Προειδοποίηση από Κομισιόν για την Κέρκυρα


Η τραγική κατάσταση που επικρατεί την τελευταία δεκαετία στην Κέρκυρα αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, ενδέχεται να οδηγήσει και πάλι τη χώρα στο εδώλιο του Ευρωδικαστηρίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε χθες προειδοποιητική επιστολή, υποστηρίζοντας ότι η χώρα παραβιάζει την ενωσιακή νομοθεσία για τα απόβλητα. Από την πλευρά του το υπουργείο Περιβάλλοντος υποστηρίζει ότι δρομολογούνται έξι έργα για την οριστική αντιμετώπιση του ζητήματος.

Οπως ανακοίνωσε χθες η Επιτροπή, «από τον Ιούλιο του 2018 άρχισε να λαμβάνει καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες τα απόβλητα του νησιού δεν συλλέγονταν ούτε υποβάλλονταν πλέον σε επεξεργασία, αλλά εγκαταλείπονταν στους δρόμους ή αποστέλλονταν σε μυστικές τοποθεσίες». Επισημαίνοντας ότι η χώρα απέτυχε να προστατεύσει την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον από τυχόν αρνητικές επιπτώσεις των αποβλήτων, λαμβάνοντας κατάλληλα μέτρα για τη διαχείριση και την επεξεργασία τους κίνησε τη διαδικασία επί παραβάσει.

Η είδηση αιφνιδίασε τις ελληνικές αρχές, καθώς βρίσκονταν σε εξέλιξη συζητήσεις προκειμένου να μην επιστρέψει η χώρα την κοινοτική χρηματοδότηση για τον ΧΥΤΥ Λευκίμμης. «Υπάρχει σε εξέλιξη σχέδιο με έξι δράσεις για την Κέρκυρα», λέει στην «Κ» ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος. «Περιλαμβάνει την ανάθεση μελέτης για νέο ΧΥΤΥ για το βόρειο κομμάτι του νησιού, την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων, την αδειοδότηση μεταβατικής διαχείρισης με προεπεξεργασία και δεματοποιητή με διπλάσια δυναμικότητα από πέρυσι και ενταγμένα έργα για την κατασκευή Πράσινου Σημείου, κομποστοποίησης και συλλογής χαρτιού».

Τι κάνει σήμερα ο δήμος, μέχρι να εγκριθούν τα έργα αυτά; «Αγοράσαμε δύο οικόπεδα κοντά στο Τεμπλόνι (σ.σ. όπου βρίσκεται ο κλειστός, κορεσμένος ΧΥΤΑ του νησιού για τον οποίο η χώρα καταδικάστηκε το 2017), προκειμένου να μεταφέρουμε στο ένα το δεματοποιημένο υπόλειμμα και να ξεκινήσει και πάλι η διαλογή από τα μηχανήματα που έχει σταματήσει ελλείψει χώρου», υποστηρίζει ο δήμαρχος Κέρκυρας, Κώστας Νικολούζος. Η κατάσταση στη Λευκίμμη παραμένει στάσιμη, με τους κατοίκους να εμποδίζουν τη λειτουργία του ΧΥΤΥ παρότι δεν υπάρχει εναλλακτική. «Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η αδειοδότηση του ΧΥΤΥ Λευκίμμης και την επόμενη ημέρα κάποιοι έκαψαν όλη την ηλεκτρολογική της εγκατάσταση. Δυστυχώς, εκεί υπάρχουν κάποιοι αδιάλλακτοι άνθρωποι, που λειτουργούν σαν εγκληματική οργάνωση, με εμπρησμούς και μολότοφ», λέει ο κ. Νικολούζος.

Πηγή: Καθημερινή

LefkadaToday.gr – Σημαντική Ενημέρωση:

Στο πλαίσιο της νέας πολιτικής του Facebook, πολλές από τις αναρτήσεις μας, είναι πιθανόν να μην σας εμφανίζονται στο news feed τόσο συχνά όσο παλιότερα. Προκειμένου να μην χάνετε καμία από τις αναρτήσεις μας, ακολουθήστε την παρακάτω απλή διαδικασία:
– Στη σελίδα του Lefkada Today στο Facebook, Επιλέξτε το κουμπί ‘Ακολουθείτε‘ και στη συνέχεια την επιλογή ‘Να Εμφανίζονται πρώτα

