Σοκαριστική αφήγηση του Γιάννη Λιβιτσάνου για το χάος στην ύδρευση. 8000 οι παράνομες συνδέσεις,. Η Πρέβεζα “έκλεβε” σημαντική ποσότητα νερού για αυτό και τα προβλήματα το τελευταίο διάστημα.”


Πολλά ήταν τα ερωτήματα στο χθεσινό  δημοτικό συμβούλιο για την κατάσταση  υδροδότησης  που επικρατεί στο νησί,  αυτό το καλοκαίρι  με την τουριστική κίνηση να είναι πεσμένη καθώς υπάρχουν πολλά παράπονα τόσο από την πόλη αλλά και από χωριά  που μένουν αρκετές ώρες χωρίς νερό.

Στο δημοτικό συμβούλιο αποφασίστηκε να υπάρξει μία ξεχωριστή συνεδρίαση  σχετικά με το πρόβλημα την προσεχή Δευτέρα.

 Στην τοποθέτησή του ο αντιδήμαρχος Γιάννης Λιβιτσάνος είπε πως όταν ξεκίνησε τη θητεία της το Σεπτέμβρη η δημοτική αρχή  και ανέλαβε το τμήμα ύδρευσης στο σύνδεσμο  παρέλαβε ένα οργανωμένο υλικό σε φακέλους,  μία λίστα με έξοδα  και πέντε συνεργάτες εξωτερικούς  που δουλεύουν για 30 χρόνια,  καθώς ένας από αυτούς αν  πάθει κάτι θα κλείσει ο δήμος.

“Ύδρευση δεν είναι μόνο οι αγωγοί και οι σωλήνες αλλά και τα αντλιοστάσια  και θα δείτε σε φωτογραφικό υλικό τι παρέλαβα.  Δεν είμαι άνθρωπος που κατηγορώ κάποιους άλλους για αυτά τα οποία έχω ευθύνη,  είμαι άνθρωπος υπεύθυνος και από τον Οκτώβρη μέχρι και σήμερα   έβαλα έναν ηλεκτρολόγο μηχανικό  να κάνει μία αυτοψία στα 16 αντλιοστάσια του συνδέσμου  γιατί ήταν συγκεκριμένα τα οικονομικά που διέθετε η δημοτική αρχή για αυτό το χρόνο  και να μάθω τι χρειάζονται τα αντλιοστάσια για να μπορούν να δουλέψουν σωστά  γιατί μέχρι σήμερα δεν δουλεύει κανένα αντλιοστάσιο σωστά ούτε της Κατούνας που έγινε πριν δύο χρόνια.

Αναγκάστηκα να συνεργαστώ με ανθρώπους  που έχουν την εμπειρία του 1980  το 2000,  αλλά όχι του 2020.

Πλέον γίνεται καταγραφή όχι μόνο των αντλιοστασίων του συνδέσμου αλλά και του δήμου μέσω του προγράμματος Τρίτσης,  ενώ ζήτησα και έναν οικονομικό απολογισμό,  καθώς δεν θέλω να χαρακτηρίσω την κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

Το ποσό που μου είπανε  για βάθος δεκαετίας είναι 300.000 ευρώ  για τα αντλιοστάσια του συνδέσμου  όταν έχουν περάσει 15 εκατομμύρια.”

Σε συνεννόηση με τον δήμαρχο Λευκάδας και πριν βγει το πρόγραμμα Τρίτσης  αποφασίσαμε να κάνουμε σταδιακά την αναβάθμιση των αντλιοστασίων  και ήδη έχουμε ξεκινήσει στο Κατωχώρι  τις αναβαθμίσεις εν μέσω κορονοϊού,  εν μέσω  ενός κακού καλοκαιριού στη Λευκάδα.

Μέχρι τις 4 Ιουλίου δεν είχαμε κανένα πρόβλημα με την ύδρευση  και αυτή είναι η αλήθεια.

“Ακόμα και οι Σφακιωτες ποτέ δεν είχαν πρόβλημα,  με εξαίρεση τις τελευταίες δεκαπέντε μέρες που είχαμε δύο μεγάλα προβλήματα,  καθώς δύο αντλιοστάσια,  με κακό χειρισμό του εξωτερικού συνεργάτη  που θα λογοδοτήσει για αυτό με εγγραφή αναφορά στην υπηρεσία,  δεν δούλευαν,  δύο μοτέρ τα οποία φτιάξαμε άμεσα,  μπορείτε να δείτε στη Διαύγεια τα ποσά που δίναμε για αυτά,  καθώς  και το θέμα που έχει προκύψει με την Πρέβεζα.

