Σωτήρης Κουρής στον Prisma91,6: Έχω αγαστή συνεργασία με τον Δήμαρχο Χαράλαμπο Καλό, ο οποίος αγωνίζεται να ολοκληρώσει τις μελέτες για αγροτική οδοποιία


Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Υπαίθρου Σωτήρης Κουρής μίλησε στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 για θέματα Αγροτικής οικονομίας και ανάπτυξης.

” Ή στόχευση μας είναι να ξαναφέρουμε στην επιφάνεια τον αγροτικό τομέα, τον γεωργό, κτηνοτρόφο, αλιέα, ο οποίος είναι εγκαταλελειμμένος και να πούμε ότι και αυτός πρέπει να ανακτήσει την αξιοπρέπειά του και πρέπει να προχωρήσει στις ίδιες συνθήκες και με τα ίδια αναπτυξιακά κίνητρα που προχωράει και αυτός που ασχολείται με τον τριτογενή τομέα και ιδιαίτερα με τον τουρισμό.

Όλοι ασχολούμαστε με τον τουρισμό αλλά έχουμε ξεχάσει ότι η βασική δομή της οικονομίας και της οικονομικής δραστηριότητας είναι ο πρωτογενής τομέας, είναι αυτός που δίνει ζωή και τροφή και τη δύναμη για να προχωρήσουμε μπροστά και δεν πρέπει να το ξεχνάμε.”

Σύμφωνα με τον κύριο Κουρή για να αναδειχθούν τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, πρέπει να ασχοληθούμε με τις υποδομές. “Για παράδειγμα η παραγωγή των φακών Εγκλουβής στις σύγχρονες ημέρες χωρίς ύπαρξη νερού για να ποτίζουμε τα χωράφια, άρα χωρίς την ύπαρξη μίας λιμνοδεξαμενής που να δίνει νερό στην Εγκλουβή δεν υπάρχει και πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά με αυτό το θέμα..

Ασχολήθηκε και η προηγούμενη Περιφερειακή αρχή , ωστόσο δεν έχει παραχθεί αυτό το ουσιαστικό έργο, καθώς πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα ιδιαίτερα στους νέους να μην εγκαταλείπουν τα κτήματα η τις κτηνοτροφικές παραγωγές, αλλά για να το κάνουμε αυτό θα πρέπει να τους δώσουμε τη δυνατότητα να ζουν σωστά μέσα σε αυτές υποδομές.

Δεν νοείται να υπάρχει κτηνοτροφική μονάδα χωρίς ρεύμα, άρα πρέπει να κάνουμε τον εξηλεκτρισμό των Ιονίων Νήσων, κάτι με το οποίο κάνεις παρελθοντικά δεν είχε ασχοληθεί.

Επίσης στους αλιείς πρέπει να δώσουμε τις κατάλληλες συνθήκες και τα καταφύγια ώστε να έχουν τις κατάλληλες προσβάσεις, να έχουν παγολεκάνες, το διαδίκτυο τους, να γνωρίζουν τις καιρικές συνθήκες και να προσπαθήσουν να το κάνουν.

Αυτό το πρόγραμμα έχουμε εκπονήσει ως Περιφερειακή αρχή το οποίο παρουσίασε στο περιφερειακό συμβούλιο και προχωράμε στη χρηματοδότηση του κατα τμήματα, καθώς μέρος θα χρηματοδοτηθεί από χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους της περιφέρειας και το δημόσιο πρόγραμμα επενδύσεων, για να μπορέσουμε να κάνουμε όλες αυτές οι επεμβάσεις.”

Άλλο ένα σημαντικό ζήτημα έχει να κάνει με την Αγροτική οδοποιία, καθώς δεν νοείται ο αγρότης να μην μπορεί να έχει πρόσβαση στο κτήμα του. “Χρειαζόμαστε σωστούς, καθαρισμένους δρόμους, αυτό είναι μία αρμοδιότητα που δεν έχει περιφέρεια αλλά ο δήμος, όμως αυτή τη στιγμή στηρίζουμε τους δήμους της περιφέρειας μας για να φτιάξω μελέτες για να μπορέσουμε τώρα αν προλάβουμε ή στο επόμενο Ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα 2021-2027 να το φτιάξουμε όλους.

Επίσης είναι απαραίτητο να στηριχθούν τα τοπικά μας προϊόντα, από την παραγωγή στο χωράφι, στην κτηνοτροφική μονάδα, μέχρι και την κατανάλωση, να τους δώσουμε τη δυνατότητα να είναι ένα προϊόν ποιότητας, να έρθει σε επαφή με τις διεθνείς αγορές και να προωθηθεί.

