Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου στον Prisma 91,6 για τα μέτρα στήριξης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων


Στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 μίλησε η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη-Κράτσα-Τσαγκαροπούλου αναφορικά με τις δράσεις της περιφέρειας στα πλαίσια της πανδημίας.

Αναφερόμενη στην βούληση της περιφέρειας να στηρίξει τα περιφερειακά μέσα, είπε πώς θεωρεί ότι τα περιφερειακά μέσα αποτυπώνουν και πολιτισμικά και ιστορικά την ιστορία κάθε περιοχής.

«Επίσης είναι οι φορείς που φέρνουν  τα θέματα στο δημόσιο διάλογο, άσχετα αν συμφωνούμε ή όχι πολλές φορές, αν θεωρούμε ότι κάποιοι κάνουν τη δουλειά τους καλύτερα από άλλους και αυτό είναι μία ανάγκη να το υποστηρίξουμε όλοι μαζί, για τους συναδέλφους και επαγγελματικά αντιπάλους, καθώς όλοι πρέπει να κρατάμε την δεοντολογία.

Ωστόσο αυτό δεν ακυρώνει τη σημασία των περιφερειακών μέσων και πιστεύω ότι ακόμα και τώρα που έχω την τιμή να είμαι στο τιμόνι μιας περιφέρειας, θα πρέπει να τα στηρίξουμε, καθώς αφού στηρίζουμε την διαπεριφερειακή διακυβέρνηση, δεν μπορούμε να μείνουμε με Αθηνοκεντρικά μέσα και να κρατήσουμε ζωντανή τη φωνή παντού.»

«Αυτή τη στιγμή της πρωτόγνωρης και παράξενες κρίσης που ζούμε βλέπουμε ότι πλήττονται όλοι οι τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας και οπωσδήποτε και τα περιφερειακά μέσα.

Και σαν φορείς του δημόσιου λόγου, διαλόγου και ιστορικής καταγραφής του κάθε τόπου, αλλά κυρίως επιχειρήσεις πρέπει να προσπαθήσουμε να σας κρατήσουμε ζωντανούς έχοντας αυτή την έννοια  και πριν την πανδημία κορονοϊού.

Πρέπει να κρατήσουμε ζωντανό και τον έντυπο τύπο, για αυτό έχω ζητήσει από όλους τους φορείς της περιφερειακής αρχής, όλοι να γίνουν συνδρομητές στον περιφερειακό τύπο.»

Αναφερόμενη στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας, η περιφερειάρχης επεσήμανε ότι έχει γίνει πάρα πολύ δύσκολη και με μεγάλη αγωνία, «καθώς και εμείς συμμετέχουμε στην αγωνία κάθε πολίτη για τη ζωή του, για το πώς θα είναι συνεπής με την ευθύνη που έχει για τον εαυτό του και την κοινωνία, καθώς είναι η πρώτη φορά ο καθένας μας αισθάνεται πως έχει ευθύνη για τον εαυτό του, το περιβάλλον του και για ολόκληρη την κοινωνία.

Αυτή η αλληλεγγύη που και να μην την συνειδητοποιούμε όσο πρέπει, υπάρχει μέσα μας, καθώς ακόμα σε μία υποψία ότι κάποιος μπορεί να έχει πληγεί από τον κορονοϊό, πρέπει να μείνει σπίτι, για να μην προσβληθεί η οικογένεια και το περιβάλλον του, αυτό είναι ένα πρωτόγνωρο δίκτυο αλληλεγγύης και ευθύνης που έχει αναπτυχθεί στην κοινωνία μας και όσο πιο πολύ το συνειδητοποιήσουμε και το καλλιεργήσουμε, τόσο πιο γρήγορα θα φτάσουμε στο τέλος του εφιάλτη.

Το πρώτο μας μέλημα ως περιφέρεια ήταν να εξοπλίσουμε τους χώρους εργασίας μας  με το κατάλληλο Υγειονομικό υλικό, αλλά να έχουμε και τα υλικά, για ένα σενάριο επιδείνωσης της κατάστασης που θα πρέπει να πάρουμε πιο αυστηρά μέτρα και για τους χώρους μας, αλλά και για την κοινωνία που κάποιοι φορείς θα χρειαστούν τον εξοπλισμό που θα χρειαστεί να προσφέρουμε σε περίπτωση ανάγκης.

Ωστόσο επειδή είμαστε η πιο υποστελεχωμένη περιφέρεια όλης της Ελλάδας καταλαβαίνετε τι δύναμη πρέπει να βάλουμε για να λειτουργήσουμε και με το ελλιπές προσωπικό πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή στους χώρους εργασίας, ευχαριστώντας θερμά τους υπαλλήλους οι οποίοι βάζουν πραγματικά ψυχή και πλάτη στην κρίση αυτή.

