Σπύρος Ροντογιάννης στον Prisma 91,6: “Αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια, θα διεκδικήσουμε το δίκιο μας.


Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Τσουκαλάδων μίλησε στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 με αφορμή τη νέα συνέλευση των κατοίκων που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη.

Όπως ανέφερε πραγματοποιήθηκε για πολλοστή φορά συνέλευση των κατοίκων του χωριού, στα πλαίσια της συζήτησης για το κτηματολόγιο, καθώς  από το 1997 που ξεκίνησε πιλοτικά η εφαρμογή του ο κόσμος αγωνίζεται για την σωστή καταγραφή των χρημάτων.

“Ουδέποτε υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ των κατοίκων και μάλιστα αν επισκεφτεί κάποιος το χωριό θα δει ότι μεταξύ των αγροτεμαχίων  δεν υπάρχει ούτε καν συρματόπλεγμα, ούτε σύνορα, ο καθένας γνωρίζει το κτήμα του, ασκήσεις εργασίες του, μαζεύει τις τις ελιές του, κλαδεύει τα αμπέλια του.

Το θέμα έχει δημιουργήσει η έναρξη του κτηματολογίου και καταγραφή των κτημάτων τα προηγούμενα χρόνια.

Αναφορικά με την έκφραση η “επαναστατική γυμναστική” που χρησιμοποίησε ο δήμαρχος Λευκάδας Χαράλαμπος Καλός στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, ο κύριος Ροντογιάνης έκανε λόγο μία άτυχη δήλωση, καθώς η ανακοίνωση ήταν όλων των κατοίκων του χωριού, καθώς υπάρχει μία άψογη συνεργασία της τοπικής κοινότητας, επιτροπής αγώνα και όλων των κατοίκων.

Ότι γίνει συζητιέται πριν, δεν βγαίνει τίποτα έξω χωρίς πριν να συζητηθεί.

Ο λόγος που λέει ότι ήταν μία άτυχη στιγμή έχει να κάνει με το γεγονός ότι αυτός ο όρος χρησιμοποιείται συνέχεια και σε εμάς που βρισκόμαστε συνέχεια στο ταξικό κίνημα θεωρούμε ότι σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιείται για να συκοφαντήσει έναν αγώνα, ωστόσο δεν χρειάζεται να δώσουμε διαστάσεις το θέμα.

Στο ερώτημα αν υπάρχει θέμα υπογραφής των όμορων απάντησε ότι δεν υπάρχει επί της ουσίας, καθώς στο χωράφι δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφορά.

Δεν υπάρχουν ούτε σύνορα, ούτε συρματοπλέγματα, απλά παλιές αλήθειες που έφτιαξαν οι παππούδες μας με σαφή όρια των χωραφιών και κανείς δεν είχε πρόθεση να πάρει του άλλου.

Επίσης πρέπει αυτό να διευκρινιστεί για να μη νομίζουμε και οι κάτοικοι της Λευκάδας ότι εμείς Τσουκαλάδες να πάρουμε πράγματα που δεν μας αναλογούν.

Οι όμοροι έτσι όπως έγινε η διαδικασία, δεν μπορούσαν εκ των πραγμάτων να βρίσκονται όλοι εκεί. Έβγαιναν ημερομηνίες με συγκεκριμένα κτήματα για να μετρηθούν, ωστόσο γύρω από τα συγκεκριμένα άτομα υπήρχαν κι άλλοι τόσοι όμοροι και αυτοί δεν είχαν καλεστεί.

Το καλοκαίρι υπήρχαν δύο συνεργία και χρειαζόταν ένας άνθρωπος να πάει σε δύο διαφορετικά σημεία για να μετρήσει η κτήματά του την ίδια περίπου ώρα και στα δύο συνεργεία. Επίσης υπήρχαν άτομα τα οποία βρισκόταν στο εξωτερικό, ενώ κάποιοι είχα πάρει άδεια για δύο μέρες για να μετρηθεί το χωράφι τους, το οποίο τελικά δεν μετράει όταν λόγω αναβολής της ημερομηνίας. Όλο αυτό το πράγμα ήταν ουτοπικό.

Εμείς ποτέ δεν γνωρίζαμε ότι η υπογραφή των όμορων ήταν προαπαιτούμενο, καθώς τα συνεργεία έτσι δούλευαν από την πρώτη ημέρα, η σύμβαση την οποία εγώ δεν είδα μπορεί να το λέει, το άκουσα λίγο πριν το δημοτικό συμβούλιο και εγώ δουλεύω από την 1η Σεπτεμβρίου.