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα που έχουμε ως Ιόνια νησιά είναι το τουριστικό ρεύμα, το οποίο θα μας δώσει τη δυνατότητα να έχουμε άμεσους καταναλωτές, διαχειριστές και διαφημιστές των προϊόντων μας και αυτό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

Όλα αυτά όμως πρέπει να τα μάθουν οι νέοι αγρότες, να γνωρίζουν ότι υπάρχουν όλα αυτά τα εργαλεία για να μπορέσουν να ασχοληθούν με τη γεωργία, καθώς θα μπορούν αξιοπρεπώς να κάνουν το επάγγελμα του αγρότη και του κτηνοτρόφου. Πρέπει να περάσουμε στο επόμενο βήμα στην αξιοπρέπειά του Πρωτογενούς τομέα.”

Αναφορικά με τα χρηματοδοτικά εργαλεία, ο κύριος Κουρής ανέφερε ότι όλα σχεδόν τα χρηματοδοτικά εργαλεία, ιδιαίτερα από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης από το 2016 έδωσε το Υπουργείο στην περιφέρεια, σχεδόν σε αρκετές περιφέρειες έχουν μείνει αρκετά κονδύλια ανεκμετάλλευτα όπως για παράδειγμα τη δασική οδοποιία, η οποία δεν έχει χρησιμοποιηθεί καθόλου σε όλες τις περιφέρειες.

Επίσης το πρόγραμμα των αναδασμών, πολύ λίγο η Αγροτική οδοποιία. Αυτό σημαίνει πως αν δεν έρθεις σε συνεργασία με το δήμο που έχει αυτές τις αρμοδιότητες, να κάνει γνωστό στο δημοτικό συμβούλιο, στις τοπικές κοινότητες ότι αυτή τη στιγμή έχουμε στο πρόγραμμά μας διαχειρίσιμα κονδύλια που εσείς θα χρησιμοποιήσετε με προκηρύξεις που θα κάνουμε εμείς, για την διαχείριση της Αγροτικής οι της δασικής οδοποιίας και να τους στηρίξεις στις μελέτες όπως σε μικρά νησιά όπως η Ιθάκη η Παξοί, εκεί μπορεί να κάνει την προγραμματική περιφέρεια η περιφέρεια με έναν δήμο που δεν έχει τεχνική διεύθυνση, να δώσω τη βοήθεια ώστε να γίνουν οι μελέτες και να μπορεί ο δήμος αυτός να καταθέσει ένα πρόγραμμα Αγροτικής οδοποιίας το οποίο θα μπορεί να του φτιάξει ένα αγροτικό δίκτυο το οποίο χρειάζεται.

Ο Δήμος Λευκάδας και ο δήμαρχος Χαράλαμπος Καλός που είμαστε σε αγαστή συνεργασία και τον έχω ενημερώσει για όλα τα ζητήματα, αγωνίζεται αυτή τη στιγμή να μου κάνει προτάσεις για αγροτική οδοποιία, είτε για το επόμενο ΕΣΠΑ, είτε να δούμε τι χρήματα θα μας δώσει το Υπουργείο στη διαχείριση αυτού του ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται, ώστε με μία προκήρυξη να φτιάξει τους αγροτικούς δρόμους, η αλιευτικά υδατοκαταφύγια και να δούμε πώς μπορούμε να τα φτιάξουμε.

Συνήθως στα νησιά μας, αλλά ακόμα και στην Πρέβεζα γίνονται παράνομα λιμανάκια και προβλήτες για αυτά τα ονομάζουμε αλιευτικά καταφύγια. Στην περιφέρεια μας έχουν συγκεντρώσει όλα αυτά τα παράνομα ή νόμιμα Λιμανάκια για να δω πώς μπορούμε να νομιμοποιήσουμε τα παράνομα, για να μπορεί να δώσει τη δυνατότητα, για παγολεκάνες, παροχή ρεύματος, Internet για να μπορούμε να κοιτάμε τον καιρό, όμως όλα αυτά να γίνουν νόμιμα.

Όπως πρέπει να στηρίξουμε τις ιχθυοκαλλιέργειες που είναι πολλές στην περιοχή μας και αυτό είναι βασικό μέσα από τις διευθύνσεις Αγροτικής οικονομίας να στηρίξουμε και τις υδατοκαλλιέργειες που χρειάζονται στο Εθνικό εισόδημα, γιατί είναι μεγάλες εταιρείες που μπορούν να έχουν εξαγωγικές δυνατότητες και να προμηθεύουν τις μεγάλες αλυσίδες της Ευρώπης και να έχουμε τη δυνατότητα μιας καλύτερης Εθνικής οικονομίας που είναι βασικό και για μας.

About Ομάδα Σύνταξης 27534 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.