Σπύρος Λύγδας στον Prisma 91,6: “Αυτή την χρονιά θα υποβληθούν σημαντικές μελέτες για έργα που θα αναβαθμίσουν την Λευκάδα.”


Στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 αντιδήμαρχος Σπύρος Λύγδας σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη.

“Βρισκόμενοι στο τιμόνι του δήμου για ένα χρόνο, έχουμε μία εικόνα για τα καλά και τα κακά, δυστυχώς πέσαμε και στην πανδημία που είναι ένα παγκόσμιο γεγονός και  παρασέρνει τα πράγματα όλο πιο πίσω κάνοντας καταστάσεις ολοένα και πιο δύσκολες και φυσικά είναι πάνω από όλα η υγεία των συνδημοτών, των υπηρεσιών του δήμου και όλων γενικότερα των ανθρώπων.

Σχετικά με την πανδημία πρέπει να πω ότι ο Δήμος Λευκάδας τα κατάφερε και πέρασε την καλοκαιρινή σεζόν προφανώς με λιγότερο κόσμο από άλλες χρονιές όχι όμως με τα δεδομένα τις μειώσεις που είχαν άλλες περιοχές.”

Αναφερόμενος στον Δήμο Λευκάδας ο κύριος Λύγδας είπε ότι πρόκειται για ένα δήμο με πολλά και μεγάλα προβλήματα, ωστόσο πάνω-κάτω ξέραμε τι θα συναντήσουμε.

“Προφανώς συναντήσαμε και εκπλήξεις που δεν περιμέναμε, όμως πάνω-κάτω τα γνωρίζαμε, το να τα ζεις όμως ένα χρόνο σημαίνει ότι θα έχεις μάθει, έχεις καταλαγιάσει και γνωρίζεις τι πρέπει να γίνει άμεσα και έμμεσα χρονικά προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα των δημοτών, αλλά και το γενικότερο όραμα κάθε Δημοτικής Αρχής που είναι ξεχωριστό για τον τόπο.

Εμείς και προεκλογικά βάλαμε μεγάλα στοιχήματα και θέλουμε να είμαστε στην ευχάριστη θέση σε τρία χρόνια από σήμερα να σας πούμε ότι τα μεγάλα ζητήματα που είχαμε βάλει, όπως απορρίμματα, υδροδότηση τα λύσαμε ή είναι σε ένα πολύ καλό δρόμο, να πούμε ότι τουλάχιστον συμβάλαμε σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό επίλυσης τους.

Είναι δεδομένο όμως ότι καμία δημοτική αρχή μέσα σε ένα χρόνο δεν μπορεί να λύσει τα όποια προβλήματα είτε μικρά είτε μεγάλα, χρειάζονται χρόνια στο να είναι αφοσιωμένη επάνω σου αυτά και να κάνει τα πάντα να τα λύσει.

Εκτιμώ ότι αυτό το δεύτερο έτος που διανύουμε,  επιτρέψτε μου να πω ότι είναι η χρονιά μας με την έννοια ότι πρέπει να αποδείξουμε ότι μπορούμε, ότι θα τα καταφέρουμε και θα κάνουμε τα πάντα για να κάνουμε τον τόπο μας καλύτερο, γιατί για αυτό το λόγο μας ψήφισε ο κόσμος.”

Αναφερόμενος στο νέο εκλογικό σύστημα του Κλεισθένη, ο Σπύρος Λύγδας είπε ότι κάποιοι έχουν παρερμηνεύσει το νόμο και την διάθεση και το όραμα του νομοθέτη.

“Ο νομοθέτης αποφάσισε και η πολιτεία το έκανε νόμο του Κράτους την απλή αναλογική, καθώς ο νομοθέτης δεν είχε στο μυαλό του ούτε οι δήμοι ούτε οι περιφέρειες να μην διοικούνται, ούτε είχε διάθεση να δημιουργήσει προβλήματα στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά την συνδιοίκηση.

