Σπύρος Λύγδας στον Prisma 91,6: “Το επόμενο διάστημα οι πολίτες θα δουν να υλοποιούνται κατα γράμμα οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις..”


Εφ όλης της ύλης συνέντευξη σχετικά με έργα που υλοποιούνται στο δήμο Λευκάδας, αλλά και σχολιασμό της επικαιρότητας, παραχώρησε στον Prisma 91,6 και τον δημοσιογράφο Παναγιώτη κουνιάκη ο αντιδήμαρχος Σπύρος Λύγδας.

Όπως είπε πλέον έχουν αναλάβει από 1η Σεπτεμβρίου του 2019 και έχουν εγκλιματιστεί με τη λειτουργία του δήμου. ” έχουμε γίνει ένα με το δήμο, γιατί ο δήμος δεν είναι το κτίριο που βλέπουμε, αλλά οι δημότες και τα προβλήματα που ζουν καθημερινά και προσπαθούμε , για αυτό είμαστε σε αυτή τη θέση για να λύσουμε αν είναι δυνατόν τα περισσότερα από τα προβλήματα. Έχουμε πάρει μία πολύ καλή πρώτη εικόνα, καθώς γνωρίζουμε ότι έχουμε δύσκολο δρόμο.”

Είναι γνωστό ότι οι δήμοι έχουν συνέχεια, τόσο σε έργα και μελέτες, υπάρχουν πράγματα που οι προηγούμενες δημοτικές αρχές είχαν παραλείψει και δεν είχαν δώσει μεγάλη σημασία, ή ακόμα και στην ιδιοσυγκρασία τους κάποια πράγμα να φαντάζουν  μικρά ή μεγαλύτερα, παρόλα αυτά είμαστε στο τιμόνι του δήμου για να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα του δήμου και να συνεχίσουμε ότι παραλάβαμε, δεν είναι το τέλειο, δεν παραλάβαμε καμμένη γη, δεν θα το μηδενίσω, δεν παραλάβαμε βέβαια και κάτι πολύ θετικό.

Παραλάβαμε  κάτι που βλέπει ο δημότης, το γνωρίζουν όλοι δεν χρειάζεται να το σχολιάσω εγώ.”

Στην επισήμανση ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή ισχυρίζεται ότι όλα όσα θα δείτε το επόμενο διάστημα, όπως για παράδειγμα η ανάπλαση του Αγίου Μηνά, είπε ότι αναμφισβήτητα το έργο ξεκίνησε και δημοπρατήθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή.

“Υπήρχαν κάποιες ενστάσεις πού που καθυστέρησαν το έργο, στη συνέχεια μεσολάβησε το καλοκαίρι, οπότε εμείς με το που αναλάβαμε κληθήκαμε να διαχειριστούμε ένα μεγάλο έργο, σε κομβικό σημείο της πόλης.

Όπως είχα πει και στο Δημοτικό Συμβούλιο κάποια πράγματα είτε δεν είχαν μελετηθεί σωστά, είτε υπήρξαν αστοχίες, όπως δεν υπήρχαν όμβρια, επίσης όπως κάναμε στην οδό Στρατού Τσέγιου, ένα έργο το οποίο και αυτό δημοπρατήθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή-, μπήκαμε στη διαδικασία με ίδια μέσα να αλλάξουμε τις παροχές ύδρευσης, γιατί θα ήταν παράλογο να ασφαλτοστρωθεί η Στράτου Τσέγιου και στη συνέχεια η ανάπλαση του Αγίου Μηνά και μετά από πέντε μέρες να είχαμε τα συνήθη προβλήματα κάποιος σωλήνας να σπάσει και να ξηλώναμε αυτό που είχαμε φτιάξει.”

“Αναφορικά με την ανάπλαση του Αγίου Μηνά, αλλάξαμε την ύδρευση, θα φτιάξουμε και τα όμβρια, θα βάλουμε κάποιες αναμονές για μελλοντικό wifi που θα έχουμε στο δήμο και φυσικά υπάρχουν ζητήματα που διαχειρηστήκαμε, όπως το μέρος του οθωμανικού αγωγού που βρήκαμε κατά την εκσκαφή άλλου έργου, από εκεί υπήρξε συνεργασία με την Αρχαιολογία, άλλαξε η όδευση ενός νέου αγωγού και συνεχίζεται το έργο κανονικά.

Σε κάθε περίπτωση προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.”

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου, θα είναι σχεδόν έτοιμο το Πάσχα, καθώς υλοποιούνται δύο έργα στην πλατεία του Αγίου Μηνά, καθώς υπάρχει και το έργο του εξωραϊσμού του δρόμου που βρίσκεται μπροστά από τα ψαράδικα.

