Προστασία πρώτης κατοικίας για τους πληγέντες από την πανδημία του κορονοϊού


Αν και ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι αποφάσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ωστόσο αύριο, Πρωτομαγιά, αναμένεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να προβεί σε ανακοινώσεις για το νέο πλαίσιο προστασίας, καθώς σήμερα λήγει το προηγούμενο σχέδιο.

Οι διαβουλεύσεις με τους εταίρους βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη για το πώς δεν θα βγουν ακίνητα πρώτης κατοικίας σε πλειστηριασμό.

Κρατική επιδότηση δόσης – Ποιοι θα τη δικαιούνται

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό σχέδιο που έχει προταθεί στους δανειστές και φαίνεται να λαμβάνει το «πράσινο φως» θα δίνει σε όσα νοικοκυριά έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού να λάβουν κρατική επιδότηση δόσης δανείου για πρώτη κατοικία. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από τραπεζικούς κύκλους, το σχέδιο προβλέπει μεταβατικό πλαίσιο εννέα μηνών, που θα δίνει τη δυνατότητα σε δανειολήπτες με ενήμερα προ πανδημίας δάνεια να εξασφαλίσουν επιδότηση δόσης από το Δημόσιο.

 

Προϋπόθεση ένταξης θα αποτελεί, όμως, να έχουν πληγεί τα εισοδήματα του δανειολήπτη από την πανδημία και τα μέτρα περιορισμού της, ενώ το ύψος της επιδότησης θα είναι φθίνον ανά τρίμηνο. Δηλαδή, όποιος ενταχθεί, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου ισχύος του μεταβατικού πλαισίου, θα λάβει για τη διάρκεια του εννεαμήνου το ανώτατο ύψος της προβλεπόμενης επιδότησης.

Τελευταία ευκαιρία

Στο αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης ήταν να βρεθούν εκτός προστασίας και μάλιστα από την Πρωτομαγιά, δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι, αλλά και όσοι ιδιωτικοί υπάλληλοι ή αυτοαπασχολούμενοι δεν έχουν πληγεί από τα διοικητικά μέτρα περιορισμού της πανδημίας. Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, αναμένεται να υπάρξει μία ακόμη ευκαιρία -η τελευταία και για αυτούς- για δύο συγκεκριμένους λόγους: Ο ένας είναι ότι ούτως ή άλλως δεν γίνονται πλειστηριασμοί, αφού τα δικαστήρια είναι κλειστά, αλλά και να ανοίξουν οι τράπεζες πολύ δύσκολα θα πάρουν το βάρος να προχωρήσουν σε μαζικούς πλειστηριασμούς. Υπό αυτή έννοια η παράταση, μέχρι τον Σεπτέμβριο είναι μάλλον το πιο πιθανό σενάριο. Επίσης, για κάποιους υπάρχει και πραγματικός λόγος που πιθανότατα να μην έχει συγκεντρώσει τα απαραίτητα, έστω και αν το ήθελε, αφού κάποιες υπηρεσίες ήταν κλειστές – π.χ. υποθηκοφυλακεία.

Με το παραπάνω πλαίσιο, εφόσον εφαρμοσθεί, επιβραβεύονται για πρώτη φορά από την εκδήλωση της κρίσης χρέους οι συνεπείς δανειολήπτες, οι οποίοι θα λάβουν επιδότηση δόσης, ενώ θα ενισχυθεί η κουλτούρα πληρωμών. Υπό το παραπάνω πρίσμα, εκτιμάται ότι οι δανειστές θα δεχθούν το κυβερνητικό σχέδιο. Όλα, όμως, θα οριστικοποιηθούν αύριο, Πρωτομαγιά.

Συνολικά, εκτιμάται ότι περίπου 90.000 δανειολήπτες θα μπορούν να κάνουν χρήση του υπό εξέταση πλαισίου, ρυθμίζοντας τα δάνειά τους με εξασφάλιση κρατικής επιδότησης επί της μηνιαίας δόσης.

