Ρόδη Κράτσα στον Prisma 91,6: Ελπίζω ο Δήμος Λευκάδας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του για το Γυμνάσιο και Λιμάνι Βασιλικής.”


Στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6  μίλησε η  περιφερειάρχης Ιονίων νήσων Ρόδη Kράτσα  σχολιάζοντας την τοπική επικαιρότητα.

Αναφερόμενη στην ακύρωση  των διαγωνισμών αναφορικά  με το δημοτικό σχολείο Βασιλικής και το Τουριστικό Αγκυροβόλι  και το μπαλάκι ευθυνών,  μεταξύ υπηρεσιών της περιφέρειας  και του δήμου Λευκάδας,  απάντησε πως η ακύρωση είναι μία τυπική διαδικασία για να γίνει ο διαγωνισμός όπως πρέπει,  γιατί περιμένουμε εδώ και αρκετό καιρό  στοιχεία τα οποία θα έπρεπε ο δήμος να έχει ήδη ενημερώσει.

” Η περιφέρεια έχει κάνει μία τεράστια προσπάθεια για το γυμνάσιο Βασιλικής,  μετά τις αποφάσεις του ελεγκτικού συνεδρίου,  από την τυπική διαδικασία τα πράγματα δεν έγιναν όπως έπρεπε,  δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες  από την πλευρά του δήμου  και αυτό καθυστερεί τα πράγματα.

Εμείς μέχρι τώρα δεν είχαμε βγάλει ανακοινώσεις,  το θέμα είναι  ότι έπρεπε να έχουν επιταχυνθεί η διαδικασίες από την πλευρά του δήμου  και για αυτό έγινε  αυτή η ακύρωση,  που είναι ένα θέμα μιας διαδικασίας  και όχι ότι φεύγουμε από το έργο.

Ελπίζω ο δήμος να ανταποκριθεί σε αυτές τις υποχρεώσεις τόσο για το γυμνάσιο,  όσο και για το λιμάνι της Βασιλικής,  ίσως από την πλευρά του δήμου υπήρχαν άλλες προτεραιότητες   και δεν επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες  όπως έπρεπε.

 Για το θέμα του λιμανιού έχουμε μιλήσει και στο περιφερειακό συμβούλιο,  κατόπιν ερωτήματος του κυρίου Σπύρου,  καθώς υπάρχει μία ακινησία στο κομμάτι αυτό, ελπίζω γρήγορα να πάρει το θέμα επάνω του ο δήμος και να έχουμε εξελίξεις.

Μάλιστα η οικονομική επιτροπή μου ανέθεσε  να κάνω διάλειμμα στο δήμο Λευκάδας,  το οποίο τυπικά δεν έκανα γιατί την προηγούμενη εβδομάδα   είχαμε το θέμα του νέου ΦΟΣΔΑ  που δημιουργείται και την ανάγκη μέσα σε μία εβδομάδα να καταλάβουμε πράγματα  και να συνεννοηθούμε μεταξύ μας.

Οφείλω όμως σύμφωνα με την εντολή που μου έδωσε η οικονομική επιτροπή  να θέσω το θέμα στο δήμο και να ζητήσω την επιτάχυνση,  καθώς και ο δήμος θέλει να προχωρήσουν τα πράγματα όσο και εμείς   και νομίζω ότι θα βρεθεί ο σωστός βηματισμός.

Δεν χρειάζεται να τραγικοπιούμε τα πράγματα,  απλά θα έπρεπε αυτό το διάστημα ο Δήμος Λευκάδας  να δώσει μία προτεραιότητα σε αυτό το θέμα,  καθώς και σε κάποια άλλα θέματα που θα του ζητήσουμε να επιταχύνει τις διαδικασίες,  θα τα αναφέρω όλα μαζί,  αυτό δεν ήταν κάτι όμως  το οποίο εγώ ήθελα να δημοσιοποιήσω.”

Στο ερώτημα όταν η περιφέρεια δημοπρατεί κάποιο έργο,  αν ελέγχει την όλη διαδικασία  κι αν μέσα σε αυτή ο δήμος ανταποκρίνεται σωστά, καθώς σε διαφορετική περίπτωση  να του επισημάνει τα απαραίτητα που πρέπει να πράξει,  απάντησε ότι “διαβήματα έχουν γίνει τόσο από τον κύριο Κτενά,  όσο και από τις υπηρεσίες της περιφέρειας,  ωστόσο υπήρχε μία αλληγορία,  δεν θέλω όμως να επεκταθώ στο θέμα διότι είμαι σίγουρη ότι θα βρούμε το βηματισμό μας,  αυτό όμως που θα ζητήσω από το Δήμαρχο Λευκάδας  είναι να δοθεί μία  προτεραιότητα σε αυτά τα δύο ζητήματα  τα οποία έχουν ταλαιπωρηθεί.”