Αν ψάχναμε την έννοια του σε ένα λεξικό πολιτικό, θα βλέπαμε δίπλα στην λέξη Κκλεισθένης  ότι είναι συνώνυμο της λέξης συνδιοίκηση, καθώς έχει ευθύνη και η αντιπολίτευση να αναλάβει τις ευθύνες της και να προσπαθήσει να βοηθήσει στην στην διοίκηση του δήμου, διαφορετικά άσχετα με την πλειοψηφία είτε μικρή είτε μεγάλη κανένας Δήμος δεν θα μπορεί να επιλύσει όλα τα προβλήματα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο νομοθέτης προκαλεί την αντιπολίτευση να αναλάβει τις ευθύνες της και αυτό πρέπει να γίνει σε όλους τους δήμους και στο δήμο Λευκάδας Άρα όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να βοηθήσουν, γιατί εγώ δέχομαι ότι και οι 33 εκλεγμένοι του δημοτικού συμβουλίου έχουμε όλοι ένα κοινό παρανομαστή το να βοηθήσουμε να επιλυθούν τα προβλήματα του τόπου μας. Πρέπει όμως κάποιοι να το αποδείξουν και δεν αρκεί να το επικαλούνται μόνο.”

Στο δημοτικό συμβούλιο υπάρχει μία γενικότερη συναίνεση, καθώς υπάρχουν κάποια πολύ σοβαρά θέματα τα οποία είναι πολύ σοβαρά και κάποια άλλα που δεν είναι ιεραρχικά πρώτα.

“Στα πιο εύκολα θέματα προφανώς και υπάρχει μία ταύτιση απόψεων, είμαι σίγουρος όμως ότι με την κουβέντα και το διάλογο, κάτι που έχει αποδείξει δημοτική αρχή, καθώς πολλά θέματα τα φέρνει προς ενημέρωση και διάλογο, δεν είπε κανείς ότι τα γνωρίζουμε όλα και ότι η δική μας άποψη είναι η σωστή. Είμαστε εκεί και συνεργαζόμαστε με τους λοιπούς συναδέλφους μας του δημοτικού συμβουλίου για να λάβουμε την βέλτιστη απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο.

Πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και η δημοτική αρχή που δεν θα κάνει του κεφαλιού της, αλλά και η αντιπολίτευση που πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της συνδιοίκησης του δήμου.

Προφανώς και κάθε Δήμος έχει συνέχεια, και κάθε δήμαρχος βρίσκει έργα από την προηγούμενη δημοτική αρχή, η συνέχεια είναι όμως και στα καλά και στα κακά, μακάρι να ήταν όλα καλά μακάρι και η επόμενη να βρουν μόνο θετικά.”

Πρέπει να σας πω όμως ότι Δήμος είμαστε όλοι εμείς, δεν είναι μόνο το κτίριο του Διοικητηρίου και κάποια προβλήματα πρέπει να λύνονται αυτόματα από τις υπηρεσίες χωρίς την παρέμβαση του δημάρχου ή των αντιδημάρχων.

Πρέπει οι υπηρεσίες μας να έχουν αυτά τα εφόδια προκειμένου όποιος κι αν είναι ο δήμαρχος, όποτε και αν γίνουν εκλογές τα προβλήματα να λύνονται καθημερινά χωρίς καμία παύση.

Απαντώντας σε ερώτηση για την ύδρευση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί, έκανε λόγο για ένα μεγάλο πρόβλημα στη Λευκάδα.

“Πρέπει να σκεφτούμε το γεγονός πως κάθε χρόνο στο νησί αυξάνεται η ζήτηση λόγω των τουριστικών καταλυμάτων. Η γνώμη μου όπως και της Δημοτικής Αρχής είναι ότι πρέπει να γίνει μία ολική παρέμβαση σε αυτό το ζήτημα, καθώς και αυτό το καλοκαίρι παρόλο που είχαμε λιγότερο κόσμο, παρόλο που υπήρχαν προβλήματα αυτά ήταν λιγότερα.

Σχεδιάζοντας μία ολική παρέμβαση στο δίκτυο ύδρευσης και στον τρόπο που υδροδοτείται όλη η Λευκάδα και εκμεταλλευόμενοι τα προγράμματα και οι χρηματοδοτήσεις που έρχονται όπως το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, το επόμενο χρονικό διάστημα θα δείτε ότι ετοιμάζονται μελέτες και θα υποβληθούν πολλές προτάσεις για μία ολική παρέμβαση στην ύδρευση, όπως για παράδειγμα η τηλεμετρία και θα είναι πράγματα τα οποία θα φέρουν τον τόπο μας μπροστά, αυτά όμως δεν γίνονται από τη μία μέρα στην άλλη.

