Σωτήρης Σκιαδαρέσης στον Prisma 91,6: “Για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων πρέπει να δοθούν άτοκα δάνεια…”


Τον προβληματισμό του για την επόμενη μέρα από την Πανδημία του Κορονοϊού και την επανεκκίνηση της οικονομίας σε Εθνικό και τοπικό επίπεδο εξέφρασε στον Prisma 91,6 ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας Σωτήρης Σκιαδαρέσης.

 

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Λευκάδας να στηρίξει το σύστημα υγείας, προσφέροντας σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό μάσκες, γάντια και εξοπλισμό για να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες συνθήκες, απάντησε ότι το Επιμελητήριο δεν είναι μόνο για να στηρίζει τους επαγγελματίες μέλη του, αλλά να στηρίζει εμπράκτως την κοινωνία που μπορεί, δείχνοντας παράλληλα το κοινωνικό του πρόσωπο.

 

«Έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε μία δωρεά στο νοσοκομείο, είχαμε μία συνεργασία, ρωτήσαμε το τι χρειάζονται, ωστόσο με εξέπληξε το γεγονός ότι δεν μπορούσαμε να βρούμε τα υλικά.

 

Δυστυχώς αυτό που ακούμε κάθε μέρα ότι είμαστε σε πόλεμο, ισχύει. Μάλιστα μετά από συνεργασία με ανθρώπους και τρέξιμο αρκετό, βρήκα συγκεκριμένα υλικά που δεν χρειαζόμαστε στη Λευκάδα όλα και τα “σάρωσα” γιατί θεώρησα ότι κάπου θα χρησιμοποιήσουμε και στο τέλος προχωρήσαμε και δώσαμε εξοπλισμό και στο νοσοκομείο της Πάτρας και των Ιωαννίνων, ιδιαίτερα τις δυσεύρετες μας με τα φίλτρα, με το σκεπτικό ότι και εμείς σε Λευκάδα μπορεί τα κρούσματα να μην τα κρατάμε αλλά θα πηγαίνουν στα νοσοκομεία αναφοράς.»

 

 

«Σχετικά με το καθεστώς καραντίνας ο κ. Σκιαδαρέσης υπογράμμισε ότι ο κόσμος έχει κουραστεί το τελευταίο διάστημα, όμως όπως λέει η σοφή  μας παροιμία, ” φάγαμε το γάιδαρο μην κολλήσουμε στην ουρά”, μην χαλαρώσουμε λόγω του Πάσχα, να βγούμε λίγο πιο έξω, πρέπει να κάνουμε υπομονή, βλέπω αρκετούς και στο διαδίκτυο να υποστηρίζουν θεωρίες συνωμοσίας, λέγοντας ότι τα νοσοκομεία μας είναι άδεια, ωστόσο θα πρέπει να κάνουμε το σταυρό μας που δεν γίναμε Ιταλία, καθώς η κυβέρνηση πήρε από την αρχή τα σωστά μέτρα και μας κλείδωσε μέσα, ωστόσο δεν έχουμε τα υλικά για να μπορέσουμε να παλέψουμε, δεν έχουμε πολλές μονάδες εντατικής θεραπείας, άρα ο τρόπος ήταν ο κόσμος να παραμείνει στο σπίτι του.»

 

Εκφράζοντας τον προβληματισμό του για την επόμενη μέρα, είπε ότι δεν μπορεί και το κράτος να έχει μόνο με τα μαγαζιά και να μας ταΐζει, όσα χρήματα κι αν ρίξει στην αγορά, καθώς δεν είμαστε Αμερική να κόβουμε χρήμα.

 

«Είναι πολύ σημαντικό να δούμε πώς μπορούμε να φέρουμε χρήματα από το εξωτερικό, να δούμε πώς θα δουλέψει ο τουρισμός την επόμενη ημέρα ο οποίος θα φέρει χρήματα από το εξωτερικό.

 

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να καταλάβουμε πώς όταν θα ανοίξουν τα καταστήματα, ακόμα κι αν θεωρητικά ο κόσμος ξεκίνησε να έρχεται τον Ιούνιο, τα οικονομικά αποθέματα θα είναι μηδενικά, καθώς θα πρέπει να βρούμε χρήματα να τα ανοίξουμε και να δούμε τι πρέπει να γίνει με τους υπαλλήλους που θα πρέπει να απασχοληθούν.

 

Δεν θα πρέπει να κοιτάξει κάποιος επαγγελματίας το δικό του συμφέρον, αλλά να παλέψουμε όλοι μας οι επιχειρήσεις μαζί με τους εργαζόμενους και αυτό πρέπει να παλέψει το κράτος.

