Ρόδη Κράτσα στον Prisma 91,6: “Δεν οικειοποιούμαστε κανένα έργο από την προηγούμενη Περιφερειακή αρχή, δεν θα κρύψουμε όμως και την προσπάθεια που κάνουμε.”


Εφ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 και τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Kουνιάκη, η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Kράτσα.

Όπως αρχικά ανέφερε “είμαστε μία Περιφερειακή αρχή με συλλογική εργασία, κοινή βούληση και συντονισμένος στόχους, προσπαθώντας όλοι μαζί να ανταποκριθούμε στις μεγάλες προκλήσεις και της ανάπτυξης και της σύγχρονης εποχής, αλλά και των προσδοκιών των συμπολιτών μας.”

Η κυρία Κράτσα, έκανε λόγο για αδύναμες υπηρεσίες που έχει η περιφέρεια Ιονίων Νήσων, “καθώς υπάρχουν έμπειροι υπάλληλοι, αγαπούν τον τόπο τους και θέλουν να προσφέρουν, ωστόσο οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες, σε ένα μέσο όρο κάτω από 50%, γύρω στο 45% που αυτό εκφράζεται σε σοβαρή δυσλειτουργία.

Όταν ανέλαβα η πρώτη μου απορία ήταν πως τόσα χρόνια οι προηγούμενες περιφερειακές αρχές, άφησαν την περιφέρεια να αφυδατωθεί τόσο πολύ, καθώς η έλλειψη προσωπικού συνδυάζεται με την έλλειψη νέου κόσμου και νέων παιδιών, που έχουν τις δικές τους δεξιότητες και όνειρα, φέρνοντας φρέσκο αίμα στην τοπική κοινωνία.

Το μόνιμο προσωπικό με εξαίρεση τους νέους που δουλεύουν βάση εξαμήνων για την πρακτική τους είναι ένα γερασμένο προσωπικό. Θέλω όμως να το ευχαριστήσω, καθώς παρόλες τις ελλείψεις, παρόλη την απογοήτευση που τους δίνει η μη φροντίδα και της τοπικής αυτοδιοίκησης να προτάξει τις ανάγκες που έχει η περιφέρεια μας, αλλά και των μνημονιακών κυβερνήσεων που υπέστησαν όλη αυτή την ανάγκη δημοσιονομικής προσαρμογής  που την πλήρωσαν οι κρατικοί οργανισμοί, γιατί  κάνουν μεγάλες προσπάθειες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Έχουμε μεγάλη ανάγκη, από νέο και ειδικευμένο κόσμο σε πολλές υπηρεσίες, καθώς έχουμε λίγες δυνατότητες να ενδυναμώσουμε τις υπηρεσίες μας, ωστόσο προς αυτή την κατεύθυνση, προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε και το νέο νομοθετικό πλαίσιο της Κυβέρνησης και κάποιοι τεχνικοί σύμβουλοι να είναι εκτός περιφέρειας, για να μπορέσουν να συμβάλουν στο έργο μας.

Από την άλλη πλευρά ξεκινάμε άμεσα ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης του υπάρχοντος προσωπικού σε συνεργασία με τη δημόσια Σχολής διοίκησης, το οποίο θα ξεκινήσει από την Κέρκυρα και θα επεκταθεί σε όλες τις περιφερειακές ενότητες.

Ελπίδα μας είναι ότι η νέα αρχιτεκτονική της τοπικής αυτοδιοίκησης, την οποία η κυβέρνηση μας έχει ενημερώσει ότι θα έχει έτοιμη ως νομοθετική πρόταση στο τέλος του Ιουνίου, θα μας δώσει τη δυνατότητα, με την συρρίκνωση των αποκεντρωμένων που προβλέπεται, να πάρουμε προσωπικό.

Όλα αυτά τα ζητήματα τα επεξεργάζομαι και τα υποστηρίζω, γιατί είμαι μέλος της ένωσης περιφερειών Ελλάδος και έχω εκλεγεί στην εκτελεστική επιτροπή, οπότε εκεί βρίσκεται ο πυρήνας της επεξεργασίας της νέας πρότασης που θα φέρει η κυβέρνηση, καθώς μας συμβουλεύεται και των επαφών με τα υπουργεία.”

ΡΟΔΗ ΚΡΑΤΣΑ: ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΟΥ Κ. ΚΤΕΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΡΥΘΜΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ-ΜΕΛΕΤΩΝ-ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΕΡΓΩΝ

Αναφορικά με την κριτική που έχει ακουστεί, για τις τεχνικές υπηρεσίες της περιφέρειας για την καθυστέρηση κάποιων έργων από την χρηματοδότηση των σεισμών, η κ. Κράτσα ανέφερε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από την παραδοχή ότι οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες.

