάποια επιστημονικά δεδομένα ότι μπορούν να δημιουργηθούν αυτά τα προβλήματα.

Εγώ προσωπικά πιο πολύ φοβόμουνα τις πυρκαγιές παρά αυτή την κατάσταση. Όταν παρουσιάστηκε αυτό το πολύ σοβαρό φαινόμενο από πλευράς οσμών, η δημοτική αρχή έπρεπε να πάρει κάτι απόφαση για να αποφύγει αυτή την κατάσταση. Αυτό που κάνουμε και είναι αποτελεσματικό για αυτό τις τελευταίες έχουν μειωθεί οι οσμές πάρα πολύ είναι αυτά τα δέματα με τα σκουπίδια ενός χρόνου, που κάποια από αυτά έχουν αλλοιωθεί, άρα εδώ η πολιτεία έχει πέσει έξω καθώς μας είχε πει ότι αντέχουν και τρία χρόνια, τελικά αντέχουν μόλις ένα, αρχίσαμε να τα επιχωματώνουμε για να σταματήσουν οι ορμές.

Είχαμε 16.000 δέματα πριν αρχίσει η διαδικασία της επιχωμάτωσης και μέχρι το Σάββατο θα έχουμε επιχωμάτωση 7.000 δέματα και μάλιστα τα πιο αλλοιωμένα ώστε να σταματήσει σε μεγάλο βαθμό αυτή η οσμή.

Εγώ θέλω και έχω έρθει σε συνεννόηση και με το νέο δήμαρχο αυτό να συνεχιστεί, ώστε να μην υπάρχει αυτή η δυσάρεστη κατάσταση όταν ξεκινήσουν τα σχολεία 15 Σεπτέμβρη, αλλά φυσικά και στο δήμο της Λευκάδας.

Αναφορικά με το νόμιμο αυτής της διαδικασίας, ανέφερε ότι η δημοτική αρχή πριν προβεί σε αυτή τη λύση, επειδή είναι κάτι που δεν γνωρίζαμε ότι θα συμβεί για να προετοιμαστούμε απευθυνθήκαμε και στον Δήμαρχο Ακτίου-Βόνιτσας και στον Δήμαρχο Αγρινίου και στην ΤΕΡΝΑ στα Γιάννενα να δεχτούν αυτά τα δεμάτια για να ανακυκλώσουν.

Οι δύο πρώτοι αρνούνται, η ΤΕΡΝΑ υπάρχει μία μικρή πιθανότητα να τα δεχτεί, αλλά πρέπει να ακούσουν οι ακροατές ότι το υπόλειμμα, το οποίο με τη συγκεκριμένη ποιότητα που έχουν τώρα, και μπορεί να ανέρχεται και σε 60 έως 80% πρέπει να επιστρέφεται πίσω, αλλά δεν γνωρίζουμε, εφόσον ο ΧΥΤΑ της Παλαίρου δεν δέχεται αυτή την εξυπηρέτηση.

Εμείς ως δημοτική αρχή δεν μπορέσαμε να το διαχειριστούμε εκτός από αυτό που κάνουμε τώρα.

Υπήρχαν δύο λύσεις η να αφήσουμε αυτά τα δέματα στο σημείο που είναι με όλες αυτές τις συνέπειες οι οποίες επιδεινώνονται, ή να προβούμε σε αυτή την κίνηση η οποία μπορεί να έχει κάποιες παρατυπίες, με την έννοια ότι είμαστε στη διαδικασία εξασφάλισης της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, όμως προκειμένου να προφυλάξουμε την υγεία του κόσμου, ας κάνουμε και μία παρανομία, μία παρατυπία και η δημοτική αρχή και εγώ προσωπικά αναλαμβάνω την ευθύνη εάν τα πράγματα όμως θα ζυγίσουμε έτσι.

Από τη μία πλευρά είναι το μεγάλο αδιέξοδο που σας περιέγραψα, από την άλλη είναι αυτή η λύση που επιδιώξαμε και πετύχαμε, εκτός κι αν πιστεύει κάποιος ότι υπήρχε κάποια άλλη λύση. Πάντως στο δημοτικό συμβούλιο άλλη λύση εκτός από αυτή με το ρίσκο που προανέφερα δεν ειπώθηκε ποτέ.

Αναφορικά με την χρήση του δεματοποιητή, ανέφερε ότι το σχέδιο διαχείρισης προβλέπει ότι μετά τη λειτουργία του εργοστασίου, εάν γινόταν βεβαίως στις προθεσμίες που θα έπρεπε, τα σκουπίδια αυτά δεματοποιημένα, θα επεξεργάζονταν στην μονάδα αυτή.

Όμως το μεταβατικό στάδιο σημαίνει ότι από τη στιγμή που αρχίζει η δεματοποίηση, θα πρέπει ήδη να έχει αρχίσει η κατασκευή του εργοστασίου και μόλις τελειώσει ο χορός της δεματοποίησης που διαρκεί όσο και η κατασκευή του εργοστασίου να αρχίσει πλέον η επεξεργασία.

Θεωρητικά υπάρχει μία συνέχεια και συνέπεια, όμως τα πράγματα συνέβησαν εντελώς αρνητικά για μας και για αυτό φτάσαμε στο σημείο εδώ που φτάσαμε.