 Στην επισήμανση  ότι στην βούληση του δήμου,  είναι να κάνει και αυτός διάβημα στην περιφέρεια,  η κυρία Κράτσα  είπε ότι δεν χρειάζεται να παίζουμε με τις εντυπώσεις,  αν μας ενδιέφεραν οι εντυπώσεις θα είχαμε κάνει διάφορα διαβήματα  για διάφορα θέματα νωρίτερα.

¨Αναφορικά με την συνέντευξη του  βουλευτής Λευκάδας Θανάση Κκαββαδά , στον Prisma 91,6,  χτύπησε το καμπανάκι τόσο σε Δήμο όσο και σε περιφέρεια αναφορικά με τις μελέτες,  για την άντληση χρηματοδοτήσεων,  απάντησε ότι αυτό είναι το ζητούμενο  και να μπορούμε όσο το δυνατόν όσα είναι δρομολογημένα να τρέξουμε στα χρονικά περιθώρια  πού πιέζουν.

Με την πρώτη ευκαιρία θα έρθω στη Λευκάδα,  θα βάλουμε κάτω τα πράγματα  και θα τα πούμε καθώς έχουμε καθυστερήσει και για την ολοκληρωμένη χωρική επένδυση,  περιμένοντας από το δήμο τις τροποποιήσεις που περιμένουμε να μας υποβάλλει,  καθώς και για αυτό το θέμα έχει ευθύνη η περιφέρεια για να ολοκληρωθεί.”

Αναφερόμενη στα πρακτικά της οικονομικής επιτροπής της περιφέρειας,  που για να αιτιολογήσει την καθυστέρηση  του δήμου Λευκάδας,  για το τουριστικό αγκυροβόλιο,  χρησιμοποίησε την  τοποθέτηση  των μελών της παράταξης του κυρίου Δρακονταειδή,  κάτι που η δημοτική αρχή έχει εκλάβει ως πολιτικό unfair,  είπε ότι προτιμάει να αφήσει απέξω τα πολιτικά πήγαινε-έλα  και τα πολιτικά χτυπήματα και να μείνουμε στην ουσία.

“Ο πολίτης θέλει από εμάς να επιταχύνουμε τις διαδικασίες  και αυτό είναι το μήνυμα προς το δήμο.

Σχετικά με την δημιουργία νέου φορέα  διαχείρισης απορριμμάτων στα Ιόνια νησιά,  εκτίμησε ότι αυτός θα συντονίσει δυνάμεις, θα προχωρήσουμε πιο γρήγορα στην ολοκληρωμένη διαχείριση που οφείλουμε  και θα είναι ένας φορέας ο οποίος για πρώτη φορά,  θα φέρει μέσα από κοινό έργο και εργαλεία κοντά την περιφέρεια και τους δήμους.

Έχετε διαπιστώσει ότι η μη συνεργασία,  φέρνει καθυστερήσεις σε κάποια θέματα  και δημιουργεί εντυπώσεις χωρίς λόγο,  γιατί το τελικό ζητούμενο είναι να τρέξουμε όλοι μαζί  και νομίζω σε αυτό το φόρουμ  της ανώνυμης εταιρείας  που θα κληθούμε να συμμετάσχουμε εμείς και οι δήμοι,  θα είναι μία ευκαιρία να συσφίξουμε τις σχέσεις μας περισσότερο,  να γνωρίσει ο κάθε Δήμος την πραγματικότητα του άλλου.

Από όλη αυτή την ιστορία θέλω να σας πω ότι φάνηκε,  ότι οι δήμοι δεν είχαν και το ενδιαφέρον να συνεργαστούν μεταξύ τους,  όπως είναι τα  πετυχημένα παραδείγματα των δήμων που έχουν συνεργαστεί στη Στερεά Ελλάδα,  Δυτική Μακεδονία, Κρήτη κτλ.

Υπήρχε στα χαρτιά ένας φορέας  περιφερειακού συνδέσμου στα Ιόνια,  που στην αρχή προέδρευε ο δήμαρχος Ζακύνθου,  στην συνέχεια  ο δήμαρχος Κέρκυρας και δεν λειτούργησε ποτέ μένοντας τα χαρτιά.

Ποτέ δεν πάρθηκε σοβαρά η ανάγκη σαν περιφέρεια να προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά.