About Ομάδα Σύνταξης 25664 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

 1. Τα σκουπίδια δεν ανήκουν σε κανέναν, δημιουργούνται μεταφυσικά από αόρατες δυνάμεις που επιβουλεύουνται τους ανθρώπους. Δεν τα θέλει κανένας ούτε να τα διαχειριστεί γιατί δεν τα δημιούργησε.
  Και η ρύθμιση του θέματος των σκουπιδιών , επαφίεται στην καταβολή του δημοτικού τέλους σε χρήμα ή της φορολογίας σε χρήμα που καταβλαλεται στο κράτος και αποδίδεται στους Δήμους.
  Χρήματα χρόνια υπάρχουν για τούτο και καταβαλοντάς τα οι πολίτες νομίζουν ότι θα τακτοποιηθεί το σκουπιδικό. Και είναι και λογικό εφ όσον ο πλούτος εδώ και χρόνια- ιδιαίτερα και στην Ελλάδα που ήταν αγροτική χώρα- μετριέται σε ποσότητα χρήματος.
  Και εφ όσον υπάρχει χρήμα που αποτιμά τον πλούτο το σκουπιδικό δεν λύνεται.
  Απλά ο πλούτος είναι το αντίθετο του χρήματος κατά τον βασικό οικονομικό κανόνα.
  Η Κέρκυρα είναι ένας μεγάλος πλούσιος νομός με μεγάλο πληθυσμό και ακριβή γή, ένας καφές στο Λιστόν κοστίζει περισσότερο από ένα καφέ στο Βερολίνο ή στην Μαδρίτη ή στην Βιέννη. Άρα στην Κέρκυρα κυκλοφορεί τεράστια ποσότητα χρήματος που ακολουθεί τον καφέ και τον εγχρηματίζει. Είναι και το τέως Αυτοκτρατορικό νησί των Αψβούργων της Αυστροουγγαρίας, τέως θερινή κατοικία του Ελληνικού Θρόνου, Κατοικία της Αυτοκράτειρας Σίσσυ Ελισάβετ Βίτελσμπαχ συζύγου του ΦΡαγκίσκου Ιωσήφ Αυτοκράτορα της Αυστροουγγαρίας, πατρίδα του ανθρώπου των Γραμμάτων Ανδρέα ΜΟυστοξύδη, πατρίδα του Καποδίστρια, Πατρίδα των πρωθυπουργών Ράλληδων, Θεοτόκηδων, των αρχόντων Φλαγγίνη, είναι νομός με τις περισσότερες φιλαρμονικές στην Ελλάδα, πατρίδα καλλιτεχνών της Επτανησιακής ζωγραφικής σχολής, δέχεται τεράστιο όγκο πλουσίων τουριστών,έχει το Αχίλειο, την Παλαιοκαστρίτσα, την Κασσιώπη, πύργους καλλιτεχνών, Ανάκτορα της Αγγλικής αρμοστίας ( που περνάνε λεωφορεία μέσα απ την πύλη των παλατιών !!), την μεγαλύτερη πλατεία – Σπιανάδα των Βαλκανίων- με κιόσκια, οικήματα από παλιά πέτρινα πολυόρωφα σκέτα παλάτια με πωρόλυθο και μάρμαρα Καρράρας όμοια με τις πρωτεύουσες της Ευρώπης ( σαν την Πράγα σαν την Κρακοβία, σαν την Δρέσδη )…, έχει κάστρα , ήταν η πρωτεύουσα της Αγγλικής αποικιακής Αρμοστίας στα Ιόνια Νησιά , έχει και είχε άρχοντες λεφτάδεςμ ευεργέτρςμ δωρητές, μουσουργούς, έχει και το Βίδο που ήταν τόπος -φυλακής και εκτελέσεων, ιστορικά μνημεία της παλιάς και σύγχρονης ιστορίας, έχει φιλοπρόοδους κατοίκους, είναι έδρα της περιφερειακής αυτοδιοίκησης των Ιονίων, έχει βγάλει υπουργούς, πολιτικούς, ιδεολόγους, τροβαρούδους ηθοποιούς, έχει 3 βουλευτικές έδρες στο Ελληνικό κοινοβούλιο , έχει αεροδρόμιο, συνδέεται με μεγάλα πλοία με την Ηπειρωτική Ελλάδα, έχει μεγάλο λιμάνι και δέχεται τα τεράστια παγκόσμια κρουαζιερόπλοια με τους vips estet celebritys ισχυρούς του πλούτου μεγιστάνες, προσκήνυσε και η Τζάκυ Κέννεντυ Ωνάση στον λείψανο του Αγίου Σπυρίδωνα, έχει τον πολιούχο άγιο Σπυρίδωνα που τον επισκέπτονται απ όλη την Ελλάδα για να πάρουν φώτιση οι άνθρωποι, κάνει 2-3 λιτανίες τον χρόνο που παίζουν όλες οι φιλαρμονικές , έχει ακριβά ξενοδοχεία, ακριβά σπίτια- ακριβότερο ένα διαμέρισμα από το αντίστοιχο στο ΛΟνδίνο- έχει γκαλερύ, έχει βιομηχανίες σαπουνιών, βιομηχανίες εκτυπώσεων, τυπογραφία, και στο κιόσκι στην Σπιανάδα παίζει η φιλαρμονική παλιές καντσονέτες, καντάδες, και οπερετικά μοτίβα, έχει θέατρα, ιδιωτικές κτητορικές εκκλησίες μέσα στα σπίτια παλάτια ( δεν ξέρει κανείςαν συντηρήθηκε η Αγία Αικατερίνη μές την πόλη ) , έχει την Τένεδο, είναι νησί μες την θάλασσα, έχει ελιές κυπαρίσια, έχει ωραία χωριά την Περίθια, φκιάχνουν παστιτσάδα με κόκκορα, και … γενικά έχει πλούτο ( χρήμα ).
  Και δεν μπορεί να λύσει ένα μικροσλουπιδικό πρόβλημα ????!!!!
  Έλεος .. ήμαρτον… αλά..

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.