Ψηφίστηκε τροπολογία του Θανάση Καββαδά για τα ανεπιτήρητα – Ανοίγει ο δρόμος για την περισυλλογή των ζώων με αναισθητοποίηση


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λευκάδα, 4 Μαρτίου 2020

 

Ψηφίστηκε τροπολογία του Θανάση Καββαδά για τα ανεπιτήρητα

– Ανοίγει ο δρόμος για την περισυλλογή των ζώων με αναισθητοποίηση

 

Ψηφίστηκε η τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Ν.Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς, με την οποία προβλέπεται ρητά η διαδικασία της αναισθητοποίησης, με χρήση ειδικών αναισθητικών όπλων, για την σύλληψη και περισυλλογή από τα συνεργεία που συστήνονται για το σκοπό αυτό.

Η τροπολογία, η οποία εντάχθηκε και ψηφίστηκε στο νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, συμπληρώνει το άρθρο 17 του νόμου 4056/2012 σχετικά με τη διαχείριση παραγωγικών ανεπιτήρητων ζώων, με σκοπό να αποσαφηνίσει και να διευκολύνει την προβλεπόμενη διαδικασία.

Η αναισθητοποίηση θα γίνεται με ειδικά όπλα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για τη νόμιμη κατοχή και χρήση των οποίων από αρμόδιους κτηνιάτρους και δασικές υπηρεσίες, καθώς και για τους όρους χρήσης τους, υπάρχουν προβλέψεις στον νόμο 1421/1984, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 50 του Ν.4280/2014.

Σχετικά με το θέμα ο Βουλευτής δήλωσε:

«Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος, διότι το Υπουργείο ανταποκρίθηκε άμεσα σε ένα χρόνιο αίτημα της ορεινής Λευκάδας για έλεγχο των ανεπιτήρητων βοοειδών. Και θέλω να ευχαριστήσω και δημόσια τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάκη Βορίδη, για την προσωπική του συνδρομή.

Ήδη από χθες, με παρέμβασή μου στην Ολομέλεια της Βουλής, ζήτησα από τον κ. Βορίδη, ο οποίος ήταν παρών στη συνεδρίαση, να βάλει τη σφραγίδα του σε μια νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα λύνει οριστικά το πρόβλημα των ανεπιτήρητων.

Σήμερα, όπως είχα υποσχεθεί στους κατοίκους της ορεινής Λευκάδας στη Λαϊκή Συνέλευση για τα ανεπιτήρητα στην Καρυά στις 9 Φεβρουαρίου 2020, έκανα ένα βήμα παραπέρα, καταθέτοντας σχετική τροπολογία με γενικό αριθμό 194 και ειδικό αριθμό 13, την οποία ο Υπουργός έκανε δεκτή και η Βουλή ψήφισε, κάνοντάς την νόμο του κράτους.

Είναι γνωστό ότι τα ζώα, που όλα αυτά τα χρόνια κυκλοφορούν και βόσκουν ανεξέλεγκτα, προκαλούν ανυπολόγιστες καταστροφές σε δέντρα και γεωργικές καλλιέργειες, από τις οποίες ζουν εκατοντάδες άνθρωποι, ενώ είναι μεγάλος και ο κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα των ανθρώπων από την πρόκληση ατυχημάτων στους δρόμους – και έχουμε πολλές τέτοιες περιπτώσεις, με βαρύτατους τραυματισμούς και, φυσικά, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές.

Και βέβαια αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Λευκάδα, αλλά και σε πολλές ακόμα περιοχές της Ελλάδας, όπου υπάρχει πρόβλημα με ανεπιτήρητα ζώα, τα οποία είναι δύσκολο χωρίς αναισθητοποίηση να συλληφθούν με τρόπο ασφαλή, τόσο για τα ζώα, όσο και για τα συνεργεία.

Επί τέσσερα χρόνια που ήμουν βουλευτής, το μόνο που είδα από την  προηγούμενη Κυβέρνηση ήταν αδιαφορία. Παρά τις επανειλημμένες ενέργειες τόσο δικές μου, όσο και των αυτοδιοικητικών αρχών, του Συλλόγου Καρσάνων Λευκάδος και των κατοίκων, το πρόβλημα δεν λύθηκε. Με αυτήν την τροπολογία το νομοθετικό πλαίσιο πλέον επαρκεί ώστε οι δήμοι να βοηθηθούν στη σύλληψη και την περισυλλογή και να προστατευθεί αποτελεσματικά από τα ανεπιτήρητα η ζωή και η περιουσία των συμπολιτών μας στην ορεινή Λευκάδα και σε άλλες περιοχές.»

