Σωτήρης Σκιαδαρέσης: “Να επιτρέπεται η είσοδος από την γέφυρα μόνο για την τροφοδοσία του νησιού.”


Την επικαιρότητα σχολίασε στον Prisma 91,6 ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας Σωτήρης Σκιαδαρέσης, μιλώντας για  την πρώτη μέρα εφαρμογής των μέτρων.

“Θέλω να θυμίσω στον κύριο Δήμαρχο ότι το Επιμελητήριο έχει στείλει από την προηγούμενη εβδομάδα επιστολές στις οποίες ζητούσε  κάποιες συναντήσεις με το Δήμαρχο, αντιπεριφερειάρχη και βουλευτή, κάτι που δεν έγινε όλη την εβδομάδα.

Δεν μπορώ να καταλάβω το λόγο που δεν έγινε, καθώς δεν μπορούμε να θεωρούμε πώς ο καθένας μας μπορεί να κάνει αυτά που πρέπει χωρίς να έχει κάποιον άλλον ανάγκη σήμερα.”

“Μάλιστα όπως είπα και στον ίδιο το υπουργικό συμβούλιο που αποτελείται από τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς συνεδριάζει κάθε μέρα, θα μπορούσαμε και εμείς τέσσερις άνθρωποι που είμαστε να συνεδριάζουμε κάθε δεύτερη η τρίτη μέρα, να συζητάμε τα προβλήματα και πώς μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε.

Εμείς ως Επιμελητήριο δεκατρείς Μαρτίου στείλαμε επιστολή στον Υπουργό ανάπτυξης με κοινοποίηση στον Υπουργό Οικονομικών προτείνοντας συγκεκριμένα πράγματα:

Αναστολή σφράγισης επιταγών τουλάχιστον για τρεις μήνες.

Αναστολή όλων των πλειστηριασμών επ αόριστον.

Κατάργηση προκαταβολής φόρου.

Κάλυψη της δαπάνης για την μισθοδοσία εργαζομένων σε εταιρείες που έκλεισαν ή θα κλείσουν.

Επίδομα εργοδότη για όσο διάστημα είναι κλειστή η επιχείρηση.

Αναστολή καταβολής των εισφορών από τις επιχειρήσεις τουλάχιστον για έξι μήνες.

Μέτρα αναστολής δόσεων δανείων, ρυθμίσεων οριζόντια για όλες τις επιχειρήσεις και όχι μόνο για αυτούς που έκλεισαν.

Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών.

Εξασφάλιση ρευστότητας κ.α

Όλη αυτή την αλληλογραφία τόσο καιρό δεν την δίναμε  στην δημοσιότητα γιατί θεωρούσα ότι προσπαθούσαμε να συνεργαστούμε, όμως δυστυχώς δεν υπάρχει συνεργασία και όταν δεν υπάρχει στον πόλεμο πότε περιμένουμε να την έχουμε;

Εμείς ζητήσαμε και από τους υπουργούς μείωση δημοτικών τελών, καθώς με επιστολή μου τόσο στο δήμο Λευκάδας και Μεγανησίου, ζητάμε σύνδεση των νοικοκυριών των οποίων έχει διακοπεί η υδροδότηση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Παράλληλα οι ευπαθείς ομάδες να απαλλάσσονται από κάθε τέλος ύδρευσης και να τους παρέχεται δωρεάν άμεσα και κανένα σπίτι να μην είναι χωρίς νερό τουλάχιστον για διάστημα έξι μηνών.

Χορήγηση ενημερότητας από το δήμο τους πολίτες, ανεξάρτητα αν έχουν οφειλές ή όχι από σήμερα και για διάστημα έξι μηνών.

Διαγραφή του τέλους τραπεζοκαθισμάτων καθώς πολλές επιχειρήσεις έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους και θα πρέπει να γίνει μείωση στα τέλη των ευπαθών ομάδων, αλλά και Επιχειρήσεων.

Αναστολή καταβολής των δόσεων για ρυθμίσεις δημοτικών τελών επιχείρησης για έξι μήνες και πάγωμα επιβολής προστίμου οποιασδήποτε μορφής σε επιχειρηματίες για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση, ενώ να πραγματοποιηθεί απολύμανση σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους.

Επίσης ζητάμε άμεση σύσταση εθελοντικής ομάδες φορέων για εξυπηρέτηση συμπολιτών μας που αδυνατούν να βγουν έξω, ηλικιωμένοι και άρρωστοι.

