Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 23 Ιουνίου 2020: Μην ξεχάσετε να τους ευχηθείτε


Η Ορθόδοξη εκκλησία μας, σύμφωνα με τον Ορθόδοξο Συναξαριστή, την Τρίτη 23 Ιουνίου 2020, τιμά την Αγία Αγριππίνα, τους Αγίους Αριστοκλή τον πρεσβύτερο, Δημητριανό τον διάκονο και Αθανάσιο τον αναγνώστη, καθώς και τους Αγίους Ευστόχιο τον Πρεσβύτερο, Γάϊος τον ανιψιό του, και τα παιδιά του Λολλία, Πρόβη και Ουρβανός.  Επίσης, τιμά τον Όσιο Βάρβαρο τον Πενταπολίτη, τους Αγίους Γεράσιμο Κρήτης, Νεόφυτο Κνωσσού, Ιωακείμ Χερσονήσου, Ιερόθεο Λάμπης, Ζαχαρία Σητείας, Ιωακείμ Πέτρας, Γεράσιμο Ρεθύμνης, Καλλίνικο Κυδωνίας, Μελχισεδέκ Κισάμου, Καλλίνικο Διοπόλεως και των συν αυτοίς αθλησάντων κληρικών και λαΐκών εν έτεσιν 1821 και 1822.

Επιπλέον, η εκκλησία τιμά την Αγία Etheldreda, τον Όσιο Δανιήλ τον ἐν τῷ κάστρῳ τῶν Πατρῶν, τον Όσιο Νικήτα τον Θηβαίο και τη Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου του Βλαδιμήρου.  Σήμερα, λοιπόν, γιορτάζουν ο Αριστοκλής, η Αγριππίνα, η Αριστόκλεια, ο Βάρβαρος, ο Λούλης, η Λούλου και η Λούλα. Χρόνια πολλά και ευτυχισμένα!

Η Αγία Αγριππίνα, γεννήθηκε και μαρτύρησε στη Ρώμη. Από νεαρή ηλικία, σύμφωνα με τον Ορθόδοξο Συναξαριστή, ανέπτυξε βαθύτατο χριστιανικό φρόνημα και αφοσιώθηκε στην υπηρεσία του Κυρίου και Λυτρωτού της. Για το λόγο αυτό διέθεσε όλη της την περιουσία για την ανακούφιση των πτωχών και τη θεραπεία των ασθενών. Για την αγάπη του ουράνιου Νυμφίου της, απέφυγε το γάμο και προτίμησε να γίνει νύμφη του Χριστού. Όσες δε φορές είχε ανάγκη, η εκκλησία της Ρώμης, η Αγριππίνα έτρεχε πρώτη να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες της. Όμως η Αγία δεν προσέφερε μόνο υλικά αγαθά αλλά και πνευματικά, διδάσκοντας την χριστιανική πίστη και οδηγώντας στο δρόμο της αλήθειας, πλήθη πλανημένων.

Η θεάρεστη αυτή δράση της Αγρυππίνας δεν ήταν δυνατό να παραμείνει για πολύ καιρό κρυφή. Το 262 μ.Χ., την κατήγγειλαν στις αρχές, ως ανατροπέα της πατροπαράδοτης λατρείας των ειδώλων. Η Αγία αποδέχθηκε τις καταγγελίες και με περισσό θάρρος, ομολόγησε την πίστη της στο Χριστό. Οι διώκτες της δεν δίστασαν να τη μαστιγώσουν για να κάμψουν το αγωνιστικό της φρόνημα. Όταν κατάλαβαν ότι δεν πρόκειται να μεταπείσουν την Αγριππίνα, την υπέβαλαν σε νέα φρικτά βασανιστήρια. Το σώμα της Αγίας δεν άντεξε τα μαρτύρια και με μαρτυρικό και ένδοξο τρόπο παρέδωσε την Αγία ψυχή της. Τρεις χριστιανές γυναίκες, η Βάσσα, η Παύλα και η Αγαθονίκη παρέλαβαν το σεπτό σκήνωμά της και μετά από αρκετή περιπλάνηση κατέληξαν, στη Σικελία, όπου και το ενταφίασαν.

Πηγή: flash.gr

About Ομάδα Σύνταξης 27548 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.