Σωτήρης Σκιαδαρέσης στον Prisma 91,6: ” Φτιάχνουμε ένα μικρό μη βιώσιμο εργοστάσιο αποριμμάτων για να πούμε ότι φτιάξαμε στην Λευκάδα.”


Με αφορμή την παρουσία του Επιμελητηρίου στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας Σωτήρης Σκιαδαρέσης μίλησε στον Prisma 91,6.

Όπως ανέφερε ο προσανατολισμός των ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού, είναι η άμεση αύξηση των αναπτυξιακών ρυθμών  της Ελληνικής οικονομίας και σίγουρα εμάς σαν επιχειρηματική κοινότητα μας βρίσκει σύμφωνους.

Είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός ανακοίνωσε πράγματα για τους επόμενους 12 μήνες ζητώντας να κριθεί για αυτά στην επόμενη ΔΕΘ.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε φορολογικές ελαφρύνσεις, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, καθώς η μείωση του φόρου από το 28% θα πάει στο 24%, η μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10 θα πάει στο 5%, καθώς και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που για κάθε επιχείρηση ήταν περίπου από 500 μέχρι 1.000 ευρώ και θα δώσουν μία βαθιά ανάσα σε όσους επιχειρήσεις κατάφεραν να αντέξουν σε αυτή τη δεκαετία της κρίσης.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για το ψηφιακό κράτος, όλοι καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό θα συμβεί, καθώς επειδή εγώ είμαι λίγο δύσπιστος, αν το δούμε στην καθημερινότητά μας θα είναι κάτι πολύ σημαντικό θα μας βοηθήσει πάρα πολύ.

Επίσης έγινε αναφορά στην κανονικότητα στην αγορά εργασίας, με την σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, που είναι σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης κατά 5 μονάδες έως το 2023.

Ωστόσο η προκαταβολή φόρου παραμένει, με τον κύριο Σκιαδαρέση να αναφέρει ότι δεν υπάρχει λογική σε αυτό το μέτρο, καθώς υπάρχει μόνο στην Ελλάδα και σε καμία άλλη χώρα.

“Δυστυχώς όλα δεν μπορούν να αλλάξουν από τη μία μέρα στην άλλη και τώρα κάναμε μία μείωση από το 29 στο 24%, στην πραγματικότητα πήγαμε εκεί που μας είχε αφήσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Η χώρα πέρασε δύσκολα πρέπει σιγά-σιγά να το ξεπεράσουμε και το Κράτος πρέπει να εισπράττει χρήματα, άρα θα πρέπει να πούμε σε όλους τους συναδέλφους ότι θα πρέπει να πληρώνουμε και να δηλώνουμε πρώτα για να πληρώνουμε μετά.

Εγώ πιστεύω ότι πρώτα πρέπει να μειωθεί ο φόρος κι αν σε πιάσω και δεν μου κόβεις αποδείξεις σου κλείνω το μαγαζί.”

Ο κύριος Σκιαδαρέσης ανέφερε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από το επίπεδο συμμετοχής των λευκαδίτικων  επιχειρήσεων στην έκθεση,  λέγοντας ότι για πρώτη φορά ωστόσο ανέβηκες Θεσσαλονίκη ιδιοκτήτης επιχείρησης ο οποίος πούλησε το προϊόν και μάλιστα πήγε εξαιρετικά, βγάζοντας όχι μόνο τα έξοδα της συμμετοχής του, αλλά το επόμενο Σαββατοκύριακο που θα πάει ακόμα καλύτερα.

Πρέπει να βρίσκεσαι εκεί για να μπορέσεις να προβάλλεις εσύ ο ίδιος το προϊόν σου.

Σχολιάζοντας τη νέα δημοτική αρχή ο Σωτήρης Σκιαδαρέσης ανέφερε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να μπορέσουμε να έχουμε μία άποψη. “Θεωρώ ότι θα είναι δύσκολη η συνεργασία σε κάθε περίπτωση, ο νέος δήμαρχος θεωρώ ότι θα κάνει τις προσπάθειες του, ωστόσο θα πρέπει να δούμε το αποτέλεσμα για να το κρίνουμε.

Αναφορικά με τις αντιδημαρχίες που έχουν μοιραστεί, εκτίμησε ότι τα περισσότερα και πιο σημαντικά έχει κρατήσει η ομάδα του δημάρχου.

“Εμείς σαν Επιμελητήριο περιμένουμε είμαστε εδώ, δεν έχουμε ακόμα κληθεί για να συζητήσουμε, φαντάζομαι ότι θα γίνει, εμείς θα θέσουμε κάποια θέματα και θεωρούμε από συζητήσεις που έχουν γίνει αμέσως μετά τις εκλογές, στο δρόμο και στο πόδι και σε κάποιες συναντήσεις που κάναμε με τον νέο Δήμαρχο ότι συμφωνούμε και Θα συνεργαστούμε απομένει να το δούμε στην πράξη.”

Αναφορικά με την ανάρτηση στο προσωπικό του λογαριασμό στο facebook και τη φωτογραφία που ανήρτησε με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κύριο Κασσαπίδη Γιώργο, αναφορικά με τα απορρίμματα και τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, απάντησε ότι όντως είχαμε ένα θέμα με αυτή την ανάρτηση, ο ίδιος δέχθηκε κάποια τηλεφωνήματα λέγοντας ότι δεν έπρεπε να το βγάλει.