Η σύμβαση όμως δεν αφορά τους κατοίκους είναι ανάμεσα στον ανάδοχο και το κτηματολόγιο και ο εργολάβος είναι υπεύθυνος να την εφαρμόσει καθώς έχει την επίβλεψη του κτηματολογίου.

Εμείς εδώ και χρόνια παλεύουμε για να γίνει μία νομοθετική ρύθμιση όπως και έγινε να αρθούν οι αγκυλώσεις και θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο που φτάσαμε σήμερα να γίνει επαναπροσδιορισμός των θέσεων και των ορίων όλων των αγροτεμαχίων σε 49 ενότητες από τις 51 του χωριού μας.

Κάναμε έναν αγώνα και για τα υπόλοιπα χωριά, καθώς ακόμα και τώρα στα αιτήματά μας ζητάμε αυτό να γίνει και αλλού.

Υπάρχουν ιδιοκτησίες πού βρίσκονται εξαφανισμένες, είτε μπαίνουν μέσα σε άλλους καθώς υπάρχουν πάνω από 95% σφάλματα, εμείς ζητάμε όλες αυτές οι μετρήσεις που είναι πάρα πολλές πάνω από 2.000 και κάποιες που υπολείπονται και έχουμε πάρει μία παράταση δύο μηνών, που είναι σε ποσοστό της τάξης του 70%, καθώς αν οι κάτοικοι το γνώριζαν και καλούνταν θα ήταν εκεί για να υπογράψουν.

Στην επισήμανση του μελετητή ότι κάποιοι κάτοικοι στις διεκδικήσεις τους δεν έφεραν κάποιο έγγραφο που να αποδεικνύει ότι κάποτε καλλιεργούσαν τη συγκεκριμένη έκταση, ο κύριος Ροντογιάννης απάντησε ότι εμείς αυτή τη στιγμή δεν ζητάμε να λυθούν ζητήματα αγνώστων τα οποία δεν δηλώθηκαν ποτέ, αλλά να διορθωθούν τα αγνώστου που δημιουργήθηκαν με ευθύνη του κτηματολογίου μετά την πρώτη και δεύτερη ανάρτηση.

Στην τελευταία συνάντηση όλων των κατοίκων, με συμμετοχή από όλες τις παρατάξεις τόσο το δημόσιο της περιφέρειας, επικράτησε πολύ καλό κλίμα τροποποιήθηκε η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και με αυτή την απόφαση θα πάμε και στην Κτηματολόγιο και στο υπουργείο να διεκδικήσουμε τα αιτήματά μας, καθώς αν δεν δρομολογηθούν, δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια, θα διεκδικήσουμε το δίκιο μας προς πάσα κατεύθυνση.

Τα αιτήματα είναι τα εξής:

Αρχικά να ολοκληρωθεί η διαδικασία για το σύνολο των γεωτεμαχίων και αυτά που είναι αμέτρητα μέχρι τώρα να μετρηθούν που ήδη έχει δοθεί παράταση αλλά και αυτά που δεν έχουν τις υπογραφές όλων των όμορων καθώς και να καταγράφει με την αξιολόγηση του αναδόχου κάθε διαθέσιμο στοιχείο.

Να εκδοθεί νέα KYA με διετή παράταση στην ολοκλήρωση του κτηματολογίου και να επεκταθεί η διαδικασία επαναπροσδιορισμού θέσεων και ορίων στο σύνολο των κτηματολογικών ενοτήτων του δήμου Λευκάδας, καθώς πολλοί συμπολίτες μας μπορεί να μην το γνωρίζουν.

Στα αγνώστου να συμπεριληφθούν στην διαδικασία επαναπροσδιορισμού και ιδιοκτήτες που εμφανίζονται στις πρώτες εγγραφές άγνωστοι, καθώς με την καταχώρηση στα οικεία κτηματολογικά βιβλία της απόφασης, όποιος έχει έννομο συμφέρον στη συνέχεια να μπορεί να διεκδικήσει την αναγνώριση του δικαιώματος του όταν προσβάλλεται και να μπορούν οι κάτοικοι να προσποιηθούμε αγωγές.

Ακούστε όλη τη συνέντευξη:

About Ομάδα Σύνταξης 27953 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.