Σταδιακή άρση των ελέγχων στα σύνορα αποφάσισαν οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕΣτην τηλεδιάσκεψη, οι υπουργοί συζήτησαν και για εφαρμογές (στα κινητά και αλλού) εντοπισμού του κορονοϊού, προκειμένου η κατάσταση να μείνει υπό έλεγχο

Την σταδιακή άρση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ αποφάσισαν οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ. Τον συντονισμό θα αναλάβει η Κομισιόν και η κάθε απόφαση θα βασίζεται σε δύο βασικές προϋποθέσεις: Τα επιδημολογικά δεδομένα για την εξέλιξη του κορονοϊού και τη συμφωνία και από τις δύο πλευρές των συνόρων.

Αντίθετα, οι υπουργοί τόνισαν ότι η ΕΕ θα πρέπει να είναι προσεκτική στο άνοιγμα των εξωτερικών της συνόρων. Στην τηλεδιάσκεψη, οι υπουργοί συζήτησαν και για εφαρμογές (στα κινητά και αλλού) εντοπισμού του κορονοϊού, προκειμένου η κατάσταση να μείνει υπό έλεγχο.

Στη συζήτηση τέθηκε και το θέμα της μεταναστευτικής πίεσης των κρατών μελών πρώτης εισόδου, κυρίως δηλαδή της Ελλάδας και της Κύπρου στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ, της Ιταλίας και της Μάλτας στην Κεντρική Μεσόγειο, στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και στα Κανάρια της Ισπανίας από Δυτικά.

«Η πίεση αυτήν την στιγμή είναι μεγάλη για την Ιταλία και τη Μάλτα, αφού το οργανωμένο έγκλημα έχει προσαρμοστεί στην κρίση του κορονοϊού και οι λαθρέμποροι εξακολουθούν να δρουν», είπε η Επίτροπος Εσωτερικών υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον. Η ίδια διαβεβαίωσε ότι στο επόμενο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών, θα συζητηθεί το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση «το οποίο είναι έτοιμο, αλλά γίνονται κάποιες βελτιώσεις, με βάση και την τρέχουσα κατάσταση».

Επίσης, στην τηλεδιάσκεψη, η Ελλάδα ευχαρίστησε τις χώρες που έχουν δηλώσει πρόθυμες να δεχθούν ανηλίκους πρόσφυγες. Ήδη έχουν γίνει οι μεταφορές σε Λουξεμβούργο και Γερμανία, ακολουθεί ακόμη μία στην Πορτογαλία, ενώ συνολικά 10 κράτη-μέλη θα δεχθούν τους 600 ανηλίκους. «Ενα δυνατό μήνυμα αλληλεγγύης», είπε η Επίτροπος.

Πηγή: ethnos.gr

About Ομάδα Σύνταξης 27933 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.