Απευθυνόμενος στον κ Σέρβο  είπε ότι έχει υπάρξει μία συμφωνία την οποία τηρούσαν,  εμείς την σεβαστήκαμε,  δεν ζητήσαμε φέτος το ποσό που αναλογεί στη Λευκάδα,  παρόλο που ο δήμαρχος επέμενε να το κάνουμε,  χρησιμοποιώ τον ίδιο δικηγόρο με εσάς  τον κύριο Σκλαβενίτη που γνωρίζει τη διαδικασία  και πριν 12 μέρες διαπιστώσαμε  ότι ο διαχωριστής της Λευκάδας με Πρέβεζα   είναι πειραγμένος  και αντί στην Πρέβεζα να πηγαίνουν  450 κυβικά που είχατε συμφωνήσει το 2017  πηγαίνουν 665.

Όταν η Λευκάδα χάνει 200 κυβικά νερό την ώρα,  δηλαδή 4.000 κυβικά την ημέρα  πώς περιμένετε να έχουμε νερό,  όταν από εκεί υδροδοτούνται οι Σφακιώτες,  το Καλαμίτσι,  Εξάνθεια, Δρυμώνας.

Μέχρι τις 4 Ιουλίου  αποκαθιστούσαμε καθημερινά βλάβες χρονών  άμεσα και αυτό το ξέρετε όλοι  Και κερδίσαμε περίπου 50 με 60 κυβικά την ημέρα νερό,  φτάσαμε στο σημείο  το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου  από 590 κυβικά που παίρναμε  να έρχονται στη Λευκάδα 450  και ψάχναμε να βρούμε τη λύση.

Ο κύριος Γιαννάκης ο εξωτερικός συνεργάτης που του έχουμε δώσει το κομμάτι Κάστρο-Αϊ Γιώργη  έψαχνε εδώ και 10 μέρες να βρει τις βλάβες  και εκτός από μία στη Σαμψούντα  την οποία μιλήσαμε προχθές δεν υπήρχε καμία άλλη.

Δεν μας πήγε καν από το μυαλό ότι η συμφωνία που έγινε πριν από 2 χρόνια  δεν τηρείται από τους απέναντι.

  Πριν μία εβδομάδα  πήγαμε στην Πρέβεζα και για 4 ημέρες κάναμε τους χωροφύλακες  με κίνδυνο της ζωής μας.

Την Παρασκευή που γυρίσαμε την βάνα  εκεί που ορίζει η ΚΥΑ στα 445 κυβικά  το Σάββατο το πρωί την είχαν παραβιάσει ξανά.

Ωστόσο το σαββατοκύριακο που μας πέρασε το δίκτυο ομαλοποιήθηκε και παντού έχουμε νερό,  εκτός   από το κάθισμα που κάποιοι παραπονιούνται,  καθώς τους έχουμε βάλει ένα πρόγραμμα  που πρώτα θα παίρνουν νερό τα χωριά και οικισμοί και στη συνέχεια το Κάθισμα.

“Επίσης πρέπει να σας πω ότι ένας από τους συνεργάτες που διαχειρίζεται τις βάνες ύδρευσης δεν έκανε καλά τη δουλειά του στο Άκτιο έληξε και η συνεργασία μαζί μου  και το έκανα μετά από 30 χρόνια  και δεν θέλω  να πω το όνομα δημόσια,  γιατί του ζήτησα τα κλειδιά  σαν πρόεδρος του συνδέσμου και δεν μου τα έδινε.  Όταν πήγα στο Άκτιο να κάνω την τελική αυτοψία,  βρήκα ” χίλια μύρια κύματα”  και έδωσα σε έναν επιστήμονα ηλεκτρολόγο μηχανικό  την ανάθεση προσωρινά μέχρι να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι  και μου έλειψε δύο μεγάλα προβλήματα.”

“Σχετικά με τα προβλήματα της Λυγιάς  και της Κατούνας πρέπει να σας πω  ότι η Κατούνα δεν είχε νερό  γιατί προς τιμήν σας φτιάξατε   ένα υπερσύγχρονο αντλιοστάσιο  το οποίο διαχειριζόταν κάποιος που δεν είχε πτυχίο  και για να το διορθώσουμε και να το φέρουμε σε λειτουργία,  καθώς η Κατούνα πλέον έχει νερό,  φέραμε ειδικό ηλεκτρολόγο μηχανικό από την Αθήνα,  γιατί πήγε κάποιος  πέρυσι και έβαλε χέρι σε αυτό το  αντλιοστάσιο.

Σχετικά με τον Καβάλο,  κόψαμε την υδροδότηση του από τον σύνδεσμο  και υδροδοτείται από μία  λιμνοδεξαμενή στο Πινακοχώρι επάνω,  κάναμε παρεμβάσεις,  όμως δεν είναι αρκετές  όταν στέλνουμε  ειδικό υδραυλικό του δήμου να ανοίξει μία βάνα  για να παίρνει νερό ο Καλαβρός  και σε μισή ώρα πάει οποιοσδήποτε και την κλείνει.