Ο μέσος όρος των μηχανικών σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα είναι περίπου 8 και ο κεντρικός Δήμος Κέρκυρας έχει πάνω από 20 για να καταλάβετε μία τάξη μεγέθους.

Οφείλω όμως να πω ότι με την επιμονή του αντιπεριφερειάρχη, την συνεχή επαφή με την υπηρεσία των δημόσιων Επενδύσεων στην Κέρκυρα και με την διαχειριστική αρχή, έχει καταφέρει να βάλει έναν άλλο ρυθμό σχεδιασμού, μελετών και ολοκλήρωση έργων. Παίζει ρόλο ο σχεδιασμός, η καθημερινή παρακολούθηση, ή στόχευση και η επικοινωνία με τις κεντρικές υπηρεσίες.

Μην ξεχνάμε όμως ότι η περιφέρεια έχει ανάγκη και από καλούς δικαιούχους. Οι δικαιούχοι πάνω από όλα είναι οι δήμοι, έχουμε ανάγκη της καλής συνεργασίας με τους δήμους, διότι τα έργα που πραγματοποιούνται, είναι προγράμματα που εκτελούνται από το ΕΣΠΑ και την πολιτική ευθύνη έχει η περιφέρεια, παίζει ρόλο και πώς το δίκτυο σχέσεων περιφέρεια Δήμου γίνεται πιο στενό και αποτελεσματικό, για αυτό και πραγματοποιήσαμε την Ημερίδα για το ΕΣΠΑ στη Λευκάδα κάτι που θα επαναλάβουμε.”

Σχετικά με την απορροφητικότητα πόρων ΕΣΠΑ, η κυρία Κράτσα είπε ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να τρέξουμε με διπλάσιους ρυθμούς και κάθε χρόνο να απορροφά με δίπλα πόσα, από ότι περιφέρεια τα προηγούμενα χρόνια. Διερωτώμαι με ποια μέσα θα πετύχουμε τους διπλούς στόχους; Τουλάχιστον προσπαθούμε να τα επιταχύνουμε και να τα αυξήσουμε.

Στην Λευκάδα όμως προγραμματίζονται και εντάσσονται πολλά έργα, καθώς η Λευκάδα είναι και περιφέρεια με πολλά θρησκευτικά μνημεία, τα οποία βρίσκουν το δρόμο τους, παίρνοντας τον δρόμο υλοποίησης, όπως ο Άγιος Σπυρίδωνας, η κόκκινη εκκλησιά, έργα που είχα υποσχεθεί ότι και εγώ θα ασχοληθώ προσωπικά και χαίρομαι που τα καταφέραμε και τα προχωρούμε.

ΡΟΔΗ ΚΡΑΤΣΑ: ΔΕΝ ΟΙΚΕΙΟΠΟΙΟΥΜΑΣΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΕΡΓΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΚΡΥΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΟΥ ΚΆΝΟΥΜΕ

Σχολιάζοντας την πολιτική αντιπαράθεση και την κριτική της παράταξης ΑΝΑΣΑ, ότι η Περιφερειακή αρχή οικειοποιείται έργα από την προηγούμενη Περιφερειακή αρχή, απάντησε ότι κανείς δεν ισχυρίζεται ότι ξεκινάει από το Α.

Δεν νομίζω ότι εγώ ποτέ έχω δώσει αυτή την εντύπωση, ούτε ο κύριος Κτενάς που είναι ένας σεμνός πολιτικός άντρας και δεν νομίζω ότι έχει την διάθεση να οικειοποιηθεί κανένα έργο. Την ανάγκη να τρέξουμε τα έργα πιο και με άλλους ρυθμούς έχουμε την ανάγκη να τονίσουμε από ότι οι προηγούμενοι.

Σαφέστατα κάποια πράγματα είχαν ξεκινήσει, έστω με παλινωδίες όπως για παράδειγμα το γηροκομείο, το οποίο πήρε το δρόμο του. Αυτά δεν είναι πράγματα για τα οποία πρέπει κανείς να ενοχλείται, καθώς το έργο ξεκίνησε επί διοίκησης Σπύρου, συνεχίστηκε επί διοίκησης κυρίου Γαλιατσάτου και τώρα πλέον με τη δική μας διοίκηση, προσπαθώντας να ξεπεράσουμε προβλήματα κακοτεχνιών στο εσωτερικό του κτιρίου, που χρειάζεται νέα εργολαβία να διορθωθούν, με έλλειψη αποδοχής της παραχώρησης.

