Σωτήρης Σκιαδαρέσης στον Prisma 91,6: “Δεν τηρούνται τα μέτρα συνωστισμού στα Super market. Πρέπει η πολιτική ηγεσία του τόπου να αναλάβει πρωτοβουλίες.”


Για τις επιπτώσεις του κορονοϊού μίλησε στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σωτήρης Σκιαδαρέσης.

Όπως είπε πρόκειται για μία σοβαρή κατάσταση, “καθώς κινδυνεύει ο διπλανός μας και πρέπει πρώτα να το εξετάσουμε σε αυτή την κατεύθυνση, καθώς επειδή η κυβέρνηση κινείται θετικά μέχρι τώρα, δεν θα έχουμε πρόβλημα, καθώς και οι υπάλληλοι θα πάρουν μέρος του μισθού τους σταματώντας από τη δουλειά και οι επιχειρήσεις θα βοηθηθούν και δεν θα έχουμε τόσο σοβαρά προβλήματα.

Εμείς ως Επιμελητήριο αυτό που ζητάμε συζητώντας απόψεις και με στελέχη της Κυβέρνησης και με αρμόδιους υπουργούς, έχουμε εισηγηθεί από την προηγούμενη εβδομάδα που πάρθηκαν τα πρώτα μέτρα  ότι θα πρέπει να είναι οριζόντια ανεξάρτητα αν λειτουργεί ή όχι το κατάστημα, γιατί και αυτό που λειτουργεί από τη στιγμή που δεν κυκλοφορεί ο κόσμος είναι σαν ένα κλειστό.

Εμείς αυτό που έχουμε στείλει ως αίτημα είναι να γίνει αμέσως σχεδιασμός για την προστασία των ελληνικών εξαγωγών, αναστολή σφράγισης επιταγών τουλάχιστον για τρεις μήνες, αναστολή όλων των πλειστηριασμών επ’ αόριστον, να καταργηθεί η προκαταβολή του φόρου για την επόμενη χρονιά, να καλύψει το κράτος τη δαπάνη για τη μισθοδοσία των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που έκλεισαν και θα κλείσουν, καθώς να βγει και ένα επίδομα για τον εργοδότη, γιατί όλοι ασχολούνται με τους εργαζόμενους και με τον εργοδότης δεν ασχολείται κανείς.

Πρέπει να εξασφαλιστεί μία ρευστότητα για τις επιχειρήσεις και να τροποποιηθεί ο κανόνας ότι μία επιχείρηση μπορεί να επιδοτηθεί μέχρι 200 χιλιάδες ευρώ και αυτό να πάει μέχρι τα 500 χιλιάδες ευρώ, επίσης ο δήμος θα πρέπει να προβεί σε μείωση δημοτικών τελών, αναστολή καταβολής ενοικίων από τις επιχειρήσεις, εκεί θα χτυπήσει ωστόσο κάποιους ανθρώπους που εισπράττουν τα ενοίκια και είναι ένα θέμα που πρέπει να εξετάσουμε.

Επίσης οι πλειστηριασμοί πρέπει να πάνε για το τέλος του 2020 η Ευρωπαϊκή Ένωση να δώσει χρήματα, γιατί είμαστε μία βασανισμένη οικονομία και μόλις πήγαμε να σηκώσουμε κεφάλι ήρθε η επόμενη “πατητή¨ και πρέπει να μπορέσουμε να αντέξουμε.

Δυστυχώς όμως βλέπω ότι εμείς οι ίδιοι ως πολίτες δεν κάνουμε τίποτα, έχουμε πάρει το θέμα πολύ αψήφιστα, θεωρούμε ότι είναι κάτι που δεν μας αφορά και δεν έχουμε καταλάβει δυστυχώς τι γίνεται, καθώς τι γίνεται και στις άλλες χώρες.

Μόλις είπαμε να μην πηγαίνουν στα σχολεία τα παιδιά γέμισαν οι καφετέριες, η κυβέρνηση δεν θέλει να πάρει τα μέτρα με τη μία, αλλά βλέπει ότι και ο κόσμος δεν συνεργάζεται.

Μάλιστα ενώ βγήκε εντολή για το πώς πρέπει να μπαίνουμε σε σούπερ μάρκετ και πόσα άτομα ανά τετραγωνικά μέτρα και κάνοντας μία βόλτα σήμερα στη Λευκάδα βλέπαμε ότι το μέτρο δεν εφαρμόζονταν.

