Σ. Κωνσταντόπουλος: «Εκατόν είκοσι ευρώ ο τόνος θα κοστίσει η μεταφορά απορριμάτων από Λευκάδα στα Ιωάννινα. Μετά το καλοκαίρι η απόφαση αν θα τα δεχτούμε.”


Χωρίς απόφαση έληξε μία ακόμα συζήτηση από την ΠΕΔ Ηπείρου για το αν το Εργοστάσιο Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Ηπείρου, θα δεχτεί τα σκουπίδια της Λευκάδας, όπως ανέφερε στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης απορριμμάτων της πρώτης διαχειριστικής ενότητας Σπύρος Κωνσταντόπουλος.

Το αρχικό αίτημα της Λευκάδας για μεταφορά των απορριμμάτων στα Ιωάννινα πραγματοποιήθηκε το 2015 ανέφερε, μάλιστα τότε είχε παρενέβη ο υπουργός κ. Κουρουμπλής, ζητώντας να πάρουν τα σκουπίδια της Λευκάδας.

Το σοβαρό της υπόθεσης είναι ότι δεν μπορούν να μεταφερθούν απορρίματα από μία περιφέρεια σε άλλη αν δεν είναι σωστό το νομοθετικό πλαίσιο, καθώς ο υπουργός οφείλει να βγάλει μία κοινή υπουργική απόφαση και με λίγα λόγια πρέπει να μας υποχρεώσει να πάρουμε τα σκουπίδια γιατί ο νομός βρίσκεται σε έκτακτη ανάγκη, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή με το νομό Αιγίου.

Οι δύο συντονιστές Ιονίων Νήσων, συντονιστές αποκεντρωμένης διοίκησης  Ηπείρου πρέπει να συμφωνήσουν και σε αυτό, οι φορείς διαχείρισης να πουν το ναι και υπάρχει ένα νομοθετικό πλαίσιο που είναι σημαντικό πριν γίνει μία τέτοια κίνηση.

Για αυτό το λόγο έγινε μία συνεδρίαση χθες και αποφασίστηκε να βγει μία επιτροπή που θα αποτελείται από τους προέδρους των τεσσάρων φορέων διαχείρισης στην περιφέρεια Ηπείρου και κάποιους από τον Δήμο Ιωαννιτών που θεωρείται μεγάλος παραγωγός απορριμμάτων,  προκειμένου να εξετάσουμε μία μελέτη κόστους-οφέλους, για το τι κέρδος θα έχουμε εμείς, να έρθουν σε επαφή και με το υπουργείο και στη συνέχεια θα επανέλθουν προκειμένου στο να καταλήξουν τι θα κάνουν.

Ο κύριος Κωνσταντόπουλος εξέφρασε τον προβληματισμό του, καθώς είναι πολλές οι περιοχές που θέλουν να εναποθέσουν τα απορρίμματά τους στα Ιωάννινα, λέγοντας ότι τον ανησυχεί πολύ μήπως τελικά η Ηπειρος γίνει ένας σκουπιδότοπος για όποιον δεν θέλει τα απορρίμματα του εκεί και υπάρχουν αντιδράσεις.

“Δεν μπορεί η Ήπειρος και η Δυτική Μακεδονία που έχουν έτοιμα εργοστάσια να διαχειρίζονται τα απορρίμματα περιοχών που αντιμετωπίζουν προβλήματα.”

Ο κύριος Κωνσταντόπουλος ανέφερε ότι η Λευκάδα μπορεί να τα μεταφέρει μέσω εισαγγελικής παρέμβασης και να ισχυριστούν ότι υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης του περιβάλλοντος, της Δημόσιας Υγείας, να εξαπλωθούν αρρώστειες οπότε θα πρέπει να τα πάρουν τα Γιάννενα μέσω μιας κοινής υπουργικής απόφασης.

Πρέπει ωστόσο να πούμε ότι εμάς μας θυμούνται κάθε καλοκαίρι, όταν τα νησιά έχουν αυξημένη τουριστική περίοδο και έχουν μεγάλο όγκο απορριμμάτων προκειμένου να λύσουν το πρόβλημά τους.

