Πότε θα αγκαλιαστούμε ξανά χωρίς φόβο; 511 Αμερικανοί επιδημιολόγοι απαντούν


Στη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού αναγκαστήκαμε να βγάλουμε από τη ζωή μας πράγματα και συνήθειες που μέχρι πρότινος θα μας φαινόταν αδιανόητο να αποχωριστούμε. Ένας καφές με φίλους, μια χειραψία, μια αγκαλιά, ένα φιλί. Κι όμως, όλα αυτά που, ειδικά για τους μεσογειακούς τύπους όπως και οι Έλληνες, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μιας μέσης καθημερινότητας, έγιναν από τη μια στιγμή στην άλλη – κυριολεκτικά – «απαγορευμένοι καρποί».

Κι ενώ η πρώτη φάση της πανδημίας δείχνει να βρίσκεται σε ύφεση, η οικονομία επανεκκινεί σταδιακά στις περισσότερες χώρες του πλανήτη και (σχεδόν) όλα επανέρχονται σιγά σιγά στην πρότερη κατάσταση, η αποκατάσταση της διαπροσωπικής επαφής παραμένει ο «άγνωστος Χ» για τους επιδημιολόγους, στην εξίσωση της αντιμετώπισης του κορονοϊού. Θέλοντας, λοιπόν, να απαντήσουν σε βασικά ερωτήματα που απασχολούν τους πολίτες όλου του κόσμου, οι New York Times απευθύνθηκαν σε 511 Αμερικανούς επιδημιολόγους, ρωτώντας πότε θα είμαστε σε θέση να κάνουμε χωρίς φόβο συνολικά 20 καθημερινές δραστηριότητες, όπως να ταξιδέψουμε με αεροπλάνο ή να αγκαλιάσουμε τους ανθρώπους μας.

Οι περισσότεροι από αυτούς διευκρίνισαν πως θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος μέχρι να ξαναπάνε και οι ίδιοι σε μια συναυλία, σε αθλητικές εκδηλώσεις σε θρησκευτικές λειτουργίες, εκτός και αν στο μεταξύ ανακαλυφθεί το πολυπόθητο εμβόλιο ή κάποιο φάρμακο που θα αντιμετωπίζει ικανοποιητικά τον κορονοϊό. Ενδεικτικά, το 42% των 511 επιστημόνων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι θα κάνουν τουλάχιστον ένα χρόνο για να πάνε σε γάμο ή κηδεία, το 41% τρεις έως 12 μήνες και μόνο το 17% προτίθεται να πάει από φέτος το καλοκαίρι. Παράλληλα, το 42% δεν σκοπεύει να ανταλλάξει χειραψίες ή αγκαλιές με φίλους πριν περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος, το 39% θα το κάνει μέσα στους επόμενους τρεις έως 12 μήνες, το 14% αυτό το καλοκαίρι και το 6% ποτέ ξανά στη ζωή του (!).

Ακολουθούν κάποια από τα γραφήματα με τις απαντήσεις των επιδημιολόγων:

Σε σχολεία, κατασκηνώσεις και κέντρα ημέρας

1.jpg
New York Times

Αθλητικές εκδηλώσεις, συναυλίες και παιχνίδια

2.jpg
New York Times

Αγκαλιές και χειραψίες

3.jpg
New York Times

Σε γάμους και κηδείες

4.jpg
New York Times

Πότε θα ξαναμπούν σε αεροπλάνο

5.jpg
New York Times

Πότε θα σταματήσουν να φοράνε μάσκες

6.jpg
New York Times

Πηγή: ethnos.gr

About Ομάδα Σύνταξης 27534 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.