Σπυρίδων Βεργίνης: “Aυτοί που στο Δημοτικό Συμβούλιο αναφέρθηκαν ή υπαινίχθηκαν  συμφέροντα που θέλουν άλλη  χωροθέτηση  της  ΜΟΠΑΚ,  είναι  υποχρεωμένοι  να  τα  κατονομάσουν.


ΑΝΟΙΚΤΗ  ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Π ρ ό ς

Δήμαρχο Λευκάδας

Πρόεδρο  Δημοτικού Συμβουλίου

Δημοτικές παρατάξεις

Δημοτικούς  Συμβούλους

Συνδημότισσες/ες.

Μια συνοπτική αναφορά  γεγονότων, που γεννούν πολλές απορίες-ερωτηματικά,  και χρήζουν απαντήσεων.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 3ης Δεκεμβρίου 2019, σχετικά με τη καταρχήν θετική εξέλιξη, προς την οριστική λύση του προβλήματος των  σκουπιδιών, διαπίστωσα ότι όλοι προσπαθούσαν να πάρουν «κάτι» από την συγκυριακή αυτή επίτευξη.

Μια αρχική επιτυχία, που χρονικά  ούτως ή άλλως  την καρπώνεται  η Δημοτική Αρχή, αλλά και  το Δημοτικό Συμβούλιο, που στήριξε και  στηρίζει τις επιλογές και τις ενέργειες του Δημάρχου.

Όλοι λοιπόν συμφωνούμε, ότι η μοναδική  λύση είναι η απομάκρυνση  των σκουπιδιών με οποιονδήποτε τρόπο, όχι όμως με οποιοδήποτε κόστος, γιατί ήδη πληρώνουμε  πολλά  και δυσανάλογα  δημοτικά  τέλη.

Το τεράστιο αυτό πρόβλημα, που κορυφώθηκε τα τελευταία χρόνια, δεν δημιουργήθηκε ξαφνικά, υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες, γι’ αυτό ας πάψουν οι θριαμβολογίες, ο δρόμος είναι μακρύς ακόμα,  τα απορρίμματά μας είναι θαμμένα σε «Βαρδάνια» και «Αλυκές»  δηλαδή γύρω από την πόλη της Λευκάδας, μαζί με όλες τις επιβλαβείς συνέπειες.

Εγώ ως γηγενής, αλλά και οι συμπολίτες μου, δυστυχώς και τα παιδιά μας, «τρώμε  το σκουπίδι»  ως  καθημερινό μενού εδώ και πολλά χρόνια.

Στα «Βαρδάνια», δυτικά της πόλης, τα σκουπίδια έπεφταν ως επιχωμάτωση- επισκουπίδωση της λιμναίας έκτασης( Διβάρι) μεταξύ των ιδιοκτησιών και του δρόμου, που δυστυχώς εδώ και πολλά χρόνια διεκδικείται από το Δημόσιο  και συστηματικά  καταπατάται από  όμορους ιδιοκτήτες, ενώ ο Δήμος με παραλήψεις και λανθασμένες επιλογές διακινδυνεύει  τη «de fakto»  Δημοτική μας Περιουσία ( Αθλητικό Κέντρο).

Στις «Αλυκές», ανατολικά της πόλης, εκεί στα «τηγάνια» που κάποτε παίζαμε μπάλα,  θάβονταν και  καίγονταν  τα σκουπίδια του μεταφερόμενου από τα «Βαρδάνια» σκουπιδότοπου της πόλης, που με την πάροδο των ετών και την μετεξέλιξη των Δήμων,  τα τελευταία  δέκα  χρόνια  έγινε  ο  σκουπιδότοπος όλου του νησιού.

Έτσι στα «Βαρδάνια» (Αθλητικό Κέντρο) και στις «Αλυκές» (Αθλόπολις), που ήταν ονοματισμένοι Αθλητικοί χώροι, σε συνδυασμό με τη διάλυση του Αθλητικού Οργανισμού, θάφτηκαν μαζί με τα σκουπίδια ο αθλητισμός και τα ιδεώδη του, η υγεία, η παιδεία και ο πολιτισμός.

Ειπώθηκε επίσης στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι υπάρχουν συμφέροντα που δεν θέλουν την κατασκευή της ΜΟΠΑΚ  στις  «Αλυκές».

Αυτό θα ήταν φρόνιμο και σωστό για την πολύπαθη πόλη μας, και με βρίσκει σύμφωνο όπως τότε, που ως Πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού και αρμόδιος εισηγητής είχα παρουσιάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο τεκμηριωμένη και κοστολογημένη πρόταση για την δημιουργία  Αθλόπολις στο συγκεκριμένο χώρο, με την απομάκρυνση των σκουπιδιών και την εξυγίανσή του. Μήπως όμως τώρα είναι αργά;

Αυτοί που το υποστηρίζουν τώρα, που ήταν τόσα χρόνια;

Μια ενδεχόμενη  αλλαγή δεν θα επιφέρει επιπλέον  μεγάλη καθυστέρηση;

Γιατί θυμήθηκαν ξαφνικά, ως αρνητικό επιχείρημα για τη κατασκευή της ΜΟΠΑΚ, το ιδιοκτησιακό καθεστώς του χώρου;

Ποια συμφέροντα εξυπηρετεί η αρχική υποβάθμιση της περιοχής και μετά η αναβάθμισή της;

Δεν πρέπει να ξέρουμε και κυρίως οι κάτοικοι της πόλης, ποιοι και ποιες επιλογές οδήγησαν τα πράγματα στη σημερινή τραγική κατάσταση;

Δεν πρέπει να γνωρίζουμε ποια  συμφέροντα   θέλουν όψιμα την κατασκευή της ΜΟΠΑΚ σε άλλη θέση και που;

Δεν πρέπει επιτέλους να μάθουμε πως φτάσαμε ως εδώ και πώς αυτό που φάνταζε  χρόνια ακατόρθωτο,  σε λίγους μήνες  έγινε κατορθωτό;

Εντέλει, αυτοί που στο Δημοτικό Συμβούλιο αναφέρθηκαν ή υπαινίχθηκαν  συμφέροντα που θέλουν άλλη  χωροθέτηση  της  ΜΟΠΑΚ,  είναι  υποχρεωμένοι  να  τα  κατονομάσουν.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να ακούγονται σοβαρές και καθαρές τοποθετήσεις, υπεύθυνα διατυπωμένες.

Γι’ αυτό ο Δήμαρχος έχει ηθική αλλά κυρίως πολιτική υποχρέωση  προς όλες/ους τους Δημότες, μετά τα επινίκια και εφόσον όλα πάρουν το δρόμο τους προς την οριστική λύση, να μας ενημερώσει έγκυρα και  λεπτομερέστατα, είναι καθήκον του.

Λευκάδα, 24η Ιανουαρίου 2020

Καλή Χρονιά

Ο συνδημότης σας

Σπυρίδων  Π. Βεργίνης

About Ομάδα Σύνταξης 27600 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.