Σχολεία και κορονοϊός: Τι συμβουλεύει η λοιμωξιολόγος Ελένη Πατρόζου για τις μάσκες

9 Σεπτεμβρίου | 17:11 μμ | 2020
Μοιραστείτε το:

«Η πραγματική γενναιοδωρία προς το μέλλον έγκειται στο να τα δίνουμε όλα στο παρόν». Και το μέλλον δεν είναι άλλο από την γενιά που θα μας διαδεχθεί. Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε, λοιπόν, είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να βάλουμε στην άκρη εγωισμούς και έχθρες και να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για ένα ανθηρό και αισιόδοξο μέλλον. Λαμπρό παράδειγμα σ’ αυτήν τη προσπάθεια είναι η Ένωση Γονέων του δήμου Πεντέλης, που εδώ και αρκετό καιρό αφιερώνει προσωπικό χρόνο και ενέργεια με μοναδικό σκοπό να κάνει τη ζωή των παιδιών ομορφότερη και ασφαλέστερη. Ωστόσο, η χθεσινή της πρωτοβουλία ήταν κάτι παραπάνω από γενναιόδωρη. Στην πραγματικότητα, έδωσε την ευκαιρία στους γονείς να μάθουν, να ρωτήσουν και να λύσουν όλες τους τις απορίες σχετικά με τον κορονοϊός, καλώντας την λοιμωξιολόγο Ελένη Πατρόζου να μιλήσει και να απαντήσει στις ερωτήσεις τους. Και τι μάθαμε…

Ένα σύντομο «βιογραφικό» του κορονοϊού: Τα τελευταία 20 χρόνια, έχουν αναδυθεί και διασπαρεί στο ανθρώπινο είδος τρεις νέοι κορονοϊοί:

  • Ο πρώτος αναδύθηκε από τις λαϊκές αγορές της Κίνας, εξαπλώθηκε σε 29 χώρες, µόλυνε 8.422 ανθρώπους και σκότωσε 831 (10% θνητότητα).
  • Ο δεύτερος απομονώθηκε στην Αραβική Χερσόνησο το 2012, μόλυνε 2.519 ανθρώπους και σκότωσε 866 ανθρώπους (35% θνητότητα).
  • Ο τρίτος, ο «δικός» μας κορονοϊός, ξεκίνησε από το Ουχάν της Κίνας, έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, έχει προσβάλλει εκατομμύρια ανθρώπους σε 213 χώρες και μέχρι στιγμής, έχει σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Τελικά πόσο επικίνδυνος είναι ο νέος κορονοϊός;

Ο νέος ιός, αν και ηπιότερος από τους δύο προηγούμενους, μετράει πολλαπλάσια θύματα γιατί είναι περισσότερο μεταδοτικός. Μπορεί, δηλαδή, να προκαλεί ελαφριά ή και καθόλου συμπτώματα, αλλά μεταδίδεται ακόμα και από τους ήπια νοσούντες ή και από τους ασυμπτωματικούς! Εκτιμάται, μάλιστα, ότι το 40% της μετάδοσης του ιού γίνεται από ασυμπτωµατικούς φορείς.

Αυτό, άλλωστε, είναι το βασικό χαρακτηριστικό που τον κατέστησε ικανό να µας προσβάλει καθολικά και ανεξέλεγκτα. ∆εν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιος φέρει τον ιό και συνεπώς δεν μπορούμε να προφυλαχθούμε. Σταδιακά, λοιπόν, κολλάει όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, με αποτέλεσμα να αυξάνεται και η θνησιμότητα αφού κάποιοι (κυρίως οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες) το περνάνε πιο βαριά με κίνδυνο ακόμα και τη ζωή τους. Έτσι, αντί για 1% θνητότητα που θα περίμενε κανείς να έχει λόγω των ήπιων συμπτωμάτων, μπορεί να φτάσει μέχρι και το 10% εξαιτίας της μεγάλης του μεταδοτικότητας.