“Εκεί προβλέπεται η αντικατάσταση ενός αγωγού και πρέπει να έρθουμε σε συμφωνία με τους δύο διαφορετικούς αναδόχους για να δούμε πώς θα υλοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο χωρίς να ξεφύγουμε από τα χρονοδιαγράμματα, το σίγουρο είναι πως το καλοκαίρι θα είναι έτοιμα, ακόμα κι αν αναγκαστούμε να κάνουμε κάποια πράγματα που δεν είχαμε στο μυαλό μας.”

Σχετικά με το δρόμο της Απόλπαινας και την διακοπή που υπήρξε, είπε ότι σε αντίθεση με κάποιες κασσάνδρες που υποστήριζαν ότι ο δρόμος θα μείνει κλειστός για μήνες, ανέφερε ότι ο δρόμος παραμένει τυπικά κλειστός, αναμένεται να τοποθετηθούν οι μπάρες και να γίνει η διαγράμμιση και να παραδοθεί ο δρόμος.

Για τον δρόμο της Λαγκαδάς που παραμένει κλειστός από το 2015, υπογράμμισε ότι μέσω του Υπουργείου έχει χρηματοδοτηθεί η μελέτη για την κατασκευή του δρόμου, “ωστόσο πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο έργο, η μελέτη η οποία δεν έχει γίνει ακόμα έχει αρκετές αστοχίες, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα κατόπιν αιτήματος μας, μας επισκέφτηκε ο γεωλόγος κ. Πάσχος για τρία σημαντικά θέματα που υπάρχουν κατά μήκος του δρόμου, περιμένουμε τις προτάσεις του και σίγουρα θα χρειαστεί μία επιπλέον χρηματοδότηση.”

Υπήρχαν προβλήματα κατολισθήσεων, τα οποία είτε δεν μελετήθηκαν σωστά, είτε καθόλου, είμαστε σε επικοινωνία για το τι μπορούμε να κάνουμε, δεν είμαι αισιόδοξος για φέτος το καλοκαίρι, είμαι όμως αισιόδοξος για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.”

Σχετικά με τον δρόμο Πόντι-Νηρά ,  “είπε πως είναι αδιανόητο το 2020 να μελετάμε, να κατασκευάζουμε ένα δρόμο, ο οποίος δεν έχει μπάρες ασφαλείας, από τη μία μεριά του δρόμου υπάρχει γκρεμός, δεν έχει σήμανση, διαγράμμιση, υπάρχουν πολλά και σοβαρά προβλήματα τα οποία καθιστούν τον δρόμο πάρα πολύ επικίνδυνο.

Εμείς ως δημοτική αρχή και εγώ ως υπεύθυνος της τεχνικής αρχής και Πολεοδομίας, έχουμε αποφασίσει μαζί με τον Δήμαρχο, ότι όταν θα κάνουμε κάτι θα είναι ολοκληρωμένο. Θα προτιμήσουμε να κάνουμε 100 μέτρα δρόμου και να είναι ολοκληρωμένος παρά 1.000 μέτρα και να είναι ελλιπής.

Σίγουρα θα λάβουμε κάποια μέτρα, ελπίζω να μην είναι το δραστικό μέτρο να μη δοθεί ο δρόμος,  σε κάθε περίπτωση θα πάρουμε μέτρα ασφαλείας με τις δυνάμεις που έχουμε, γιατί ο δρόμος είναι πολύ επικίνδυνος και θα ήταν πολύ καλός αν γινόταν ολοκληρωμένος. Ένας δρόμος δεν είναι μόνο για να κυκλοφορούμε, αλλά πρέπει να κυκλοφορούμε με ασφάλεια, αλλιώς δεν έχει νόημα να το φτιάξουμε.”

Αναφορικά με τα σχέδια πόλης Λυγιας-Καρυωτών, Νυδριού και όλες τις στρεβλώσεις υπάρχουν παρελθοντικά, απάντησε πως δυστυχώς τα σχέδια πόλης σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στη Λευκάδα ενώ είναι ένας αναπτυξιακός μοχλός έχουν γίνει ένα καρκίνωμα.

“Ενώ είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει πολεοδομικά, ρυμοτομικά, για να γίνει μία ανάπτυξη ενός τόπου, δυστυχώς για όλη την επικράτεια δεν ευθύνεται ο δήμος.”

Για το σχέδιο πόλης Λυγιάς-Καρυωτών,  είπε πως πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της επιτροπής ποιότητας ζωής, σχετικά με την ενημέρωση και τη γνωμοδότηση της ποιότητας ζωής για το σχέδιο.