“Εγώ στη συζήτηση που είχα με τον κύριο Περιφερειάρχη μου το έθεσε ως δεδομένο ότι αυτό γίνεται. Δεν μου είπε να μην πω τίποτα γιατί δεν πρέπει να συζητηθεί. Αν κάποιος θέλει κάτι να το κρατήσει μυστικό ας μιλάει πρώτα με τους φορείς να τους κρατάει ενήμερους, καθώς στην Θεσσαλονίκη συναντήθηκα με έξι υπουργούς σε διάφορες δράσεις, συζητήσαμε, έκλεισα κάποια ραντεβού και συναντήσεις σε τέσσερα υπουργεία στην Αθήνα και δεν μπορώ κάθε φορά που βλέπω έναν Υπουργό να μην ανακοινώνω τίποτα και να παίρνω τηλέφωνο τους φορείς όλους για να ρωτήσω τι πρέπει να πω.

Για μένα το κομμάτι των απορριμμάτων είναι πάρα πολύ σημαντικό, καθώς το αναφέραμε και όλο το προηγούμενο διάστημα και λέγαμε τι θα τα κάνουμε και πού θα πάνε και το έβγαλα, δεν θεώρησα ότι ανάρτηση μου θα δημιουργούσε πρόβλημα.

Εγώ συζήτησα με τον περιφερειάρχη ο οποίος που μετέφερε αυτό το πράγμα και το ανέβασα. Θέλω να πω ότι οι φορείς στη Λευκάδα δεν είναι μόνο ο κύριος βουλευτής, άρα αν θέλουμε κάτι να συζητήσουμε και να είμαστε όλοι μαζί πρέπει να καλέσουμε όλους τους φορείς να το συζητήσουμε και εκεί μπορούμε να οριοθετήσουμε τι συζητάμε δημόσια και τι όχι μέχρι να τα κλείσουμε.

Στην επισήμανση ακροατή ότι το πολιτικό κόστος για τα απορρίμματα το εισπράττει η δημοτική αρχή, ο κύριος Σκιαδαρέσης συμπλήρωσε ότι το οικονομικό κόστος όλο το καλοκαίρι το εισέπραξαν οι επιχειρήσεις της Λευκάδας.

Άρα λοιπόν μας πέφτει λόγος κι αν θέλετε μεγαλύτερος, καθώς το κάθε κόστος το πληρώνουμε εμείς ο καθένας έρχεται στου Κασίδη το κεφάλι να μάθει κάθε φορά αν κάνει σωστά τη δουλειά του ή όχι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ανεξάρτητα με το κόστος η λύση θα ήταν τα σκουπίδια να φύγουν από το νησί, είμαστε ένα νησί λίγα μέτρα από την Αιτωλοακαρνανία και το κράτος θα έπρεπε να έχει ένα σχεδιασμό για όλη την Ελλάδα, στην Ήπειρο υπάρχει ένα εργοστάσιο, αντίστοιχο θα έπρεπε να υπάρχει στην Αιτωλοακαρνανία να παίρνει τα σκουπίδια, Λευκάδας, Αιτωλοακαρνανίας και νομού Αχαΐας, η Πελοπόννησος έχει άλλο ένα και με δέκα εργοστάσια σε όλη την Ελλάδα να καλύψουμε όλη τη χώρα.

Δεν είναι δυνατόν να θέλει ο καθένας να φτιάξει ένα εργοστασιάκι, ένα περίπτερο στην ουσία στον τόπο του, το οποίο δεν θα είναι οικονομικά βιώσιμο, γιατί δεν έχουμε αρκετά σκουπίδια για να το ταΐσουμε.

Φτιάχνουμε ένα μη βιώσιμο μικρό εργοστάσιο για να πούμε ότι εμείς κάναμε ένα εργοστάσιο στη Λευκάδα και για μένα αυτό είναι λάθος.

Για εμένα θα έπρεπε να υπάρχει ένα εργοστάσιο στην Αιτωλοακαρνανία και να μεταφέρουμε εκεί τα σκουπίδια μας.

Μάλιστα ο ίδιος αποκάλυψε ότι την ημέρα των εκλογών την Κυριακή το πρωί, είχε με το Λευκαδίτη μέτοχο της ΤΕΡΝΑ συνάντηση για το θέμα των σκουπιδιών και του είπε ότι το εργοστάσιο θέλει σκουπίδια, το ζήτημα είναι τι θα πουν ο περιφερειάρχης και οι δήμαρχοι γύρω-γύρω αν θέλουν να πάρουν τα σκουπίδια της Λευκάδας, γιατί εκεί έχουν θέμα με το υπόλειμμα που δεν γνωρίζουν θα το κάνουν, ενώ στη Δυτική Μακεδονία το παίρνουν.

Ωστόσο θα μπορούσε να γίνει η δουλειά καθώς το φορτηγό από τη μία μέρα πηγαίνει τα σκουπίδια στα Γιάννενα, γυρίζοντας άδειο μπορεί να πάρει το υπόλειμμα και να το πάει στη Βόνιτσα.

Το εργοστάσιο θα πρέπει να γίνει στην Βόνιτσα, τα σκουπίδια έπρεπε να επεξεργάζονται εκεί, να θάβεται εκεί το υπόλειμμα και να τελειώνει η ιστορία.

Τώρα το άλλο που λέμε, να έρχονται τα σκουπίδια από τη Βόνιτσα στη Λευκάδα, να το επεξεργαζόμαστε εδώ και να φεύγει το υπόλειμμα όλο μαζί και να θάβεται στη Βόνιτσα δεν είναι λύση, καθώς από όσο γνωρίζω δεν είχε αντίρρηση και ο δήμαρχος ακτίου-βόνιτσας σε αυτή τη λύση θα ήθελε ένα εργοστάσιο, ωστόσο Αυτό είναι δύσκολο λόγω του νέου εργοστασίου που ετοιμάζεται για το Αγρίνιο σίγουρα δεν μπορεί να σταθεί ένα δεύτερο μικρό εργοστάσιο στην περιοχή Ακτίου Βόνιτσας.

About Ομάδα Σύνταξης 27862 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.