Μάλιστα η απαγόρευση κυκλοφορίας που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, εγώ γνώριζα ότι  θα συμβεί τη Δευτέρα και έγινε νωρίτερα γιατί δυστυχώς ως νεοέλληνες είμαστε όλοι στο δρόμο.

Αυτά τα πράγματα όσοι ασχολούμαστε με εκτός Λευκάδος τα γνωρίζαμε και πρότεινε να γίνει μία ομάδα εθελοντών να καταγράψουμε ποιοι άνθρωποι έχουν πρόβλημα και θα μπορούμε κάποια από μας να τους βοηθάμε.

Αυτές θα ήταν οι προτάσεις μεταξύ άλλων που θα κάναμε σε συνάντηση που ζητήσαμε.

Κάποιοι θεωρούν ότι δεν έχουμε να πούμε τίποτα ο Επιμελητήριο, καλά κάνουν και το θεωρούν τι να πω.

“Με νέα μου επιστολή σε αντιπεριφερειάρχη, βουλευτή και Δήμαρχο, ανέφερε ότι οφείλουμε άμεσα να συζητήσουμε και να συνεργαστούμε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και θα αναγκαστούμε να αντιμετωπίσουμε και στο μέλλον, δια ζώσης ή με τηλεδιάσκεψη.

Δεν είναι περίεργο να καθίσουν οι επικεφαλής των τεσσάρων φορέων του νησιού και να συζητήσουν;

Στις 19 Μαρτίου με άλλη επιστολή σε περιφέρεια και Δήμο ζητάω το συντονιστικό όργανο πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας να συσταθεί, όπως και του δήμου.

Πλέον θα αρχίσω όποια επιστολή στέλνω σε φορέα να την δίνω στη δημοσιότητα για να βλέπει ο κόσμος τι ζητάει το Επιμελητήριο.

Εγώ δεν είπα ότι ο δήμαρχος δεν ανακοίνωσε σήμερα ότι  συγκεκριμένες δράσεις κάνει η ΔΕΠΟΚΑΛ όμως αυτά εμείς τα ζητούσαμε από την προηγούμενη εβδομάδα.

Αν νομίζουν οι κύριοι ότι δεν έχουμε να συζητήσουμε κάτι δεν πειράζει. Εγώ όσοι με γνωρίζουν όλα αυτά τα χρόνια αυτό κάνουμε σαν Επιμελητήριο ζητάμε πράγματα που πρέπει να γίνουν.

Όταν έθεσα στην περιφέρεια θέμα  για το πότε θα συζητήσουμε για ζητήματα τουρισμού, μου απάντησαν ότι δεν είναι ώρα ακόμα, ωστόσο πρέπει να πω ότι η ηγεσία του νησιού δεν πρέπει να συζητάει στο και πέντε, όπως κάνουμε σήμερα, αλλά στο παρά τέταρτο.

Πιστεύει κάποιος ότι όταν τελειώσει το πρόβλημά του κορονοϊού θα πατήσουμε ένα κουμπί και θα έρθουν οι τουρίστες στη Λευκάδα; Αυτό πρέπει να το προετοιμάσουμε τρεις μήνες νωρίτερα για να μπορέσουμε δύο μήνες μετά να έχουμε δουλειά σαν επαγγελματίες.

“Αν κάποιοι παίρνουν το μισθό τους κάθε μήνα και δεν τους ενδιαφέρει πολύ καλά κάνουν, ο περισσότερος κόσμος όμως στο νησί δεν παίρνει μισθό, αλλά δουλεύει στον τουρισμό και αυτοί το χειμώνα δεν θα έχουν να φάνε.

Μην ξεχνάτε ότι δουλειά μας σαν Επιμελητήριο είναι να συμβουλεύουμε το κράτος δωρεάν, αλλά όπως έχω πει και άλλες φορές ο δωρεάν σύμβουλος δεν υπολογίζεται, αυτών που πληρώνουν 2.500 ευρώ τον μήνα τον υπολογίζουν και ας μη γνωρίζει τίποτα.

Αντιλαμβάνομαι ότι στην κρίση που βιώνουμε το πρώτο που προέχει είναι η υγεία, όμως ακολουθεί και η οικονομία, γιατί και αυτό υγεία θα είναι.