 

Σε πολλές περιπτώσεις ξενοδοχειακές μονάδες βάζοντας κάτω τα δεδομένα για την φετινή τουριστική κίνηση ίσως μην χρειαστεί να ανοίξουν καθόλου την επιχείρηση και αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος που δουλεύει σε αυτούς θα μείνει άνεργος, καθώς όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν θα μπορέσουν να απορροφηθούν. «

 

Μάλιστα η τελευταία πρόταση που έχουμε κάνει είναι ότι θα πρέπει το καλοκαίρι να επιδοτήσει το κράτος και το ΙΚΑ του εργαζόμενου και το ΕΦΚΑ του εργοδότη,

καθώς μέχρι τώρα το κράτος έχει αναστείλει τις πληρωμές εφορίας για έξι μήνες και τρεις το ΕΦΚΑ.

 

 

Ο λόγος που παρατείνεται τρεις μήνες η πληρωμή του ΕΦΚΑ, είναι γιατί αν δεν αρχίσουμε να πληρώνουμε δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τις συντάξεις και είναι απαραίτητο να βρούμε ένα τρόπο να δουλέψουν όλοι οι εργαζόμενοι.

 

Εμείς όλα αυτά τα χρόνια το λέμε, αλλά κανείς δεν θέλει να το συνειδητοποιήσει, πώς για να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις στο δημόσιο, θα πρέπει οι ελεύθεροι επαγγελματίες, να πληρώσουν τους φόρους και τις ελεύθερες εισφορές, καθώς δεν υπάρχει μαγική συνταγή και δεν ξέρω πως μπορεί να νομίζουν κάποιοι πώς πληρώνονται οι μισθοί στο δημόσιο, όταν επικαλούνται τους πληρώνει το κράτος.

 

Πρέπει να καταλάβουμε ότι την επόμενη ημέρα, εμείς οι ίδιοι θα τα ξανά πληρώσουμε γιατί ο κουμπαράς πρέπει να γεμίσει και πάλι είτε σε ένα είτε σε δύο χρόνια.»

 

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας, επανέλαβε ότι στις 17 Μαρτίου στείλαμε επιστολή στην περιφέρεια, τον Δήμο Λευκάδας και τον βουλευτή να καθίσουμε να συζητήσουμε την επόμενη μέρα και δεν είδαμε καμία ανταπόκριση.

 

«Λάβαμε μία επιστολή ότι είναι ακόμα νωρίς να καθίσουμε να συζητήσουμε για τις επιπτώσεις του τουρισμού, γιατί κάποιοι πιστεύουν ότι στις 30 Μαΐου θα πατήσουμε το κουμπί και θα έρθουν οι τουρίστες.

 

Αφού για ακόμα μία φορά είμαστε μόνοι μας θα σηκώσουμε το βάρος μόνοι μας και τις επόμενες ημέρες θα δείτε πώς κινείται το Επιμελητήριο επαγγελματικά, για να βοηθήσει στους συναδέλφους στον τουρισμό το καλοκαίρι.

 

Εγώ ακούω κάθε μέρα και την αντιπολίτευση στο πολιτικό κομμάτι, ζητώντας την μονιμοποίηση γιατρών που είναι στο Δημόσιο. Εκτιμώ όμως ότι δεν είναι προτεραιότητα  να συζητήσουμε αυτό τη δεδομένη χρονική στιγμή, όταν βρισκόμαστε σε πόλεμο και πρέπει να καταλάβουμε όπως όλοι οι άνθρωποι, η κοινωνία και τα επαγγέλματα, πρέπει να προσφέρουν όταν έχουμε πόλεμο.

 

Εγώ διαφωνώ και με την ανακοίνωση της Κυβέρνησης, ότι θα δώσει επιπλέον χρήματα στους γιατρούς και τους ανθρώπους της πολιτικής προστασίας, γιατί ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα να συμβαίνει στα νοσοκομεία μας  όπως στο εξωτερικό και δεν θεωρώ ότι έπρεπε να γίνει αυτή η κίνηση τώρα και γιατί να δίνουμε προκαταβολικά τα χρήματα τώρα, να μην τα πετάμε από το ελικόπτερο, αλλά να δίνονται στοχευμένα.

Αν ακολουθηθεί η διαδικασία “Δώσε και σε μένα Μπάρμπα”, χάσαμε το μέτρο.»

 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου πρέπει να δοθούν άτοκα δάνεια σε επιχειρήσεις, καθώς δεν υπάρχει περίπτωση να αντέξουν, καθώς οι υποχρεώσεις που έχουν ανασταλεί μέχρι τον Αύγουστο δεν θα μπορούν να πληρωθούν και Όλες πρέπει να πάνε μακροχρόνια σε δόσεις.

 

 

 

About Ομάδα Σύνταξης 27530 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

  1. Και να διαγραφούν τα στεγαστικά δάνεια των ιδιωτών.
    Το επιμελητήριο πρέπει να προτείνει και αυτό.
    Και οι επαγγελματίες έχουν ιδιωτικά στεγαστικά δάνεια κατοικίας και οι μισθωτοί αν δεν έχουν να ψωνίσουν ( διότι πληρώνουν το στεγαστικό δάνειο) .

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.