Δεν επισημαίνεται ένα πρόβλημα τη Δευτέρα και την Τετάρτη έχει λυθεί, το πρόβλημα της ύδρευσης είναι διαχρονικό, εμείς είμαστε αυτοί που δεσμευτήκαμε ότι είτε θα λύσουμε το πρόβλημα, αν δεν τα έχουμε καταφέρει όμως θα το έχουμε φέρει σε ένα τέτοιο βαθμό επιτυχίας πού η επόμενη δημοτική αρχή Θα είναι σε θέση για να αντιμετωπιστεί συνολικά το ζήτημα.

Με την ευκαιρία της αναφοράς μου στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, πρέπει να σας πούμε ότι το τελευταίο διάστημα δημιουργήσαμε πολλές μελέτες, άλλες βρήκαμε, άλλες επικαιροποιήσαμε, αλλά και μελέτες που πήραμε από το μηδέν Με σκοπό να εκμεταλλευτούμε τη νέα μορφή χρηματοδότησης που μας δίνει η πολιτεία.

Εκτός από τις μελέτες ύδρευσης, θα υποβληθούν μελέτες για την αγροτική οδοποιία, για την σεισμική προστασία των κτιρίων, καθώς το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο της πολιτείας μας δίνει δυνατότητες Και είμαστε έτοιμοι πραγματικά, καθώς τα περισσότερα από όλα όσα λέμε έχουν καταλυτική ημερομηνία στις 31 Δεκεμβρίου του 2020 και θα είμαστε έτοιμοι να υποβάλλουμε πολλά και μεγάλα έργα για χρηματοδοτήσεις.

Δεν αρκεί να λέμε ότι δεν έχουμε τα χρήματα, καθώς κάποια στιγμή όταν έρχονται χρηματοδοτικά εργαλεία πρέπει να είμαστε έτοιμοι, να έχουμε δει τα προβλήματα να τα έχουμε μελετήσει, να έχουμε πάρει τις αποφάσεις και να υποβάλουμε τις μελέτες για χρηματοδότηση.

Αυτά είναι μεγάλα έργα τα οποία όταν υλοποιηθούν θα δείτε μεγάλη διαφορά στον τόπο μας.

Επίσης ένα πολύ σημαντικό κομμάτι κάθε Δημοτικής Αρχής είναι να υπάρχει η διορατικότητα, καθώς τα προβλήματα αυτά που αντιμετωπίζει ο δήμος Λευκάδος, αντιμετωπίζουν και άλλοι δήμοι και η πολιτεία αυτά τα προβλήματα βλέπει, σε τι μέγεθος υπάρχει και βγάζει τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία με το κατάλληλο προϋπολογισμό.

Για παράδειγμα βάζει μεγάλους προϋπολογισμούς στην ύδρευση και τις αγροτικές οδοποιίες γιατί ξέρει ότι υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Άρα αν ο δήμαρχος διακρίνεται από την διορατικότητα του, μπορεί μέσα από αυτά τα εργαλεία να εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις που δεν θα λύσουν απλώς προβλήματα αλλά θα πάνε τον τόπο ένα βήμα πιο ψηλά.”

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ Λύγδας και στην εφαρμογή του δήμου novoville, “μία μικρή εύχρηστη εφαρμογή σε ένα κινητό τηλέφωνο, καθώς οι περισσότεροι από τους ακροατές μας έχουν μία έξυπνη συσκευή στην τσέπη τους.

Με αυτή την εφαρμογή μπορεί να γίνει η καταγραφή των προβλημάτων της καθημερινότητας, να υπάρχει ενημέρωση στο δήμο, είναι περισσότερο εύχρηστο γιατί έχουμε όλα τα δεδομένα από γεωγραφικές συντεταγμένες και ξέρουμε ακριβώς πού είναι κάθε πρόβλημα.

Επίσης έχει τη δυνατότητα ο χρήστης να τραβήξει μία φωτογραφία και μπορούμε να καταλάβουμε σε τι μέγεθος είναι αυτό το πρόβλημα, είτε είναι μία λακκούβα, είτε ένα σπασμένο πεζοδρόμιο μπορούμε να καταλάβουμε που ακριβώς είναι και να παρέμβουμε.