Πηγή: ethnos.gr

About Ομάδα Σύνταξης 28417 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

 1. Δηλαδή μετά την λήξη της προστασίας της α κατοικίας , τι θα γίνει.
  Θα βρούνν χρήματα οι δανειολήπτες να συνεχίσουν να πληρώνουν ή να πληρώσουν τα δάνεια , καί μετά τα αποτελέσματα της πανδημίας ??
  Ή η παράταση της προστσσίας δίνεται για να συνεχίσει η ίδια παρέλκυση και το παίγνιο , για να μην τεθεί το πραγματικό πρόβλημα των αξιών δανεισμού σχετικά με τις τιμές των ακινήτων , και σχετικά με τα εισοδήματα και το ρίσκο δανεισμού που δεν θέλουν να αναλάβουν οι τράπεζες , ενώ το κατανείμουν στο ακέραιο στους δανειολήπτες??
  Το φαινόμενο αυτό χρόνια σποτελεί το κύριο αναδταλτικό στοιχείο της όποισς προσπάθειας για υπέρβαση των δυσκολιών της 10ετούς και πλέον χρεωκοπικής συγκυρίας.
  Γιατί το κράτος ήξερε και ξέρει να προσαρμόζει τις αντικειμενικές αξίες ( στοχεύοντας στην εισπραξιμότητα του ενφια ) και δεν μπορούσε να συγκροτήσει την σχέση εμπορικών αξιών και ύψους δανείων , και να προσαρμόσει τα δάνεια ??
  Και όταν καταλογίζει τον ενφια γιατί δεν τον υπολογίζειστην βάση της αντικειμενικής αξίας του σπιτιού μειωμένης κατά το υπόλοιπο εκάστοτε του δανείου που βαρύνει το σπίτι. Εφ όσον το ποσό του δανείου είναι μειωτικό της συνολικής αξίσς του ακινήτου.
  Όταν για πρώτη φορά επεβλήθηθη το ΕΤΤΗΔΕ -με πρόταση ενός πολιτικού που αποτελεί τον σύγχρονο εφιάλτη της Ελληνικής ιστορίας- δεν ήταν λίγες οι φωνές που του έβλεπαν το πρόβλημα των αξιών (αντικειμενικών -εμπορικών-και δανείων ), αλλά ούτε ο ίδιος ο πολιτικός αυτός εφιάλτης , ούτε η εφιαλτική κυβέρνηση μέσα στην οποία δρούσε αυτός, ασχολήθηκαν.Διότι στόχος τους ήταν η σκοπιμότητα της δημιουργίσς του κοινωνικού αυτού προβλήματος της έναρξης της διαβιωτικής ανασφάλειας των πολιτών που λογικό ήταν και στέρεα σρχή ανασφάλεισς , να αριζει από την ανασφσλεια για την κατοικία.
  Και αυτό και οσα γίνανε τότε στον κομματικό κυβερνητικό χώρο και όσα διαμείφθησαν σχετικά με το θέμα του δήθεν έκτακτου ΕΤΤΗΔΕ ( που έγινε μόνιμο) είναι γνωστά και στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ πόσο δε μάλλον σε αυτούς που ήταν μέσα στην κομματική κυβερνητική Ιερουσαλήμτης εποχής.
  Απλά ο αριβισμός , ο προσωποποιημένος τυχοδιωκτισμός και πολιτικός εξατομικευμένος ωφελιμισμός , στο όλο τότε κυβερνητικό μόρφωμα , και ιδιαίτερα κάποιων ( όπως αυτός που εισηγήθηκε το ΕΤΤΗΔΕ μέσω ΔΕΗ αρχικά) δεν ειχε όρια.Και ούτε τον ενδιέφερε καμμιά συνταγματική κοινοβουλευτική τάξη , πέρα απ τκ προσωπικό του κλαφουνιασμα για να πιάσει ηγετικές καρέκλες , σε κομματική ολότητα που ουσιαστικά όδευε πρός την διάλυση.
  Και μόνο για μα διασωθεί ο ίδιος στις πολιτικές καρέκές.
  Και σήμερα το θέμα των αξιακοτήτων ακινήτων και δανείων σε σχέση ε την οικονομική και εισοδηματική ζωή , είναι στα ίδια ώς παράμετρπι κοινωνικοί, άσχετα αν μέσα στην δεκαετία περιορίστηκε από πλειστηριασμούς ή ρυθμίσεις δανείων.
  Και γίνεται προβληματικότερο γιατί ήδη οι δανειολήπτες πρόσθεσαν 10 χρόνια στην ηλικία των , και ούτε οι παραγωγικές ούτε οι βιολογικές ηλικίες επαρκούν για την εξόφληση των δανείων.
  Τα θυμιάματα της προστασίας καυοικίας για 2-3-6 μήνες ρπαναφέρουν το πρόβλημα και χειροτερεύουν αυτό, γιατί και μέσα στην βραχυχρόνια έστω καταδίκη της οικονομικής ζωής απ την πανδημία , το κόκκινο των δανείων έγινε κοκκινότερο, και κσποια δάνεια που δεν ήταν κόκκινα κοκκινίσανε.
  Αν η παρούσα κυβέρνηση θέλει ,πρέπει να το δεί και να αφουγκραστεί την λύση στην βάση της αξιακότητας ακινήτων , οικονομικής ζωής, και δανείων
  Αν δεν θέλει απλά συνεχίζει την διαβιωτική καταστολή .

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.