Αν εμείς που είμαστε επικεφαλής στον τομέα του ο καθένας δεν καθίσουμε να σχεδιάσουμε για το επόμενο τρίμηνο, τετράμηνο ή πεντάμηνο ποιος θα το κάνει;

Από εμάς περιμένει ο κόσμος και εμείς ο καθένας μας είναι πίσω από το γραφείο του και λέμε τι κάνει το κράτος και το ακούμε.

Το κράτος καλά κάνει και έκανε τη δουλειά του, εμείς πρέπει να αποφασίσουμε και να διεκδικήσουμε όλοι μαζί, με την αντιπεριφέρεια, δήμο, βουλευτή να διεκδικήσουμε.

Εγώ ως Πρόεδρος Επιμελητηρίου κάνω πολύ καλά τη δουλειά μου και θα το δούνε σε λίγες μέρες και επιχειρηματίες, κάθε μέρα μιλάω με τα υπουργεία, σήμερα στείλαμε νέα επιστολή και ζητάμε από τους ΚΑΔ που υπάρχουν για να πάρουν τα 800 ευρώ, είναι εκτός τα καλοκαιρινά εστιατόρια, οι καλοκαιρινές επιχειρήσεις που θα ετοιμάζονταν να ανοίξουν και αυτούς δεν τους υπολογίζουν.

Αναφορικά με τα μέτρα προστασίας για το θέμα που έχει προκύψει με την γέφυρα, είπε πως  εμείς φωνάζαμε στέλνοντας την προηγούμενη εβδομάδα επιστολή στον πρωθυπουργό, ζητώντας του να κλείσει η γέφυρα και ότι γίνεται στα υπόλοιπα νησιά να γίνεται και στη Λευκάδα, καθώς δεν μπορούμε κάθε μέρα να μπαίνουν 100 συνεργεία από τις γειτονικές πόλεις και να έρχονται να δουλεύουν στο νησί, τόσα άτομα που δεν γνωρίζει κανείς ποιους έχουν προσεγγίσει, γιατί δεν πιστεύω ότι στις οικοδομές που δουλεύουν κρατούν τις αποστάσεις ασφαλείας.

Θα πρέπει λοιπόν να σταματήσει και οικοδομική δραστηριότητα για 15 μέρες, να μην παίρνούν συνεργεία, το νησί να συνεχίσει να τροφοδοτείται και αυτοί που περνάνε θα μπορούσαν να τους γίνεται μία θερμομέτρηση.

Αν οι υπόλοιποι δεν μπορούν να πάρουν δύο θερμόμετρα, να τα πληρώσει το Επιμελητήριο, καθώς μέχρι να δείξει το χαρτί του οδηγού στην αστυνομία θα υπάρχει μία ενδεικτική θερμοκρασία.

Αν με αυτό τον τρόπο βρούμε 5 στους 100 που θα είναι πιθανά κρούσματα να μην τους αφήσουμε να περάσουν.

Έχουμε τον τρόπο, μία είσοδο έχουμε και δεν μπορούμε να την αστυνομεύσουμε, καθώς δεν μπορώ να περιμένω εγώ να πει ο πρωθυπουργός για όλα τα άλλα μέρη, εγώ θα έβγαινα μπροστά και θα το ζήταγα να το κάνει στην Λευκάδα.

Επίσης αν στη Λευκάδα έχουμε κρούσμα πού θα πάει ο άνθρωπος; Θα έπρεπε να έχουμε μία αναλυτική ενημέρωση για το τι συμβαίνει.

Στην ερώτηση  του δημοσιογράφου ότι δεν μπορεί ο ίδιος να μην επικοινωνεί με όλους τους θεσμικούς, απάντησε ότι ο ίδιος μιλάει μόνο με τον βουλευτή και το Δήμαρχο, “μέχρι εκεί”, κατέληξε.

About Ομάδα Σύνταξης 27561 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

  1. Ρε εν εχετε το θεο σας ολοι.
    Εσυ βρηκες μικροφωνο και βγανεις ενα λογο.ΜΠΡΑΒΟ
    Ο αλλος παει να ελεγξει-λεει – αν δουλευουν η αστυνομικοι και παιρνει μαζι του και τον φωτογραφο(τον βουλευτη εννοω)
    Ο ψηλος…τα ξερει ολα κι εχει πιασει το βοδι σπ τα κερατα,οπως διαβαζουμε στα FB
    Μα το θεο,ντρεπομαι για λογαριασμο τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.