Η περιφέρεια ως θεσμός  έχει την ευθύνη της εφαρμογής των εθνικών στόχων για την διαχείριση στερεών αποβλήτων με  στον λεγόμενο περιφερειακό σχεδιασμό  που εγκρίνει και εφαρμόζει,  χωρίς όμως εργαλεία μέσα σε αυτόν τον στόχο που θέτει η νομοθεσία.

Στο ερώτημα ότι η απόσταση των νησιών  ίσως εμποδίζει αυτή τη στενή σχέση στην οποία αναφέρεται,   για την μεταφορά των απορριμμάτων,  υπογράμμισε ότι δεν είναι μόνο αυτό,  Ωστόσο στο μέλλον θα εξετάσουμε τι μας συμφέρει,  πώς είναι οι τιμές οι εγκαταστάσεις από το ένα νησί στο άλλο όμως είναι και άλλα πράγματα που πρέπει να κάνουμε μαζί,  όπως η τεχνογνωσία,  οι οικονομίες κλίμακος  και δεν είναι μόνο η μεταφορά τους.

Το να πάρουμε την τύχη μας μαζί σαν περιφέρεια,  είναι μία άλλη υπόθεση καθώς θα πάμε σε κυκλική οικονομία και ενεργειακή αξιοποίηση.  Ενώ θα έχουμε ένα σχεδιασμό που θα ψηφίζει το περιφερειακό συμβούλιο,  μετά αυτό θα αφήνεται στα χέρια των δήμων εντελώς,  χωρίς η περιφέρεια να είναι μέρος της υλοποίησης του σχεδιασμού.”

Σχετικά με την απόσταση των νησιών,  εκεί ήταν και το πνεύμα του νομοθέτη,  καθώς αυτό εφαρμόστηκε  στο Νότιο Αιγαίο και σε μας,  είναι πως με την παρουσία της η περιφέρεια σε κάθε νησί είναι ο συνδετικός κρίκος.

Σχολιάζοντας την αντιπαράθεση  μέσω ανακοινώσεων,  με τον πρώην περιφερειάρχη κ. Γαλιατσάτο,  ο οποίος κατηγόρησε την κυρία Κράτσα  ότι κάνει πολιτικό παιχνίδι με τα νησιά,  καθώς προσφέρει  στην Ζάκυνθο την έδρα της περιφερειακής μονάδας,  ενώ  στην Κεφαλλονιά  την έδρα του νέου διαβαθμιδικού  ΦΟΣΔΑ,  απάντησε ότι δεν περίμενε  μία τέτοια απάντηση.

“Ο κύριος Γαλιατσάτος μας έχει συνηθίσει  σε κεραυνούς και πυροτεχνήματα,  βλέπω μία απεγνωσμένη προσπάθεια  να υπάρξει σε πολιτικό επίπεδο,  όμως νομίζω ότι χρειάζεται ένας μεγαλύτερος σεβασμό στο θεσμό των οποίων είχε κληθεί να υπηρετήσει πέντε χρόνια.

Με το να βάζει το ένα νησί απέναντι στο άλλο δεν είναι στο ύψος ενός περιφερειάρχη,  που καλείται να υπηρετήσει το κοινό συμφέρον και να δώσει  τα ίδια δικαιώματα σε κάθε νησί.

Για παράδειγμα  από την πρώτη στιγμή στάθηκα δίπλα σε αυτό που διεκδικούσε η Λευκάδα,  τα άλλα είναι μικροπρέπειες  που δεν συνάδουν ούτε με το χαρακτήρα μου,  τον οποίο δεν μπορεί να γνωρίζουν οι συμπολίτες μας όπως κάποιοι άνθρωποι  που έχω μαζί τους μακροχρόνια συνεργασία και σχέσεις,  όμως όλη μου η ευρωπαϊκή πορεία  με έχει γαλουχήσει στη δικαιοσύνη και στο κοινό συμφέρον.

  Είναι πολύ μικρό να κάνουμε λόγο για παιχνιδάκια με νησιά,  απλά ο κύριος Γαλιατσάτος  προσπαθεί να βρεθεί στη σκηνή με κάθε τρόπο,  να μιλάνε κάποιοι για αυτόν  όμως δεν είναι δίκαιο και δεν είναι σωστό για τα νησιά.

Εγώ είμαι της αρχής ότι κάθε νησί πρέπει να έχει κάποιο ρόλο  και αυτό είμαι έτοιμη να το συζητήσουμε,  όπου εμείς μπορούμε να συζητήσουμε για κάτι.

Στη Ζάκυνθο πού πήγε η έδρα του φορέα  ήταν ένα θέμα που προέκυψε την τελευταία στιγμή,  απόδειξη όταν συζητήσαμε το νομοσχέδιο για τις προστατευόμενες περιοχές  στο περιφερειακό συμβούλιο δεν έγινε καμία συζήτηση για τις έδρες ήρθε ως παράρτημα.