«Μάσκα, πλύσιμο χεριών, αποστάσεις»: τα 3 ισχυρά μας όπλα

Γι΄αυτόν ακριβώς τον λόγο, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε, είναι να σταματήσουμε την μετάδοσή του. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά και από μηχανής Θεοί να μας δώσουν εύκολες λύσεις. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε όλοι, λοιπόν, είναι το απολύτως αυτονόητο και λογικό: να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής που διώχνουν μακριά όλα τα μικρόβια! Με άλλα λόγια να πλένουμε τα χέρια μας, να κρατάμε όσο γίνεται αποστάσεις και να φοράμε μάσκα.

«Η επικινδυνότητα του νέου ιού δεν έγκειται σε ατομικό επίπεδο, αλλά σε επίπεδο χώρας» είπε η λοιμωξιολόγος Ελένη Πατρόζου, κάτι στο οποίο πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη βάση. Τα μέτρα ασφαλείας που παίρνουμε δεν προστατεύουν μόνο εμάς, αλλά και τους γύρω μας. Εάν, δηλαδή, επιλέξω να μην φορέσω μάσκα και έχω τον ιό χωρίς να το γνωρίζω, θα κολλήσω όλους όσους έρθουν σε επαφή μαζί μου. Η επιλογή μου δεν έχει επιπτώσεις μόνο σε μένα, αλλά και στους γύρω μου. Μία επιλογή που δεν βαραίνει μόνο τους ενήλικες, αλλά και τα παιδιά που, άθελά τους, μπορεί να μεταδώσουν τον ιό σε ανθρώπους του περιβάλλοντός τους.

Κορονοϊός και παιδιά

Ας έρθουμε, λοιπόν, στο επίμαχο θέμα που μας καίει όλους: τα παιδιά! Σύμφωνα με την κα. Πατρόζου, τα παιδιά μέχρι τώρα παρουσιάζουν απειροελάχιστο ποσοστό θνητότητας λόγο κορονοϊού, ενώ στις περισσότερες των περιπτώσεων νοσούν με ήπια συμπτώματα. Ωστόσο, αυτό δεν είναι απολύτως σίγουρο, ούτε μας εξασφαλίζει πως και το δικό μας παιδί θα νοσήσει ελαφριά και η ιστορία του ιού μας έχει δώσει ήδη αντίστοιχα παραδείγματα.

Εξάλλου, όπως παραδέχονται όλοι οι ειδικοί, ο ιός είναι ακόμα καινούριος. Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν καθημερινά νέα στοιχεία, τα μελετούν και τα προσαρμόζουν ανάλογα στα συμπεράσματα που βγάζουν. Ας μην εφησυχάζουμε, λοιπόν. Η μάσκα, το πλύσιμο των χεριών και οι αποστάσεις ασφαλείας δεν σώζουν μόνο εμάς, αλλά και τα παιδιά μας.

Κορονοϊός και σχολεία

Η Ελένη Πατρόζου, μητέρα δύο παιδιών και εργαζόμενη σε νοσοκομείο, δήλωσε με απόλυτα ξεκάθαρο και ειλικρινές τρόπο πως η μάσκα είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος των μαθητών. Ωστόσο, σχολίασε και τις συνθήκες με τις οποίες επιστρέφουν τα παιδιά στα θρανία, λέγοντας συνοπτικά τα εξής:

Αριθμός παιδιών ανά τάξη: θα ήταν σαφώς ασφαλέστερο να συμμετέχουν λιγότερα παιδιά σε κάθε τάξη, αλλά δεν είναι δυνατόν να συμβεί γιατί δεν υπάρχουν ούτε διαθέσιμες αίθουσες αλλά ούτε και εκπαιδευτικοί να στηρίξουν κάτι τέτοιο. Ωστόσο, ακόμα κι αν οι μαθητές ήταν λιγότεροι, η μάσκα θα κρινόταν και πάλι απαραίτητη!