“Υπήρχε ένα παλιό σχέδιο από το 1992, το οποίο ακυρώθηκε και το οποίο κληθήκαμε διαχρονικά από το 1992 μέχρι σήμερα να το προχωρήσουμε.

Αυτό που θα ήθελα να αναφέρω είναι πως είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει στον Δήμο Λευκάδας, καθώς  πήραμε την απόφαση στην επιτροπή να συζητηθούν όλες οι ενστάσεις που έχουν κάνει οι δημότες της περιοχής, παρουσία των δημοτών.

Εμείς έχουμε την εισήγηση της υπηρεσίας που έχει γνωμοδοτήσει για την κάθε ένσταση, ωστόσο θα γίνεται παρουσία δημότη.

Για αυτό πήραμε την απόφαση να ξεκινήσουμε από την εβδομάδα,  μία σειρά από συνεδριάσεις και να καλούμε τους πολίτες που έχουν συμφέρον, να μας παρουσιάσουν τη δική τους οπτική, η δημοτική αρχή είναι στην ευχάριστη θέση να έχει δύο μηχανικούς, εμένα και τον κύριο Λιβιτσάνο, πού είμαστε και στην ποιότητα ζωής, οπότε έχουμε μία παραπάνω γνώση του ζητήματος και θα είμαστε εκεί για να λύσουμε τα ζητήματα, ώστε να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί αυτό το σχέδιο.

Όπως είπα και στους δημότες γνωρίζω ότι υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις, ότι κάποιοι θα χάσουν μέρος από τα χωράφια τους κτλ, ωστόσο η βασική διαφορά είναι πώς θα πάψουν να έχουν χωράφι και θα έχουν οικόπεδο. Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο σε οικονομικό αντίκτυπο, αλλά και ρυμοτομίας, καθώς θα υπάρχουν χώροι πρασίνου, πεζοδρόμια, όλες οι υποδοχές για να προχωρήσουν οι αποχετεύσεις και τα όμβρια. Αυτά δεν μπορούμε να τα κάνουμε εκτός σχεδίου, όχι μόνο επειδή δεν το επιτρέπει ο νόμος, αλλά επειδή δεν γνωρίζουμε που να περάσουμε τους αγωγούς.

Εμείς έχουμε τη διάθεση και την βούληση να τα καταφέρουμε πολύ γρήγορα να προχωρήσει το σχέδιο και να αποδοθεί στους δημότες.”

Αναφερόμενος στα μεγάλα προβλήματα του τόπου μας, ο αντιδήμαρχος κύριος Λύγδας ανέφερε ότι η συνεργασία είναι επιβεβλημένη, τόσο με τον βουλευτή Λευκάδας κ. Καββαδά, που εκπροσωπεί την Πολιτεία, όσο και με την περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

“Είμαστε σε πλήρη συνεργασία για πολλά θέματα, με το ΕΣΠΑ, τα ανεπιτήρητα, για την πρόταση που υποβάλαμε για το θέατρο, καθώς τίποτα δεν ήταν έτοιμο, υπήρχαν χιλιάδες προβλήματα, απλά θα πω ότι ο δήμαρχος ξενυχτάει με ένα φάκελο στο γραφείο του, για να μην χαθεί μία χρηματοδότηση 6.000.000 ευρώ, για κάποιες μελέτες που ποτέ δεν υπήρχαν.”

Στην επισήμανση ότι είχαμε την αίσθηση όσο για το θέμα του θεάτρου η κατάσταση ήταν στρωμένη, απάντησε πως συνέβη το αντίθετο, όμως για αυτό θα αναφερθεί ο κ.Δήμαρχος, όταν όλα θα έχουν πάρει το δρόμο τους και θα είμαστε σίγουροι και θα δείτε ότι κάθε άλλο παρά στρωμένο ήταν αυτό το έργο.

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό του δήμου, είπε ότι εγκρίθηκε, “οπότε από δω και μπρος θα ξεκινήσουν να δημοπρατούνται έργα που εμείς έχουμε τη χρηματοδότηση.”

Μάλιστα σε μία αναφορά Δημοτικού συμβούλου ότι οι τσιμεντοστρώσεις δεν είναι έργο ανάπτυξης, συμπλήρωσε ότι είναι έργο καθημερινότητας, καθώς σε όλα τα χωριά τους τελευταίους έξι μήνες έχει γίνει ένας καταιγισμός αιτημάτων, από συνδημότες μας, κάτι που ο ίδιος δεν περίμενε, σχετικά με τη συντήρηση του οδικού δικτύου, είτε την τσιμεντόστρωση αγροτικών δρόμων.