Παράλληλα συνεργαζόμαστε με τους δήμους για να αναπτύξουμε τα δίκτυα παροχής ιατρικών και ψυχολογικών συμβούλων, καθώς έχουμε και μία ομάδα εθελοντών η οποία συνεργάζεται όπου χρειαστούμε βοήθεια για να τρέξουμε στο σπίτι και να παράσχουμε προμήθειες στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, δεν έχουν δικούς τους ανθρώπους και δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι.

Επίσης συμμεριζόμαστε την μεγάλη αποστολή και το δύσκολο έργο που έχει η κυβέρνηση σήμερα, πρώτον να κρατήσει ζωντανές τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους,  καθώς οι επιχειρήσεις στη δική μας περιφέρεια, ιδιαίτερα στη Ζάκυνθο και την Κέρκυρα και λιγότερο στα άλλα νησιά βγαίνουν και από την κρίση της πτώχευσης της Thomas Cook, για να μην κοκκινίσουν τα δάνεια.

Μάλιστα ήμουν σε τηλεδιάσκεψη των περιφερειαρχών με την ηγεσία του υπουργείου ανάπτυξης και συζητήσαμε για την πορεία του ΕΣΠΑ και πως πρέπει να κατευθύνουμε τα νέα επενδυτικά, κάνοντας μία υπεράνθρωπη προσπάθεια σε μία οικονομία η οποία τώρα έπαιρνε τις πρώτες ανάσες ανάκαμψης και να φάμε αυτό το χτύπημα.

Επίσης γίνεται μεγάλος αγώνας και για τους εργαζόμενους, όχι μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά επειδή είναι η ψυχή της επιχείρησης, πρέπει και αυτοί να κρατηθούν, να βάλουν πλάτη στην επιχείρηση με τον καλύτερο τρόπο, καθώς όλοι μαζί είμαστε στην ίδια βάρκα.

Παράλληλα πρέπει η κυβέρνηση να προετοιμάζει και τα κεφάλια επανεκκίνησης και ρευστότητα της οικονομίας, διότι δεν αρκεί να ψυχορραγούμε  μόνο και να μην πεθαίνουμε, καλά με κατάλληλα υλικά να της δώσουμε πνοή, καθώς ζούμε έναν εφιάλτη που κανείς δεν είχε φανταστεί.

Εμείς από την πλευρά μας ως περιφέρεια με τις αναπτυξιακές δυνατότητες που έχουμε και τις επενδυτικές από την πλευρά του ΕΣΠΑ και προγράμματος Δημοσίων επενδύσεων, θα προσπαθήσουμε να δούμε πως θα στρέψουμε τις επενδύσεις μας στον χώρο της υγείας, αλλά και σε αναπτυξιακές και απαραίτητες, για να έχουμε την ευελιξία να δούμε πού θα ρίξουμε το βάρος την επόμενη μέρα.

Ένα είναι σίγουρο ότι ο κόσμος, η Ευρώπη, η χώρα μας και η περιφέρεια μας από αυτή την κρίση θα βγούμε με στόχευση να αναβαθμιστούν οι δομές υγείας σε όλα τα επίπεδα.

Επίσης αυτό που θέλω να παρατηρήσω καθώς ήμουν  αρκετά χρόνια ευρωβουλευτής, υπήρξα και αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου και θέλω να σας πω με μεγάλη χαρά, ότι για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση αντέδρασε με τόσο γρήγορα και γενναία αντανάκλαστικά, έστω κι αν δεν έχουμε το ευρωομόλογο, το οποίο υποστηρίζουμε.

Σε ό τι άλλο όμως υπήρξε όπως αλλαγή κανονισμών, κατάργηση του δημοσιονομικού πλαισίου σταθερότητας αυτές είναι γενναιότατες αποφάσεις  για  μία ευρωπαϊκή ένωση που λειτουργεί με Ευαγγέλιο τον κανονισμό και την πειθαρχία.

Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν και τα αντανακλαστικά και τι προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή η στιγμή, αλλά αν δεν έχουμε μία κοινή οικονομική πολιτική που θα μας επέτρεπε να έχουμε ένα ομόλογο, δεν μπορεί όμως κανείς να πει ότι δεν αντέδρασε άμεσα και αποδέσμευσε και καινούργιους πόρους πού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άμεσα, αλλά και ευκολότερα τους υπάρχοντες και αυτό μας δημιουργεί ένα Πλαίσιο ευκαιριών, ταχείας αντίδρασης από τη δική μας πλευρά και ευθύνης για να στηρίξουμε τη σημερινή κατάσταση και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση.

About Ομάδα Σύνταξης 28461 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.