Δεν μπορούσαμε εμείς σε ένα χρόνο να μαζέψουμε δύο εκατομμύρια ευρώ που χρειάζονται  για να μαζευτούν τα αμάζευτα ενός χρόνου.  Πρόκειται για δίκτυα χαοτικά  που πήγαιναν όπου ήθελαν.”

Χαίρομαι που η προηγούμενη δημοτική αρχή έκανε μελέτες,  η μία εκτελέσθηκε οι άλλες δύο είναι στον ανάδοχο,  εκτελούνται τα έργα και μπράβο που το κάνατε για να προχωρήσουμε παρακάτω.  Ξέρετε πολύ καλά  την κατάσταση με την ύδρευση  και γνωρίζετε ότι δεν ευθύνεται μόνο ο δήμος,  αλλά υπάρχουν και τριτογενής παράγοντες,  καθώς κάποιοι είχαν μάθει  με 100 ευρώ να στέλνουν κάποιους να κλείνουν την βάνα,  καθώς αυτά θα τα καταθέσω στην ανοιχτή  δικογραφία στον εισαγγελέα,  γιατί δεν φοβάμαι τίποτα και κανέναν  και υπάρχουν και οι προέδροι των τοπικών κοινοτήτων οι οποίοι είναι ανεξέλεγκτοι.

Προχθές ένας πρόεδρος μου είπε ότι είναι δικό μου το χωριό και θα κάνω ότι θέλω,  στην βάνα  του συνδέσμου του δήμου Λευκάδος.  Αυτά τραβάμε σε καθημερινή βάση.  Έχω επίσης και τέσσερις ανθρώπους  που μέχρι τις 4:00 το πρωί κυνηγάμε τον κόσμο,  για να μπορέσει να έχει νερό ο Δρυμώνας και το Καλαμίτσι  και να εξυπηρετούμε τον κόσμο,  καθώς αυτή τη στιγμή κάνουμε πράγματα τα οποία θα  έπρεπε να ήταν δεδομένα για το 2020.

Δεν θέλω να κατηγορήσω κάποιον μην παρεξηγηθεί κανείς αυτή όμως είναι η πραγματικότητα.  Εδώ είμαστε  όλοι για να βάλουμε πλάτη να λύσουμε κάποια προβλήματα.  Εγώ ποτέ δεν έκλεισα το τηλέφωνο σε κανέναν και δεν είπα ότι είμαι ειδικός.  Μαθαίνω  και προσπαθώ να διορθώνω τα λάθη 30 χρόνων,  για αυτό η Λευκάδα δεν έχει ούτε νερό γιατί ο καθένας κάνει ότι του γουστάρει.

Σήμερα όμως η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί και παίρνουμε 570 κυβικά,  που σημαίνει ότι οι απέναντι φιλοτιμήθηκαν  και κατάλαβαν ότι δεν τους παίρνει άλλο να κάνουν μαγκιές.  Αύριο το πρωί καταθέτουμε τη μήνυση  για τα συμβάντα αυτά,  καθώς υπάρχει και φωτογραφικό υλικό αλλά και μάρτυρες  για το τι τραβάμε εδώ και ένα μήνα καθώς μέχρι τις 5 Ιουλίου ήμασταν μία χαρά.

Ωστόσο πρέπει να πω ότι η παρανομία και η ανομία τελειώνει,  όπως όλοι θέλουμε να έχουμε νερό θα πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε το δήμο Λευκάδας  και το νερό του.

Θέλετε να μάθετε πόσες παράνομες  παροχές έχει Λευκάδα;   Οκτώ χιλιάδες καταναλωτές αυτή τη στιγμή δεν πληρώνουν νερό.

Απλά κανείς δεν παίρνει το πολιτικό κόστος,  αλλά εγώ θα το πάρω με την σύμφωνη γνώμη του δημάρχου  και αυτή η ιστορία θα τελειώσει.  Σε πρώτη φάση θα βοηθήσουμε τους Τσουκαλάδες  γιατί είναι το μόνο χωριό που έχει πραγματικά πρόβλημα.  Θα το βοηθήσουμε με την μελέτη που έγινε επί θητείας κυρίου Σέρβου  για τον αγωγό που μεγαλώνει,  θα αναβαθμίσουμε  το αντλιοστάσιο για να πηγαίνουν 50 κυβικά νερού και όχι 32  για να βοηθήσουμε  τους πολίτες  αυτούς.

Τόσο το εντός όσο και εκτός οικισμού κομμάτι  θα γίνει ένα πρότυπο οικισμός στο νερό,  με σύγχρονες μεθόδους,  τηλεμετρίες,  έχουμε μελετήσει τα πάντα,  δεν μπορώ όμως όλα να γίνουν σε ένα εξάμηνο,  με όλα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και στον κόσμο,  να λύσουμε εμείς στο θέμα της ύδρευσης.

About Ομάδα Σύνταξης 27544 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.