Σπύρος Σπύρου στον Prisma 91,6: “Δεν πρέπει να χαθεί άλλη μια τετραετία με υποσχέσεις και πειραματισμούς στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.”


Καλεσμένος στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91, 6 ήταν ο επικεφαλής της παράταξης “Ιόνιος συμμαχία”, Σπύρος Σπύρου.

Όπως ανέφερε ο κ Σπύρου η αυτοδιοίκηση οφείλει να λειτουργεί, πολιτικά μεν, αλλά ακομμάτιστα, αυτοδιοικητικά, γιατί τα προβλήματα δεν έχουν χρώματα και συνήθως τα ψηφοδέλτια στελεχώνονται και από έμπειρα άτομα, ή και νέα που προέρχονται από διαφορετικούς ιδεολογικούς χώρους, από οικογένειες οι οποίες δραστηριοποιούνται και επομένως, μας δίνει τη δυνατότητα ο κόσμος να εκφραστεί πιο άνετα και πιο καλά.

Αναφορικά με τη διοίκηση Γαλιατσάτου, υποστήριξε  ότι οι πράξεις επιβεβαίωσαν ότι όλα αυτά τα οποία υποσχέθηκαν ήταν εκτός πραγματικότητας, εφάρμοσαν άλλα πράγματα, τα οποία έφεραν και την περιφέρεια πίσω, γιατί η κυβερνητική πολιτική επηρεάζει την περιφέρεια.

“Οταν υπόσχεσαι ότι θα καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ, δεν θα παραχωρηθεί ούτε ένα μέτρο δημόσιας περιουσίας, όταν λές ότι  δεν εκχωρούμε τα αεροδρόμια, θα απορρίψουμε πετρελαϊκές εταιρείες και άλλα και όλα αυτά αντιστρέφονται και στο τέλος παίρνεις ένα χρίσμα από επάνω, έχει σαν αποτέλεσμα να ενισχύεται η δυσπιστία του κόσμου και ξεστρατίζει μία αυτοδιοίκηση, η οποία πέρα από το σχεδιασμό πρέπει να είναι διεκδικητική.

Εγώ δεν ζήτησα ποτέ χρίσμα απλά και τώρα στήριξη, γιατί στα δύσκολα ήμουν πάντα μπροστά και έμεινα όλα αυτά τα χρόνια ασκώντας το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είτε συμφωνώντας με εγκρίσεις και κατανομές χρηματοδοτήσεων, είτε με πράγματα τα οποία ήταν αντίθετα με αυτά που πιστεύουμε και μπορούσαμε να κάνουμε για την περιφέρεια.

Επομένως ο κόσμος το εισπράττει αυτό το πράγμα και είναι πολύ σημαντικό.”

Είναι επίσης γεγονός ότι προεκλογικά οι πολίτες, θέλουν να ακούν λόγια και υποσχέσεις, αλλά όπως έλεγα πάντοτε η ψήφος είναι μία ακάλυπτη επιταγή που σου δίνει κάποιος, δίνοντας την όχι μόνο με βάση τα λόγια σου, αλλά ο καθένας έχει ένα ιστορικό από πίσω, ένα αποτύπωμα, μία κοινωνική, πολιτική διαδρομή, συνέπειας, λόγου, εντιμότητας και αυτό σου δημιουργεί την αίσθηση ότι μπορεί να σε εμπιστευτεί ο κόσμος.

Οι πολίτες ωστόσο έχουν κουραστεί, είναι ενοχλημένοι για πολλά πράγματα, είναι κατανοητό.

Ο κύριος Σπύρου ανέφερε, ότι οι υποσχέσεις που δίνει η εσωκομματική αντίπαλος, η οποία είναι ξεκομμένη από την πραγματικότητα και τον τόπο, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν μπορεί να μην διεκδικήσει, υπό την μορφή εσωτερικής επανάστασης, να διεκδικήσουμε την περιφέρεια, και να μην δεχτούμε την επιβολή και την κομματική πειθαρχία.

“Αυτό θεώρησα ότι θίγει την αξιοπρέπεια τόσο της κοινωνίας, όσο και την προσωπική μου και οι πολίτες θα είναι αυτοί οι οποίοι θα κρίνουν.”

Σύμφωνα με τον κύριο Σπύρου κανείς δεν είναι σωτήρας, κανείς δεν κάνει τα πάντα μόνος του, έρχονται από μία συνέχεια και προχωράει.

“Αυτό που εισπράττω στην περιφέρεια πολλές φορές είναι η επισήμανση να μην κοιτάζουμε μόνο την Κέρκυρα σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις. Η απάντησή μου είναι, ότι για παράδειγμα η Λευκάδα που είναι η μικρότερη Περιφερειακή Ενότητα έχουν επενδυθεί 80 εκατομμύρια ευρώ, με ευθύνη και των τοπικών παραγόντων της αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού που έχει και αυτή το ρόλο της, καθώς οι δήμοι είναι δικαιούχοι των προγραμμάτων, εάν λοιπόν όλα αυτά δεν λειτουργούν δεν μπορούν να γίνουν επενδύσεις.

Το πρόγραμμα της δικής μου παράταξης, επηρεάζεται συνεχώς από τους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι ζητούν να βελτιωθεί η καθημερινότητα τους και η ταλαιπωρία τους, γιατί η κυρία οικονομία των νησιών είναι ο τουρισμός μαζί με τον πολιτισμό.
Εάν λοιπόν το κράτος με την φορολογία του, τις δυσκολίες του, την γραφειοκρατία του, η περιφέρεια με το να μη βελτιώνει τις συνθήκες παροχής υπηρεσιών στους επισκέπτες, μπορεί για παράδειγμα να περνάει καλά σε μία περιοχή, στη συνέχεια πήρε το μηχανάκι τραυματίζεται, πηγαίνει σε ένα νοσοκομείο και δεν εξυπηρετείται, βλέπει δρόμους, χωρίς σήμανση, διαγραμμίσεις και φωτισμό, όλα αυτά οφείλουμε εμείς από την πλευρά μας να τα βελτιώσουμε.