Μόλις τα όταν το είδα εγώ αυτό ζήτησα από τον θεματικό μας αντιπεριφερειάρχη κ Ιωάννου,  ο οποίος είχε επαφές με το Υπουργείο Περιβάλλοντος  γιατί και εμείς είχαμε υποβάλει κάποιες τροπολογίες,  ρώτησα να  μάθει με ποια κριτήρια  επελέγη η έδρα  μεταξύ Ζακύνθου και Κεφαλονιάς  και μου απάντησε ότι  το Υπουργείο έβαλε κάτω την αρχαιότητα  των φορέων,  το εύρος των  δραστηριοτήτων  και μάλιστα μου είπε ότι το θαλάσσιο πάρκο Ζακύνθου έχει το πιο δυνατό brand name  από όλους τους φορείς του Ιονίου και για αυτό επελέγη έδρα εκεί.

Όσον αφορά την Κεφαλονιά,  υπήρξε η πρόταση από την Κεφαλλονιά,  αλλά και ο υπουργός είχε διαβεβαιώσει  ότι αν συμφωνήσει η γενική συνέλευση  της Κεφαλλονιάς θα το έβλεπε πολύ θετικά  και όλα αυτά τα πράγματα έχουν ειπωθεί στην τηλεδιάσκεψη και τα έξοδα πολλοί άνθρωποι.

Είναι λίγο  μικροπρεπές  μπροστά στο στόχο που έχουμε να υπηρετήσουμε  και είναι μακριά από εμένα  όλες αυτές οι σκοπιμότητες,   είναι καλό να επικεντρωθεί κάνεις το ρόλο του αλλά με αξιοπρέπεια και με γνώμονα το συμφέρον των νησιών μας.

Η πλειοψηφία και αντιπολίτευση έχει το ρόλο της,  όμως πάνω από όλα είναι η αξιοπρέπεια και το συμφέρον των νησιών μας,  αυτά θέλουν οι πολίτες και όλα τα άλλα είναι για να εξυπηρετούν το συμφέρον του καθενός  και όχι τον πολίτη.”

Εκτιμώντας την επόμενη μέρα του τουρισμού για τα Ιόνια νησιά,  η κυρία Κράτσα είπε  ότι η Κέρκυρα και η Ζάκυνθος θα έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα,  γιατί είναι οι προορισμοί που δέχονται μεγάλο οργανωμένο κόσμο από το εξωτερικό,  ωστόσο όλα τα νησιά μας είναι εκτεθειμένα στο διεθνή τουρισμό.

“Εμείς θα προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε κάθε ευκαιρία αρχικά να μείνουμε ανοιχτοί καθώς δεν επιτρέπεται τα Ιόνια νησιά ως διεθνής προορισμός στο σύνολό τους  φέτος να πούμε ότι κλείσαμε.

Πρέπει να βρούμε τρόπους να μείνουμε μέσα στο παιχνίδι και στην αγορά  όπως αυτή διαμορφώθηκε,  σε ένα πολύ αβέβαιο παζλ καθώς δεν γνωρίζουμε πώς θα διαμορφωθεί για να ξέρουμε πως να στοχεύσουμε.

Αν για παράδειγμα γίνουν κάποιες διακρατικές συμφωνίες  από τη χώρα μας με συγκεκριμένες για να ρίξουμε εκεί τη διαφήμιση και την προσοχή,   ή αν θα γίνει μία συνεργασία εντός ευρωπαϊκής ένωσης και αυτό δεν το γνωρίζουμε  βάσει των πρωτοκόλλων που θα υπερισχύσουν, οπότε μιλάμε σαφώς για ένα μικρότερο αριθμό.  Το σημαντικότερο για μένα είναι να παραμείνουμε ανοιχτοί  και εμείς ως Περιφερειακή αρχή επιλέγουμε τη λύση των ξενοδοχείων καραντίνα,  διότι υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία  τα οποία φοβούνται το ενδεχόμενο κρούσματος αν ανοίξουν.

Εμείς επιλέγουμε τα ξενοδοχεία καραντίνα,  με την περιφέρεια και την κυβέρνηση να επιμεριστεί μέρος του κόστους,  διότι έτσι δίνεται  ένα αίσθημα ασφάλειας και τους κατοίκους μας,  καθώς μετά από τους κινδύνους που περάσαμε και ακόμα διατρέχουμε για τη δημόσια υγεία  δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε αυτό το στόχο αυτό το καλοκαίρι.”

 

About Ομάδα Σύνταξης 28461 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.