Ποιος μίλησε με την αστυνομία, ποιος ασχολήθηκε; Ποιος κάνει κουμάντο στο νησί;

Σήμερα με ενημέρωσαν ότι σε σουπερμάρκετ ήταν ο ένας πάνω στον άλλον, ενώ τα σούπερ μάρκετ δεν έχουν security όπως ζητάει ο νόμος.”

Αναφορικά με την αναφορά ότι δεν έχουμε κρούσμα στη Λευκάδα, πρέπει να πω ότι δεν είχαμε την 1η Μαρτίου, αν έχουμε θα το δούμε μετά από 15 μέρες, αν λοιπόν στις 30 Μαρτίου δεν έχουμε κανένα κρούσμα θα πούμε ότι στις 15 Μαρτίου δεν είχαμε τίποτα, καθώς μέχρι να νοσήσουμε μπορεί να έχουμε έρθει σε επαφή με χιλιάδες ανθρώπους χωρίς να το γνωρίζουμε.

Για μένα θα πρέπει να κινηθεί η ηγεσία του νόμου, αυτή τη στιγμή δεν βλέπω να γίνεται τίποτα, πραγματικά αναρωτιέμαι πού είναι η πολιτική προστασία της Λευκάδας, πού είναι ο επικεφαλής του νόμου που θα πρέπει να μας μαζέψει να καθίσουμε να δούμε τι θα κάνουμε, αλλά πάμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα.

Πρέπει να καθίσουμε όλοι μαζί να συζητήσουμε, καθώς όταν θα έχουμε κρούσματα και δεν θα μπορεί το νοσοκομείο να ανταπεξέλθει, τότε θα λέμε στο κράτος τι πρέπει να κάνει; το κράτος τότε θα έχει να ασχοληθεί με άλλους τόσους νόμους κι αν ήταν να ασχοληθεί το κράτος τότε δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει ούτε περιφέρεια ούτε Δήμος.”

Αναφορικά με το τουριστικό κομμάτι, ο Σωτήρης Σκιαδαρέσης είπε ότι όσοι έχουν σχέση με τον τουρισμό, μέσω ξενοδοχειακών μονάδων και δωματίων, “θέλω να πω ότι κάποια στιγμή θα περάσει, ο Απρίλιος για μένα είναι χαμένος αλλά και ο Μάιος, θα μας μείνουν κάποιες μέρες του Ιουνίου, Ιούλιος Αύγουστος και ίσως πάμε λίγο πιο πίσω φέτος και θέλω να πω στους συναδέλφους ότι δεν πρέπει να κατεβάσουν τις τιμές γιατί αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι ότι οι μεγάλοι tour operators πιέζουν για να μειωθούν οι τιμές.

Αν λοιπόν χάσουμε τη μισή σεζόν και κατεβάσουμε και τις τιμές στην άλλη μισή, στο τέλος όχι μόνο δεν θα έχουμε για να περάσουμε τον επόμενο χειμώνα, αλλά δεν θα μπορέσουμε να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας και αυτό θα πρέπει να το δούμε πολύ σοβαρά και τις επόμενες ημέρες όταν θα μπαίνουμε προς το καλύτερο θα κοιτάξω να κάνουμε κάποιες επαφές με συναδέλφους για να δούμε πώς θα χειριστούμε το θέμα.”

Κλείνοντας την τοποθέτηση του προέδρου είπε όχι στα χωριά δεν τηρείται κανένας περιορισμός, ο κάθε παππούς πηγαίνει στο καφενείο, αψηφώντας τον κίνδυνο, καθώς υποτίθεται ότι το καφενείο είναι κλειστό και μαζευόμαστε στις καρέκλες απέξω για να πιούμε τον καφέ μας.

About Ομάδα Σύνταξης 28428 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

  1. Και ποιος εμπόδισε το εμπορικό επιμελητήριο Λευκάδος να ελέγξει με οργανά του αν εφαρμόζουν τα εμπορικά καταστήματα τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση???
    Και να γύρναγε με μηχανάκι ή ποδήλατο στην μικρή πόλη της Λευκάδος η ηγεσία του επιμελητηρίου.
    Τα μέτρα από την πρώτη μέρα εξαγγέλθηκαν για τα super market απτην κυβέρνηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.