Αναφορικά με την λύση της ΤΕΡΝΑ, οι συμπολίτες μας θα πληρώνουν αλμυρά την μεταφορά, και τα σκουπίδια της Λευκάδας θα μεταφέρονται σε όλη την Ήπειρο και αυτή είναι μία τραγική λύση που προτείνεται.

Στην επισήμανση ότι το εργοστάσιο μπορεί να μην ολοκληρωθεί στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, απάντησε ότι κάτι τέτοιο είναι σωστό, γιατί η μονάδα αυτή έχει χρηματοδοτηθεί από το 2014 και η δημοπράτηση έγινε μετά από 5 χρόνια οπότε είναι εύλογο το ερώτημα.

Εγώ νομίζω ότι αν πάνε καλά με την έννοια ότι δεν θα υπάρχουν ενστάσεις, καθώς η πιθανότητα είναι πολύ μικρή, διότι επεξεργαστήκαμε με το υπουργείο και με το γραφείο του κυρίου Τσιλιγιάννη τόσο πολύ αναλυτικά τα τεύχη δημοπράτησης που δεν θα έχουμε ενστάσεις.

Εάν τα πράγματα πάνε έτσι όπως μας λένε και όπως και εγώ πιστεύω, το πολύ σε 16 με 20 μήνες θα έχει ολοκληρωθεί η μονάδα.

Μάλιστα η μονάδα των Ιωαννίνων που είναι τριπλάσια σε δυναμικότητα και πολλαπλασίασε προϋπολογισμό, ολοκληρώθηκε μέσα σε 18 μήνες, ωστόσο η προετοιμασία της άρχισε από το 2012, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το 2014, συμβασιοποιήθηκε 21-07-2017 και ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2018.

Ο Στάθης Βλάχος ανέφερε ότι έχει κάνει συναντήσεις με τον νέο δήμαρχο Λευκάδας Χαράλαμπο Καλό και παρουσία του κυρίου Δρακονταειδή και η δική του άποψη καταγράφεται στο κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα ότι η Λευκάδα θα πρέπει να αγωνιστεί για να δεχτούν οι δύο δήμοι που προανέφερε μέσα στα πλαίσια που περιγράφει, ότι ο δήμος του Αγρινίου θα προχωρήσει στη δημιουργία μονάδας χρηματοδοτούμενη από το υπουργείο, από την άλλη μεριά ο ΧΥΤΑ της Παλαίρου έχει τη δυνατότητα να δεχτεί την εξυπηρέτηση για δύο χρόνια, εκτιμώντας ότι αυτή είναι πιο ωφέλιμη και αποτελεσματική λύση που πρέπει να επιδιώξει Λευκάδα.

Σχολιάζοντας την προσωρινή λύση της κινητής μονάδας, κράτησε επιφυλάξεις όσον αφορά την αποτελεσματικότητά της, λέγοντας ότι κάτι παρόμοιο είδε μαζί με την υπηρεσία του δήμου στο Τεμπλόνι της Κέρκυρας και δυστυχώς τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά κατά την άποψη μου.

“Θέτω και ένα ερώτημα το υπόλειμμα αυτής της δραστηριότητας που θα πηγαίνει, καθώς ο δήμος Ανακτορίου το έχει απορρίψει εκτός και αν μπει σε λειτουργία η συνεργασία που κάνουμε η δημιουργηθεί ένας ΦΟΣΔΑ και αυτό δεν ξέρουμε αν θα το πετύχουμε.”

Μάλιστα ο ίδιος έκανε και μία άλλη πρόταση την οποία έχει αναφέρει και στον κύριο Δρακονταειδή και Καλό, δεν γνωρίζω αν την έχουν επεξεργαστεί, εάν είναι εφικτή.

Αυτό έχει να κάνει ότι ο νόμος της Λευκάδας και πάντα το υποστήριζα ότι θα πρέπει να διαχειρίζεται τα απορρίμματα μόνη της, η άποψη αυτή παραμένει εκτός αν υπάρχει ένας Εθνικός σχεδιασμός και τα απορρίμματα πάνε σε μία μεγάλη κεντρική μονάδα.

Με απούσα την πολιτεία μέχρι τώρα, δεν εγγυάται κανείς κάτι τέτοιο. Θα μπορούσε η Λευκάδα να έχει αντιμετωπίσει το πρόβλημα μέσα στο νομό της.

Εγώ προτείνω με διαδικασίες-εξπρές, που υπάρχει η δυνατότητα εξασφάλιση χρηματοδότησης και περιβαλλοντικών όρων, όπως περίπου έγινε στην Κέρκυρα να βρεθεί ένας χώρος στη Λευκάδα όχι για ΧΥΤΑ, αυτό πλέον έχει τελειώσει, αλλά για προσωρινή εναπόθεση των δεματίων.

Δηλαδή όλη αυτή η δραστηριότητα που για ένα χρόνο γινόταν μέσα στο δίαυλο με αυτή την επιβάρυνση που βιώνουμε σήμερα, να μεταφερθεί σε έναν αδειοδοτημένο χώρο που θα δεχτεί αυτή τη δραστηριότητα, εκεί θα δεματοποιούνται τα απορρίμματα για δύο χρόνια μέχρι να γίνει μονάδα. Εγώ πιστεύω σε αυτή τη λύση αρκεί η επόμενη δημοτική αρχή να κινηθεί σωστά.

Ακούστε όλη την ενδιαφέρουσα συζήτηση:

About Ομάδα Σύνταξης 27539 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.