Εγώ είμαι άνθρωπος του διαλόγου, της συναίνεσης των συνεργασιών, θα το κάνω πράξη όπως και έκανα με τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης, γιατί όπου υπάρχει διάσταση απόψεων δεν λειτουργούμε καλά.

Πολλά πράγματα από αυτήν την ασυνεννοησία εισέπραξε η Κέρκυρα, ιδιαίτερα στην διαχείριση των σκουπιδιών που έχει πάρει ένα τεράστιο κόστος.

Ο κύριος Σπύρου μετέφερε μέρος του ψηφοδελτίου που θα συγκροτηθεί στη Λευκάδα και θα το απαρτίζουν οι Αντώνης Δουβίτσας, Σπύρος Ζαβιτσάνος, ο κύριος Λάζαρης, Γαζής, Δημήτρης Ρομποτής από την Νότια Λευκάδα, και κάποιες γυναικείες υποψηφιότητες που θα μπουν στο ψηφοδέλτιο, για να στελεχώσουν αυτή την προσπάθεια.

Αυτό που μετράει είναι να είναι άτομα, που να θέλουν να υπηρετήσουν γιατί πιστεύω ακράδαντα, ότι αυτός που θέλει και μπορεί είναι καθήκον του να συμμετέχει. Θεωρώ ότι όλοι για το καλό παμε και οι όποιες φιλοδοξίες ικανοποιούνται, είναι μικρού μεγέθους για να θυσιάσουμε την προσφορά.

Στο ερώτημα πώς θα διαμορφωθεί το πλαίσιο συνεργασιών την επόμενη μέρα, ανέφερε ότι ο νόμος το επιβάλλει.

Με την εμπειρία που έχω συνεργασία είχαμε στα θέματα του περιφερειακού συμβουλίου, που στα περισσότερα διοικητικά θέματα ή κατανομές συμφωνούσαμε.

Ότι ωφελούσε την κοινωνία και ήταν σωστό το εγκρίναμε, ότι δημιουργούσε εντυπώσεις, καθώς σε κάποιες αναθέσεις κρατούσαμε μία επιφύλαξη, υπήρχαν αντιρρήσεις, ζητούσαμε διευκρινίσεις γιατί αυτός ήταν ο ρόλος μας.

Όταν βλέπαμε υπαναχωρήσεις τους αρχικούς λεονταρισμούς, μην παραχωρηθούν τα αεροδρόμια, μην δώσουμε εκείνο και το άλλο και τίποτα από αυτά δεν εφαρμόστηκαν, αντιλαμβάνεσαι ότι υπάρχει μία ανακολουθία.

Για αυτό είμαι πάντοτε πολύ συγκρατημένος στο τι υπόσχομαι, η αντίληψή μου είναι ότι υπηρετούμε την κοινωνία με στόχο να την κάνουμε να νιώσει καλύτερα, με ισόρροπη ανάπτυξη που πρέπει να υπάρχει στα νησιά μας, σε συνδυασμό με τον τουρισμό.

Εμένα δεν μου αρέσουν οι αταξίες, ούτε κουβέντες κάτω από το τραπέζι, ενώ μπορώ να πω ότι οι υπάλληλοι της περιφέρειας επί των ημερών μου ένιωσαν πολύ πιο δημοκρατικά, τιμώντας τη δουλειά τους, χωρίς αντιπαραθέσεις καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχει μία έντονη ψυχική διάσταση.

Στο ερώτημα αν υπάρχουν διαχωρισμοί στο δικό του πρόγραμμα, με το αντίστοιχο της Ρόδης Κράτσα, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν.

Η διαφορά μας είναι ότι η κυρία Κράτσα μιλάει πολύ θεωρητικά και γενικά και αόριστα, ενώ εγώ δεν χρειάζομαι πίστωση χρόνου, ξέρω πως λειτουργεί η περιφέρεια, γνωρίζω την κοινωνία και τα προβλήματά της, έχω περπατήσει τις λακκούβες, ξέρω πού βρίσκονται, επομένως πολύ πιο εύκολα μπορώ να διαχειριστώ την περιφέρεια.

Δεν θα ήθελα να χαθεί, χωρίς να μηδενίζω το σημερινό έργο, άλλη μία τετραετία σε πειραματισμούς, υποσχέσεις και λόγια, καθώς και ο τρόπος που έγινε αυτή η εξέλιξη, με οδήγησε να είμαι σήμερα παρών, να διεκδικώ την περιφέρεια και να θέλω να υπηρετήσω τους πολίτες αυτό δεν μπορεί να μου το στερήσει κανείς.

Βλέπετε ότι το έχουν ενστερνιστεί πάρα πολλά παλιά και νεότερα στελέχη, που αν δεν είχαν την πίστη σε αυτό τον αγώνα, που για να τον κατακτήσεις πρέπει να έχεις θέληση πίστη και τόλμη.

Ποτέ δεν χρειάστηκα ούτε σπρωξίματα, ούτε τονωτικές ενέσεις, ούτε υποστυλώματα ούτε απειλές, που ακούω και θεωρώ ότι είναι κακό, καθώς αυτό δηλητηριάζει την πολιτική.

About Ομάδα Σύνταξης 28548 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.