Η δυσκολία του να φορούν τα μικρά παιδιά μάσκα: τα παιδιά έχουν απίστευτες ικανότητες προσαρμοστικότητας. Εάν, για παράδειγμα, ταίζεις ένα παιδί μέχρι τα δέκα, δεν θα μάθει να τρώει μόνο του. Εάν, όμως, του δείξει πώς να τρώει μόνο του στα δύο, σίγουρα θα τα καταφέρει. Το θέμα, λοιπόν, δεν είναι πώς θα αντέξουν τα παιδιά τις μάσκες, αλλά πώς εμείς θα τα διδάξουμε να τις φορούν για το καλό όλων.

Οι μάσκες δεν είναι επικίνδυνες για τα μικρά παιδιά: κάτι άλλο που τόνισε η κα. Πατρόζου, ήταν ότι οι μάσκες δεν είναι επικίνδυνες για τα μικρά παιδιά. Μία άποψη την οποία βασίζει πάνω σε σχετικές μελέτες, αλλά και με το έμπρακτο παράδειγμά της: τα δύο της παιδιά που ήταν εκεί, φορούσαν αδιαμαρτύρητα την μάσκα τους.

Οι συνθήκες υγιεινής στα σχολεία: σύμφωνα με την λοιμωξιολόγο, η καθαριότητα και ειδικά οι τουαλέτες των σχολείων, είναι ο έτερος σύμμαχος των παιδιών στην περιπέτεια που ζούμε, αλλά βρίσκει τοίχο στις μέχρι τώρα προετοιμασίες. Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του Κρυσταλείου δημοτικού σχολείου, δήλωσε πως αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 23 υπάλληλοι καθαριότητας για 26 σχολικά κτίρια, καθένα από τα οποία έχουν 20 τουαλέτες.

Ολοήμερα σχολεία: η προτροπή της Υπουργού Παιδείας για την ενίσχυση και την υποστήριξη των ολοήμερων σχολείων δεν μπορεί να βλάψει τους μαθητές εφόσον η σύσταση των τάξεων παραμένει ίδια. Όσο περισσότεροι μαθητές συμμετέχουν, λοιπόν, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να μην ανακατεύονται παιδιά από διαφορετικά τμήματα κατά τη διάρκεια του ολοήμερου.

Εν κατακλείδι: υπομονή μέχρι να βγει το εμβόλιο

Η κατάσταση που βιώνουμε μοιάζει με ταινία επιστημονικής φαντασίας και είναι σίγουρα δύσκολη! Ωστόσο, εάν όλοι βάλουμε τα δυνατά μας, αν συνυπάρχουν αρμονικά ιδιωτική πρωτοβουλία, κρατική μέριμνα, ατομική και συλλογική ευθύνη, θα περάσουμε αυτό το εμπόδιο με επιτυχία. Ένα εμπόδιο που, σύμφωνα με την κα. Πατρόζου θα διαρκέσει για τουλάχιστον έναν χρόνο από τώρα – μέχρι, δηλαδή, να κυκλοφορήσει το εμβόλιο. Μέχρι τότε υπομονή, αισιοδοξία και μάσκες!

Ρεπορτάζ: Αλεξάνδρα Κεντρωτή

Πηγή: flash.gr


Ροή Ειδήσεων

Την Τρίτη 16 Απριλίου η απεργία των δημοσιογράφων σε όλα τα ΜΜΕ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ (ΠΟΕΣΥ) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ-ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ (ΠΟΣΠΕΡΤ) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ (ΠΟΕΠΤΥΜ)...

Θανάσης Καββαδάς: «Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις σε παλιά και ενεργά σχολικά κτίρια – Δρομολογούμε έργα σε επιπλέον 6 χωριά της Λευκάδας»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Λευκάδα, 15 Απριλίου 2024   Θανάσης Καββαδάς: «Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις σε παλιά και ενεργά σχολικά κτίρια – Δρομολογούμε...

Η πιο δυνατή ομάδα στην ενημέρωση
Παναγιώτης Κουνιάκης
Μιχάλης Μίχος
Χρήστος Τσούτσης
Βασίλης Ιωάννου
Χρήστος Ανεμοζάλης
Χάρης Τσάντης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post