Αναφορικά με το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων από τη Λευκάδα στα Ιωάννινα αυτό θα είναι αλμυρό καθώς υπάρχει πιθανότητα να φτάσει και τα 120 ευρώ τον τόνο. Δηλαδή τους 10.000 τόνους να πρέπει να πληρώσει 1.200.000 ευρώ, στους 20.000 τόνους διπλό ποσό, λέγοντας ότι δεν γνωρίζει αν ο Δήμος Λευκάδας έχει στον προϋπολογισμό του αυτά τα ποσά και μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά για να επεξεργαστούμε τα απορρίμματά τους.

Οι αποστάσεις είναι μακρινές, ξεκινάει ένα απορριμματοφόρο από τη Λευκάδα να φτάσεις στα Γιάννενα, καθώς με το αυτοκίνητο ξεκινάμε να πάμε για μπάνιο σε Λευκάδα και θέλουμε δύο ώρες πόσο μάλλον τα πετρέλαια ενός απορριμματοφόρου.

Η μεταφορά δεν είναι εύκολη υπόθεση θέλουμε και εμείς το χρόνο μας για να γίνουν όλα σωστά, το εξετάζουμε και θα απαντήσουμε στη Λευκάδα, βέβαια αυτό θα πάρει λίγο χρόνο και ίσως είναι κατά της τουριστικής περιόδου, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά γιατί έχουμε τις δικές μας διαδικασίες και η όποια απόφαση θα είναι μετά το καλοκαίρι.

About Ομάδα Σύνταξης 27889 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

3 Comments

 1. Μεγάλο κόστος , παρελκυστική τακτική , προβοκάτσια για τον τουρισμό.
  Είναι σαν τα μαστόρια τακτική… έλα ή το φκιάχνω και θα δούμε την τιμή.
  ή πολές φορές την τιμή την καθορίζει η γυναίκα του μάστορα που παρακολουθεί και ακούει.
  Το πρόταγμα για εργοστάσιο hi tech επεξεργασίας σκουπιδιών , με τεχνογνωσία ανώτερη των αντιστοίχων της Σουηδίας και της Νορβηγίας ) είναι καίριο στην συγκυρία για μεθόδευση.
  Αλλοιώς η Λευκάδα θα Τζουμερκοποιηθεί – τα Τζουμέρκα θα σύρουν την Λευκάδα απ τα κορδόνια.

 2. Στα Τζουμέρκα λολο το φάσμα των Τζουμερκιωτών κλπ δημοκρατικών περιξ περιοχών κάθε σπίτι έχει και τζαγκούζι.
  Σε αυτό πάσχει η ορεινή Λευκάδα και η Λευκάδα γενικά.
  Να μην έχεις δυό καμπίνες υδρομασάζ συο κάθε σπίτι στην Λευκάδα , σαν τα σπίτια στα Τζουμέρκα που απολαμβάνουν χαλάρωση και ριλάξ και μποτέ και αλοίφονται με αιθέρια έλαια … και άλλα κόλπα οι άνθρωποι!! Τι αναχρονισμός έχει πέσει στο Νησί της Λευκάδος!! Έλεος τέτοια οπισθοδρόμηση στην Λευκάδα!!
  Οι ποιό πλούσιοι στα ευρύτερα Τζουμέρκα έχουν και τζαγκούζια ιδιωτικά μές τους βράχους για να απολαμβάνουν το φυσικό τοπίο στην φύση και να νοιώθουν σαν ασκητές του υδρομασάζ.
  Όλα αυτά στα Τζουμέρκα και στο Μπιζάνι στα βράχια .

 3. Καλά και η Λευκάδα δέν αντιμετώπισε το σκουπιδικό.
  Αλλά και σεις οι Γιαννιώτες θέλετε να βγάλτε και να πάρετε ακόμα και τα δόντια των Λευκαδιτών για τα σκουπίδια ?? Πολύ τραβστε!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.