Η εφαρμογή αυτή δεν βοηθάει μόνο στο να αξιοποιείται καλύτερα το ανθρώπινο δυναμικό του δήμου, αλλά και το να υπάρχει μία στατιστική στο δήμο και αναγνωρίζει που υπάρχουν τα περισσότερα προβλήματα και να λύνονται το δυνατό γρηγορότερα, αλλά βοηθάει στο να μην έρχεται σε επαφή ο πολίτης με τον εκάστοτε τον αντιδήμαρχο και να τον εκμεταλλεύεται. Είναι ξεκάθαρο και σας είπα στην αρχή της κουβέντας μας ότι για κάποια θέματα υπηρεσίες πρέπει αυτόματα να τα λύνουν από μόνες τους, δεν χρειάζεται να εμπλέκεται κανένας αιρετός, είτε αυτός είναι δήμαρχος αντιδήμαρχος ή δημοτικός σύμβουλος, για αυτό το λόγο είναι οι υπάλληλοι για να εξυπηρετούν τους συνδημότες μας και να μην εμπλέκονται οι αιρετοί.

Φυσικά έχει και απίστευτες δυνατότητες όπως για παράδειγμα να γίνονται δημοσκοπήσεις όπως πρόσφατα για την Ευρωπαϊκή εβδομάδα κινητικότητας, βγαίνουν οι ανακοινώσεις του δήμου είναι μία εύχρηστη εφαρμογή που χρησιμοποιούν πολλοί δήμοι.”

Απαντώντας στο ερώτημα αν διαπιστώνει ότι έχει αυξηθεί η αντιπολιτευτική ρητορική από συγκεκριμένες παρατάξεις απέναντι στη δημοτική αρχή, ανέφερε ότι στο δημοτικό συμβούλιο έχουμε μπερδέψει λίγο τους ρόλους μας.

“Πρέπει να σας πω ότι εγώ τυγχάνει να είμαι μηχανικός στο επάγγελμα, θα μπορούσα να είμαι  μανάβης, δεν έχει σημασία τι επάγγελμα κάνουμε. Υπάρχουν υπηρεσίες που διαθέτουν το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό και προτείνουν στην δημοτική αρχή.

Κάποια εξειδικευμένα πράγματα στα οποία οι άνθρωποι έχουν σπουδάσει δεν δέχονται αμφισβήτησης για πολιτικούς λόγους. Αλίμονο αν αμφισβητούμε κάποιους επιστήμονες για πολιτικούς λόγους.

Όσον αφορά λοιπόν αν οι μελέτες είναι σωστές, σας απαντάω θετικά αν όμως κάποιες χρήζουν τροποποιήσεις προφανώς το κοιτάμε και βοηθάει και το δικό μου επάγγελμα αλλά και του κυρίου Λιβιτσάνου κau;vw καταλαβαίνουμε κάποια πράγματα καλύτερα, όμως είναι απαράδεκτο για πολιτικούς λόγους να γίνονται τέτοιες παρεμβάσεις.

Όταν όμως τώρα υπάρχουν πολιτικές διαφορές προφανώς δεν μπορούν να ταυτιστούν οι απόψεις μας σε όλα και για όλα, το κυριότερο όμως για μένα είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει μία αντιπρόταση. Σέβομαι μία διαφορετική άποψη περιμένω όμως να ακούσει και το τι προτείνει ο καθένας να γίνει.

Δυστυχώς στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα απλά η αντιπολίτευση να αρνείται, δεν έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα και στη Λευκάδα να υπάρχει η αντιπρόταση.

Οι προτάσεις που ακούστηκαν αυτή τη χρονιά στο δημοτικό συμβούλιο ήταν μετρημένες στα δάχτυλα και αρκετές από αυτές υιοθετήθηκαν και έγιναν τροποποιήσεις στις εισηγήσεις μας προκειμένου να είναι η βέλτιστη συμφωνία για το καλό του τόπου.”

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι η δημοτική αρχή επιλέγει την τηλεδιάσκεψη γιατί δεν θέλει να συνεδριάζει δια ζώσης, απάντησε ότι η τηλεδιάσκεψη δεν γίνεται μόνο στο δήμο Λευκάδας αλλά και σε πολλούς δήμους και είναι προφανές πώς Αυτό γίνεται τόσο για τη δική μας προστασία όσο και των εργαζομένων του δήμου, γιατί όσοι συνεδριάζουν στο δημοτικό συμβούλιο την επόμενη μέρα έρχονται σε επαφή όχι μόνο με την οικογένειά μας αλλά και με όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες το δήμου. Νομίζω πως όλοι πρέπει να συμφωνήσουμε ότι σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που ζούμε το πρωτεύον πρέπει να είναι η διαφύλαξη της υγείας μας.

