Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λευκάδας: Ημέρα Πανελλαδικής δράσης για τους εργαζόμενους στα super market!!


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ            “Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΣ”

 

 

15 ΑΠΡΙΛΗ

ΗΜΕΡΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ SUPER MARKET

 

            Όλο αυτό το διάστημα πολλές είναι οι καταγγελίες συναδέλφων που φτάνουν στα  Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων όλης της χώρας για την άγρια κατάσταση που επικρατεί μέσα στους χώρους δουλειάς.

 

Οι συνάδελφοι έρχονται καθημερινά σε επαφή με εκατοντάδες ανθρώπους, που εναλλάσσονται συνεχώς μέσα στα καταστήματα.

 

Όπως διαπιστώνει το Σωματείο μας, και στο νησί μας από την πρώτη ημέρα μέχρι και σήμερα, τα μέτρα προστασίας μέσα στα περισσότερα super market εξακολουθούν να είναι για τα μάτια του κόσμου, λες και ο φονικός ιός, ο “αόρατος εχθρός” όπως λέει η κυβέρνηση, σταματά έξω από τις συρόμενες πόρτες των super market.

 

Υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες από εργαζόμενους των super market που ανησυχούν για τη ζωή τους, για τη ζωή των οικογενειών τους καθώς τα μέτρα προστασίας κρίνονται από ελλιπή ως ανύπαρκτα. Παράλληλα υπάρχουν καταγγελίες που αφορούν την ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας, το χτύπημα εργασιακών δικαιωμάτων. Ερωτηματικό παραμένει η σωστή και τακτική απολύμανση των χώρων των καταστημάτων, των κοινόχρηστων χώρων των εργαζομένων. Οι δε αποστάσεις ασφαλείας, μόνο ως ανέκδοτο ακούγονται και στις περισσότερες των περιπτώσεων εναποθέτονται στην κρίση του κάθε πελάτη, καθώς δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόνοια από την πλευρά της εργοδοσίας. Και όλα αυτά την ίδια ώρα που η κυβερνητική προπαγάνδα περί “ατομικής ευθύνης” φτάνει στο αποκορύφωμά της με στοχοποίηση μάλιστα όποιου τύχει και εκδηλώσει συμπτώματα! Ποια αλήθεια είναι η ατομική ευθύνη των συναδέλφων στα super market;

 

            Και επειδή “ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται” βρήκαν ευκαιρία κυβέρνηση και μεγαλοεργοδότες να ξεμπερδεύουν με την αργία της Κυριακής και τον σταθερό εργάσιμο χρόνο, με άλλες κατακτήσεις των εργαζομένων. Τι κι αν κλαψούριζαν πριν από λίγες εβδομάδες μεγαλοσουπερμαρκετάδες ότι η κυβέρνηση τους αναγκάζει να ανοίξουν Κυριακές, που εκείνοι δήθεν δεν ήθελαν”, τι κι αν έστελναν επιστολές στα καταστήματα ότι οι εργοδότες είναι στο πλευρό των εργαζομένων και δεν θέλουν να ανοίγουν τις Κυριακές αλλά απειλούνται με πρόστιμο αν δεν το πράξουν… Έρχεται η ίδια η πραγματικότητα για να αποκαλύψει για άλλη μία φορά ότι το “παιχνίδι είναι στημένο”. Έτσι λοιπόν, όλες οι μεγάλες αλυσίδες του νησιού μας παραμένουν ανοιχτές την Κυριακή των Βαΐων με την δικαιολογία ότι είναι απαραίτητο για να κάνουν οι καταναλωτές τις προετοιμασίες τους για το Πάσχα (ποιο Πάσχα άραγε!!!)

 

Τα εκατομμύρια που διαφημίζεται ότι θα δώσουν οι εργοδότες στους συναδέλφους των super market, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται, καθώς στις περισσότερες των περιπτώσεων θα αφορούν διατακτικές (π.χ. Σκλαβενίτης 200 ευρώ σε αγορές προϊόντων από την επιχείρηση) ή έχουν τέτοιες προϋποθέσεις που τελικά θα τα πάρουν ελάχιστοι (π.χ. Lidl 340 ευρώ οι 8ωροι που είναι ελάχιστοι) ή θα πάρουν ελάχιστα (π.χ. ΑΒ Βασιλόπουλος 100 ευρώ 4ωροι, 150 ευρώ 6ωροι, 200 ευρώ 8ωροι). Το δε δώρο του Πάσχα είναι αυτονόητη υποχρέωση των εργοδοτών να το καταβάλουν μέχρι την Μ. Τετάρτη 15/4, καθώς είναι χρήματα που οι συνάδελφοι τα έχουν ήδη δουλέψει, δεν τους κάνουν χάρη!

 

            Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λευκάδας στηρίζει την κοινή απόφαση δεκάδων σωματείων εμποροϋπαλλήλων σε όλη τη χώρα να προχωρήσουν σε πανελλαδική μέρα δράσης την Τετάρτη 15 Απρίλη για τους εργαζόμενους των αλυσίδων super market, με σύνθημα «στην πανδημία δεν μένουμε εκτεθειμένοι! Διεκδικούμε άμεσα μέτρα προστασίας και υγείας».

 

Το όπλο μας είναι η αλληλεγγύη!

 

            Καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις στο νησί να στηρίξουν με κάθε τρόπο την πρωτοβουλία των εργαζομένων στα super market. Με μια ανακοίνωση, με μια φωτογραφία, με την καθημερινή αλληλεγγύη.

 

Τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που προτείνουν οι επιστήμονες, τα συνδικάτα να βρεθούν στα καταστήματα, στην έναρξη των βαρδιών, στα διαλείμματα, στο σχόλασμα. Να αναδειχτούν τα αιτήματα προστασίας, να στηριχθούν οι συνάδελφοί μας στα super market, να καταγγελθούν οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες.

 

Για όλα τα παραπάνω και όσα θα συμβούν τις επόμενες ημέρες, καλούμε τους συναδέλφους να συσπειρωθούν στο Σωματείο μας, να υψώσουν ανάστημα για να υπερασπιστούν τη ζωή τους, τη ζωή των οικογενειών τους. Να βάλουν μπροστά τα ζητήματα προστασίας, της υγείας τους, των δικαιωμάτων τους. Τους καλούμε να παλέψουμε μαζί για:

 

Στηρίζουμε τα αιτήματα των συλλόγων εμποροϋπαλλήλων:

 

  • Να γίνεται το test σε όλους τους εργαζόμενους των super market που παρουσιάζουν συμπτώματα ή είναι ύποπτα κρούσματα.
  • Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά για κάθε πόστο, με πλήρες ωράριο και όχι με νέες απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις λίγων ημερών, με χρονικό ορίζοντα τα τέλη Απρίλη.
  • Να μετατραπούν όλες τις συμβάσεις ημιαπασχόλησης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, με 8ωρο και 5ήμερο. Να γίνουν αορίστου όλες οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις.
  • Να τηρούνται αυστηρά τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.
  • Να τοποθετηθούν σε όλα τα καταστήματα τζάμια προστασίας στα ταμεία.
  • Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα στο κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των super market.
  • Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους των super market, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες.
  • Να δοθεί ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.

 

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΜΑΣ-ΥΨΩΝΟΥΜΕ ΓΡΟΘΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

 

 

About Ομάδα Σύνταξης 28383 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.