Σωματείο Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία Εστιατόρια και Συναφή Επαγγέλματα Λευκάδας- Βόνιτσας: Υπόμνημα για την αντιμετώπιση εργασιακών ζητημάτων του κλάδου


 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ, ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ & ΣΥΝΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ Ν. ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΒΟΝΙΤΣΑΣ

Γ. ΜΕΣΣΗΝΗ 7, Λευκάδα,   ΤΗΛ. – FAX: 2645022466

 

 

 

ΠΡΟΣ: Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Διεύθυνση Συλλογικών Ρυθμίσεων

Κοιν: ΟΑΕΔ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΗΠΕΙΡΟΥ

 

Θέμα: Υπόμνημα για τους εποχικούς εργαζόμενους σε εποχικά ξενοδοχεία και επισιτιστικά καταστήματα.

Τα εποχικά τουριστικά καταλύματα με βάση το ΦΕΚ 857/Β/14-3-2020, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας  παραμένουν κλειστά μέχρι τις 30 Απρίλη. Παράλληλα, στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID- 19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής επιχειρηματικής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης», που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 20 Μαρτίου 2020, αρ. φύλλου 68, αυτό που προβλέπεται σχετικά με τη στήριξη των ανέργων είναι: (άρθρο έβδομο) «Η διάρκεια της τακτικής επιδότησης ανεργίας, του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων, του βοηθήματος ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ-τ. Ο.Α.Ε.Ε., τ. Ε.Τ.Α.Π.-Μ.Μ.Ε. και του βοηθήματος ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων-ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ-τ. ΕΤΑΑ (τ. Τομέας ΤΣΜΕΔΕ, τ. Τομέας ΤΣΑΥ, τ. Τομέας Ασφάλισης Νομικών), για όσους δικαιούχους έληξε ή θα λήξει εντός του πρώτου τριμήνου του έτους 2020, παρατείνεται έως τις 31 Μαΐου 2020.»

Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί κρίνονται ως ανεπαρκή για τους εργαζόμενους του κλάδου μας, με βάση και την επίθεση των εργοδοτών απέναντι στα δικαιώματα των εργαζομένων, όλων των κλάδων, όπως και στον Τουρισμό- Επισιτισμό, που ζήσαμε τις τελευταίες μέρες.

Ως προς τους εποχικούς εργαζόμενους, είναι ακόμα περισσότερο εκτεθειμένοι αφού δεν είναι ακόμα δεδομένο πότε θα ανοίξουν τα εποχικά ξενοδοχεία και εστιατόρια, ενώ η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων προβλέπει σαν καταληκτική ημερομηνία επαναπρόσληψης των εργαζομένων τις 10 Ιουνίου. Επομένως, είναι μεγάλη η πιθανότητα οι εποχικοί ξενοδοχοϋπάλληλοι να μην εργάζονται μέχρι αυτή την καταληκτική ημερομηνία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το εισόδημά τους, τον προγραμματισμό των οικογενειακών και οικονομικών υποχρεώσεών τους αλλά και την ασφαλιστική τους ικανότητα για τον επόμενο χρόνο. Αντίστοιχα και για τους εργαζόμενους σε εποχικά εστιατόρια και επισιτιστικές επιχειρήσεις.

Όσον αφορά τους εποχικούς εργαζόμενους, θεωρούμε ότι πρέπει να συμπεριληφθούν τα ακόλουθα ως προς την πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους :

  • Υποχρεωτική επαναπρόσληψη των εποχικών εργαζομένων από τις επιχειρήσεις ανεξάρτητα αν έχουν κάνει αίτηση επαναπρόσληψης ή όχι, για τα εποχικά ξενοδοχεία με τους όρους που προβλέπει η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων .
  • Παράταση του επιδόματος  ανεργίας μέχρι να ανοίξει ξανά η επιχείρηση, επέκτασή του σε όλους τους εποχικούς εργαζόμενους, καθώς υπάρχουν εργαζόμενοι των οποίων η επιδότηση έληξε πριν το Γενάρη του 2020.
  • Να διασφαλιστεί η ασφαλιστική ικανότητα των εργαζομένων για τον επόμενο χρόνο.

 

  • Να χορηγηθεί το επίδομα ανεργίας στους συγκεκριμένους εργαζόμενους χωρίς όρους και προϋποθέσεις τον επόμενο χρόνο.

Αναμένουμε την απάντησή σας.

 

 

About Ομάδα Σύνταξης 28461 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.