Εγώ θα δεχτώ ότι κάποια πράγματα θα μείνουν πίσω σε κάποιους μπορεί να μην είμαστε αρεστοί, αλλά πάνω από όλα πρέπει να διαφυλάξουμε την υγεία μας και για αυτό έχει επιλέγει η συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη.

Στις επιτροπές που είναι πολύ λιγότερα άτομα έχουμε ξεκινήσει σιγά-σιγά να συνεδριάζουμε δια ζώσης.

Νομίζω πως πρέπει όλοι να βάλουμε λίγο νερό στο κρασί μας και πάνω από όλα να κοιτάξουμε τη δημόσια υγεία.

Σχετικά με την παραίτηση της αντιδημάρχου Νίκης Κατωπόδη, ο κύριος Λύγδας έκανε λόγο για πλήγμα της δημοτικής αρχής, καθώς απέδειξε όλο αυτό το διάστημα και όχι μόνο το ένα έτος που είναι αντιδήμαρχος και το ήθος και την ευγένεια της, αλλά και η προσπάθειά της και η αποτελεσματικότητά της που βοήθησαν πάρα πολύ τη δημοτική αρχή.

Θα ήταν άκομψο να αναφερθώ  στους λόγους, αυτό όμως που θα ήθελα να πω είναι ότι προς τιμήν της παραμένει ενεργή και μάχιμη, τόσο ως δημοτική σύμβουλος αλλά και στην παράταξη “σύγχρονη Λευκάδα” και πιστέψτε με είμαι σίγουρος ότι σύντομα θα την ξαναδούμε σε θέση ευθύνης.

Σχετικά με το θέμα των συμβασιούχων στο πρόγραμμα “βοήθεια στο σπίτι” και αν η δημοτική αρχή “πιάστηκε στον ύπνο” και αιφνιδιάστηκε απάντησε πως πρόκειται για 32 εργαζόμενους με σχέση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου που εργάζονται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Οι συγκεκριμένες συμβάσεις έληγαν 30 Σεπτεμβρίου και η πολιτεία που είναι υπεύθυνη σχετικά με την ανανέωση των συμβάσεων έχει όλους τους δήμους σε αναμονή για την οριστικοποίηση των πινάκων για νομιμοποίηση αυτών των υπαλλήλων.

“Πρέπει να ομολογήσω ότι υπήρξε κωλυσιεργία από την κυβέρνηση στην ανακοίνωση των πινάκων, όμως εκτιμώ ότι η νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει θα έχει αναδρομική ισχύ προκειμένου να καλύψει αυτό το χρονικό διάστημα. Σε αυτά τα πράγματα ο δήμος δεν είναι άμεσα εμπλεκόμενος όσον αφορά τον αποφασιστικό ρόλο και προφανώς δεν μπορούμε να του ρίξουμε τις ευθύνες από τη στιγμή που δεν είναι υπεύθυνος για την ανανέωση τους.

Σχολιάζοντας το πώς θα προχωρήσει η δημοτική αρχή το επόμενο διάστημα, αφού θα βασίζεται τόσο σε συνεργασία του κυρίου Σολδάτου, αλλά και του κυρίου Δρακονταειδή, είπε ότι από την αρχή κληθήκαμε να αναλάβουμε μία επικίνδυνη αποστολή.

Ο σωστός δρόμος είναι ανηφορικός και πιστέψτε με έχουμε πολύ ανηφόρα, έχουμε όμως την όρεξη, την βούλησή και τις δυνάμεις να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε.

Είμαι σίγουρος ότι σε ζητήματα που είναι βασικά για τον τόπο, όπως για παράδειγμα την πούλησε τον κύριο Δρακονταειδή να δηλώνει παρών της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού, είμαι σίγουρος πως όταν έρχονται χρηματοδοτήσεις στο δήμο τα ψηφίζει θετικά.

Αλίμονο για κάποιον άνθρωπο πόσο μάλλον για έναν πρώην Δήμαρχο να έκανα κάτι τέτοιο. Παρόλα αυτά πιστεύω ότι όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους, θα είμαστε σε ένα δύσκολο αλλά ανηφορικό δρόμο που θα τα καταφέρουμε.

Για αυτό ζητήσαμε και την ψήφο του κόσμου, γιατί νιώθουμε έτοιμοι να τα καταφέρουμε και δεν θα το διαψεύσουμε σε καμία περίπτωση.

About Ομάδα Σύνταξης 27933 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.