“Να φανταστείτε κάνουμε έργα και δεν έχει γίνει αποδοχή της παραχώρησης από το δημόσιο του κτιρίου, τέτοια και να υπάρχουν. Αν ολοκληρωθεί το κτίριο ελπίζουμε να συμβεί στη δική μας θητεία, θα καλέσω τόσο τον κ. Σπύρου, όσο και τον κ. Γαλιατσάτο, καθώς τρεις περιφερειάρχες θα έχει περάσει η επισκευή ενός κτιρίου και αυτό είναι  χαρακτηριστικό των ρυθμών που πάνε τα έργα στην περιφέρεια.

Δεν έχουμε καμία διάθεση να οικειοποιηθούμε κανένα έργο, αλλά δεν έχουμε και σκοπό να κρύψουμε την ιδιαίτερη προσπάθεια που καταβάλλουμε σήμερα.

Αυτό που υποστηρίζαμε και προεκλογικά, είναι ότι ευελπιστούσαμε με πώς θα έχουμε μία κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και θα έχουμε τη στήριξη της, διότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, τότε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν δεσμεύτηκα στον προεκλογικό αγώνα, μου είχε εκφράσει πόσο πιστεύει στις δυνατότητές των Ιονίων Νήσων και ότι θα σταθεί δίπλα μας και τώρα την βλέπουμε να στέκεται.

ΡΟΔΗ ΚΡΑΤΣΑ: Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΤΕΝΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΟΤΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΓΕΦΥΡΑ

Εκφράζοντας την άποψή της για το θέμα της ζεύξης του νησιού είπε ότι χαίρεται πάρα πολύ καθώς με την θέληση και τα σταθερά βήματα επιμονής και συστηματικής εργασίας του βουλευτή κ. Καββαδά, προωθείται το συγκεκριμένο έργο, ωστόσο δεν είναι θέμα δικό μας.

Στο ερώτημα αν στην συζήτηση που πραγματοποιήθηκε για το ΕΣΠΑ ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κτενάς αναφέρθηκε σε μία εναλλακτική λύση εκτός από την υποθαλάσσια, είπε ότι η ίδια δεν θέλει να ερμηνεύσει τα όσα είπε, “ωστόσο από ότι γνωρίζω, ότι ο κύριος Κτενάς πιστεύει ότι ακόμα και αν αποφασιστεί η υποθαλάσσια αυτό θα πάρει χρόνια και θα μπορεί σε όλα αυτά τα χρόνια  η σύνδεση του νησιού να γίνεται  με μία πιο σύγχρονη γέφυρα.

Αυτή είναι η άποψη του κυρίου Κτενά, χωρίς να είναι ένα θέμα το οποίο μας έχει απασχολήσει ιδιαίτερα, καθώς έχουμε τόσα πολλά σε αρμοδιότητες μας και πού μπορούμε να προωθήσουμε με το δήμο μαζί που δεν μπήκαμε σε αυτή τη διαδικασία. Αυτό όμως γνωρίζω ότι το πιστεύει και μάλιστα μπορεί να σκέφτεται ότι παράλληλα με την υποθαλάσσια θα μπορούσε να υπάρχει και μία γέφυρα.

ΡΟΔΗ ΚΡΑΤΣΑ: ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ ΠΩΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΑ ΒΑΛΟΥΝ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ

Σχετικά με το θέμα του διοικητηρίου και την αναφορά του δημάρχου Χαράλαμπου Καλού στο πρόσφατο δημοτικό ότι η περιφέρεια έχει αποστείλει έγγραφο στο δήμο ζητώντας συγκεκριμένους χώρους του Διοικητηρίου, καθώς και αν υπάρχει κάποια διάσταση για το συγκεκριμένο ζήτημα, απάντησε ότι ο δήμαρχος Λευκάδας γνωρίζει την πρόθεση μας, να χρησιμοποιήσουμε χώρους του Διοικητηρίου που ανήκει στην περιφέρεια από τον Ιούλιο, πριν ακόμα αναλάβουμε επίσημα τα καθήκοντά μας και στην ανταλλαγή απόψεων που πάντα κάνουμε σε πολύ καλό ύφος συνεργασίας και φιλίας, γιατί έτσι αισθάνομαι και έτσι πρέπει να πορευτούμε ξέρει ότι το διοικητήριο ανήκει στην περιφέρεια και πληρώνει ακόμα και μία μικρή δόση δανείου, για την αποπεράτωση και τον εξοπλισμό του.