“Όλα αυτά τα έργα Θα τα δείτε να εξελίσσονται, κάποιες μελέτες είναι έτοιμες, κάποιες θα τρέξουν γρήγορα, κάποιες σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Σχετικά με την καθημερινότητα  είπε πως όπως σωστά ισχυριζόταν και η προηγούμενη δημοτική αρχή,  δεν υπάρχει στο δήμο εργατικό δυναμικό.

“Δεν έχουμε έναν εργάτη να σηκώσει μία πινακίδα, να φτιάξει μία λακούβα, μία σπασμένη πλάκα, για αυτό και δεσμεύσαμε  στον προϋπολογισμό γύρω στις 130.000 ευρώ κυλιόμενων εργολαβιών για αποκατάσταση κοινόχρηστων χώρων.

Αυτοί θα είναι υπεύθυνοι για να βουλώνουν τις λακούβες, τα σπασμένα μάρμαρα κτλ και αυτές οι εργολαβίες θα τρέξουν άμεσα και εκεί θα είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την καθημερινότητά τους συνδημότη μας.

Το επόμενο διάστημα θα δείτε να υλοποιούμε όλα αυτά τα οποία είπαμε προεκλογικά. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούμε να τα υλοποιήσουμε όλα ούτε από το πρώτο μήνα, ούτε από την πρώτη χρονιά, αλλά αυτά που δεσμευτήκαμε να κάνουμε θα τα κάνουμε. Δεν πέσαμε από τα σύννεφα, ξέραμε τι θα αντιμετωπίσουμε, ξέραμε ότι υπάρχουν προβλήματα χρηματοδότησης και προσωπικού, παρόλα αυτά υλοποιούμε το πρόγραμμά μας.

Επίσης πρέπει να πω ότι για πρώτη φορά η δημοτική αρχή δίνει ένα χρηματικό ποσό 250 χιλιάδων ευρώ για μελέτες, κάτι που δεν έχει συμβεί άλλη φορά, καθώς πρέπει να γνωρίζουμε πώς για να τρέξει ένα έργο χρειάζεται τη μελέτη του.”

Στο ερώτημα αν ο δήμος μπορεί να ασκεί πολιτική με ιδεολογικό πρόσημο, ή απλά διαχειρίζεται μία καθημερινότητα, απάντησε ότι προφανώς οι αποφάσεις που παίρνει το δημοτικό συμβούλιο είναι κυρίως πολιτικές.

“Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για ένα δήμο της τάξεως των 5 χιλιάδων συμπολιτών μας και ο ένας γνωρίζει τον άλλον. Ο καθένας γνωρίζει ποια είναι η πολιτική του ιδεολογία.

Όμως είμαστε ένα δημοτικό συμβούλιο που είμαστε αιρετοί εκλεγμένοι για να λύνουμε τα προβλήματα του τόπου. Προφανώς ο καθένας θα έχει την άποψη του για ένα συγκεκριμένο θέμα, όμως όλοι πρέπει να βάλουμε λίγο νερό στο κρασί μας και να δούμε πώς θα λύσουμε το πρόβλημά του τόπου.

Για μένα είναι λάθος και το έχω πει στο δημοτικό συμβούλιο, όταν παλιότερα έπαιρνε απόφαση για το τι πρέπει να γίνει στην Παλαιστίνη, καθώς όλο αυτό είναι ουτοπικό. Σαφώς το δημοτικό συμβούλιο είναι πολιτικό όργανο, όμως και αποφάσεις που παίρνει είναι για τους συμπολίτες μας και όχι για την κεντρική πολιτική σκηνή.

Σχετικά με τις συνεργασίες έχουμε δείξει ως νέα δημοτική αρχή ότι είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε, καθώς ο τόπος χρειάζεται συνεργασία.

Όπως έχω πει στο δημοτικό συμβούλιο αλίμονο αν 33 άνθρωποι δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας, πώς θα λύσουμε τα προβλήματά του τόπου;

Αλίμονο όμως  αν στο δημοτικό συμβούλιο ακούγονται εκφράσεις ανεπίτρεπτες από την αντιπολίτευση, καθώς η δημοτική αρχή δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ προσωπικούς χαρακτηρισμούς.

Αυτό για μένα είναι κάτι ανεπίτρεπτο και δεν το χωράει η δική μου ηθική. Είναι σεβαστό να έχω μία διαφορετική αντίληψη με ένα συνάδελφό μου όμως αυτό δεν μου επιτρέπει να βρίζω και να φωνάζω με προσωπικούς χαρακτηρισμούς

About Ομάδα Σύνταξης 28421 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.