Σεισμόπληκτοι Νοτιοδυτικής Λευκάδας:Η πρόσβαση στις παραλίες είναι υπόθεση όλων


Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ

Στις 9/4/2016 ημέρα Σάββατο είμασταν  όλοι εκεί, στο Δημοτικό Σχολείο του Δραγάνου που είχε οριστεί ως σημείο συνάντησης προκειμένου να συζητήσουμε όλοι οι επαγγελματίες τουρισμού της Νοτιοδυτικής Λευκάδας,  τα προβλήματα που μας δημιούργησε  ο σεισμός της 17ης Νοεμβρίου και που ακόμα, μια ανάσα πριν την έναρξη των τουριστικής σεζόν, παραμένουν επιδεικτικά άλυτα. Η προσέλευση των επαγγελματιών ήταν μαζική και άγγιξε  το μαγικό για εμάς ποσοστό του 90%. Το κλίμα ήταν θετικό, η συνοχή απόλυτη και οι αποφάσεις που πήραμε ήταν ομόφωνες.

Πέντε μήνες μετά το σεισμό πολλά  μπορεί να έχουν πάρει το δρομο τους όμως στην ουσία το μόνο που έχει τελεσφορήσει και έχει πιστωθεί στους δικαιούχους σεισμόπληκτους, είναι το πρώτο επίδομα  των 600€. Τα ουσιαστικά προβλήματα που έχουμε και χρίζουν άμεση επίλυση από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και από το Δήμο Λευκάδας είναι οι αποζημιώσεις οικοσκευώνεπιχειρήσεων και οικιών, η άμεσητοποθέτηση των οικίσκων που θα λύσουν προσωρινά το πρόβλημα στέγασης των σεισμοπλήκτων, η αλλαγή της εικόνας των χωριών μας που αυτή τη στιγμή παρουσιάζουν εικόνααποσύνθεσης με λιθιές πεσμένες, με προβλήματα στο δίκτυο ύδρευσης και ηλεκτροφωτισμού,με προβλήματα  του τοπικού κοινοτικού οδικού δικτύου. Όλα αυτά  είναι κάποια από τα προβλήματα που μπορεί μεν να είναι σε κάποιο δρόμο όμως στην πραγματικότητα πέντε μήνες μετά δεν έχουν λύσει κάποιο από τα προβλήματα μας.

Σε αυτό το σημείο ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιους από τους προβληματισμούς μας που αφορούν εν γένει την συνολική εικόνα του νησιού.

  • Οι δρόμοι που οδηγούνστις παραλίες παγκοσμίου φήμης των Εγγρεμνών και Γιαλού παραμένουν μέχρι και σήμερα αποκλεισμένες από ξηράς. Ζητάμε για μια ακόμα φορά την άμεση διάνοιξη τους καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρξουν σε όλο το νησί ακυρώσεις μέσα στην τρέχουσα σεζόν καθώς οι επισκέπτες του νησιού θα απογοητεύουν με την προοπτική να επισκεφτούν μόνο μια από τις τρεις παραλίες της ευρύτερης περιοχής και αυτή με δυσκολία καθώς ακόμα μέχρι και σήμερα δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες επισκευές στο οδικό δίκτυοπου οδηγεί στην παραλίαΠόρτο Κατσίκι. Ως εκ τούτου, εφιστούμε την προσοχή των αρμοδίων υπηρεσιών για τη ορθή τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών και την άμεση έναρξη και ολοκλήρωση των έργων διάνοιξης των δρόμων,γιατί σε αντίθετη περίπτωση η εκτίμηση μας είναι πως η δυσφήμιση του νησιού θα είναι τόσο μεγάλη που θα κάνει χρόνια να διορθώσει η συνολική εικόνα του νησιού.

Κλείνοντας θέλουμε να καλωσορίζουμε την τοποθέτηση του Επιμελητηρίου Λευκάδας.Θα ευχόμασταν να είχε κινηθεί πιο γρήγορα και ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά προς την σωστή κατεύθυνση.

Για την ανακοίνωση της Ένωσης Ξενοδόχων που αφορά στην περιοχή μας αναφέρουμε πως σε καμία περίπτωση δεν αποδεχόμαστε την εκτίμηση τους για το δρόμο που οδηγεί στους Εγγρεμνούς και τα περί ασφαλούς η όχι «μονοπατιού». Και βέβαια δεν αποδεχόμαστε την πρόταση τους να υπάρξει πρόσβαση μόνο δια θαλάσσης. Επίσης αναφέρουμε για τα περί τελεφερίκ πως καλό θα είναι  να γίνει σε βάθος χρόνου αφού βέβαια λυθούν όλα τα άλλα  προβλήματα όπως δρόμοι πάρκινγκ κ.τ.λ. γιατίτελεφερίκ χωρίς δρόμο δε μπορεί να υπάρξει. Όσο για την εκτίμησή τους περί συνδέσεως του μονοπατιού από το Γιαλό έως τους Εγγρεμνούς καλό θα είναι να συζητηθεί αφού πρώτα ανοίξει ο δρόμος προς το Γιαλό, καιόλος τυχαίος εκείνο το σημείο της συγκεκριμένης παραλίας κοντά στους Εγγρεμνούς που είναι επίσης χωρίς δρόμοονομάζεται Βοϊδομάντρα.

Καλούμε έστω και στο παρα πέντε, βάσει της ομόφωνης απόφασής μας τη Δευτέρα 11/4/2016 και ώρα 10:00 όλους τους συμπολίτες μας έξω απο το Διοικητήριο  Λευκάδας προκειμένου να ασκήσουμε μεγαλύτερη πίεση για τη διάνοιξη των δρόμων των παραλίων  Εγγρεμνών και Γιαλού,την αποκατάσταση  των ζημιών στην παραλία Πόρτο Κατσίκι και του δρομου που οδηγεί σε αυτή, την αποκατάσταση των ζημιών του οδικού δικτύου που οδηγεί στο μοναστήρι Άγιος Νικόλαος Νηράς και την άμεση αποκατάσταση του κεντρικού οδικού άξονα. Γιατί η πρόσβαση στις παραλίες του νησιού είναι υπόθεση όλων μας.

10-4-2016

Οι Σεισμόπληκτοι της Νοτιοδυτικής Λευκάδας

 

About Ομάδα Σύνταξης 28390 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.