About Ομάδα Σύνταξης 28478 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

 1. Η κοινοβουλευτική σποψη ( όποιος θέλει άλλη ας την βρεί) απαιτεί και αο τους πολίτες την συμμετοχή και την σποδοχή του κράτους που δομείται κοινοβουλευτικά.
  Και όταν το κράτος αναστέλει τις καρναναλικές φιέστες για λόγους προληπτικούς της δημόσιας υγείας ( άρα και της ατομικής καθενός υγείας) , οι πολίτες καλά είνσι να σκέφτονται και όχι επιδηκτικά να καρναβαλίζουν κσι μα φαρομανάνε.
  Όταν το κράτος λέει προσοχή στο χιόνι με τα αυτοκίνητα οι πολίτες καλά είναι νσ σκέφτονται όχι να εξορμούν στο χιόνι γιατίωτο δικό του τα suv δεν γλιστράει κατά τον κάθε ιδιοκτήτη.
  Όταν σκύλοι αδέσποτοι ( ώς πρώην πσιχνίδι ιδιοκτητών ) δαγκώνουν ανθρώπους οι γνώστες του ιδιοκτήτη υποδικνύουν το ασυνεπή πρώην ιδιοκτήτη γιατί κυκλοφορεί και λύσσα επίσημα για όλους και τον καθένα.
  Όταν ανεπιτήρητα βό’ι’δια χρόνια καταστρέφουν τα πάντα και απειλούν την ασφάλεια ζωής των πολιτών, οι ίδιοι οι πολίτες που ξέρουν πώς προέκυψαν τα αδέσποτα βό’ι’δια καταδικνύουν τον ασυνεπή πολίτη απ τον οποίο προέκυψαν τα αδέσποτα ανεπιτήρητα αυτά ζωντανά.
  Η δημοκρατία -συτή που έχουμε απ το 1974 στα χρόνια της οποίας δεν ενοχλήθει πολιτικά και ιδεολογικά και κοινωνικά κανένας Έλλην πολίτης- δεν είναι μονο σύστημα υποχρεώσεβν του κράτους και μόνο δικαιωμάτων των πολιτών και ιδιωτών
  Σε κανένα πολίτη δεν είπε το κράτος να παραβιάσει την οικοδομική άδεια ανοικοδόμησης οου το κράτος ενέκρινε.
  Σε κανέναν πολίτη δεν είπε ποτέ το κράτος να φράξειγια εμπορικούς λόγους τα πεζοδρόμια ή να βάλει καρέκλες μρς τους δρόμους.
  Και το μεγάλο λάθος του κράτους είναι ότι δεν ακύρωσε δια σμεσου ελέγχου κάθε λογής αυτενέργειες των πολιτών υπέρβασης των κρατικών διατάξεων.
  Αλλά τι να ακυρώσει και να ελέγξει ή να τιμωρήσει?? Όταν για λόγους ατομικής και συλλογικής υγείας το κράτος σναστέλει το φαρομανείν ( νεολογισμός ) και τίς καρναβαλοδουλιές και οι πολίτες επιδεικτικά οργανώνουν αυτές ( μη λογαριάζοντας τον δηοσιο κίνδυνο εκ της ατομικής καρναβαλίστικης επιδειξιομανίας), με ποιά κουλτούρα πολιτών να συνενοηθούν οι κρατικές διοικητικές αρχές???
  Οι προσπάθειες του Βουλευτή κου Καββαδά ( είναι εκλεγμένος δημοκρατικά εκπρόσωπος του νομού) , μπορεί να μην εμφαίνουν στις ιδεαλίστικες μεγαλοστομίες και προβαλόμενες στο οριστο μέλλον κοινωνικές αριστοποιήσεις ,είναι όμως βαθύτατα ριζωμένες σε μια αντιμετώπιση τφς δυσλειτουργικής όπου υπάρχει για όλους καθημερινότητας.
  Και αυτή η προσπάθεια θέλει την κατανοημένη δημοκρατική συμπεριφορά των πολιτών. Και μόνο αυτή η δημοκρατική συμπεριφορά των πολιτών μπορεί να βελτιώσει -αναδικνύοντας- τις τυχόν λάθος κρατικές συμπεριφορές.
  Μπορεί και το ίδιο το κράτος να έχει την ανάγκη να του υποδείξουν τα λάθη του οι πολίτες .
  Με συμπεριφορές καρναβαλικού τύπου του 2020 των πολιτών , με κρυψίνοιες, με ωχ αδερφισμούς, και συλλογικής κσι ατομικής απείθιας συνθήκες βελτίωσης της ποιότητας -αλλά και ποσότητας- της δημοκρατιας δεν γίνεται.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.