“Εμείς χρειαζόμαστε χώρο, γιατί θέλουμε η Λευκάδα να γίνει ένα κέντρο της διαπεριφερειακής μας συνεργασίας θέλουμε να στεγάσουμε μία σύγχρονη επτανησιακή πινακοθήκη κτλ.

Επίσης θέλω να σας πω ότι επειγόντως χρειαζόμαστε χώρο, διότι για την προσφορά που κάνει η κάθε Περιφερειακή Ενότητα στην Πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Περιφερειακή εκπαίδευση, εμείς επειδή δεν έχουμε τους χώρους στο κτίριο πληρώνουμε ενοίκιο σε χώρους εκτός Διοικητηρίου και καταλαβαίνετε ότι οι οικονομικές υπηρεσίες ζητούν να μάθουν τι έχω σκοπό να κάνω και πως θα σταματήσουμε να πληρώνουμε ενοίκιο, διότι όπως γνωρίζετε οι πόροι της περιφέρειας είναι λίγοι.

Μάλιστα μία εκδήλωση για την ημέρα της γυναίκας που σχεδιάζαμε την ακυρώσαμε λόγω κορονοϊού, ωστόσο η περιφέρεια δεν είχε 1.200 ευρώ που θα στοίχιζε η εκδήλωση από τους πόρους της. Μην σχετίζετε το πρόγραμμα ΕΣΠΑ που η περιφέρεια κάνει έργα, αυτά δεν έχουν σχέση με τους δικούς μας πόρους.

Το ενοίκιο που δίνουμε για να στεγάσουμε την Περιφερειακή εκπαίδευση, θα μπορούσαμε να το γλιτώσουμε και είναι πολύ σημαντικό.

Από την άλλη πλευρά εγώ πιστεύω ότι οι χώροι που στεγάζονται το δημαρχείο δεν είναι κατάλληλοι, καθώς το δημαρχείο θα πρέπει να βρίσκεται στην καρδιά της πόλης και αυτό είναι ένα κτίριο διοικητικό.

Είμαι σίγουρη ότι ο κύριος Δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο θα βάλουμε στόχο να αποκτήσει η πόλη το δημαρχείο της, με το χαρακτήρα ενός Δημαρχείου, όπως σε πολλές πόλεις.

Εγώ σας μιλάω ειλικρινά πως όταν επισκέπτομαι μία χώρα στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό, θέλω να δω το δημαρχείο, γιατί βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, έχει την παλιά αρχιτεκτονική που εκφράζει την ιστορία της, στην διακόσμηση του έχει στοιχεία από την ιστορία του τόπου και πιστεύω ότι κάτι τέτοιο αξίζει στη Λευκάδα.

Πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι στο συγκεκριμένο κτίριο ο δήμος καταλαμβάνει μεγαλύτερο χώρο από την περιφέρεια και νομίζω ότι αυτό είναι αντικοινωνικό, καθώς υπάρχει και ένα κενό στις οικονομικές υπηρεσίες που πρέπει να απαντήσω για το που πρέπει να συνεχίσουμε να καταβάλουμε ενοίκιο στα γραφεία που ενοικιάζουν στη Λευκάδα.

Από κει και πέρα θέλουμε να έχουμε μία καλή συνεργασία, εμείς περιμένουμε και για το σχέδιο της χωρικής επένδυσης από το δήμο τις παρατηρήσεις του προτού καταλήξουμε σε κάποιες δικές μας παρατηρήσεις, γιατί θέλουμε η πρότασή μας ναι εντάξει και τα όνειρα και τα σχέδια της νέας Δημοτικής Αρχής, γιατί υπάρχει ένα σχέδιο από την προηγούμενη και περιμένουμε από το δήμο, διότι αναμφισβήτητα η ανάπτυξης Λευκάδας, πρέπει να έρθει, από τον συντονισμό διαβούλευση και συνεννόηση.

Ρ

About Ομάδα Σύνταξης 28546 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

  1. Αυτη η συνεντευξη θα μπορουσε να ειναι καλλιστα σεμιναριο για το πως μια πολιτικος μπορει να ισοπεδωσει εναν δημοσιογραφο που δεν εχει καθολου εμπειρια.
    Προς νεους σπουδαστες πως να μην κανεις μια συνενετευξη.
    Ευχαριστω και συγνωμη αλλα ειναι η αληθεια

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.