Σεισμός Σάμος: Οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους – Τουλάχιστον 250 σπίτια και καταστήματα «κόκκινα»


Την ώρα που οι κάτοικοι της Σάμου προσπαθούν να συνέλθουν από το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου, τα στοιχεία που έρχονται από την καταγραφή των ζημιών στο νησί αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τουλάχιστον 250 σπίτια και καταστήματα έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές και έχουν χαρακτηριστεί κόκκινα. Πολλά από αυτά τα σπίτια ήταν πρώτες κατοικίες, ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είτε με μισθωμένα σπίτια είτε με μισθωμένα ξενοδοχεία.

Από τις πρώτες ώρες μετά τον σεισμό στη Σάμο, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έστειλε κλιμάκιο 10 μηχανικών για τη διενέργεια αυτοψιών και για την εκτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτίρια (δημόσια κτίρια, κατοικίες, ναούς), αλλά και τα λιμάνια του νησιού.

Χθες, Σάββατο, ενισχύθηκε το δυναμικό με κλιμάκιο 47 μηχανικών του υπουργείου.

Αναλυτικά το νέο κλιμάκιο αποτελείται από:

16 μηχανικούς της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) Βορείου Ελλάδος.
21 μηχανικούς της ΔΑΕΦΚ Κεντρικής Ελλάδος.
5 μηχανικούς της Κτιριακές Υποδομές (ΚΤΥΠ) Α.Ε.
4 μηχανικούς και έναν μελετητή της Γενικής Διεύθυνσης Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών

Το κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης, εξειδικευμένο στις λιμενικές υποδομές, πραγματοποιεί επιθεώρηση στα λιμάνια του νησιού, που έχουν υποστεί ζημιές από τη σεισμική δόνηση. Παράλληλα, οι πέντε μηχανικοί της ΚΤΥΠ Α.Ε. έχουν ξεκινήσει επιθεώρηση σε σχολικές μονάδες και στις μονάδες υγείας του νησιού.

Συνεχίζονται οι μετασεισμοί

Η νύχτα στη Σάμο ήταν ιδιαίτερα ενεργή ως προς τον Εγκέλαδο, καθώς σημειώθηκε πληθώρα μετασεισμών. Υπάρχει μια δραστηριότητα σημαντική γεγονός που σημαίνει ότι εκτονώνεται η σεισμική δύναμη τόνισε ο Ευθύμιος Λέκκας ενώ επεσήμανε ότι και τις επόμενες ημέρες οι μετασεισμοί θα συνεχίσουν και οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην περνούν δίπλα από σπίτια τα οποία έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.

Στις σκηνές που έστησε ο στρατός στο δημοτικό στάδιο Σάμου μένουν αρκετοί πολίτες, ενώ άλλοι διανυκτέρευσαν είτε σε αυτοκίνητα είτε σε σπίτια συγγενών και φίλων.
Σήμερα οι οικογένειες των δύο αδικοχαμένων παιδιών, του Άρη και της Κλαίρης, θα τα αποχαιρετήσουν για πάντα, γεγονός που έχει βυθίσει στο πένθος όλο το νησί.

Πηγή: Flash.gr

About Ομάδα Σύνταξης 28428 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.